Dial-up kompresija modema

poruka: 9
|
čitano: 3.690
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
offline
Dial-up kompresija modema
pitanje

Problem je kod rodaka. Ima Pentium 3 i povezivao se na net s eksternim dial-up modemom. Sin, kojemu su 2 godine ga je razbio, ja sam mu preporucio da kupi interni. Kupio on, ja postavim, instaliram, sve ok, veza dovoljno brza, modemska kompresija isto. Sinoc me zove da je veza uzasno spora, pa odem do njeg i uvjerim se. Brzina veze je malo manja nego inace, a kompresija je visestruko manja ili nikakva. Ja mislim da treba flashati BIOS,ali ne bih ako znate u cemu je problem?! Postavke kompresije su postavljenje na max. Hvala!

Znao sam da to nisam trebao reci!
 
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Dial-up kompresija modema

Kolika će biti kompresija ovisi o tipu podataka koje modem prenosi i nije mjerilo brzine modema.

 

Tekstualne datoteke (HTML kod web stranica) se mogu dobro komprimirati, dok se slike i .zip datoteke ne mogu dobro komprimirati od strane modema, budući da su već komprimirane. Tu može doći do zabune oko brzine modema. Mjerači brzine prijenosa podataka modemom koje instaliraš na računalo ne mjere brzinu prijenosa između dva modema nego ispišu brzinu kojom modem prebacuje podatke između modema i računala. Npr. ako surfaš netom, modem će primiti komprimirane podatke od strane modema u centrali, hardverski ih dekodirati i maksimalnom brzinom prenijeti prema rečunalu. Radi li se o tekstu (npr. HTML kod web stranice), prikazati će se puno veća brzina prijenosa budući da se tekst dobro komprimira (i do 80%, tako da prikazana brzina prijenosa može iznositi i do 15 kB/s). Sa druge strane prikazana brzina prijenosa će biti puno manja ako se prenose npr. JPEG slike ili .zip datoteke budući da su već komprimirane i ne mogu se dalje komprimirati.

 

Teoretska max. brzina prijenosa podataka prema korisniku od centrale iznosi 56 kbit/s (7 kB/s), max. u praksi iznosi 52,3 kbit/s (oko 6,5 kB/s). Brzina od korisnika prema centrali je max. 33,6 kbit/s (oko 4,2 kB/s). Ukoliko se koristi kompresija, one prividno izgledaju veće (zbog kompresije).

 

Brzina prijenosa podataka prvenstveno ovisi o kvaliteti linije između dva modema. Kvaliteta ovisi o kvaliteti čipseta modema (rođakovog i u centrali), lokaciji kuće pretplatnika, kvaliteti i konfiguraciji kabela (između kuće i centrale kao i onog koji se koristi unutar kuće), smetnjama na liniji, broju pretplatnika koji su spojeni na kabel, broju pretplatnika koji trenutno razgovaraju, uslugama koje se pružaju preko kabela, atmosferskim prilikama i hrpi ostalih parametara. Ukoliko ti rođak dobiva prosječne brzine od 5-5,5 kB/s kod prijenosa .zip datoteka, to je kvalitetna veza. Ako iznosi manje od 2 kB/s, ili je kvaliteta linije krajnje loša ili je negdje problem.

 

Svi modemi koje je danas moguće kupiti podržavaju V.90 i/ili V.92 standarde (koji omogućavaju brzine prijenosa veće od 33,6 kbit/s), tako da ne vjerujem da će flashanje pomoći.

15 godina
neaktivan
offline
RE: Dial-up kompresija modema
autorov komentar

Prijatelju, problem je u tom sto je imao nekakvu kompresiju a sad je nema nikako. Ona se je pela do 20-30% tek kad sam instalirao novi modem a sad nece nikako.

Znao sam da to nisam trebao reci!
15 godina
neaktivan
offline
RE: Dial-up kompresija modema

Kao što rekoh, iznos kompresije ovisi o tipu podataka koji se prenose, i ona nije mjerilo brzine.

 

Ukoliko se prenose web stranice, brzina je prividno veća jer se tekst (HTML kod) dobro komprimira (i do 80% od izvorne veličine). Slike i komprimirane datoteke (arhive) se ne komprimiraju (obično se može dobiti 1 do 2% manja datoteka od originala).

 

Brzinu prijenosa između modema i poslužitelja možeš provjeriti na http://bwm.carnet.hr/.

15 godina
neaktivan
offline
RE: Dial-up kompresija modema
autorov komentar

Znaci provider mu je tu mogucnost onemogucio ili sta?! A znam i jos neke ljude s takvom konekcijom i kod njih je sve ok! Mislite li da je problem u hardware-u ili u samoj konekciji? Jer kod susjeda mu je sve ok, isti provider, isto sve, a dize malo vise brzinu i ima neku kompresiju. Ponavljam, i maticna i chipset su stariji nesto,modm nov, on to koristi samo za surfanje i mail.

Znao sam da to nisam trebao reci!
15 godina
neaktivan
offline
RE: Dial-up kompresija modema

OK, evo stvarni primjer.

 

Imao sam vrlo kvalitetnu vezu do prije otprilike godinu i po dana - konstantnih 5-5,5 kB/s. Susjed, dvije kuće dalje imao je vezu brzine 4-4,2 kBit/s na istom provideru. Razlike su bile u kabliranju unutar kuće i čipsetu modema (modemi su bili iz 2004./2005. - dakle V.90 je uključen). Tada su 200-tinjak metara niz ulicu sagradili 4-5 kuća sa stanovima za prodaju. Kvaliteta veze je pala - dobivao sam oko 4 kB/s, dok je susjedu pala brzina na 2,5-3 kB/s. Uz pad brzine, često se znalo dogoditi da nakon 10-15 min trajanja veze sva komunikacija stane i slijedećih 5-8 minuta modem ne prenese ni bita (rješenje: Disconnect - Connect). Na kraju mi je prekipilo, te sam prije dva mjeseca uzeo ADSL (kao i susjed).

 

Da se vratim na pitanje - ukoliko rođak nije ništa mijenjao oko postavki modema, logično je pretpostaviti da on radi kao i kada si ga instalirao. Razlike između prikaza iznosa kompresije kod tvog testiranja i njegovog korištenja mogu biti zbog toga što ste prilikom testiranja surfali po web stranicama koje uglavnom sadrže tekst i nešto slika (20-30% kompresije odgovara tome), dok je kod korištenja surfanje uključivalo uglavnom prijenos slika i podataka (0-5% kompresije). Razlika u brzini između rođaka i susjeda (pored načina surfanja) može biti u kvaliteti pretplatničke linije (kabela do centrale i kabela unutar kuće) i čipseta modema. Čipset koji je postizao najveće brzine bio je Motorolin SM56, ali se odavno ne proizvodi (Motorola je prestala sa razvojem i proizvodnjom čipseta za dial-up).

 

Ostatak hardvera nema utjecaja na modem - brzina veze prvenstveno ovisi o kvaliteti linije. Kabel između pretplatnika i centrale se sastoji od nekoliko stotina do nekoliko tisuća parica (linija). Osnovna kabelska grupa se sastoji od 20 parica (10 pretplatničkih linija) podijeljenih u 5 glavnih grupa sa 4 parice. Parice su izolirane zasebno, grupirane u glavne grupe (koje su izolirane), te je 5 glavnih grupa skupljeno u osnovnu grupu (izoliranu od ostalih osnovnih grupa). Kabel se zatim gradi od puno osnovnih grupa. Kvaliteta kabela može značajno varirati između osnovnih i/ili glavnih grupa (i do nekoliko puta bolji/lošiji signal), što je posebno izraženo kod starijih kabela sa papirnatom izolacijom (noviji koriste PVC).

 

EDIT: Vrlo je vjerojatno da je susjed na drugoj glavnoj grupi, a ako je nešto dalje i na drugoj osnovnoj grupi.

 

 

U svakom slučaju, testiraj brzinu na Carnetovom Bandwith Meteru (link je gore) par puta u nekoliko spajanja/dana da dobiješ uvid u kvalitetu veze.

 

 

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.10.2008 11:12 (hrx).
15 godina
neaktivan
offline
RE: Dial-up kompresija modema
autorov komentar

E, pazi sad. Donio sam svoj laptop kod rodaka i konektirao se. Dizalo je kompresiju, a i brzina je bila vece za 10Kbps. Kako to objasnjavas?! Vratim se opet kod njega,ono isto...

Znao sam da to nisam trebao reci!
15 godina
neaktivan
offline
RE: Dial-up kompresija modema

Ok, sada znamo da nije problem u liniji. Budući da se radi o internom modemu, možeš pokušati staviti najnovije drivere za njega. Gotovo svi interni modemi koji su danas na tržištu su tzv. softmodemi. Postoje dva tipa - potpuno softverski modemi koji sve obavljaju na CPU-u i host signal processor modemi koji na CPU-u obavljaju procesiranje signala. Oba za rad zahtijevaju drivere - pokušaj naći najnovije za modem koji imaš. Dobar site o modemima je http://www.modemsite.com/, za identifikaciju čipseta modema pogledaj http://www.modemsite.com/56k/chipset.asp.

 

Još nešto, upravo mi palo na pamet - pogledaj ako je uključeno automatsko nadograđivanje Windowsa (Automatic Updates) - obično jest, budući da, dok je korisnik spojen na net, u pozadini skida nadogradnje koristeći dio propusnosti veze bez ikakve obavjesti korisniku. Isto tako provjeri uključuje li se nadogradnja antivirusa bez obavještavanja korisnika.

16 godina
protjeran
offline
RE: Dial-up kompresija modema

prije nego što sam uveo ADSL spajo sam se sa sva tri računala na net i svaki se spajo na drugu brzinu, a kad sam od sestrične donjo laptop i priključio ga na priključak od jednog kompa, laptop se spajo na većoj brzini od tog kompa. Sad su sve stranice sve veće i veće jer se pretopstavlja da imaš brzi net a ne modem.

 

Na jednom kompu sam imo modem i spajo se na 50.6 kbps pa ga grom sjebo i stavio sam drugi i on se max spajo na 46.6kbps.

 

Prihvati to dok ne nabavi ADSL ili nešt drugo

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice