Imam par pitanja u vezi zaštite osobnih podataka jer su krađe u porastu a i ja sam sumnjam na krađu na nekim stranicama.
Pa koji znaju odgovore na većinu pitanja zamolio bih ih da mi odgovore ovdje ili privatnom porukom ili na mail ispod svejedno.
1. Da li vlasnici stranica mogu doznati identitet korisnika bez pomoći policije ili mogu saznati samo precizne IP geolokacije?
Ovo pitanje je zbog sumnje da vlasnik jedne druge stranice ima nekoga u policiji odnosno da je nelegalnim putem doznao moje osobne podatke i da su time zloupotrijebili svoje položaje i ovlasti.
Isključio sam ISP kao mogući izvor curenja jer telefon glasi na mog oca, a svoje podatke im nisam dao.
2. Da li stranice mogu vidjeti cookije od drugih stranica npr: ime i prezime od mail-ova ?
3. Postoji li metoda kojom stranica može ubaciti virus samo ciljanom korisniku ? recimo preko cookija možda ili nekih drugih korisničkih fajlova koje računalo sprema ?
(usput stranica nema download hosting pa nisam mogao skinuti virus)
4. Da li se moguće radi o hakerskom upadu preko IP adrese sa kojom sam se spajao ili ne mogu tako pristupiti mojoj lokalnoj IP osim možda ISPa ?
5. Što je uzrok prestanka rada certifikata nekih stranica ? i na koji način tim putem kradljivci mogu vidjeti/ukrasti osobne podatke kao što to piše na chrome obavijesti ? (slika) Ali nisu prestali raditi certifikati od tih stranica za koje imam razlog za sumnju, ironično.
6. Što bi vi napravili na mome mjestu ? Da li bi angažirali neovisnog pravnika da sam provede istragu na bazi dokaza i motiva ili da radi skupa sa nekom od agencija za zaštitu osobnih podataka (zbog moguće korupcije, skrivanja dokaza) ?
Inače ne vjerujem ništa državnim službama, svako malo neko padne u remetinec.
Slika nije jedini dokaz no ne mogu više detalja tu iznositi dok ZOP agencija ne potvrdi krađu, ne želim nikoga krivo optužiti.
Neka pitanja me možete pitati ako imate iako mislim da sam sve sumnje pokrio, no nemojte nagađati o kojim HR stranicama je riječ u komentarima, to mi možete anonimno reći ako imate ista iskustva ispod na moj mail (neću to javno objavljivati no mogao bih pravniku pokazati te dokaze ukoliko su povezani sa istim stranicama i ako želite sudjelovati u borbi za pravedniju državu) no svoje dokaze neću nikome pokazati niti potvrditi o kojim stranicama je riječ jer ne znam ko tu koga zna.
U vezi petog pitanja, probao sam već svašta da to popravim, čitao iskustva drugih i izgleda da "nitko" ne zna uzrok tog problema niti kako ga se riješiti, em se Chrome u međuvremenu sam updejtao no ni to nije popravilo (i opet baš danas), znači nije neki bug od chroma. A te stranice mi rade na firefoxu.
Pa iz svega što sam doznao mogu zaključiti da se radi o krađi podataka, netko ko ima ta znanja i bavi se očito kriminalom, netko ko će u remetincu imati dovoljno vremena da nauči značenje riječi (Ne)odgovornost.
Usput sa odgovorima može i korisne preporuke za zaštitu podataka, antivirusi, VPN, ovdje ih usput napišite da znaju i oni koje to isto zanima. Po mogućnosti besplatno.
Trenutno znam da postoje VPN ekstenzije za preglednike no ne znam za njihovu učinkovitost, brzinu ni da li ima besplatnih, ima vjerojatno no ništa nije zbilja baš besplatno.
I sad dok malo čitam recenzije o tim ekstenzijama dodao bih info da većina VPN-ova leaka IP adrese i da bi trebalo koristiti uz njih WebRTC i DNS zaštitu ukoliko već nije ugrađena sa VPN-om.
I postoje razne stranice za provjeru curenja IP/DNS/WebRTC koji možda ne znaju.
Usput u slučaju ikakve cenzure ili možda brisanja postova (koji ne krše pravila ovog foruma naravno) odnosno kršenja Članka 38. Ustava (za ovu temu) slobodno to prijavite sa dokazima na ovaj mail (anonimnost i sigurnost je navodno svima zajamčena Ustavom Čl. 36. i 37. no baš zbog korupcije kod nas to očito ne vrijedi jednako za svakoga što je zabrinjavajuće.):
Anon1mann@protonmail.com
Usput koji ne žele javno pisati i žele potpunu anonimnost mogu mi se isto slobodno javiti na taj mail sa svojim sličnim iskustvima ili preporukama.
Dodatak
Iz očitih razloga mi nije dozvoljena registracija sa VPN-om, pa zato sada moram tu usput javno napomenuti svim odgovornima koje rade na mrežnim stranicama Bug.hr-a koji imaju uvid u moje osobne podatke da će možda jedan dan biti pod istragom ako se dogodi još kakva krađa mojih podataka ili njena zloupotreba.
Pokušao sam sa potpunom anonimnošću zaštititi sebe, svoju rodbinu i ostale odgovorne ovdje kompletno od mogućih izvora curenja mojih podataka no što je tu je, pa neka se i to javno zna i ukoliko odgovorni bilo što naprave sa mojim podacima da će jednako biti smatrani sumnjivcima kao i oni zbog kojih stavljam ovu temu.
Za druge stranice koristim VPN koje ga odobravaju da se zna, i ova je trenutno jedina gdje iznosim ova pitanja i gdje bi očito trebao dobiti najviše tehničkih odgovora.
Javna izjava
Pročitao sam i pristao na sva pravila prilikom registracije na ovaj forum i na politiku zaštite osobnih podataka od stranice Bug.hr. Da ne bi bilo "nismo znali".