Kako će umrijeti PC gaming

poruka: 687
|
čitano: 138.136
|
moderatori: DrNasty, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Kako će umrijeti PC gaming
Deus ex machina kaže...
Masu studija je zavrsilo unisteno dok je EA rastao i kupovao ih, jer se nisu mogli pokriti prodajom svojih naslova (Westwood, Bullfrog, Origin...)

flat rate interneta). Ali koliko je meni poznato, kad sudis hrvatu u hrvatskoj, sudis mu po hrvatskim zakonima.

Ili to, ili poslat tenkove, a sad.. koliko je vjerojatno da ce US poslati tenkove na balkan ili igdje drugdje zbog piratstva... pa ono...

(tj. barem tamo gdje imigracijske urede vode zene :-D)

-uh, nije lako dati dobar odgovor.

Recimo da sam i ja u ulozi male ribe, dok su s druge strane velike, poslovi su tako postavljeni da moramo (girice) koristiti (sharkove) mada oni ništa ne rade, samo uzmu dio kolača, štoviše namjerno nam svojim vezama otežavaju, pokušavaju iscrpiti, preuzeti, eliminirati dok smo formalno partneri... ipak se nedamo. Isto je s odnosom nekog studija prema EA.

Usporedi novinske kuće-EPH, banke, auto-ind., trgovačke lance itd.. uvijek ista priča. I moraš biti dvostruko bolji (kao svako gowno) da ostaneš iznad površine dovoljno dugo ili te voda odnese.

Zapravo, EA posluje dobro, u čemu je neslaganje? Zbog gutanja manjih studija? Kao i prošli primjer propusta i time uzrokovanog otkaza. To je normalno, to je poželjno. Tako i treba biti (tržišno natjecanje, bolji pobjeđuje, lošiji ispada...) -ali tad se netreba uplitati pirat ili baba roga u priču, obično je idući korak naziv pedofilija, pa terorizam i vrlo brzo dođeš na :goto my little tank:

-Tužbe mogu biti i prema državi ako ista ne provodi zakone, kao suzbijanje piraterije, (prije pola godine teatralno gaženje VHSica i CDa..), primjer EA prijavi konkretan slučaj, ukoliko se zakonodavac pravi naivan, vrlo brzo bi dobio trisku od EUa, ... mi smo dovoljno mali da u kombinaciji mrkve i batine nije potrebna mrkva. No sudovi odbacuju EULA, to je jedini razlog zašto nema optužbi.

- .. tenkovi se pokreću ako je pokrivena cijena gusjenica. Recimo za uništenje Sadamovog kemijskog oružja. Recimo za naftu... pa i da se samo ispuca staro streljivo jer je uništavanje skupo i beskorisno, dok je upotreba često profitabilna, vojnici moraju ginuti, stolari rade sanduke, limar križeve-zvijezde (plehnato ordenje), medicinar zamata rane, misonar pokapa one koje medicinar nije pokrpao, višak pšenice se prebacije u afriku kao potpora lokalnom stanovništvu za suradnju plaćena donacijama iz EUa, dila se alkohol, droga, cigarete, Bell isporučuje helikoptere kojima Bush ponovo zarađuje..  i tako sve se pokrene običnim pokretanjem gusjenica. Rečenica je duga, može bit beskonačna, samo prikazuje osnovnu formulu.

- (crtica), poznati colt se zove mirotvorac, osnova doktrine zemlje hrabrih i slobodnih. Često su u mirovnim misijama.

- To je izvoz demokracije (u trgovinskom smislu, jer se naplaćuje) i nekošta ništa jer 6th fleet stalno troši gorivo, dobija plaću... ovako je barem i zarade. (inače koji je smisao vojske?)

- i daje temu za nove franšize, jer je WW2 već izraubovan, pa profitira i filmska i gamerska industrija..

- uz jednu poslovnu opasku, dobro je bit amer, to je dobro za biznis. Imaju neka pravila i drže ih se. (da nebi ispalo kao kritka USA, oni su good guy, best in biz.)

-pripazi samo na 'bugarke' ako imaju dublji glas, brkove... be very afraid. {#} zime znaju bit duge...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
Deus ex machina kaže...
Commodore kaže...

zaista mislis da bi to urodilo plodom ili zelis da njihov odgovor potvrdi neke stavove koje si ranije pisao?

i moram pitati, pa nije valjda da te jedno odbijanje u skandinaviji obeshrabrilo ili ti pokvarilo vecer?

95% sam siguran da bi urodilo plodom.

Obeshrabrilo, pokvarilo vecer, nimalo - na kraju sam zavrsio s 36godisnjom milficom :-)

...

Njihova cijena je 40 000 000$

Ja sam pak 100% siguran da bi urodilo plodom, obzirom da smo priču već prošli u nekoj drugoj temi i na stranici proizvođača softvera (Sybellius) u zelenom okviriću stoji da imaju poseban popust za obrazovne ustanove. Problem u ovoj priči je ravnateljica, ne pirat, jer je u dogovoru s free softverom koštala Sybeliuščane jednog korisnika.

BTW, uopće ti nije džentlmenski ovako se busati u prsa s ovom milfačom. Dapače, to je vrlo piratski od tebe :D

Znam da non-stop rantam, ali moram još malo - koliko od 40 mil. otpada na zaštitu protiv pirata? Ili to nije uključeno u cijenu?

To me zanima, jer je nekakav oblik zaštite uključen u sve - od automobila, do stanova, odabira mjesta za stanovanje, pa čak i računala. Na taj način bi mogli reći da imigranti podižu cijene igrama, jer kompletan tim koji radi na projektu ne želi živjeti u Balkanskoj četvrti, obzirom da je tamo život nesiguran, pa su i cijene najma stanova manje, pa se seli u sigurnije četvrti, pa su stanovi skuplji, pa se traže i više plaće... Ma uostalom, pa ti si meni poslao link o ekonomskoj situaciji, politici konstantnog rasta, što ja tebi pričam o uzročno-posljedičnim vezama.

ihush kaže...

tenkovi se pokreću ako je pokrivena cijena gusjenica.

Uf, jesi ga sad zaokružio, sad ćeš dobiti od nekih da kakve to veze ima s piratstvom i igrama. Ali ti isti neki ne kuže kako je sve što se doagađa na svijetu u nekom kontekstu povezano, pogotovo ekonomskom...

Gledam te!
16 godina
Deus ex machina kaže...
.... 

Malo te je tesko citati uz sva ta pitanja na koja ne znam odgovor, a na njih se vezuju druga pitanja koja pretpostavljaju da znam :-)

ROMovi - razmisli o AbandonWareu... neke sadrzaje nije moguce vise nabaviti. Vrijedi i za filmove i za knjige (recimo zbirka Lovecraftovih pricica je u public domainu).

Blizzard - nije pravedna usporedba. MMORPG je igra koja se konstantno nadogradjuje. Unatoc tome, postoje piratstki serveri. Vecina ljudi ne igra na piratskim serverima jer ugodjaj nije ni priblizno jednak kao na pravom, napucenom serveru. Zamisli da piratska verzija Crysisa izgleda kao HalfLife2, dok originalna verzija izgleda kao Crysis. To ti je neka dobra usporedba.

.....

-povratak na osnovu teme, uz klikni me. Pošto je to direktni povod temi, tj ''krađa bete''.

Dali piratiziranje uništava gaming na PCu? - da i ne, istovremeno je i pokretač. Mislim da više doprinosi čitavoj PC industriji nego što šteti izdavačima.

Recimo tiskana izdanja kao novine, knjige... se ne piratiziraju jer nema pirata koji bi to fotokopirao-štampao i prodavao (ili dijelio besplatno), pa ipak propadaju i prebaciju se na online. Istovremeno Google kupuje sva moguća prava i digitalizira knjige... je ima interesa (ne iz altruizma). Kako to da njih nije uništiio pirat, nego razvoj tehnologije, dok je taj pirat vrlo zaslužan za tempo istog razvoja na PCu? Da nije pirata, nebi bilo ni tako dobrog biznisa na kojem Apple, MS, EA, WOW, google... i ostali zarađuju. Sve bi ostalo u '84.-toj.

Malo bi se vratio na navodnu krađu. Ukradena verzija (debela) beta, je samo single play s medium detaljima.

-Very convinient? I pirati su sad i jako dobri hackeri?

Hipoteza: što ako je Crytek likao betu? Kako bi se tada moglo govoriti o piratizaciji koja uništava PC gaming i tko su tad pirati?

Dali posotoji razumljiv razlog da je Crytek likao betu? -vrlo jednostavno, klincima je slađi ukradeni bonbon za koji  misle da je sladak, nego legalni demo. Garantirano više downloada će bit s 'torrentiranih' izvora, uz vrlo dobar tehnološki razlog, tj potrebe za serverima koja se prebacuje na pirate tj same korisnike, kao i svako odbacivanje problema, kavalitete, bugova, rušenja... jer su za sve krivi pirati, ne studio.

Svaka reklama je reklama. Win-win po mišljenju managera koji je izračunao korist i troškove od ukradene bete ili demoa.

Prije par godina se jedan pisac 'izgubio' u svojoj maloj barci na Jadranu.. nakon duge potrage uspješno je 'spašen', uz naravno besplatnu reklamu koja se vrtila na svim udarnim vijestima. Nice.

Što ako se ova hipoteza pokaže točnom? (i nisam za teorije zavjere, ja sam za tvrde kapitalističke metode, 1+1=2, reklama, trošak, korist...)

-podcrtani dio pokazuje kako netreba biti maštovit, tj, netreba ''zamišljati'' kako izgleda piratska verzija. Izgleda jednako onoj koju je napravio dev. (jer pirat nije programer).

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.2.2011 14:09 (ihush).
15 godina
protjeran

Tiskana izdanja se i te kako piratiziraju.

0 0 hvala 0
17 godina
Commodore kaže...

Tiskana izdanja se i te kako piratiziraju.

Prije par godina Stevo King ja napiso neku knjigu, i stavio je na net.

Cijena downloada je bila jedan dolar, imo je nekih 20 milijona downloada.

15 godina
protjeran

Osobno, citanje stvarne knjige mi je neusporedivo lakse-ljepse-ugodnije od e-knige. Za pravu knjigu mi nije problem izdvojiti novac dok e-knige imam mogucnost dobiti besplatno pa tako i cinim. Da sam zainteresiran za tu Kingovu knjigu koja kosta 1$ vjerovatno bi je skinuo besplatno. Valjda stvar navike.

3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Jezivo je kako neki ne kuže pojam principa, odgoja, morala, etike... Posjedovanje im je glavni cilj, bez obzira što i koga pritom pregaze. {#}

Pravi znak inteligencije nije znanje, već mašta - Albert Einstein
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Jezivo je kako neki od musice prave slona. Najveci propovjednici morala i etike najcesce su totalna suprotnost od onoga sto propovijedaju. Citajuci neke postove tu imam dojam da ili komuniciram sa nadljudima bez mana ili licemjerima.

5 1 hvala 0
16 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

Ja sam pak 100% siguran da bi urodilo plodom, obzirom da smo priču već prošli u nekoj drugoj temi i na stranici proizvođača softvera (Sybellius) u zelenom okviriću stoji da imaju poseban popust za obrazovne ustanove. Problem u ovoj priči je ravnateljica, ne pirat, jer je u dogovoru s free softverom koštala Sybeliuščane jednog korisnika.

Ma ravnateljica samo treba svoju dnevnu dozu spermicina i sve ce se to rijesit samo od sebe.

Zasto se velikodusno ne javis za pomoc glazbenici? Budi super heroj, uzmi kostim Nicholasa Cagea iz Kick-Assa, i naziv "Big Daddy" ce ti odlicno pristajati :-P

Veliki Brat kaže...
BTW, uopće ti nije džentlmenski ovako se busati u prsa s ovom milfačom. Dapače, to je vrlo piratski od tebe :D

Pih, k'o da je prva, pa da se moram s time hvaliti {#}

Ja svoju misiju shvacam vrlo ozbiljno... a ne tamo kao neki koji salju svoju bolju polovicu kao izvidnicu, pf...

I samo da te majusno ispravim, pirati ('pirate') su bili scavengeri i lopuze... ja sam jedan zgodan, sarmantan, nadasve inteligentan, pametan gusar ('Bucaneer') :-P

Veliki Brat kaže...
Znam da non-stop rantam, ali moram još malo - koliko od 40 mil. otpada na zaštitu protiv pirata? Ili to nije uključeno u cijenu?

To me zanima, jer je nekakav oblik zaštite uključen u sve - od automobila, do stanova, odabira mjesta za stanovanje, pa čak i računala. Na taj način bi mogli reći da imigranti podižu cijene igrama, jer kompletan tim koji radi na projektu ne želi živjeti u Balkanskoj četvrti, obzirom da je tamo život nesiguran, pa su i cijene najma stanova manje, pa se seli u sigurnije četvrti, pa su stanovi skuplji, pa se traže i više plaće... Ma uostalom, pa ti si meni poslao link o ekonomskoj situaciji, politici konstantnog rasta, što ja tebi pričam o uzročno-posljedičnim vezama.

Evo ti termini i pitanja, kao hrana za um - Securom i Starforce. Da li su te dvije, trenutno 'najjace' zastite, razvijane uz par ljudi sastrane nekog AAA projekta, ili je jedan cijeli team posvetio masu vremena da razvije tu zastitu, koju onda prodaju okolo svima drugima? Kao dodatno pitanje, koliko dugo treba, u praksi, da se probije jedna SecuROM igra?

Sad - cisto da dam i malo perspektive s druge strane - odgovornost definitivno otpada i na devove. Naime, ako zelis izvuci najvise od zastite, moras je implementirati dok razvijas projekt. Dakle, nije to nesto sto mozes jednostavno nakeljiti na kraju, kad se producent sjetio da bi mogli i zastiti igru, nego nesto s cime treba graditi od pocetka.

No cinjenica je - ugurao ti 10, 50, 100, ili 1000000 securom triggera u kod, sve je samo pitanje vremena i truda nekog tipa koji definira vlastito sopstvo kroz sposobnost da probije tu zastitu. Logicno je da teze zastite nose vise cm virtualnog penisa kao nagradu, dakle... nema teorije da se NECE probiti...

Jedino pitanje je kada. Ili lavandin. Ili tush.

Sto se tice cijene igara, malo si povrsno to izracunao.

Naime, placa jednog average junior programera je proporcionalna cijeni i kolicini njegovog skolovanja i trenutnom trzistu.

Kako je moj kolega pred neki dan napisao na internim newsgroupsima (tema, dokumentacija u kodu):

- documentation is much harder than programming- programming is much harder than coding - and coding is freaking hard

Dakle, ako netko odradjuje nesto sto je definirano kao 'freaking hard' - to znaci da je em tesko osposobiti se za to zanimanje, em ga ne zeli svatko obavljati. S obzirom da je u danasnjem svijetu kodiranje jednostavno neophodno za _zapadnu_ civilizaciju kakvu imamo - place su velike. Pored toga, zasto su glumci placeni tolike basnoslovne svote, a sve sto rade je da malo vise ispred kamere i glume? Pa to je super jednostavno, to mogu i ja.

To se zove ignorantnost :-) Nasao sam i termin za to na wikipediji, koji govori da ljudi koji ne razumiju detalje nekog posla, imaju sklonost omalovazavanju istog.

Kao ona prica o slikaru, gdje covjek nacrta tri crte na platno i naplati to $$$$$. Pa ga pita gospodja: "ali gospodine, pa koliko dugo vam je trebalo da nacrtate te tri crte???" A on kaze, "Cijeli zivot, gospodjo."

Usput, zasto je ovo _zapadnu_ bitno? Zato jer na istoku, programeri su placeni mrvice, a basnoslovne place dobijaju artisti i dizajneri.

You go figure ;-)

@ihush

volim sto preispitujes sve, ali ono sto nudis je opet _teorija_. Ja to volim fino sasjeci u najjednostavniju ideju. Covjek se izgubio jer se izgubio, pronasli su ga jer nisu htjeli da umre. Tisak je to razglasio jer tisak razglasava. Ljudi su pokupovali knjige jer ljudi se vode za masom.

I am reflection of Jack's life, violently changing
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.2.2011 16:04 (Deus ex machina).
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Jezivo je kako neki ne kuže pojam principa, odgoja, morala, etike... Posjedovanje im je glavni cilj, bez obzira što i koga pritom pregaze. {#}

Yeah {#}     NHF   {#}

I know that probably somebody will think this is stupid but i have nothing better to do
17 godina
neaktivan
Commodore kaže...

Jezivo je kako neki od musice prave slona. Najveci propovjednici morala i etike najcesce su totalna suprotnost od onoga sto propovijedaju. Citajuci neke postove tu imam dojam da ili komuniciram sa nadljudima bez mana ili licemjerima.

Kad budeš mogao dokazati suprotno od onoga što ja mogu, onda me nazivaj licemjerom. Do tada na to nemaš pravo .

Verbatim kaže...
naxeem kaže...

Yeah {#}     NHF   {#}

Kakve veze ima tekstilna industrija s video igrama na PC-u? Zabucao si nešto?

Steam Steam
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.2.2011 16:25 (naxeem).
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...
Verbatim kaže...
naxeem kaže...

Yeah {#}     NHF   {#}

Kakve veze ima tekstilna industrija s video igrama na PC-u? Zabucao si nešto?

Tvoj komentar je bio filozofske naravi

Apple za izradu telefona i računala koristi djecu

I know that probably somebody will think this is stupid but i have nothing better to do
14 godina
neaktivan

ma glupost...naci ce se samo novi nacin zarade na igricama....tipa LoL ,BESPLATNA igrica ,ali unatoč tome ljudi zarađuju masu para na njoj ,jer možeš kupovat razne dodatke koje te eto usrećuju dodatno... azijski tip tržišta mmo :)

svi koji se igraju duži niz godina, znaju na kojem principu takve firme zarađuju , živjeli pirati :P

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Imaš li neki relevantni portal ili samo te neke lijeve poput "dalje.com", "dublje.org" i sl. gerile? I da imaš, opet ne vidim kakve veze imaju djeca i telefoni s navodnim propadanjem PC tržišta igara?

15 godina
protjeran

Nisam te nazvao licemjerom nego je to neki osjecaj koji lebdi u zraku dok citam tvoje postove. uopce se ne zamaram tobom. kad spominjes neciji moral, etiku, odgoj... nadam se da si svjesan da se te vrijednosti u nekim drugim stvarima puno vise odrazavaju. npr. u komentiranju tudjeg odgoja, morala i sl.

ovaj forum bi se mogao srusiti pod teretom stvari koje si do sad dokazao.

moje je pravo da u svijetu u kojem mi se namecu neke stvari, u kojem sistem oduzima ljudima osnovna prava i dostojanstvo i u kojem nema milosti pogresnim smatram postaviti se kao poslusni dio toga. tvoja ogranicenost ti ne dozvoljava da vidis neke druge aspekte takvog razmisljanja. Posjedovanje? Ne zelim da me neko posjeduje i koliko god mogu trudim se ne biti dio onoga ciji je jedini motiv posjedovanje. Najbolje se postaviti ko mali mis i popusiti pricu kako u postenju treba krenuti od sebe i biti posten i prema onima koji na nijedan nacin nisu posteni. Misevi mali, ko ste vi da komentirate nase postenje. Moras kupovati i sutjeti, bez obzira sto mi krademo, sta od vas sta jedni od drugih.

Postujem tvoj odabir da budes primjeran dio tog sustava i zao mi te je vise nego sto je tebi zao mene. Znaci svak po svojim mjerilima. 

17 godina

Dugo čitam ovu temu i nisam se htio miješati jer smatram da nema smisla raspravljati o nečem tako relativnom, ali nakon što sam pročitao svašta, forumski nagon je bio jači od mene. Kao prvo Sinatrino pitanje "Kako će umrijeti PC gaming?" je krajnje bedasto i nema nikakvog smisla. PC je svevremenska platforma koja korijene vuče več skoro dva desetlječa ( ako računamo samo Windowse, jer na tome se danas igramo ) i ima preogromnu bazu igara, koje će zauvijek ostati i nikamo neće pobjeći. Zbog toga, baš da i danas močni publisheri prestanu izdavati igre za PC, sam PC gaming neće izumrijeti. No vratimo se na bit teme, a to su Sinatrine insinuacije da će PC gaming zamrijeti zbog pirata. Istina, postotak pirata je velik, ali ako gledam to na svom primjeru, ja sam donedavno bio punokrvni pirat, no s vremenom sam počeo kupovati originale, doduše simbolično, one na steam sniženjima i g2play keyeve, ali to je i dalje podrška developerima i publisherima. Piratska igra nema onu strast igranja kao i original, kao i išta što steknete na nepošten način. Stoga smatram da će se sve više ljudi okrenuti legalnom kupovanju igara jer su beneficije i užitak igranja znatno veči.

Pc gaming neće nikad umrijeti, postojat će samo fanboyi koji se prepiru ( kao ja i Sinatra {#} ), jer ekskluzive za konzole su tu večinom zbog velikih novčanih podrška Microsofta i Sonyja developerima, a multiplatform naslovi, ako se naprave kako spada, uvijek će dobiti svoj dio kolača na PC-u.

We are nothing but the stones to pave the way...

3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Lamentiraš u prazno s floskulama o nekim pravdama, društvima i sl. i uzdižeš ezoterične i metafizičke gluposti u neke filozofije, samo da bi nekako zamaskirao ono o čemu je riječ, a riječ je o iznimno jednostavnoj stvari: tržište PC igara neće umrijeti, ali trpi štetu zbog najobičnijeg lopovluka za koji je jedino iskreno opravdanje pohlepa.

Čitanjem teme se može zaključiti da su ti dani svi argumenti za to da piratstvo (iako je dupliranje koje u svojoj biti ne šteti) nanosi štetu industriji i najviše onim malim ljudima iza proizvoda, a da su tvoji argumenti na razini Zeitgeista, dakle, manipulativno smeće s jeftinim konstrukcijama. Tu priča završava, svidjelo se to tebi ili ne. Nisi ti idiot pa da to ne shvaćaš (da si idiot, nebi mogao smisliti ovako duge rečenice i biti toliko uporan), nego si jednostavno dovoljno debele kože da to ne želiš priznati, makar te ovdje štiti anonimnost Interneta koji su stvorili upravo oni koje najviše mrziš - ti si pravi materijal za političara, po mogućnosti HDZ-ovca; to je tvoj habitus.

Najbolji pirati su oni koji danima igraju igru i odigraju je do kraja, a sve vrijeme govore kakvo je igra sranje i kako je zato neće kupiti. Nisam apsolutni ratio recta, ali kao profesionalac u industriji o kojoj raspravljamo, dovoljno sam upoznat s time kako sve to funkcionira, da bi licemjerno bilo srati u tanjur iz kojeg jedem. Ako nešto ne valja, to ne kupim i ne koristim, ne kradem i ne kupujem i u znak protesta. Kada kreneš zarađivati u životu i kada netko tvoj rad ne plati, nego uzme kao svoje anarhično i revolucionarno pravo, tada ćeš shvatiti o čemu govorim.

Svako ti dobro želim, dalje raspravljaj sam sa sobom i diži revolucije za dječicu koja malim prstićima rade iPhone u Kini, tako što ćeš iz auto kuće Zubak uzeti novi BMW, iz TechnoMaxa novi Macbook laptop, od Microsofta Windowse, kauč iz Ikee i salamu iz Konzuma. Pokaži tim odvratnim korporacijama da se s tobom neće zaebavati.

15 godina
protjeran

Zasto sebi dajes za pravo tvrditi neke stvari o meni? Toliko samouvjereno zvucis kad govoris o mom kretanju u zivot i rad da je to nevjerovatno. Iza svega toga, kao i iza drugih tvrdnji izrecenih u istom tonu stoji potpuno drugacija istina. No to patroniziranje je sasvim ocekivano od nekoga tako tvrdoglavog.

Od svog rada, intelektualnog, ovisim vec jako dugo (da ti ovo pises sad bi napisao duze od tebe sigurno, ali ja nisam ti pa necu tvrdit nesto u sto sam samo 99% siguran). I ne samo ja, nego o tom radu ovise i drugi i upravo tu i jesu razlozi i porijeklo mojih stavova. Kad bi ghandijevski razmisljao o sistemu koji koji se ponasa hitlerovski smatrao bi se budalom i poslusnim robotom na vlastitu stetu.

Mozda svakodnevno prelijevanje iz supljeg u prazno sa djecicom na ovom forumu lose utjece. ili dobro.

mali offtopic savjet: kontroliraj egoizam jer ti ovakva komunikacija kod nekih donosi pluseve a kod nekih minuse (ne odnosi se na mene jer ti vjerovatno nikad necu zatrebati, a ni ti meni). tako zaradjeni plusevi se brzo zaboravljaju.

piratizam je uvijek bio pokretac ove industrije i sad je neki period u kojem su se izdavaci malo okurazili i misle da im je poceo donositi vise stete nego koristi. jeli to tako ne znamo ni ti ni ja, a bogami ni oni.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Svako ti dobro želim, dalje raspravljaj sam sa sobom i diži revolucije za dječicu koja malim prstićima rade iPhone u Kini, tako što ćeš iz auto kuće Zubak uzeti novi BMW, iz TechnoMaxa novi Macbook laptop, od Microsofta Windowse, kauč iz Ikee i salamu iz Konzuma. Pokaži tim odvratnim korporacijama da se s tobom neće zaebavati.

Pirastvo nije isto što i krađa!
Ako ti ukradem tvoj shiny automobil, ti ga više nećeš posjedovati, zar ne?
Vjerovatno ćeš se neko vrijeme (dok me ne uhvate) voziti Prometovim busom.
Ako "piratiziram" (kopiram) tvoj shiny automobil, ti ćeš i dalje imati svoj automobil, a ja ću imati kopiju tvog automobila.

Možda ćeš se voziti iza mene i reći: Vidi, ovaj ima isti auto kao i ja! Ništa nije ukradeno.

Dakle, kopirajući tvoje intelektualno vlasništvo nisam ništa ukrao, ali je istinito da sam ti umanjio šanse da tvoj intelektualni produkt bude profitabilan.

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.2.2011 18:21 (Verbatim).
17 godina
neaktivan
Commodore kaže...

Zasto sebi dajes za pravo tvrditi neke stvari o meni?...

Od svog rada, intelektualnog, ovisim vec jako dugo...

...piratizam je uvijek bio pokretac ove industrije

Iz istog iz kojeg ti sebi ;)

No, dobro. Kojim se ti intelektualnim radom baviš?

15 godina
protjeran
naxeem kaže...
Commodore kaže...

Arhitektura. Vizualizacije u arhitekturi. Instrukcije.

Evo moj radni dan zavrsava (sluzbeno) pa danas vise necu offtopicarit tu.

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.2.2011 18:42 (Commodore).
17 godina
neaktivan
Commodore kaže...
naxeem kaže...
Commodore kaže...

Pretpostavljam da to radiš besplatno? Ostavi mi podatke na PP pa ćemo se dogovoriti. Imam nekoliko projekata za tebe, treba dizajnirati 3 objekta i napraviti vizualizaciju kretanja kroz interijer.

15 godina
neaktivan

Da malo iziritiram pojedine ljude ovdje koji su nabrijani na pirate.Inace kupujem SAMO dobre MP igre i sad trenutno igram Dead space 2,normalno igru sam skinuo s torretna i odlicna mi je ALI nebi ti dao za nju 50 eura nema sanse.

Radije odem u kino s curom i kasnije negdje na večeru di cu se fino najesti,nego da imam samo igru koju skinem za 2 sata besplatno.Ovak sam samo u dobitku,igra,kino,vecera pa si vi mislite.Bila bi druga situacija da imam placu 15 000 kn.Onda bi samo preko steama kupovao,a ovak imam druge planove i puuuuno drugih stvari na kaj mislim potrositi novce.

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
kach kaže...

Da malo iziritiram pojedine ljude ovdje koji su nabrijani na pirate.Inace kupujem SAMO dobre MP igre i sad trenutno igram Dead space 2,normalno igru sam skinuo s torretna i odlicna mi je ALI nebi ti dao za nju 50 eura nema sanse.

Radije odem u kino s curom i kasnije negdje na večeru di cu se fino najesti,nego da imam samo igru koju skinem za 2 sata besplatno.Ovak sam samo u dobitku,igra,kino,vecera pa si vi mislite.Bila bi druga situacija da imam placu 15 000 kn.Onda bi samo preko steama kupovao,a ovak imam druge planove i puuuuno drugih stvari na kaj mislim potrositi novce.

I am reflection of Jack's life, violently changing
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.2.2011 19:06 (Deus ex machina).
17 godina
kach kaže...

Radije odem u kino s curom i kasnije negdje na večeru di cu se fino najesti,nego da imam samo igru koju skinem za 2 sata besplatno.Ovak sam samo u dobitku,igra,kino,vecera pa si vi mislite.

hoces rec da guzis vise od mene?

btw danas

http://hr.wikipedia.org/wiki/HNK_Hajduk_Split
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.2.2011 19:56 (torrente).
17 godina
neaktivan
torrente kaže...
kach kaže...

Radije odem u kino s curom i kasnije negdje na večeru di cu se fino najesti,nego da imam samo igru koju skinem za 2 sata besplatno.Ovak sam samo u dobitku,igra,kino,vecera pa si vi mislite.

hoces rec da guzis vise od mene?

{#}  ili {#}{#}?

17 godina
Deus ex machina kaže...
Sto se tice cijene igara, malo si povrsno to izracunao.

LOL, pa nisam baš mislio na to da se zapadnjački sustav naplate tržišta rada svodi na stanarinu :D

Očito sam to nespretno izveo - želim reći da na SVE cijene SVIH proizvoda utječe gomila što bitnih, što nebitnih faktora. Možda preciznije - više ili manje očitih faktora. A frajerčina je onaj koji prepozna bitne. Interesantan mi je podatak o udjelu zaštite u kompletnoj cifri, jer mi govori o omjerima koliko je nešto realno važno - ako je piratstvo najveći problem, onda očekujem da se budžet složi na način da 50% cifre ide za kvalitetnu zaštitu. Lupam o cifri, ali kužiš poantu. Je li bitniji DRM, scenarij, development, marketing ili dizajn, lako se vidi iz budžeta. Nešto slično kao što tvoj frend kaže "freakin' hard", samo što se ja s tom procjenom baš ne slažem - ipak mi se čini da ponuda i potražnja definiraju svaku cijenu, puno prije nego težina posla (radnici u rudniku?) i onda se klatno klati, sve dok se ne uravnoteže zahtjevi svih strana (a nikada se ne uravnoteže :).

Na kraju ti ostaju samo odnosi - smetlar zarađuje toliko, električar toliko, dizajner toliko, a programer toliko. Smetlar može biti bilo tko, pa mu se cijena ruši, dok programer ne želi biti plaćen manje nego smetlar, jer će se radije ostaviti programiranja, otići smetlariti i smanjiti si opseg odgovornosti. Smetlar ne živi u istom kvartu kao i programer, ALI, u USA si i smetlar može priuštiti legalno kupljenu igru. I kada pokreneš prvu kariku u lancu, ostale se samo prelijevaju. Ne rastu plaće samo zbog inflacije, već i zbog 'efekta susjeda' - kad nešto vidiš kod susjeda, moraš imati više/ bolje, biti jači/bolji. To je u ljudskoj prirodi i nema natrag, kompeticija i konkurentnost. I sve je OK dok je utakmica fer. Ali onda se netko sjeti kako napraviti prečac i stvari počnu padati u vodu.

Naxeem kaže kako treba cijeniti tuđi rad i ne vidi poveznicu s djecom koja sklapaju proizvode za sitniš. Pa gle stari, prvi koji se sjetio tog poteza počeo je rušiti sustav. Ne idu Ameri bezveze u rat (sve je ihush već fino izložio, pa ja neću dalje), nego da održe svoj standard života. Kako kažu - 5% svjetske populacije troši 25% svjetskih resursa. Takva situacija ne može potrajati i nema majci, samo je pitanje gdje je klatno trenutno i koliko mu treba da se vrati, prođe najnižu točku i krene u suprotnom smjeru.

Možda je ovo sve preopćenito, možda nekog programera stvarno ne trebaju zanimati sve te gluposti, jer on samo želi raditi i biti plaćen za svoj rad, ali kako to ne zanima lopova u HR, tako ne zanima niti lopova u USA. Budimo iskreni, ima pirata i tamo, zar ne? A kada pričamo o idealnom društvenom uređenju, u kojem sve jednostavno klapa, onda pričamo upravo o svijetu gdje pirata nema (mala digresija - ironično, baš meni naxeem krene pričati o tome kako zahtijevam idealni svijet, dok ja mislim upravo obratno - kako ga on zahtijeva, od drugih, ali od sebe ne - samo mi je malo teško pričati o svemu paralelno, pa se preko puno stvari i pređe :).

A to ipak nije naš svijet; naš svijet je surov i grub, malo ne paziš i ode glava. Danas si programer u USA, sljedeći trenutak si leš na ulici svijeta jer je poštar dobio svoj moment. Nema savršene situacije i čim prije ljudi to shvate (ne da se pomire s tim, to bi bilo loše) - to bolje za njih. Niti su svi naslovi propali zbog pirata, niti zbog loše priče, lošeg dizajna ili lošeg marketinga, ali zbog barem jednog od toga propao je bar poneki. Kvragu, neki su propadali već samo zbog nezgodnog trenutka izlaska na tržište - čisto menadžerska odluka. I da, OK je ako se zbog toga dobije otkaz.

Također, slažem se s ovom opaskom o ignorantnosti, puno je ljudi sklono prijeko suditi o stvarima koje ne razumiju, samo zato što ne razumiju. Vjerujem i da sam ja dosta puta takav, a da ni ne vidim to. Zato ljudima trebaju povjerenje u druge ljude i malo snage karaktera, da si znaju priznati kada su krenuli u krivom smjeru. Slažem se u potpunosti da je je to dio ove teme i da je velika većina korisnika piratskih sadržaja upravo takva, ali mislim da je to prije ljudska osobina, koja pogađa sve slojeve društva (siromašne, bogate, inteligentne, neinteligentne, čak i programere :), nego usko vezana uz piratstvo. Evo, baš je nedavno na ovom forumu bilo nekoliko tema gdje su inače inteligentni ljudi olako pljuvali po umjetnosti, umjetnicima i njihovim radovima, koristeći vlastiti pogled na umjetnost kao apsolutnu referencu u smislu koliko je neki umjetnik vremena, truda i rada uložio u neki svoj projekt. Pri čemu ću još biti zločest i naglasiti kako taj sud nije sud nekog humaniste, nego sud tehničkog mozga. Sry ljudi, ali meni je to suludo!

Inače, da probam odgovoriti na gore postavljena pitanja, jer mi je tema jako interesantna - na DRM gledam kao i na bilo koji drugi komad softvera, te mi je normalno da ga rade kuće koje se upravo time bave, to mi dođe nekako logično. Opet, pretpostavljam da se može razviti nešto i unutar kuće, možda i dosta lošije, ali zato unikatno i možda na prvu ruku dovoljno. No, lako moguće brijem - nisam niti programer, niti cracker (izvorno sam napisao kreker, ali izgleda i zvuči idiotski :) da bi znao kako to točno funkcionira, tj. koliko je lako ili teško probiti nečiju zaštitu. Nemam pojma niti koliko je vremena potrebno za probijanje, ovdje nemam uopće nikakvu predodžbu kako radi, pa ne mogu čak niti pretpostaviti.

Gledam te!
16 godina
Deus ex machina kaže...

volim sto preispitujes sve, ali ono sto nudis je opet _teorija_. Ja to volim fino sasjeci u najjednostavniju ideju. Covjek se izgubio jer se izgubio, pronasli su ga jer nisu htjeli da umre. Tisak je to razglasio jer tisak razglasava. Ljudi su pokupovali knjige jer ljudi se vode za masom.

- nevjeruj Danajcima ni kad darove donose... pa tako sumnjam svakoj mangerskoj izjavi, pogotovo kad mi burzovni meštar na TVu savjetuje kupnju neke dionice..

- dovoljno si u ITu (mada drugačiji profil.. ) da bi znao kako npr 'Zadarski hackeri' koji su 'provalili' u Pentagon nisu sposobni ukrasit igru Cryteku, dok s druge strane oni spomenuti razlozi (namjerno likanje) imaju vrlo realno objašnjenje i vjerojatniji su. U suprotnom osobe zadužene za sugurnost bi morale snositi teške posljedice. Usporedi kad već spominješ s Starforceom i Securomom... ako se toliki novci daju za osiguranje zaštite (koja pada jako brzo) što misliš dali je moguć scenarij (bez insidera) krađe mastera ili bete sa servera?

Nasuprot krađi, standardna praksa je da se beta nudi na testiranje, obično beta testeri dobiju i neku nagradu recimo igru kad izađe. Ovako se to zaobilazi uz obavezno komentiranje po forumu to je klasičan marketing. Time izdavač dobija sve što mu je cilj, ništa ne gubi, eventualno štedi na reklami. Ako su za to zalsužni pirati, tad zapravo oni rade u korist ganimga? (karikiram ali to je matematika).

-btw, spomenuti pisac nije bio izgubljen, to je bila proračunata reklama, na račun poreznih obveznika. To je kažnjivo.

-btw2, anegdota sa slikarom je ok, bolja je s ruskim stručnjakom koji udarcem čekiča rješi problem i naplati 10.000$.. spefifikacija troškova, 100$ za popravak, 9.900 za znati lupiti čekićem.

Kako se u toj anegdoti uklapa zaštita, ili zaštićenost servera na kojem drže betu? Jel barem ta beta bilo kompilirana, sremljena u ISO ili nrg-u s uputama (možda i crackom) za pokretanje? Da čitam Alan Forda, recimo da bi to usporedio s pljačkom banke gdje bankar nervozno na vratima s torbom novca čeka lopove koji kasne... (Grunf je nešto sredio na autu). Naravno nakon pljačke, je cifra koju u torbi ima TNT ekipa je dosta manja od one u novinama. Eto to je izmišljena epizoda, kao i mala barka, ili krađa bete...

Tko to krade betu? Superhik? Recimo MSova sedmica je uredno radila kao beta, bez potrebe za krađom.

Taj isti Crytek, čija izjava je bila povod temi, sad kaže da ostaje u PC gamingu (nisam ni sumnjao), izlazi i demo za dva tjedna. Dobar timing.

OK, moje teorije su samo teorije, no što je sam naslov teme? Jel to teorija ili činjenica? Kronološki, ja sam u pravu (redak iznad), ako se neka teorija dokaže u praksi, postaje ...(?).

17 godina
neaktivan
Commodore kaže...

Evo moj radni dan zavrsava (sluzbeno) pa danas vise necu offtopicarit tu.

Oh, kolega u struci. :)

Nego, da te pitam...

Dođe ti prosječni Pero i traži izradu papira za izgradnju kuće. Ishodio si mu potvdu glavnog projekta ali čovjek bi za svaki slučaj htio izvedbeni, iako ga ne treba jer mu je kuća manja od 400 m2.

Ti mu to napraviš, kompletno, on dođe, kopira si papire i ode a ne plati.

Jel to u redu?

Ako ne, po čemu se razlikuje od nečijeg piratiziranja igre? Nije ti ukrao rad, samo ga je kopirao, dakle nije napravio nikakvu štetu.

Ne uči me, ne govori mi, o svemu znam sve - bez pameti!
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.2.2011 9:01 (Danny_HR).
15 godina
protjeran

@ naxeem - ovo sto pitas trazi jedan kompleksan odgovor za kojeg trenutno nemam vremena. nadam se da cu ti veceras stic napisati nesto.

@ danny - imam dobar DRM. nije savrsen, ali dosta dobar.

0 2 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice