Nekako mi se cini da BYD ide u pravom smjeru pogona za automobile, a to je 100-tinjak km na cistu bateriju za svaki dan, a dalje klasicni motor koji radi kao generator i puni bateriju ili direkt opskrbljuje el. Motore... znaci 90%vremena se mozes vozit free, ako imas solare ili jako mala potrosnja ako kuci punis. Jedino puno dijelova, i potencijalnih servisa, al vrijeme ce pokazati.
BYD je predstavio čak pet novih modela za hrvatsko
- poruka: 35
- |
- čitano: 10.871
- |
- moderatori:
vincimus
4,73m dugi SUV(!) sa prtljažnikom od 463L
Moj škodilak 2 centimetara duži ima 910L prtljažnika i mjesta za košarkaše na zadnjoj klupi 
Ostali auti su meh. Ništa posebno. Radije bi da dođe Xiaomi. Usput tipične kineske navlakuše, prodavat će sa minimalnom maržom da stvore kritičnu masu i onda lupaj prave Europeske cijene.
Moj škodilak 2 centimetara duži ima 910L prtljažnika i mjesta za košarkaše na zadnjoj klupi 
Ostali auti su meh. Ništa posebno. Radije bi da dođe Xiaomi. Usput tipične kineske navlakuše, prodavat će sa minimalnom maržom da stvore kritičnu masu i onda lupaj prave Europeske cijene.
Malo si, tj jako si fulao ovo sa malom maržom. Prouči cijene tih automobila u Kini, npr Atto 2 se tamo prodaje sa akcijama (ne državnim akcijama nego akcijama trgovaca) za ispod 17000 EUR (to je cijena sa 10% PDV-om za vozila). A tu ističu cijenu od 29900 EUR (uz samo 10% carina i 25% PDV i 0% PPMV). Dakle masne marže imaju već sad, i minuse (jer ih prodaju ispod proizvodne cijene, samo da se proizvodnja ne zaustavlja) koje ostvraju u Kini hoću nadonkaditi van Kine...
Ne mogu reći da mi se onaj Seal 6 ne dopada, ali ne znam bih li se već sad usudio potrošiti toliko na BYD. Za par godina kad prodam Xceed možda i bih.
Samo da DP-ci ovo ne citaju, budu nam zabranili BUG jer nije u skladu s hrvatskim jezikom.
BYD je mrcina od firme, Kini je sad bitno preplaviti trziste, pa makar isli debelo ispod trzisne cijene. Kako bi tek bilo da su uletili s dizelasima...
Jaecoo 7 mi je još donekle lijep od svih tih kineza, ali ovaj BYD stvarno radi dizajnerski odron od autiju.
Malo si, tj jako si fulao ovo sa malom maržom. Prouči cijene tih automobila u Kini, npr Atto 2 se tamo prodaje sa akcijama (ne državnim akcijama nego akcijama trgovaca) za ispod 17000 EUR (to je cijena sa 10% PDV-om za vozila). A tu ističu cijenu od 29900 EUR (uz samo 10% carina i 25% PDV i 0% PPMV). Dakle masne marže imaju već sad, i minuse (jer ih prodaju ispod proizvodne cijene, samo da se proizvodnja ne zaustavlja) koje ostvraju u Kini hoću nadonkaditi van Kine...
ne nego je u kini totalni rat medju proizvodjacima i doslovno se unistavaju i rade sa gubicima za market share.
https://fortune.com/2026/02/12/china-car-sales-deflation-price-war-passenger-sales-plumment-nearly-20-percent-january/
kinezi i jesu uspjesni jer prakticki idu ravno na BEV.
njihovi ICE su doslovno groblje.
Ovo je dobar koncept ako auto misliš mijenjati svakih 5 godina.
Ako ga misliš vozit na duži rok ovo je totalni promaša jer ti baterija rikne ako ga svaki dan puniš...
Dva sustava za održavanje isto nisu baš najbolje rješenje, jedan ne radi auto ne ide.
BEV je jedini ispravan smjer ako hoćeš voziti jeftino...
kinezi i jesu uspjesni jer prakticki idu ravno na BEV.
njihovi ICE su doslovno groblje.
na čemu baziraš takvo generaliziranje o kineskim MUSavcima?
Vozio sam Coolray 5-6 km, sve radi kako treba, nije mi nešto dizajnom, ali Cityray već pristojno izgleda, a par nedostataka (podrška za Android AUto) stiže u OTA nadogradnji...
Mjenjače im radi Steyr-Magna, jedan on najkvalitetnijih podizvođača, motori su provjereni (a sad i ulažu oni u razvoj), možda mrvu previše troši ova generacija, ali groblje ?!?
kao prevoznici vulgaris hrvatske obitelji su sasvim OK
Samo nek se njemci i japanci drze ICE i nikad nece propast. Govno od baterije cu kupit nikad. Zadnji ICE koji se poizvede cu kupit i vozit ga dok sam ziv
jesi li siguran da je samo 10% carina + pdv 25%, od prošle godine eu je uvela posebni porez na postojećih 10% i to od 8-35%
ne zaboravi također da prijevoz košta od par tisuća eura ro-ro, do preko 5k eura ako ih trpaju u kontejnere
nisam siguran da tu završavaju troškovi, al ako ima još što, to je opet vjerojatno u parsto eura
kako god okreneš, ima tu itekako dodatnog troška dok ga dovezu do eu i onda uvezu
i dobro je rekao kolega nixass, tamo je bratoubilački rat sa spuštanjem cijena, tak da nije baš jednostavno uspoređivat cijene u kini i eu
Ako ga misliš vozit na duži rok ovo je totalni promaša jer ti baterija rikne ako ga svaki dan puniš...
Dva sustava za održavanje isto nisu baš najbolje rješenje, jedan ne radi auto ne ide.
BYD koristi svoje LFP baterije, to ide i do 5000 ciklusa, prije ce ti sve drugo riknuti nego baterija.
Ali i meni draži BEV nego hibrid, više me tu brine ICE dio nego baterijski
moze malo vise.
koji model auta, cijena, jel u hrv?
To imaš pa ti krepao ili pišeš čisto da pišeš??
Mislim baterija sa par tisuća ciklusa punjenja traju poprilično punjenja, recimo sa samo 5.000 ciklusa je nekih 13-14 godina, da ga svaki dan voziš i puniš, što ćeš vjerovatno i radit.. a nakon tih 13-14 godina se nadam da bi trebalo i mjenjat auto definitivno. A i doći će nove tehnologije, baterija, možda i ove finske baterije sa 100k ciklusa.. to brate traje dok si živ.
Sto se tice carina za ice i hibride je stvarno 10% dok za strujice idu i do 45% tipa za xiaomi su7 ultra je 43%
Sto se tice kaska, meni za jaris hibrid je 700 eurica + 200 osnovno + minimalno 300e godisnje za redovne servise za i dalje imat garanciju. Ozbiljne cifre...
Sto se tice carina za ice i hibride je stvarno 10% dok za strujice idu i do 45% tipa za xiaomi su7 ultra je 43%
Sto se tice kaska, meni za jaris hibrid je 700 eurica + 200 osnovno + minimalno 300e godisnje za redovne servise za i dalje imat garanciju. Ozbiljne cifre...
opasno te deru na kasku.
pogotovo za tako mal auto.
Pronadi novog "agenta"
Ne branim Kinu ali to rade svi proizvođači i ne samo autaindustrije, to je uobičajen smjer kojega kupci hejtaju. Evo Dačija, KIA su zadnje iz avto industrije koje su poskupile kad su postale best baj.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Ja baš gledam i vidim za UK obrnuto od tog što pišeš, na kraju moraš vidjeti na što ljudi prigovaraju, ako je to kvaliteta vozila i kvarovi onda je definitivno bitno. Ako je to podrška korisbnika onda je za nas besmisleno jer svaka zemlja ima svoju mrežu predstavnika i jedino ti je bitan tvoj lokalni predstavnik gdje ćeš kupit i servisirat vozilo.
A BYD svi komentiraju kao kvalitetan i s time su svi zadovoljni i komentar je da su složewni bolje od konkurencije.
Evo, ja vozim jednoga i izuzetno sam zadovoljan, draže mi se vozit u byd-u nego u bmw-u petici, a bmw bi imao što naučiti o kvalitati interijara od byda. Zapravo toliko se vozi byd da bmw sad večinom stoji u garaži i ide na prodaju jer mi više nema smisla držati ga.
A tvoj kasko je baš skup, za usporedbu, kasko(max sa apsolutno svim opcijama kod allianza) i osnovno za ford focusa mi je oko 450€, za byda, sealion 7 koji je ogroman suv 1300€. Ispada da ti za malog jarisa imaš godišnji hladni trošak ko i ja za ovaj veliki luksuzni suv.
vicious
Servis skup, da jako.
Inace 2016 sam kupio corollu, kasko je bio 200e, a servis ovlasteni 100-150e, i samo je raslo svake dvi godine cca 50tak eura, isti servis, na 350e sam rekao neka njima njihove garancije, jeftinije popravit kvar :)
Vw grupacija isto ima servise, redovni od 300-500e, brutalno
Yaris je nov pa moramo.
Vidim ima vlasnika bydova, kako se krecu njegovi servisi?
Byd BEV nema neke servise, nakon dvije godine ide promjena filtera kabine i to je to. Za hibride ne znam.
Ovo za osiguranje, rekao bi da toyota ne daje kasko negko ti prodaje nečije uz proviziju.
A učešće u šteti, provjeri sitna slova, čak i ako si uzeo bez franšize, to ti je obično samo jednom, drugi put ima učešće.
Ali ne isplati se uzet bez učešća, cijelo vrijeme plaćaš više imao štetu ili ne. Učešće bude 500-800 eura za ove skupe aute (tipa 50-100 000€, za jeftinije onda dosta manje. Ja sam računao i već nakon jedne/dvije godine bez štete mi se više isplati s franšizom jer da i imam štetu razlika u jeftinijem kasku mi to pokrije, a ako nemam štetu onda sam u "plusu".
Zbroji si koliko dugo ćeš plaćat skuplji kasko, tj koliko je polica skuplja od one s učešćem i nakon koliko ti pokrije max iznos učešće koji bi morao platiti.
A ova ponuda od allianza, provjeri da to nije bila osnovno + kasko jer onda ti je to osjetno jeftinije, allianz ima te kombinirane police pa u kasko polici več imaš osnovno, pa da ti to onda nije bilo 100 nego 400€ jeftinije ?
moze malo vise.
koji model auta, cijena, jel u hrv?
Ioniq 6. Prošle godine najeftinije na kraju bio Generali s 1150€. Čak mi je Adriatic bio 1600.
Ove godine susjed kaže nemoj kod mene 2k€ ti je. Kaže namjerno stavljamo velike cijene, ne želimo da EV kod nas uzimaju kasko. Sad još probavam dobiti ispod 1k kod CO pošto kod njih žena ima dosta osiguranja
opasno te deru na kasku.
pogotovo za tako mal auto.
Pronadi novog "agenta"
Inflacija ti je u pitanju plus uzimanje kaska van velike četvorke je bacanje novaca.
Ljudi izgleda vole velike aute sa malo prostora. Mozda izbace iz ponude sve osim SUV/crossover smeca?
jesi li siguran da je samo 10% carina + pdv 25%, od prošle godine eu je uvela posebni porez na postojećih 10% i to od 8-35%
ne zaboravi također da prijevoz košta od par tisuća eura ro-ro, do preko 5k eura ako ih trpaju u kontejnere
nisam siguran da tu završavaju troškovi, al ako ima još što, to je opet vjerojatno u parsto eura
kako god okreneš, ima tu itekako dodatnog troška dok ga dovezu do eu i onda uvezu
i dobro je rekao kolega nixass, tamo je bratoubilački rat sa spuštanjem cijena, tak da nije baš jednostavno uspoređivat cijene u kini i eu
To je za EV.ove, ne za benzince ili hibride. BYD dostava bilo gdje na svijetu ne košta ništa jer to plaća sve Kina iz svog proračuna.
Tako da imaš homologaciju i standardne HR poreze...
To je za EV.ove, ne za benzince ili hibride. BYD dostava bilo gdje na svijetu ne košta ništa jer to plaća sve Kina iz svog proračuna.
Tako da imaš homologaciju i standardne HR poreze...
ai se ne slaže s tobom
The shipping costs for BYD vehicles exported from China are generally not paid for directly by the Chinese government, but rather by BYD itself and through its own logistics network. However, the Chinese government provides significant subsidies and support to the electric vehicle (EV) industry, which helps keep production and export costs, including logistics, artificially lower