Ima li piratstvo opravdanje? zaključana tema

poruka: 650
|
čitano: 122.462
|
moderatori: DrNasty, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
RE: Zašto se ne sankcioniraju PlayStation 3 hakeri
Co7 kaže...
tnakir kaže...

Svi vi koji ste kupili BFBC2, MW2, BO - kazete igre su ok - neke vise neke manje. Biste li ih kupili da ste ih mogli spiratizirat?

Bi!  Imam igre koje sam imao piratske i onda kupio original, kao npr Titan Quest, Diablo i jos neke....

A samo da se nadovezem na to da se od postenog rada nemoze zivjeti!? Moze, to je jedna od nebuloza iz prijasnjeg sistema...

Ja se sjecam kad sam na poslu citao knjigu od Richard Dawkinsa, i dolazi jedan stariji gospodin i prigovori mi sto citam knjigu! Jer od ucenja (nije znao koja je knjiga) nema kruha, treba uzeti motiku! Da li je on pametan? NE!

Ne treba podcjenjivati niciji posao, podjednako me zivciraju oni koji omalovazavaju fizicki rad kao i oni koji omalovazavaju intelektualni rad! Ako vam se ne svidja vas posao ili mislite da ste potplaceni , onda ga promjenitie, a nemojte kukati kako previse radite ili imate premalu placu za svoj rad/skolovanje itd...

Placa nije univerzalna, znaci neki imaju visu placu neki manju! Ako zelite visu, promjeniti zvanje u ono koje je bolje placeno. Ako ste zadovoljni svojim poslom , onda sutite i ne podcjenjujte druge!

Rad se moze smatrati "robom", i o tebi ovisi koliko si spretan u plasiranju te robe na trzistu! Od moje cure sestra je zrakoplovni inzinjer, i nije htjela raditi za lacu manju od 7000kn! I odbijala je sve poslove koji nisu zadovaoljavali njene kriterije, i sada radi za tu placu (doduse malo vecu)! 

Isto tako i kruh, ako se prodaje po 7kn, zasto bi ga netko prodavao za 3 kn! Nitko nece doci do tebe i ponuditi 50 000 kn placu, to si izbijte iz glave!

Ti kao radnik trebas biti nezamjenjiv poslodavcu, tako da je njemu u interesu da on tebe zadrzi, i zbog toga ti mora dati adekvatnu placu. Jer ako ti netko ponudi 10 000 kn placu , a trenutacno imas 5000, normalno je da ces otici. Zbog toga menadjeri imaju place od 50 000kn+ ! Jer si poslodavci ne mogu priustiti njegov odlazak, a nazalost (recimo) radnik na  mjesalici je lagano zamjenjiv, kao i mnogo drugih zanimanja... Tako da radne snage ima u izobilju, a poslodavac se ne mora natjecati s drugima.

Nije mi jasno zasto ljudi prihvacaju posao i kasnije prigovaraju (ako uzmemo u obzir da je placa redovita)!

Znac osoba A kaze da ce za uslugu B osobi C platiti iznos X, i osoba C se sa tim slozi! Znaci postigne se zajednicki dogovor, i ako osoba A postuje svoju stranu dogovora, zasto je osoba C nezadovoljna! 

Ako nisi zadovoljan sa ponudjenim, onda nemoj prihvatiti! I onda ce osoba A da popuni mjesto D, morati ponuditi X puta vecu cijenu, dok god netko ne prihvati! Nazalost, danasnje stanje je takovo da ljudi skacu na posao a kasnije prigovaraju!!! Ako se dogovorimo da nitko nece raditi ispod 5000 kn na mjesec na mjesalici, onda ce na mjesalici biti placa 5000 kn ili ce poslodavci svi propasti! Jednostavan omjer ponude i potraznje!

Manje vise vecina stvari koje si rekao do sada je bila tocna ali sad LUPETAS gluposti....Ako vec vodis raspravu onda kreni od realnog stanja i okruzenja u kojem zivis
Sigurno imas frendova i poznanika koji pokusavaju naci posao (vecina je vjerovatno i vss) pa ih priupitaj kako to ide.....ocito je od tvoje cure sestra u nekoj jako lijepoj situaciji kad moze rec da hoce 7k i "odbijat ponude" (milsim kakva je to uopce nebuloza od recenice).....nista  protiv cure ali ko je mala balavica koje je zavrsila faks i sad ona "odbija ponude".....sigurno joj dolaze i ratheona/cesne/boinga i ostalih doma na vrata da ju pitaju dal bi htjela radit za 20k...lupetanje bez rezona ljudi koji zive u nekim svojim balonima i filmovima dok im starci doma donose sve u zivotu.....
Zavrsio sam fakultet u americi.....vec sam par godina zaposlen ali rec da mi cvjetaju ruze bi bilo laganje.....sva ekipa oko mene se bori za posao i sve pokusava napravit da ga zadrzi a ti lupetas da "trebas bit nezamjenjiv poslodavcu"....odi procitat jos par onim motivacijskih postera na netu

16 godina
odjavljen
Co7 kaže...

Imam osjecaj da zelis opravdati neke ljude na naci da pokazes kako je ovo jedini ispusni ventil ali im je preskup da bi si ga lelgalno doplustili. A zapravo trosim novce na druge luksuze  kao npr cigarete koje su kud i kamo skluplje od jedne igre (racunano na vremenski period igranja igre)!

Ne, nije mi bio cilj opravdati piratstvo, već istaknuti da su igre preskupe. Mislim da ljude možemo podijelit u 3 osnovne skupine:

- Igrati će pirata bez obzira

- Kupit će si koju igru kad uspije uštedit, a u međuvremenu igrati pirata

- Kupuje orginal, a ako ne može, ne igra

Kad nam poraste standard, gotovo cijela druga skupina će početi kupovati igre. Međutim, samo prva skupina nanosi stvarnu štetu software-skoj industriji jer je zarada jednaka neigrao ti ili igrao pirata (osim u slučaju pirata s mogućnošću igranja online na orginal server, onda nanosiš  štetu). Opet napominjem, nije mi cilj bio opravdati piratstvo ni drugu skupinu, iako je pohvalno što ti ljudi barem cijene rad programera i nadam se da će im kupovina orginala uskoro biti manja stavka na kućnom proračunu za dobrobit obe strane.

Danijel kaže...

Tu se vidi da ti zapravo ne cijeniš industriju softvera - samo spominješ pošten rad i ljude koji STVARNO RADE NEŠTO...

Hoćeš reći da programer koji provede cijeli dan pišući kod ne radi pošteno?

Hoćeš reći da njegov rad nije stvaran?

Hoćeš reći da njegov rad nije težak?

....

Mislim da je Bajac htio reći da, ako imaš energije boriti se za prava ugroženih, imaš puuuunnnooooo ugroženijih ljudi od programera. To niti malo ne osporava činjenicu da je vrhunski programer zaslužio svoju peteroznameknastu plaću, već samo istiće da, ako se želiš boriti za ljudska prava, pošteno bi bilo krenuti od prava onih koji nemaju ni za kruh. Više si napravio ako si uklonio nepravdu zbog koje jedna čovjek mora zimi nosit šuplje opanke umjesto toplih čizama nego ako si uklonio nepravdu zbog koje 10 ljudi mora voziti mercedesa umjesto poschea, iako to ne znaći da u drugom slučaju nije nanesena nepravda (financijski gledano, po iznosu veća). S druge strane podizanjem kupovne moći nižeg srednjeg "staleža" smanjuješ broj pirata u drugoj skupini, pa opet software-ska industrija profitira.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
17 godina
neaktivan
MrBlc kaže...

Ne, nije mi bio cilj opravdati piratstvo, već istaknuti da su igre preskupe. Mislim da ljude možemo podijelit u 3 osnovne skupine:

Kad nam poraste standard, gotovo cijela druga skupina će početi kupovati igre. Međutim, samo prva skupina nanosi stvarnu štetu software-skoj industriji jer je zarada jednaka neigrao ti ili igrao pirata (osim u slučaju pirata s mogućnošću igranja online na orginal server, onda nanosiš štetu). Opet napominjem, nije mi cilj bio opravdati piratstvo ni drugu skupinu, iako je pohvalno što ti ljudi barem cijene rad programera i nadam se da će im kupovina orginala uskoro biti manja stavka na kućnom proračunu za dobrobit obe strane.

Ovo ne mogu progutati iz nekoliko razloga.

Opet si ovdje spomenuo "manju stavku na kućnom proračunu" međutim iako primjerice prosječna cijena AAA naslova (250 kn) izgleda visoka za igru, igranje je zapravo nije skup oblika zabave.

Recimo da kraće igre traju u prosjeku 5-8 sati kampanje. Znači platit ćeš 250 kn za 5-8 sati zabave. S tim da takve igre uvijek imaju multi. Isključivo SP igre mnogo su dulje.

To je koliko? 32 - 50 kn po satu. - za kampanju SP igre, multi neću ni uspoređivati.

Dulje igre traju od 15 do 50+ sati, recimo da također koštaju 250-ak kn.

Kolko je to?  5 - 17 kn.

Koja zabava je tolko jeftina?

Igranje nije skupo niti je veliki udarac na kućni budžet, jest ako "moraš" igrati 50 igara mjesečno, inače nije.

Ne uči me, ne govori mi, o svemu znam sve - bez pameti!
17 godina
Sinatra kaže...

S obzirom da izuzev ilegalne primjene ne postoji drugi, opravdani razlog zašto bi netko provalio konzolu, a o tome se naveliko raspravlja, zašto moderatori to ne sankcioniraju?

Evo sad ću dobiti ban zbog rasprave, tj. jer ne raspravljam  {#}

17 godina
Danny_HR kaže...

Igranje nije skupo niti je veliki udarac na kućni budžet, jest ako "moraš" igrati 50 igara mjesečno, inače nije.

Ja jos uvijek igram L4D2 :)

Idemo kod Petre Sanader na party... nema joj staroga doma!
17 godina
neaktivan
Zašto se ne sankcioniraju PlayStation 3 hakeri?

Nemoj se uvrijediti na slijedeće, ali mislim Co7 da si jako mlad i da još nisi došao do toga da zarađuješ, jer kao da živiš u bajci. Moj frend je pilot, kao i drugi frend. Jedan leti avione za CA i ima xx,000 [x>1] (ne znam smijem li reći), drugi za HRZ i ima 8,000. Oboje su, vjerujem, vrsni piloti. Oboje imaju realtivno OK novca, samo što jedan plaćen drastično manje (baš drastično). To su ponuda i potražnja. Ovaj prvi ima sreću, ali ovaj drugi s plaćom ne može otplatiti ništa, a kamoli prehraniti dvoje djece i ženu koja je ostala bez posla.

Inače u poslovima u Hrvatskoj uglavnom nema ponude i potražnje, jer je onih koji će raditi za "bilo koliko" previše. Zahtijevati plaću možeš jako, jako rijetko. Mnogi visokoobrazovani ne rade (5 god. faks), ne rade ni neki mr.sc., a tko radi prijavljen je kao SSS u većini slučajeva (min. 2800kn + crno) ili često kao NKV pomoćni radnik - oboje bez obzira na stvarnu stručnu spremu.

Od poštenog rada se u Hrvatskoj može živjeti, ali broj takvih je izrazito malen. Pod pretpostavkom da uzimamo samo one koji imaju sreću da uopće rade, od plaće rijetko tko može živjeti. Većina živi na kreditu koji nikad neće otplatiti, čak i gotovinskom za svakodnevne stvari. A ono o socijali nema veze sa stvarnošću - nedavno se u svom stanu (imali su sreću (?) da su im pomrli roditelji pa su naslijedili komunistički stan) pogušila obitelj jer zbog isključene struje nisu platili grijanje, pa su se pokušali ugrijati paljenjem vatre na podu u zatvorenoj garsonijeri.

Za preživjeti i poslodavci i posloprimci moraju raditi ilegalno, na crno raznim muljanjima. Varanje države često nije odabir, već nužna potreba, jer država ne štiti nikoga i nitko ne može preživjeti poštujući zakone prema državi koje ni sama država ne poštuje prema njima.

Tako da, iako to nije ovdje tema, moraš shvatiti da je za veliku većinu situacija katastrofalna i nema nikakve veze s onime što si opisao. Hrvatska je trenutno rupa i za ulaganja i za život. Ići u privatan posao u Hrvatskoj je uglavnom samoubojstvo ako nemaš iza sebe osigurane investicije i investitora spremnog na duže razdoblje gubitaka. Nažalost, znam mnoge privatnike koji su propali s dugovima, a i one koji su sve završili metkom kroz lubanju.

Toliko o pričama o radu koje jednostavno ne vrijede za Hrvatsku. Socijala o kojoj pričaš funkcionira u Švedskoj, a posao možeš naći i u SAD-u, ali u Hrvatskoj su to bajke. Hrvatska je puno bliže Tunisu (Grčka situacija bi bila odlična za HR). 

On-topic

Ma koliko financije bile loše, nema opravdanja za krađu igara. To su igre. Najjeftinija zabava ako ne računaš cijenu računala. Naravno, ne računaš jer računalo ne služi samo zabavi. Ako zbrojiš cijenu igre od nekih 30-50 funti (300-450kn) i cijenu PS3 konzole kroz 7 godina koliko se predviđa trajanje PS3 od izlaska krajem 2006., imaš cijenu od nekih 40kn mjesečno fiksno i cijenu igre. Ako ti igra pruža nekih 100 sati zabave (single player) ili nekih prosječnih 500 sati zabave do zasićenja (mp), to znači da te sat igranja košta 1,5kn u prosjeku. Više kod SP igre, manje kod MP igre (1-3kn/h). Kino ulaznica za 1-3 sata filma je 30-50kn, što je u najboljem slučaju 10kn/sat ili 3-10 puta više od video igre. Vožnja u luna parku, izlazak na pivo, disko klub, nogometna utakmica i sl. sve su to osjetno skuplji oblici zabave od video igara.

Dakle, najjeftiniji i najjednostavniji oblik zabave (sjediš kući u toplome i igraš se) najviše se krade i to samo zato što ga je najlakše ukrasti, a nikako zato što netko za to nema.

Pravi znak inteligencije nije znanje, već mašta - Albert Einstein
Poruka je uređivana zadnji put čet 27.1.2011 12:12 (naxeem).
Moj PC  
5 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
MrBlc kaže...

Kad nam poraste standard, gotovo cijela druga skupina će početi kupovati igre. Međutim, samo prva skupina nanosi stvarnu štetu software-skoj industriji jer je zarada jednaka neigrao ti ili igrao pirata (osim u slučaju pirata s mogućnošću igranja online na orginal server, onda nanosiš štetu). Opet napominjem, nije mi cilj bio opravdati piratstvo ni drugu skupinu, iako je pohvalno što ti ljudi barem cijene rad programera i nadam se da će im kupovina orginala uskoro biti manja stavka na kućnom proračunu za dobrobit obe strane.

Druga skupina je najlicemjernija, a takvo što je opravdao primjerice Bugofil.

Dok su prvi kurviši, toga se ne srame. Drugi idu prostitutki samo kad ženu boli glava, misle da je to sasvim opravdano i da pritom ne čine ništa pogrešno.

Igre su danas jako, jako jeftine. Tokom božićnih blagdana, na Steamu se za 1000 kuna moglo kupiti 100 orginalnih igara. Razni paketi, hit naslovi iz 2010. po 50 kuna. Sve Valveove igre IKAD su bile u paketu za dvjestotinjak kuna.

Reći da su igre preskupe je neinformirano. Takvo što kažeš ako odeš u Algoritam i kupiš tri godine staru igru za 450 kuna, ali to je tvoj problem, a ne problematika skupih igara.

16 godina
odjavljen

Jailbreakanje PSa i igranje backup igara (koje si legalno kupio) su jednako opravdani kao i slušanje MP3ca od CDa koji si sam izripao EACom da se original cd ne uništi u autu ili gledanje divxa filma da ne izgrebeš originalni blu-ray DVD ili dual-layer DVD koji se također vole oštetiti.

Sav taj backup je za osobnu uporabu i ja te backup kopije neću nikome dati niti prodati.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
Moj PC  
6 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Danny_HR kaže...

kako kome.

17 godina
neaktivan
Nikome nije.
Onom koji si ne može priuštiti nije ni potrebno. To je IGRANJE ne životna potreba.

Ne počinjite opet sa takvim sra*ima.
17 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Jailbreakanje PSa i igranje backup igara (koje si legalno kupio) su jednako opravdani kao i slušanje MP3ca od CDa koji si sam izripao EACom da se original cd ne uništi u autu ili gledanje divxa filma da ne izgrebeš originalni blu-ray DVD ili dual-layer DVD koji se također vole oštetiti.

Sav taj backup je za osobnu uporabu i ja te backup kopije neću nikome dati niti prodati.

Ti si jedan od 100 ako ne i od 1000.

16 godina
odjavljen
Danny_HR kaže...

Ti si jedan od 100 ako ne i od 1000.

I nitko me nema pravo kazniti (ni po kojoj osnovi - EULA, ZAMP, bla-bla). Sve što kopiram je za osobnu uporabu.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
15 godina
protjeran
Danny_HR kaže...
Nikome nije.
Onom koji si ne može priuštiti nije ni potrebno. To je IGRANJE ne životna potreba.

Ne počinjite opet sa takvim sra*ima.

Tanka ti je filozofija. Onome ko si bilo sta ne moze priustiti osim hrane to nije zivotna potreba. Sran*e je upravo ovo sto ti tupis ovdje, ako cemo se vrijedjati. Ako ti moje misljenje mozes tako kvalificirati onda ja mogu tvoje.

Dok su ljudi diljem svijeta zrtve korporativnih politika i dok se sami proizvodjaci softwarea i hardwarea medjusobno tuzakaju zbog kradja ja bi trebao pusiti pricu kako je ljudski i opceprihvatljivo placati nesto sto mogu dobiti besplatno?

Dok smo mi zrtve globalnih kriza namjerno izazvanih necijom ekonomskom politikom, da ne govorim koliko ta politika u nekim krajevima svijeta smrti i izrabljivanja donosi, trebao bi biti njen pijun?

Nek se hebu i oni i njihovo intelektualno vlasnistvo kad oni nemaju obzira prema tudjem. Kod mene je seeding 24/365 i uzivam  u samoj cinjenici da stetocinama cinim stetu.

15 godina
neaktivan
Danijel kaže...
Bajac kaže...

Ovako, ako smijem još par stvari nadodat. Da se razumijemo, čisto je u redu kada čovjek ono kaj koristi i plati. Čovjek kad vidi, recimo, igru Machinarium, koja je po meni, fenomenalna, dao bi joj 200 dolara a ne samo onih 20 kolko je koštala. Ili recimo, World Of Goo, kojoj piratstvo definitivno nije koristilo. Donirao bi ima sigurno nešto, što ću vjerojatno i napravit kada se zaposlim.

Al kada netko ovako, tvrdolinijaški, štiti Giga-Ultra-Mega korporaciju, koja samo čeka kao izmust novaca i novaca od bilo koga, čiji funkcioneri i programeri voze ultra automobile, koji će na razno razne načine prekršit sto zakona, što potvrđuju ove njihove tužbe bez ikakve osnove i koju oni gube jednu za drugom, samo da bi izmustili još i još novaca, čovjek se mora zapitat da li ste vi Sinatra, Danny_HR i ostali koji su like stisnuli na ovaj post, svjesni u kojem svijetu živite.

Ja vas otvoreno pitam, ako već cijenite pošten rad, dali čete ić u Južnu Afriku i pomoć onim rudarima tamo, koji STVARNO RADE NEŠTO i koji za taj njihov rad dobivaju možda dolar na dan, a onda Korporacije koje žive na njihovom teškom radu, prodaju to zlato il šta već, za 1000 dolara?

Dal će te se i sljedeći put vozit autocestom do mora, ZNAJUĆI da su oni koji su je gradili mogli sagradit za upola manje novaca i time uzimali novac od poreznih obveznika?

Da li ćete ić pomoći tekstilcima kod nas, koji za svoja isto TEŽAK rad dobivaju 1700 kuna, i koje tvrtke namjerno plaćaju ispod svakog respekta, samo da bi više zaradili na njima i njihovom proizvodu?

Da li ćete im ić pomoć?

Nakon svih ovih nepravdi u svijetu, šta nije logično da piratstvo postoji?

Poanta ove priće je da su ponajprije ZAKINUTI oni koji STVARNO rade i koje država uopće ne cijeni i samo gleda kako će profit iz njih izvuć.

I moram priznat, da se uglavnom slažem s korisnikom 'bed'. Ja sam isto za legalan softver, al čovjek ne može sudit samo po tome.

Tu se vidi da ti zapravo ne cijeniš industriju softvera - samo spominješ pošten rad i ljude koji STVARNO RADE NEŠTO...

Hoćeš reći da programer koji provede cijeli dan pišući kod ne radi pošteno?

Hoćeš reći da njegov rad nije stvaran?

Hoćeš reći da njegov rad nije težak?

Samo zato jer dobivaju plaću kakvu su zaslužili, nisu pošteni - dok su ovi što dobivaju po 1 dolar i 1700 kuna pošteni ljudi... E pa, pošteni su i jedni i drugi... Tekstilci, primjer koji si naveo, rade težak rad, i ne da mi se sada provjeravati je li njihova plaća baš 1700 kuna, ali to je u svakom slučaju premalo i trebali bi dobiti više... Kao i svi drugi, uostalom... No svijet je takav da neki imaju sreću da su pošteno plaćeni, dok eto, drugi nemaju...

Programiranje je intelektualan rad i iziskuje puno više truda i muke nego što to većina ljudi misli (ono, pa što, čovjek lijepo sjedi 8 sati, uživa ispred kompa, ispija kave i dobiva plaću...)

ZAKLJUČAK:

Zaposleni ljudi, koji pošteno rade, koji stvarno rade (što god to značilo), trebaju dobivati plaću kakvu su zaslužili... Da bi oni dobili tu plaću, tvrtka treba uspješno poslovati. U softverskoj industriji što tvrtka proda više softvera to je uspješnija i ima više novaca da pošteno plati radnike programere i da imaju novca za ulaganje u nove projekte. Neki nažalost, nisu te sreće, da rade u tvrtkama koje se brinu o radniku (tvoj primjer, tekstilci) i o tome da za svoj rad dobiva poštenu plaću (to je zato jer su vlasnici tih takvih tvrtki najčešće totalne seljačine)...

Isto tako, činjenica je da ti ne možeš učiniti ništa da ljudima koji su potplaćeni povećaš plaće...

No također, činjenica je da ukoliko radiš štetu nekoj tvrtki krađom njezinog softvera, utječeš na rad te tvrtke, čime povećavaš mogućnost da netko tko je pošteno plaćen u budućnosti dobije manju plaću (ili ukoliko se radi o maloj softverskoj tvrtki, onda čak i otkaz).

I da, npr. meni se Bug čini kao da ne vrijedi 35 kuna... Smijem li ga samo uzeti? Pa što će njima mojih 35 kuna, svejedno je na svakoj drugoj stranici oglas - sigurno imaju puno novca od oglašavanja, a uostalom, neće im faliti tih mojih 35 kuna...

E sad, kad bi ovako razmišljalo 70% kupaca Buga, i kad bi se ti svi Bugovi mogli ukrasti bez zakonskih posljedica, pitam se, koliko bi još brojeva Buga izašlo? Možda bi izdržali još godinu dana i to je to - ključ u bravu i podijeliti otkaze poštenim ljudima koji su radili pošten posao i primali poštenu plaću (u ovom slučaju, to su novinari).

Dakle, ako već cijeniš pošten rad, hoćeš li kupiti licencu Windowsa koje svakodnevno koristiš... Jer, nije pokvarena tvrtka koja gleda kako izmusti što više love radila softver - radili su ga ljudi koji rade za tu pokvarenu tvrtku i koji primaju plaću od te pokvarene tvrtke...

Znači, cijeniš li rad programera toliko da ćeš to pokazati kupnjom softvera u koji su oni utrošili hrpetinu rada, truda i muke?

Danijel, zanimljivo čudo, slažem se s tobom. I hvala MrBicu koji je skužio što sam htio reć. I hvala Tvrdy-om na njegovom komentaru ''hrpu nebuloza i racionalizacija piratstva''. Probaj drugi put pročitati.

Dakle, ja sam već rekao što se tiće igara Machinarium il World Of Goo.

Al poanta moje priče, da skratim i iskreno neda mi se više pričat o tome, je u tome da ja nisam rekao da su programeri loši. Pa i ja programiram web stranice. I meni za web nekad treba sto godina samo za tri linije koda, pa mogu si zamislit kako je nekom ko cijelu igru napravi. Prvenstveno psihički, to je jako težak posao.

Al ljudi su tolko u svijetu podplaćeni ili čak neisplaćeni, I po meni, najmanji je grijeh kada netko poslije iscrpljenog posla na farmi na kojoj radi možda 16 sati na dan, dođe doma, i od onog svoga pišljivih 10 dolara, nemre za jest kupit. Možda, čovjek kojim slučajem, ima doma neki pišljivi komp s nelegalnim softverom. Tko bi mu mogao zamjerit?

Dakle prvo se treba borit protiv protiv nepravde onih koji nemaju za jest, a onda protiv onih koji nemogu odlučit koji da si auto kupe.

Piratstvo je odnos stanja u svijetu.

17 godina
neaktivan

@Komodorac

Igre nikome na svijetu nisu životna potreba, tko to tvrdi morao bi preispitati svoje stanje uma.

Ovo ostalo neću ni komentirati jer to ne zaslužuješ.

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.1.2011 12:48 (Danny_HR).
14 godina
neaktivan

Ne možeš ti "dobiti" besplatno. Možeš ukrasti besplatno.

Ti nisi nikakva žrtva korporativne politike, i molim te da ne izigravaš to. Tebi je ponuđena usluga i proizvod po definiranoj cijeni, i na tebi je da to prihvatiš ili ne. Ako ne, ništa od toga, a ne tjeranje vlastite pravde.

5 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
Bajac kaže...
Al ljudi su tolko u svijetu podplaćeni ili čak neisplaćeni, I po meni, najmanji je grijeh kada netko poslije iscrpljenog posla na farmi na kojoj radi možda 16 sati na dan, dođe doma, i od onog svoga pišljivih 10 dolara, nemre za jest kupit. Možda, čovjek kojim slučajem, ima doma neki pišljivi komp s nelegalnim softverom. Tko bi mu mogao zamjerit?

Dakle prvo se treba borit protiv protiv nepravde onih koji nemaju za jest, a onda protiv onih koji nemogu odlučit koji da si auto kupe.

Kakve budalaštine... A odakle mu taj komp? I to je ukrao?

17 godina

Meni nije ništa jasno , provlači se teza kroz postove kako je piratiziranje užasno loša stvar.

A istovremeno se odobrava neki rad u fušu (na crno), gdje se krše sve moguče pravne norme.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Ja sam kupio uređaj ergo ja mogu raditi s njim što hoću, pa čak ga i hakirati (JB-ati) koliko god želim i to nije temelj za bilo kakav karton vamo...
17 godina
neaktivan
Promatrač kaže...

Meni nije ništa jasno , provlači se teza kroz postove kako je piratiziranje užasno loša stvar.

A istovremeno se odobrava neki rad u fušu (na crno), gdje se krše sve moguče pravne norme.

Ništa tebe ne spriječava da radiš legalno sa strane za honorar.

15 godina
neaktivan
naxeem kaže...
Bajac kaže...

Dobro, može bit i u Hrvatskoj. Nemoj doslovno sve shvaćat.

16 godina
neaktivan
Sinatra kaže...

1. Igranje je luksuz i nesmije imati nikakve veze s ekonomskom situacijom u pojedinoj državi. Ako nemaš za igre, ne budeš se igrao. Isto kao što ne voziš vlastitu jahtu.

2. Ti si kupnjom konzole pristao na njihove uvjete i tvoj je red držati ih se. Tko si ti da mijenjaš namjenu konzole i neovlašteno mijenjaš sistemski kod Sonyevih inžinjera? Imao si dovoljno izvora informacija da se raspitaš o svim mogućnostima i nemogućnostima konzole prije kupnje, i ako ti kao takva platforma nije odgovarala, mogao si uzeti Nintendo, PC, mobitel, mikrovalnu ili sasvim desetu stvar koja bi zadovoljila tvoje potrebe.

Ok, bujrum, ti kupuj igre za 500 kn, ako nemaš para zamisli kako voziš jahtu. S obzirom da nikom od nas ne možeš reći što da radimo (a nit je ilegalno ako ja moddam svoj vlastiti xbox ili ps3, a to sam oboje već uradio i zadovoljan sam) možeš slobodno prestati se truditi jer nećeš ništa postići, samo ispadaš glup.

You and me baby ain't nothing but mammals. So let's do it like they do on the Discovery Channel. Gettin' horny now! Fine opcije foruma :) +38761299744
Poruka je uređivana zadnji put čet 27.1.2011 12:58 (BannedOnThisForum).
17 godina
neaktivan
Commodore kaže...

...Dok su ljudi diljem svijeta zrtve korporativnih politika i dok se sami proizvodjaci softwarea i hardwarea medjusobno tuzakaju zbog kradja ja bi trebao pusiti pricu kako je ljudski i opceprihvatljivo placati nesto sto mogu dobiti besplatno?

Dok smo mi zrtve globalnih kriza namjerno izazvanih necijom ekonomskom politikom, da ne govorim koliko ta politika u nekim krajevima svijeta smrti i izrabljivanja donosi, trebao bi biti njen pijun?

Nek se hebu i oni i njihovo intelektualno vlasnistvo kad oni nemaju obzira prema tudjem. Kod mene je seeding 24/365 i uzivam  u samoj cinjenici da stetocinama cinim stetu.

ma daj, molim te, ne laži, za početak sebi pa onda ni drugima. Imaš piratski sofware jer si robin hood, borac za socijalnu pravdu i ravnomjernu raspodjelu bogtstva u svijetu? Bullshit.

Jel si iz istog razloga ukrao auto od kapitalističke autoindustrije koja iskorištava sirovine nerazvijenog svijeta i jeftinu radnu snagu? Kradeš benzin od zlih naftnih kompanija? Kradeš hranu po dućanima jer pohlepni trgovci nabijaju stopostotne marže na proizvode? Ne plaćaš struju jer energija treba biti jeftina i dostupna svima? Sigurno ne.

Zašto si pas liže jaja? Zato jer može. Isti je odgovor na pitanje o piratskom softwareu. Zašto imamo nelegalni software? Jer možemo doći do njega i nitko nam ništa neće napraviti zbog toga. Kakve cijene, kakve krize i intelektualno vlasništvo.

iddqd
17 godina
neaktivan
BannedOnThisForum kaže...

Ok, bujrum, ti kupuj igre za 500 kn, ako nemaš para zamisli kako voziš jahtu. S obzirom da nikom od nas ne možeš reći što da radimo (a nit je ilegalno ako ja moddam svoj vlastiti xbox ili ps3, a to sam oboje već uradio i zadovoljan sam) možeš slobodno prestati se truditi jer nećeš ništa postići, samo ispadaš glup.

Moraš biti poseban glupan da kupiš igru za 500 ako ti je uz samo malo truda dostupna  za 250-300.

Zanimljivo, ali on ne ispada glup onima koji nisu glupi. Razmisli što želim reći.

17 godina
neaktivan
Bajac kaže...
naxeem kaže...
Bajac kaže...

Kakve veze ima lokacija?

16 godina

-sociološko-moralne teme, potrebe za zabavom ili kruhom...

uz odstupanje od naslova teme svih pa i autora, nastavimo s ćakulom.

ukratko (poziv na kontra argumente), izdavači igara, konzola, ... su krivi za popularizaciju piratiziranja. Kriv je MS, Intel, google, torrent, pa i ISP koji podiže brzine, uvodi linije u domove itd.

- jer vidim da Danny recimo banalizira brojeve ''jedan od 100 ili 1000..'' -kakve veze ima broj? Jel nešto po zakonu ili nije, dali se krši licenca? Jedan od milijun? -Pa? Koliko ljudi treba proči kroz crveno svjetlo da bi bilo krivi ili kroz zeleno da su nevini?

Kriv je developer DeCSSa (za što je odsjedio u ustanovi zatvorenog tipa), tj analogijom dolazimo da je kriv proizvođač softwarea koji to omogućije, ako dodamo da je svaki vlasnik dužan brinuti se o svojoj imovini i adekvatno zaštiti svoje interese, proizlazi da je Sony sukrivac postojanju pirata. ... jer propust je i njihov, upravo ga krpaju iz verzije u verziju.

Naravno, intel već polako uvodi (već zaboravljeni CPU-UID) koji će se pobrinuti za te sitnice. MS ima WGA itd.

-Državni inspektorat uz pomoć BSA može vrlo lako utjeravati disciplinu, što i državu čini sukrivcem, jer zna za to djelo (piratziranje i korištenje van licence) i ništa ne poduzima (usporedba s dužnosnicima u nadzornim odborima ili Saboru... koji nisu ništa znali?). itd. itd.

- naravno, izokrenuo sam teze do bola, netreba me uvjeravati u ispravnost... -ali da vidimo argumente. OK?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
naxeem kaže...
Bajac kaže...
naxeem kaže...
Bajac kaže...

Kakve veze ima lokacija?

Dobro, da u Hrvatskoj, pošto je to u Africi teško zamislit, neko ima pišljivi komp s nekim nelegalnim softverom. Nije to bit uopće.

Bit je u tome da će piratstva uvijek bit, dok god je nepravde u svijetu.

16 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...
BannedOnThisForum kaže...

Moraš biti poseban glupan da kupiš igru za 500 ako ti je uz samo malo truda dostupna  za 250-300.

Zanimljivo, ali on ne ispada glup onima koji nisu glupi. Razmisli što želim reći.

Znam što želiš reći. Ali kupujući te igre ne puniš baš Hrvatski budžet.

You and me baby ain't nothing but mammals. So let's do it like they do on the Discovery Channel. Gettin' horny now! Fine opcije foruma :) +38761299744
17 godina
neaktivan
Jake li nam zemlje da treba puniti HRV budžet...

16 godina
neaktivan
Bajac kaže...

Dobro, da u Hrvatskoj, pošto je to u Africi teško zamislit, neko ima pišljivi komp s nekim nelegalnim softverom. Nije to bit uopće.

Bit je u tome da će piratstva uvijek bit, dok god je nepravde u svijetu.

Bit će ga sve dok ne stave šveđane, novežane ili šta li su već, vlasnike piratebaya na električnu stolicu. Znači ti si u pravu, piratstva će uvijek biti. I baš me zanima koji to sigurnosni firewall itd koristi piratebay čim ga dosad još niko nije srušio...?

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice