AI zna svašta, ali ne zna razlikovati lijevu i des

poruka: 5
|
čitano: 1.195
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "AI zna svašta, ali ne zna razlikovati lijevu i des".
16 godina
AI zna svašta, ali ne zna razlikovati lijevu i des

Jezični i generativni modeli nemaju ništa sa orjentacijuom u prostoru. Fali trening. Shodno tome rezultat je upravo takav.

Malo strpljenja. 

Mix AI modela koji se nalaze u humanoidnim robotima će uskoro odrađivati taj dio bez problema. Jer su trenirani na ogromnm broju sličnih scenarija.

No, čisto da izbjegnemo logičke pogreške i kontradikciju: od LLM-a i generativnih modela ne očekujemo kretanje i orjentaciju u prostoru.

• LLM je jedno.
  • Diffusion algoritmi su drugo.
  • Spatial AI je treće.

Mix gornjih će dati ok rezultate, svojevremeno.  

Za one koji žele znati malo više evo zgodan članak:

What is Spatial AI? Defining the field: Part One.

Do tada evo dopamine shot: 

7 0 hvala 1
17 godina
Re: AI zna svašta, ali ne zna razlikovati lijevu i

Doc, a mozda je ChatGPT ipak inteligentan pa se samo malo za....... s tobom :)

7 godina

Sve je to OK, i naravno da sam svjestan kako ChatGPT kao LLM nije treniran ni namijenjen ni osposobljen za generiranje slika, nego na korisnikov zahtjev ilustracije nastaju tako što ChatGPT generira prompt i šalje ga do generativnog modela za slike (DALL·E , također OpenAI program kao i ChatGPT). I sasvim mi je jasno da sve to još nije uhodano.

Ali, ono što jeste problem je da korisniku (koji uredno plati da dobije ono što mu je obećano, a pritom uopće ne mora znati kako je strukturiran program koji mu to isporučuje -- kao što vozač uopće ne mora znati kako funkcionira motor i elektronika u automobilu) ChatGPT-a stvara iluziju (ukratko: laž) da je sposoban isporučiti ispravnu ilustraciju ili ispuniti bilo koji drugi zahtjev, odgovoriti na bilo koje pitanje; štoviše, spreman je lagati "u oči" - kao u primjeru dvaju lijevih šaka - da je isporučio točno ono što se od njega tražilo.

Čak ni to nije problem kada se zatraži ilustracija šake, pa ona ima 6 prstiju i jednu hrenovku, jer će to svaki (ili barem pretežita većina) korisnika prepoznati kao nekorektno obavljen zadatak.

Problem je kada od AI tražiš nešto što zaista ne znaš, štoviše nemaš ni mogućnosti provjeriti ispravnost odgovora kojega ti je AI isporučio. Kako mu vjerovati da je taj odgovor ispravan ako je trenutak prije toga umjesto lijeve šake nacrtao desnu sa viškom prstiju i još te 'ladno uvjerava da je na slici anatomski korektna lijeva šaka?

Naravno, uvijek se može uzeti vremena pa "pješice" provjeriti točnost odgovora na klasičan način... ali koja je onda svrha AI ako ga je potrebno "ručno" provjeravati i kontinuirano održavati visoku razinu nepovjerenja u njegovu točnost i "iskrenost"?

Kao liječnik, ni u ludilu ne bih prepustio dijagnostiku i propisivanje terapije svojih pacijenata AI-programu koji mi ne ulijeva povjerenje, makar koliko skupo bih ga platio i koliko god se autori programa zaklinjali u njegovu nepogrešivost.

Ili jesmo, ili nismo! Ili ono treće...
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 10:58 (Doc Berecki).
12 godina
Doc Berecki kaže...

Sve je to OK, i naravno da sam svjestan kako ChatGPT kao LLM nije treniran ni namijenjen ni osposobljen za generiranje slika, nego na korisnikov zahtjev ilustracije nastaju tako što ChatGPT generira prompt i šalje ga do generativnog modela za slike (DALL·E , također OpenAI program kao i ChatGPT). I sasvim mi je jasno da sve to još nije uhodano.

Ali, ono što jeste problem je da korisniku (koji uredno plati da dobije ono što mu je obećano, a pritom uopće ne mora znati kako je strukturiran program koji mu to isporučuje -- kao što vozač uopće ne mora znati kako funkcionira motor i elektronika u automobilu) ChatGPT-a stvara iluziju (ukratko: laž) da je sposoban isporučiti ispravnu ilustraciju ili ispuniti bilo koji drugi zahtjev, odgovoriti na bilo koje pitanje; štoviše, spreman je lagati "u oči" - kao u primjeru dvaju lijevih šaka - da je isporučio točno ono što se od njega tražilo.

Čak ni to nije problem kada se zatraži ilustracija šake, pa ona ima 6 prstiju i jednu hrenovku, jer će to svaki (ili barem pretežita većina) korisnika prepoznati kao nekorektno obavljen zadatak.

Problem je kada od AI tražiš nešto što zaista ne znaš, štoviše nemaš ni mogućnosti provjeriti ispravnost odgovora kojega ti je AI isporučio. Kako mu vjerovati da je taj odgovor ispravan ako je trenutak prije toga umjesto lijeve šake nacrtao desnu sa viškom prstiju i još te 'ladno uvjerava da je na slici anatomski korektna lijeva šaka?

Naravno, uvijek se može uzeti vremena pa "pješice" provjeriti točnost odgovora na klasičan način... ali koja je onda svrha AI ako ga je potrebno "ručno" provjeravati i kontinuirano održavati visoku razinu nepovjerenja u njegovu točnost i "iskrenost"?

Kao liječnik, ni u ludilu ne bih prepustio dijagnostiku i propisivanje terapije svojih pacijenata AI-programu koji mi ne ulijeva povjerenje, makar koliko skupo bih ga platio i koliko god se autori programa zaklinjali u njegovu nepogrešivost.

Ja sam jednom pitala zašto se multipli mijelom naziva mijelom, kada se radi o proliferaciji stanica limfoidne loze (ali morala sam baš tako ponoviti pitanje jer mi je prvotno odgovorio neku općenitu brlju). Kaže, iz historijskih razloga (nije specificirano kojih). Odgovor jest moguć, vjerojatan, ali nisam dobila link na izvor (niti ima li ga ili je pogođen, ovako ga mogao pogoditi bilotko od nas ovdje). 

Inače, Edge Copilot ponekad navodi linkove kao reference za odgovore, barem u zadnje vrijeme.

17 godina
Potez očajnika bi bio učitati ilustraciju dvije desne šake u program za obradu grafike i napraviti horizontalni mirror. 🤗😎
Pa nek se ChatGPT češka po glavi...
Moj PC  
1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice