Reforma jezika foruma

poruka: 193
|
čitano: 38.165
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: BUG, reforma jezika
ćema kaže...

a da sam ja otvorio ovu temu ne bi dobila 3 posta vec bi bila zakljucana pa morate se naucit da za clanove s vise zvjezdica vrijede drukcija pravila(koja nisu nigdi napisana)...

jel   ja to osjecam dasak ljubomore? :D

A neizbjezno se svaka Mentalistova tema pretvori u raspravu o njemu.

"Yesterday is a history, tommorow a mistery, but today is a gift. Thats why it's called present"
17 godina
protjeran
Mentol nas prevesl`o !!!!!!

ovaj Mentalist ima sličan humor Krvniku s Foruma.hr :čestitke na zahebu:

15 godina
neaktivan
Proz0r kaže...
Inače ignoriram ove teme, ali hajd' da napomenem nešto na brzinu što malo tko zna i koliko sam vidio nitko nije napomenuo. Odnosi se na citirani tekst gore. Prva rečenica je ispravna dok je u drugoj podebljano krivo napisano. Mnogo ljudi kad želi govoriti diplomatski i potpuno točno, tečno i bez greške, dodaje sufiks "-i" na kraju ovakvog oblika glagola i u ovakvom poretku riječi. Kad se pomoćni glagol nalazi iza infinitiva, infinitiv postaje krnji, tj. gubi se nastavak i postaje "trudit" u ovom slučaju pa oblik glasi "trudit ću se". Kada je, međutim, pomoćni glagol ispred infinitiva, npr. "Ja ću se truditi...", onda infinitiv zadržava svoj oblik i ne postaje krnji, isto kao i u prvoj rečenici. Samo da napomenem budući da mnogo ljudi nije svjesno ovoga.

Druga stvar je prezent glagola biti:

Jednina:

1. bih
  2. bi
  3. bi

Množina:

1. bismo
  2. biste
  3. bi(še)

Dosta ljudi svede sva lica jednine i množine na drugo i treće lice jednine pa im onda ispadne ovako: bi, bi, bi, bi, bi, bi.

HARDCORE GRAMMAR NAZI, ne zamjerite! :)

Zahvaljujem Izlanuo se, baš me muče ti infinitivi u zadnje vrijeme, a nikako da pronađem knjige iz srednje da se podsjetim. Kad već vidim da si koristan, ajde ti meni reci mora li u tom drugom slučaju infinitiv biti potpun ili se može iskoristiti i krnji, tj. može li biti "Ja ću se trudit"?

16 godina
neaktivan

@Mirko935

Ne, u drugom slučaju se krnji infinitiv ne smije koristiti, dok se u prvom mora.

Npr.

Ispravno: "Ja ću se truditi."

Neispravno: "Ja ću se trudit."

Isto tako:

Ispravno: "Trudit ću se."

Neispravno: "Truditi ću se."

(precrtavanja i markeri u svrhu isticanja)

:D
16 godina
odjavljen
BUG, reforma jezika

@mentalist

Oni koji znaju gramatiku hrvatskog jezika i koji žele pisati gramatički ispravno-tako će pisati.

Ne možeš jednim postom obrazovati nekoga, niti bilo koga natjerati da tako piše.

Sve je stvar osobne kulture.

I ne razumijem ćemu taj post, znamo valjda narječja našeg jezika.

...
17 godina
neaktivan
BUG, reforma jezika

Mentalist prvo ti reformiraj svoj život kako spada,a onda pokušavaj srediti forum. Namigiva

Ovo je dobronamjerni savjet.

Nulla e reale, tutto e lecito. Requiescat in pace
15 godina
neaktivan
Proz0r kaže...

@Mirko935

Ne, u drugom slučaju se krnji infinitiv ne smije koristiti, dok se u prvom mora.

Npr.

Ispravno: "Ja ću se truditi."

Neispravno: "Ja ću se trudit."

Isto tako:

Ispravno: "Trudit ću se."

Neispravno: "Truditi ću se."

(precrtavanja i markeri u svrhu isticanja)

Odlično, riješio si me problema koji imam već valjda 2 mjeseca. Hvala još jednom ;)

16 godina
odjavljen
Proz0r kaže...

Inače ignoriram ove teme, ali hajd' da napomenem nešto na brzinu što malo tko zna i koliko sam vidio nitko nije napomenuo. Odnosi se na citirani tekst gore. Prva rečenica je ispravna dok je u drugoj

Ili pravilo o različitom izgovoru i čitanju riječi (primjer "bit će", izgovara se "biće", u biti možda sam promašio primjer, ali da shvatiš o kojem pravilu se radi) što također često koriste ljudi na nekakvim sjednicama, "presicama", emisijama i sl. u svrhu veće gramatičke točnosti što, naprotiv, nije točno.

...
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.10.2010 23:01 (kingmedo).
15 godina
neaktivan
Mentalist kaže...

Nadam se da će ove ideje biti prihvaćene od strane velike većine korisnika BUG forum-a.

Iako inače ne pišem neka slova, zbog same prirode ovog teksta truditi ću se da pišem potpuno gramatički ispravno.

Naime, htio bih da kažem nešto o jeziku na ovom forum-u. Ne sviđa mi se način na koji neki (većina) pišu. Jednostavno, nije lijepo i nije ugodno za čitanje.

Za početak, preporučujem korištenje standarnog, tj. književnog hrvatskog, srpskog ili bošnjačkog jezika. Svaki od ovih će najvjerovatnije biti lako razumljiv korisnicima ove stranice.

Hrvatski i srpski jezik imaju svoja pravila. Bošnjački jezik ih ima, ali je tek u povoju. Morate shvatiti da prva dva navedena postoje stotinama godina dok potonji postoji tek par desetljeća.

Hrvatski jezik ima 3 dijalekta, to su štokavsko, čakavsko i kajkavsko. Štokavsko narječje je standardno. Čakavski i kajkavski razlikuju se u nekim područjima (geografski). Nisu jasno definirani. Nisu lako razumljivi.

Preporučujem korištenje štokavskog dijalekta, te koristenje ijekavskog načina pisanja. Naravno ovo u srpskom jeziku neće biti slučaj jer je ekavski način u srpskom jeziku standardan.

Htio bih da se zabrani bilo kakva uporaba vulgarizama na forum-u. Glupo je koristiti ih kad imate toliko mnogo riječi na raspolaganju. Korištenje zvjezdice (*) nije izlika za psovanje.

Želim da naučite koristiti znakove interpunkcije i rečenične znakove.

Želio bih da navedem samo par za koje, čini mi se, neki i ne znaju:

• "," zarez, koristi se prilikom nabrajanja ili ukazuje na stanku
  • "." točka, nalazi se na kraju rečenice
  • "-" crta, ukazuje na duzž stanku, često se nalazi prije zadnje riječi u rečenici, nju i ističe
  • ":" dvotočka, koristi se neposredno prije nabrajanja.

Na početku rečenice uvijek pišemo veliko slovo. Velikim slovom pišemo i osobne imenice (imena).

Htio bih da se dogovorimo oko pisanja slijedećih slova: č, ć, đ, ž i š jer nezanemariv broj korisnika koristi tipkovnice sa engleskom postavom slova.

Ako sam nešto zaboravio, slobodno me napomenite.

I am Jose Jalapeno....on a stick!....../to women in the crowd/ - Would you like to see my stick?
15 godina
neaktivan
BUG, reforma jezika
LOL niste normalni hvalite se ko je veci domoljub
16 godina
protjeran
Šef kaže...
Ja sam za to da svi pišu na narječju na kojem žele. Ako će na štokavskom, kajkavskom, čakavskom (još bolje) mene nije briga. Ako će na srpski, opet - ne smeta. Ali dok god je to "lijepo" napisano, sa pravilnim č i ć, zarezima, točkama, odlomcima,...

A ne da piše: "Jućer dok sam išao kuči..."

P.S. Di su čakavci? Samo kajkavce viđam... :-)

E pa nekima nije lako pisati pravilno č i ć. Ja sam jedan od njih. To jednostavno ovisi o tome gdje si rođen odnosno u kakvoj si govornoj zajednici odrastao. Netko tko je npr. rođen i živi u Istri sigurno zna bolje č i ć od mene... 

ZELJKO BJELIC -------------------LOPOV
15 godina
BUG, reforma jezika

Činjenica je da je naglo širenje svih vrsta sms-a, chat-a, irc-a bla bla, sve je to isto po tome da se pise prilično nepravopisno, dovelo do toga da se lagano smanjuje znanje pravopisa u onim dijelovima svijeta gdje se to širenje odvija. Samim time ideja ove teme je na mjestu, izvedba možda baš i ne, ali pustimo to sad.

Dakle ima već više studija, ozbiljnih studija, koje se time bave te su počele u tome prepoznavati i dosta veliki problem. Nije to problem koji se odnosi na većinu nas ovdje, ali znate i sami da ima ogroman broj ljudi koji vise na svojim kompovma cijeli dan samo na chat-u, irc-u, face-u, itd itd, gdje se sve vise i vise upotrebljava i svojstveni "dijalekt".

E pa oni koji se pretežno izražavaju na takav način, a uzmimo u obzir da su to najviše relativno mladi ljudi, , počevši od osnovne škole pa nadalje, njihova će pismenost biti daleko ispod neke današnje normale, te će biti baj baj Gaus ako se to tako i nastavi.

Vrlo jednostavno: neko dijete ima u školi predmet iz svog materinjeg jezika 4 sata tjedno. Ali to isto dijete sjedi za kompom i razmjenjuje sa stotinama svoij znanih i neznanih kolega stotine i tisuće potpuno pravopisno pogrešnih riječi svaki dan po nekoliko sati...SVAKI DAN...računajmo nek je i samo 2-3 sata na dan, a svi znamo koliko ima onih kojima možemo pripisati i više od 4-5 sati dnevno.

Pa kad imate takav omjer "učenja" onda što mislite kakav će pravopis i izgovor to dijete imati kada odraste...ne baš najbolji...najblaže rečeno.

A taj broj se svaki dan samo povećava, i kažem, nedavno sam gledao neku emisiju o tome, dal na BBC-u ili Discovery-u...nisam siguran. Uglavnom velika se pozornost tome pridaje, barem u nanstvenom smislu za sad, dok se nešto ne počne i poduzimati.

Tako da tema stvarno je na mjestu, evo baš m inapamet pada sad i onaj film koij sam gledao nekoliko puta: Idiocracy...komedija, jedan od pogleda na budućnost ljudske rase, ne tako nerealan kao što bi netko mogao pomisliti, možda podosta karikiran, ali to i mora biti da bi upao u svoj žanr. U svakom slučaju ima nešto u svemu tome.

Inače ja sam čakavac i sa svojima pričam čakavski, i to najviše i volim, u društvu više manje pričamo čakavski jer je to naše, u službenom ophođenju uvijek se počinje štokavski, pa onda dalje kako se razvije situacija...tek toliko da se zna.

A što se tiče pravopisa, pišem kako pišem, ne mogu reć da se trudim pisat pravilno, nije to trud, jednostavno mi je tako uobičajeno, normalno, da ću stavit interpunkcije, velika/mala slova, č i ć itd...naravno nekad kad sam u žurbi, ili radim neš drugo a tipkam sporedno i tako zna uletit svašta...ali sve je to ok.

Isto tako vjerujem da je ovdje i dosta članova koji pišu svakako po forumu, i u raznim drugim vidovima dopisivanja, ali su svjesni toga i nemaju teškoća inače oko pravopisa, ali sam isto tako 100% siguran da ima i određeni broj malđih, a možda i nekih starijih, ali mlađih sigurno koji su usvojili taj pogrešan "internetski" pravopis i sigurno će im to stvarati probleme u budućnosti ako ne stvara već i sad.

I koliko god su nas (barem mene) doma učili uzdaj se use i u svoje kljuse, i ne zamaraj se sa drugima, to je moglo možda i proći pred 100 godina, ali kako da ja ne gledam na druge i kako se drugi razvijaju kad će mi možda za 10 godina neki nepismeni kreten biti ministar obrazovanja a njegov najbolji frend koj misli da se njegovo ime i službeno piše ptr umjesto Petar će mu biti zamjenik i oni će mom sinu koji će tada kretati u prvi osnovne određivati program rada u školi!!!!!!!! Pa kako da onda ne gledam na druge oko sebe i da se ne brinem što i kako se radi, pa čak i na ovako malim primjerima kakav imamo mi ovdje.

Dakle ako nekome nije jasno, ja potpuno podržavam to da se pokušamo svi malo više držati pravopisa...nije toliko bitno kojeg jezika, svaki svojeg, ali nekih osnovnih pravila pravopisa da se držimo. naravno da je to nemoguća misija, jer svatko će pisati kako ga volja, ali bila ona moguća ili ne (jer razumijem i sve vas koji se želite odmoriti od toga da se pazi na ovo ili ono) - ja je podržavam, pa makar to bilo samo ovim tekstom i držanjem do pravopisa u mojim postovima...

16 godina
neaktivan
Proz0r kaže...

Jednina:

1. bih
  2. bi
  3. bi

Množina:

1. bismo
  2. biste
  3. bi(še)

Dosta ljudi svede sva lica jednine i množine na drugo i treće lice jednine pa im onda ispadne ovako: bi, bi, bi, bi, bi, bi.

Prezent glagola biti je:

bih

bi

bi

bismo

biste

bi(se)

?!

A lipo bome...

[=XII=] (_.:BRUNO:._) /////// Work less, relax more
14 godina
neaktivan
BUG, reforma jezika

Netko umire, a ja ću tu paziti kako pišem. Yessir!

15 godina
neaktivan
BUG, reforma jezika

ovako nesto nece proci....daljnja rasprava na ovu temu je suvisna..... niko ne moze da dodatno obrazuje ili pak natera 31.994 (trenutno) forumasa da pisu po svim pravilima a kaznjavati nekoga sto ne pise po pravilima je suludo. svako pise kako zna i zeli, internet je takav medij. ja bi jedino predlozio chat, ne da bude izmedju 2 korisnika kao na fejsbuku, nego izmedju svih tako bi birc i za nespavalice dobile mesto na chatu, ne bi se punile i pravile tolike teme

bojan
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.10.2010 22:44 (bokile).
16 godina
odjavljen
miki1981 kaže...

Činjenica je da je naglo širenje svih vrsta sms-a, chat-a, irc-a bla bla, sve je to isto po tome da se pise prilično nepravopisno, dovelo do toga da se lagano smanjuje znanje pravopisa u onim dijelovima svijeta gdje se to širenje odvija. Samim time ideja ove teme je na mjestu, izvedba možda baš i ne, ali pustimo to sad.

Razmišljao sam o toj temi, ali isto tako i o tome kako se hrvatski sve manje upotrebaljava.

Čak sam htio otvoriti temu da čujem mišljenja... Činjenica je da se hrvatski jezik ne cijeni dovoljno, a još k tome ima premalo govornika, a najgore-nikog nije briga za to.

(Pre)često korištenje riječi tipa "frend" , "kul", "smajl" i ostale slične riječi, kojih ima puno, po meni pretvaraju hrvatski jezik u nešto englesko-hrvatsko.

Kada pogledam, gotovo svaki birc koji sretnem zove se po engleskoj riječi.

Dobar primjer je (ako se dobro sjećam) Francuska, koja cijeni svoj jezik i gdje se ovakvi propusti ne smiju događati (ovo s bircevima).

...
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.10.2010 23:03 (kingmedo).
15 godina
neaktivan
BUG, reforma jezika
Vidim buducnost - BUG CHAT nije losa ideja al je ovo ipak forum
16 godina
protjeran
kingmedo kaže...
miki1981 kaže...

Razmišljao sam o toj temi, ali isto tako i o tome kako se hrvatski sve manje upotrebaljava.

Čak sam htio otvoriti temu da čujem mišljenja... Činjenica je da se hrvatski jezik ne cijeni dovoljno, a još k tome ima premalo govornika, a najgore-nikog nije briga za to.

(Pre)često korištenje rijeći tipa "frend" , "kul", "smajl" i ostale slične rijeći, kojih ima puno, po meni pretvaraju hrvatski jezik u nešto englesko-hrvatsko.

Kada pogledam, gotovo svaki birc koji sretnem zove se po engleskoj rijeći.

Dobar primjer je (ako se dobbro sjećam) Francuska, koja cijeni svoj jezik i gdje se ovakvi propusti ne smiju događati (ovo s bircevima).

Ja riječ monitor neću zamijeniti s riječju predočnik, jer me sram to izgovorit XD

16 godina
odjavljen
netko,netkovic kaže...

Ja riječ monitor neću zamijeniti s riječju predočnik, jer me sram to izgovorit XD

Postoje riječi koje nemaju hrvatsku književnu rijeć (usvojenice) te se kao takve koriste (auto, televizor, radio itd.), ali i neke s totalno bezveznim prijevodom tako da se upotrebljavaju isto kao i usvojenice.

...
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.10.2010 22:59 (kingmedo).
15 godina
neaktivan
Sesvetski Kraljevec kaže...

nije losa zato sam i predlozio.... chat izmedju svih korisnika, ali da chataju samo oni koji hoce, kada je prijave na forum, neka se prijeve na chat (bez ponovnog upisivanja podataka za prijavu) i kad nece vise da chataju odjave se samo sa chata, ostaju prijavljeni na forumu......ali da bude medju svim korisnicima, ne kao na fejsbuku da chata jedan covek sa drugim, necemo od BUGa da pravima fejsbuk....na taj nacin bi se i mali problemi resili bez potrebe za otvaranjem tema...

bojan
17 godina
kingmedo kaže....
netko,netkovic kaže...

Postoje rijeći koje nemaju hrvatsku književnu rijeć (usvojenice), ali i neke s totalno bezveznim prijevodom tako da se upotrebljavaju isto kao i usvojenice.

Ajde se nauči da se piše riječ, a ne rijeć.

92% tinejđera sluša turbo folk, pop, rap ili tehno. Ako si među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu rock i metal glazbu kopiraj si ovo u potpis.
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.10.2010 22:59 (crystal6).
16 godina
neaktivan
kingmedo kaže...
Proz0r kaže...

Inače ignoriram ove teme, ali hajd' da napomenem nešto na brzinu što malo tko zna i koliko sam vidio nitko nije napomenuo. Odnosi se na citirani tekst gore. Prva rečenica je ispravna dok je u drugoj

Ili pravilo o različitom izgovoru i čitanju rijeći (primjer "biti će", izgovara se "biće", u biti možda sam promašio primjer, ali da shvatiš o kojem pravilu se radi) što također često koriste ljudi na nekakvim sjednicama, "presicama", emisijama i sl. u svrhu veće gramatičke točnosti što, naprotiv, nije točno.

Tako je, "bit će" se čita "biće", "željet ću" se čita "željeću" itd. Oni to kao da ispadnu pametni pa razdvoje, a zapravo je to netočno. I samo da napomenem, obavezno se piše "bit će", a ne "biti će" i to se čita "biće" (blesavo izgleda, ali što jest, jest :) ).

Šef kaže...
Proz0r kaže...

Jednina:

1. bih
  2. bi
  3. bi

Množina:

1. bismo
  2. biste
  3. bi(še)

Prezent glagola biti je:

bih

bi

bi

bismo

biste

bi(se)

?!

A lipo bome...

Aaaaa kako sam se glupavo zabunio :D Kondicional prvi, naravno! Hvala na ispravci. :)

15 godina
bokile kaže...
Sesvetski Kraljevec kaže...

nije losa zato sam i predlozio.... chat izmedju svih korisnika, ali da chataju samo oni koji hoce, kada je prijave na forum, neka se prijeve na chat (bez ponovnog upisivanja podataka za prijavu) i kad nece vise da chataju odjave se samo sa chata, ostaju prijavljeni na forumu......ali da bude medju svim korisnicima, ne kao na fejsbuku da chata jedan covek sa drugim, necemo od BUGa da pravima fejsbuk....na taj nacin bi se i mali problemi resili bez potrebe za otvaranjem tema...

Naravno da je ovo OT, i ispričavam se zato, ali evo sam oda reagiram na ovu ideju...ideja je dobra na prvi pogled...ali... šta će se dogodit kada bude npr samo 100njak članova na chat-u i kada svi nešto tipkaju, tako će letit izjave da nećeš stić vidjet ništa...a da ne kažem šta bi bilo da ih je i više, 200, 500...

16 godina
odjavljen
crystal6 kaže...
kingmedo kaže....
netko,netkovic kaže...

Postoje rijeći koje nemaju hrvatsku književnu rijeć (usvojenice), ali i neke s totalno bezveznim prijevodom tako da se upotrebljavaju isto kao i usvojenice.

Ajde se nauči da se piše riječ, a ne rijeć.

Ispravljeno, događa se.

...
15 godina
neaktivan
netko,netkovic kaže...

Imaš riječi "ekran" i "zaslon", što njima fali?

Govorim i ja "monitor", naravno, ali treba malo smanjiti ovo "frend" i slično. Od nedavno sam počeo takve gluposti viđati i u novinama, pogotovo u retardiranim 24sata, u kojima je i bez toga teško naći članak koji nema pravopisnu grešku, a čini mi se da se i Jutarnji i Večernji pogoršavaju što se tiče toga. Ukratko, jezik nam je osuđen na propast.

16 godina
neaktivan
kingmedo kaže...
netko,netkovic kaže...

Postoje riječi koje nemaju hrvatsku književnu riječ (usvojenice) te se kao takve koriste (auto, televizor, radio itd.), ali i neke s totalno bezveznim prijevodom tako da se upotrebljavaju isto kao i usvojenice.

Da, bilo je onih fora kad su se pokušavale progurati riječi poput zrakomlat (helikopter), dalekovidnica (televizor) i tome slično (mislim da sam pogodio izraze, pišem po sjećanju, ispravite ako je krivo). Naravno, izrazi se nisu "primili" jer su ove usvojenice već postale toliko usvajane da je bilo glupo mijenjati neke česte i svakodnevne riječi. Nemoguća misija.

15 godina
neaktivan
miki1981 kaže...

Naravno da je ovo OT, i ispričavam se zato, ali evo sam oda reagiram na ovu ideju...ideja je dobra na prvi pogled...ali... šta će se dogodit kada bude npr samo 100njak članova na chat-u i kada svi nešto tipkaju, tako će letit izjave da nećeš stić vidjet ništa...a da ne kažem šta bi bilo da ih je i više, 200, 500...

eee pa razmisljao sam i u tome, da moze da se stavi prati autora i onda pratis sta taj pise i to pratis levo, a sta pisu ostali desno....a u svakom trenutku mozes da ubacis i izbacis nove koje ces da pratis, na svakom postu gore u uglu da pise ne prati vise ako pratis i prati ako zelis da pratis

bojan
16 godina
odjavljen
Proz0r kaže...
kingmedo kaže...
Proz0r kaže...

Ili pravilo o različitom izgovoru i čitanju rijeći (primjer "biti će", izgovara se "biće", u biti možda sam promašio primjer, ali da shvatiš o kojem pravilu se radi) što također često koriste ljudi na nekakvim sjednicama, "presicama", emisijama i sl. u svrhu veće gramatičke točnosti što, naprotiv, nije točno.

Tako je, "bit će" se čita "biće", "željet ću" se čita "željeću" itd. Oni to kao da ispadnu pametni pa razdvoje, a zapravo je to netočno. I samo da napomenem, obavezno se piše "bit će", a ne "biti će" i to se čita "biće" (blesavo izgleda, ali što jest, jest :) ).

Da, to si objasnio par postova prije, moj propust.

Mirko935 kaže...
netko,netkovic kaže...

Imaš riječi "ekran" i "zaslon", što njima fali?

Govorim i ja "monitor", naravno, ali treba malo smanjiti ovo "frend" i slično. Od nedavno sam počeo takve gluposti viđati i u novinama, pogotovo u retardiranim 24sata, u kojima je i bez toga teško naći članak koji nema pravopisnu grešku, a čini mi se da se i Jutarnji i Večernji pogoršavaju što se tiče toga. Ukratko, jezik nam je osuđen na propast.

Da, novine također prave dosta gramatičkih gr(j)ešaka, posebno korištenjem spomenutih riječi.

To ja već neko vrijeme pokušavam objasniti pojedinim ljudima.

Nisu samo ljudi na internetu krivi.

Zašto je u školama sada "geografija", a ne "zemljopis"?

...
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.10.2010 23:14 (kingmedo).
15 godina
neaktivan
kingmedo kaže...
Da, novine također prave dosta gramatičkih grešaka, posebno korištenjem spomenutih riječi.

To ja već neko vrijeme pokušavam objasniti pojedinim ljudima.

Nisu samo ljudi na internetu krivi.

Zašto je u školama sada "geografija", a ne "zemljopis"?

Ma ja bih rekao da je tome krivo i neadekvatno obrađivanje pravopisa i gramatike u školama. Mi smo se u srednjoj na hrvatskom puno više koncentrirali na književnost, što bi možda i bilo u redu da ljudi zapravo čitaju te knjige, no to se tek prepiše s interneta za lektiru i to je to. Znači, ljudi ne čitaju, ne uče pravopis i gramatiku u školama, na TV-u i u novinama je također nepravilan jezik i otkud očekuješ da ga ljudi nauče? No to je već možda preširoka tema za ovu raspravu. :)

Što se tiče geografije, bit će da ljudi koji se bave tom znanošću preferiraju naziv "geografija", evo što sam našao ovako na brzinu: http://www.dekada.org/?Zemljopis,sto-je-geografija&d=3218

17 godina
BUG, reforma jezika

Nikoga od forumaša ne treba forsirati. Samo neka ljudi nauče razliku između Č i Ć. To je sasvim dovoljno za početak.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice