Danas praktički prije nego si izašao iz kuće izbije ti 50 eura iz džepa.
Volio bi i ja da je nekako gaming ostao netaknut ali to su nerealna očekivanja. Evo sad će izaći Switch 2 i kužim da masu ljudi piše da je skupo i da je možda moglo biti 50 eura jeftinije. Ok jasno, ali pričamo o komadu hardvera koji će ljudi koristiti godinama. Na jednu vreću namirnica u dućanu danas ode 50 eura kao od šale.
Ljudi danas mijenjaju mobitele puno ćešće nego konzole i ostalu gaming opremu a nekako mi djeluje da se puno manje kritizira dizanje cijena mobitela i koliko koštaju danas u odnosu na prije 5-6 godina.
Složit ću se u potpunosti s tobom što se tiče cijena HW. Većini ljudi nije problem pljusnuti €1000-1500 za novi iPhone ili Galaxy svake druge godine ali kad dođe info da konzola košta €550, svi polude. Realno, imam još uvijek u kući launch day PS5 koji će klinac koristiti sve do PS6, znači vjerojatno 7-8 godina.
S druge strane, cijene igara nisu normalne a za taj dio su većinom krive megalomanske produkcije i projekti gdje igre koštaju $200-300 milijuna a za to su krivi sami razvojni timovi i izdavačke kuće. Primjerice, Spider-man (PS4/PS5) je imao budžet $90 milijuna. Spider-man 2 je imao budžet $315 milijuna. Razlike u grafici između 2 igre su toliko minimalne da se čovjek mora pitati za što je točno otišla razlika od $225 milijuna. Da ne spominjem da SM2 nije bio ništa posebno, dapače, više je ostavljao dojam da se radi o SM1.5.
Očito u gaming industriji postoje mnoge redateljske primadone (Niel Druckmann i njemu slični) čija izdrkavanja skupo koštaju pa imamo sve više primjera vrlo skupih igara koje se jako loše prodaju. To se najbolje vidi u primjerima gdje se više ne raportiraju prodane brojke već samo player count. Najnoviji primjeri su AC Shadows, kojeg su zaigrali "milijuni igrača" a Ubisoft je nakon tako silno uspješne igre prodao 25% udjela Tencentu. Doom: Dark Ages koji su isto tako zaigrali "milijuni" se navodno prodao u samo 880K primjeraka i predstavlja zasad totalni podbačaj (što ne čudi jer su iz igre izvadili sve što je Doom činilo Doom-om).
Ali eto, bitno da igre imaju ray tracing, path tracing, bitno je vidjeti pore na licu i dlake u nosu liku kad se zumira kamera i zato moramo plaćati €80-90.
S druge strane tu je Clair Obscur koji košta €49 (budžet je bio $30 milijuna), koji nema nikakav RT niti PT niti toliko spektakularnu grafiku, a prodao se u 3,3 milijuna primjeraka. Da ne spominjem da je turn based RPG kakav gotovo nitko više ne radi.
I sad se čovjek zapita tko tu koga *ebe i zašto se igre moraju raditi 7-8 godina i koštati $300+ milijuna kad može brže, jeftinije i uspješnije i na kraju balade, daleko povoljnije za kupca.
Kad me netko traži €90 za igru u kojoj ću provesti 100-200 sati (kao što je primjerice Elden Ring), bez problema kupujem po punoj cijeni. Kad me netko traži iste pare za igru koju ću igrati 10-15h, pošaljem ga u rodni kraj i čekam 50-60% sniženje (a možda ni tada ne uzimam).
Uz to što su Clair Obscur radili igrači za igrače, AC Shadows su radili They/Them za modernu publiku, sad sam bezveze bacio oko na steam charts i poprilično je ironičan. Što mi je drago naravno i odlično si sve rekao. Mužnja para iz investitora uz lažna obećanja, zato se i odgađaju godinama i rade godinama.