TSMC 2020. započinje s masovnom proizvodnjom 5-nan

poruka: 2
|
čitano: 1.005
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "TSMC 2020. započinje s masovnom proizvodnjom 5-nan".
13 godina
offline
TSMC 2020. započinje s masovnom proizvodnjom 5-nan

Trebao bi Intel njima pokazati kako se i dalje moze dobro zivjeti na 14 nm. Doduse u +++++++++++ izdanju ali svejedno...

Freak Show Inc.
Moj PC  
9 0 hvala 0
12 godina
online
TSMC 2020. započinje s masovnom proizvodnjom 5-nan

.. gledam brojke i sve su neke čudne-simboličke.. npr a14 dok friday ismijava intelovih 14, a sad svugdje 5g chipovi.. mada g nema veze s nm tj ima, jer sad chipovi kuckaju na +5ghz (istina već prije godine na 6,x.. kao tehnologija, no sad je ovo produkcija-masovnost.. -20% just in case..

 

nekad davno, (brza povijest, dinosauri, st.7mo, ww2, ..) prije cca desetak (možda 15, možda simbolički 14).. godina, najbrži chipovi su bili 5ghz, mrežna oprema hiteč nasa/nsa.. ili jamesbond klasa. Sad je štancanje na traci ko pivski čepovi.. strašno. (pozitivno).

 

-sad je hype svugdje pisati 5G? .. valjda se medijima zbog 5G-mreže to sviđa, 'priamčljivo uhu' ili tipkalu.. :) možda zalihe promo materijala koji reklamira huaweijevu 5g mrežu pa se sad 'reciklira' .. no kao da je to važno.

-važno je: .. to će se jednako nastaviti. Zašto? Osim što to kaže grah&čarobna kugla, to je zakon biznisa pa time i zadan evolucijski smjer svakog homoida (diretkora takvog biza), jer materijal je isti, silicij, dok se s manje nanometara, iz iste količine dobije više, time veća zarada. Tu priči nije kraj. Svi chipovi ili tranzistori, što su manji, to su 'jači' (robustniji, otporniji na sve, habanje.. kao atom-molekula ili duži-kraći štap..), brži, pouzdaniji.. i jedino ograničenje osim litografije je napon, tj dok spuste i radi ide iduća stepenica (da nema spuštanja pri istim strujama bi bile previsoke temperature..) pa kao sideefekt i manje troše, tj ovisi.. o cilju, jer primarno je veća snaga computinga, manja potrošnja je za druge stvari ako mobilnost-autonomija baterije. Stvar je samo te potrebe-cilja, ako se poveća broj tranzistora, tad s nižim naponom dobijemo ukupno isti iznos wata-topline i veću computing snagu, dok s istim brojem tranzistora ali niži napon, manje.. tad možemo sniziti potrošnju za isti kapacitet kao ram.. tj ostali chipovi u malim uređajima koji nešto rade a nema potrebe za većom computing snagom ili kapacitetom.. jer sve to su tranzistori-sklopke, samo ih kao u ljudskom organizmu stanice, u razvoju pretvorimo u noge-ruke-glave-oči.. tj potrebu-svrhu-funkciju.

-dok su se tad tranzistori brojali u milionima, danas u milijardama, već se promjenila skala s mikro metra na nano.. uskoro(?) opet, piko. Strašno.

.. no postoji granica, već smo blizu atoma, no kakvi su već ljudi (osim, loši, dobri, glupi, pametni..) snalažlivi, kad dođu do problema, riješti će ga, ili zaobići.. granica? Pomiče se kao sjena pred svjetlom. (kul prozaična misao?) :)) .. .tj pandan temama o tamnoj stvari-tvari u svemiru, tj imamo dovoljno nepoznatog tu, doma, u moru, u jednom atomu, ne moramo gledati u crne rupe za tražiti nepoznato. Štoviše, za ovo doma postoji i potreba-smisao, tj razvoj, upotreba dok za svemir upitno, tj banalno, da sad otkrijemo neki zlatni planet u nekoj konstelacij zvijezda.. znamo da stoljećima ne možemo do njega, dok ovo je sve tu i upravo to može omogućiti takav razvoj, daljni korak pa i u nebesa (opet stilska figura..) :)).

 

btw, taj planet može biti zlato, može biti burek, nove vga, sir, ovisi tko što želi, gamer, miš, bosanac.. :)) a daj još jedan burek. Tj taj planet mogu bit snovi, bilo što, nevažan pa i crna rupa ili fata(morgana), no ovo je tu, 5g, chipovi i to je alat kako ćemo možda jednom do tih zvijezda stići. .. ili nećemo :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
 
3 1 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice