BUG tim za autoCAD

poruka: 496
|
čitano: 241.647
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Re: BUG tim za autoCAD
Markus Dignus kaže...

Evo, učim se malo na AutoCAD Architecture 2012. Odličan mi je. Imam jedno pitanje samo. Dal mogu dodat na ribbon sučelje panele tabove iz običnog AutoCAD-a (inače ACAD Architecture se može pokrenuti u Architecture modu i klasičnom AutoCAD modu) uz ove iz Architecture moda?

Ako si mislio na izgled sučelja, onda možeš odabrati AutoCAD Clasic Workspace.

Ako želiš koristiti ribone i dodati nove stvari onda moraš customizirati (kolega je već napisao). Oboružaj se s živcima.{#}

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
13 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

Jel mogu nekako napraviti dinamički blok, stol za blagavaonu, ali da prilikom mijenjanja njegove duljine da se sami dodaju stolci?

edit: skužio, sa array na isti parametar ko na stretch

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.11.2011 19:46 (Markus Dignus).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

može pomoć kako da podesim kut da mi bude u stupnjevima, minutama i sekundama, znao sam to prije,ali nisam dugo radio i sad se ne mogu snać

EDIT našao sam :D

Hrvatska vidje svakojakih čuda, al' ne nađe štrika za toliko juda
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.11.2011 12:25 (cola777).

0 0 hvala 0
16 godina
BUG tim za autoCAD

evo ovako, da ne otvaram novu temu... imam problem kod printanja a4 u autocadu, koristim 2007 autocad na visti printer hp psc 1400 series. dakle problem dolazi kada pokusavam naci mjerilo u kojemu da printam... odaberem 1:50 u kojemu sam crtao, pa crtež ispadne prevelik, smanjim pa je premal.. nikako da pogodim... svi prijedlozi su dobrodosli :)

Umro je Einstein, umro je Newton, ni ja se ne osjećam baš najbolje.. :(

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
LUNAT1C kaže...

evo ovako, da ne otvaram novu temu... imam problem kod printanja a4 u autocadu, koristim 2007 autocad na visti printer hp psc 1400 series. dakle problem dolazi kada pokusavam naci mjerilo u kojemu da printam... odaberem 1:50 u kojemu sam crtao, pa crtež ispadne prevelik, smanjim pa je premal.. nikako da pogodim... svi prijedlozi su dobrodosli :)

Da li printaš iz model space-a ili iz Paper space-a (Layout-i)?

Ako printaš iz model space-a onda ti je put slijedeći (za A4):

• napraviti okvir dimenzije 210x297 (mm); ako crtaš u nekom drugom sustavu jedinica onda okvir prilagodi samomo sustavu (npr za cm 21 x 29,7)
  • komandom scale uvećaj sami okvir na željeno mjerilo, za mjerilo 1:50 ti je scale-enter-selektiraš okvir-enter-odabereš baznu točku-enter- uneseš scaling faktor 50-enter
  • podesiš okvir na način da obuhvati tvoj crtež, ako to nije moguće mjerilo ti je neodgovarajuće i idi na iduće standardno (kod nekoga prolazi 1:75 ali u većini slučajeva ke to 1:100).

Ako printaš iz paper space-a, onda napravi slijedeće:

• napravi okvir dimenzije A4 i unutar tog okvira kreiraj viewport,
  • klikni dva puta brzo unutar viewporta (lijevom tipkom miša) i otipkaj komandu zoom-enter-e (kao extent)-enter
  • sada u viewportu vidiš svoj crtež koji nije u odgovarajućem mjerilu, komandom pan-enter ga centriraj na srdinu viewporta
  • izađi u paper space, komanda ps-enter
  • klikni na viewport i pokreni komandu properties
  • promjeni mjerilo na ono koje tebi treba.

Osnovna stvar je znati u kojim jedinicama se crta i podesiti te jedinice (komanda units-enter) u samom crtežu na odgovarajuće (npr. ako crtaš u centimetrima onda ti unitsi moraju biti podešeni na centimetre). Nakon toga prilagođavaš veličinu papira svojim jedinicama Kao i mjerilo u kojem trebaš isplotati.

15 godina
neaktivan
u školi crtamo u autoCAD-u 2009 i sada instalirao sam dotični autoCAD i na kućnom računalu pa me zanima gdje se mjere prebace iz mm u centimetre pošto sam građevinski tehničar a ne strojar.
Win Osama in hide and seek
14 godina
neaktivan
J3ckYYY kaže...
u školi crtamo u autoCAD-u 2009 i sada instalirao sam dotični autoCAD i na kućnom računalu pa me zanima gdje se mjere prebace iz mm u centimetre pošto sam građevinski tehničar a ne strojar.

Komanda Units i tamo odaberi Centimetre. Globalno gledajući ništa se ne mjenja u tvom crtežu, sve ostaje kao što je bilo i prije. Ti samo na ovaj način kažeš svijetu da su jedinice koje su korištene u ovom crtežu centimetri. To je zgodna opcija kada netko drugi treba koristiti tvoj crtež (kao blok ili xref) jer se uvlači u pravom mjerilu (scale faktor se podesi automatski).

13 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

Tek sam počela raditi  u AutoCAD Architecture 2012 može li mi netko reći kako prebaciti u AutoCAD Classic.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
mladenka kaže...

Tek sam počela raditi  u AutoCAD Architecture 2012 može li mi netko reći kako prebaciti u AutoCAD Classic.

Trebaš promjeniti workspace u AutoCAD Classic. Pogledaj ovo.

Istina ovo je za AutoCAD ali nešto slično bi trebalo biti i za Architecture (ne znam sa sigurnošću jer nikad nisam radio u istom).

14 godina
mladenka kaže...

Nedavno san isto pokušava i koliko san skužia na acad arch 2k12 to ne možeš napravit jer ne postoji opcija switch to classic wiew kao kod običnog acada (oni kotačić doli desno). Po netu san pročita da se ipak može doći do classic wiewa čačkajući po nekim fajlovima ali dalje nisam iša ;)

14 godina
neaktivan
adikt kaže...
mladenka kaže...

Nedavno san isto pokušava i koliko san skužia na acad arch 2k12 to ne možeš napravit jer ne postoji opcija switch to classic wiew kao kod običnog acada (oni kotačić doli desno). Po netu san pročita da se ipak može doći do classic wiewa čačkajući po nekim fajlovima ali dalje nisam iša ;)

Izgleda da ne ide bez prčkanja po CUI-u ili malog prilagođavanja kod start-upa. Prema onome što sam pročitao, prelaskom na Classic neće biti vidljive neke od komandi koje su specifične za architecture, moći će se pokrenuti ali iz komandnog redka ili da se napravi toolbar sa tim komandama.

Neki su se prilagodili ribonima a neki su prilagodili sučelje sebi. Ako nisi vješt s prilagodbom bolje odustani i privikni se na ribone.

EDIT: Ovo je detaljno razrađeno pa možda pomogne onima koji su zaineresirani.

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.12.2011 23:22 (mario.L_hr).
16 godina
mladenka kaže...

Moj savjet ti je da se pokušaš naviknuti na ribbone. Potroši malo vrimena (ako možeš) jer je dosta brži rad sa njima kad se navikneš...

14 godina
BUG tim za autoCAD

kad se navikne na rad u acadu i onako ce vecinom koristit tastaturu ;)

Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
adikt kaže...

kad se navikne na rad u acadu i onako ce vecinom koristit tastaturu ;)

Istina, i sam tako radim. Na ekranu su mi samo ribboni. Ali dosta ljudi još klika po ikonicama... Ja samo za kotiranje koristim ikone...

17 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

ekipa, kak da pišem indekse u acadu?

npr:

"d1" i da je 1 u indeksu?

Psssssst Zecovi spavaju
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
angel of fire kaže...

ekipa, kak da pišem indekse u acadu?

npr:

"d1" i da je 1 u indeksu?

Najjednostavniji mogući način ti je da rastaviš tekst na dva dijela. U prvom dijelu upišeš d zatim dva razmaka i ostatak teksa u drugom dijelu upišeš 1. Podesiš veličine i pozicije svakog dijela. TJ. 1 smanjiš na željenu veličinu i postaviš ga tamo gdje ti treba. Problem je što su ovo dva teksta odvojeni i kod pretraživanja i naknadnog editiranja uvijek moraš voditi računa o tome.

Postoji varijanta s Mtextom kada se ispiše željeni tekst zatim selektiraš 1 i prilagodiš joj karakteristike u samom Mtext editoru. Ako mora biti indeks "by the book" prethodno rješenje je bolje.

17 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

jel se da kome objasniti kak da na istom papiru imam dva različita mjerila?

cijeli a4 je u 1:50, al detalj mi treba bit u 1:5 :)

kak se rade wiewportovi?   {#}

Psssssst Zecovi spavaju
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
angel of fire kaže...

jel se da kome objasniti kak da na istom papiru imam dva različita mjerila?

cijeli a4 je u 1:50, al detalj mi treba bit u 1:5 :)

kak se rade wiewportovi?  {#}

Pa to je bar lako napraviti. Osnovna stvar je da shvatiš princip viewport-a,. Vieporti su ti okviri kojima možeš prikazivati ono što želiš i u mjerilu u kojem želiš.

Najjednostavniji način kreiranja viewporta je poprilično banalan. Kad kreiraš novi crtež onda uz model space imaš i dva Layouta. U Layoutima imaš po jedan viewport. Njega jednostavno prilagodiš svojim potrebama  (veličina, pozicija i mjerilo). Kada trebaš drugi viewport jednostavno kopiraš i prilagodiš postojeći. Iskreno, ne sjećam se kad sam zadnji put kreirao novi viewport (50% radnog vremena provodim radeći u AutoCAD-u).

Ako želiš sve po knjizi ond slijedi ovo:

If you enter -vports at the Command prompt from a layout tab, the following prompts are displayed.

Specify corner of viewport or [ ON/ OFF/ Fit/ Shadeplot/ Lock/ Object/ Polygonal/ Restore/ LAyer/ 2/ 3/ 4] <Fit>: Specify a point or enter an option

The number and layout of active viewports and their associated settings are called viewport configurations.

On

Turns on a viewport, making it active and making its objects visible.

Off

Turns off a viewport. When a viewport is off, its objects are not displayed, and you cannot make that viewport current.

Fit

Creates one viewport that fills the available display area. The actual size of the viewport depends on the dimensions of the paper space view.

Shadeplot

Specifies how viewports in layouts are plotted.

Shade plot? [As displayed/Wireframe/Hidden/Visual styles/Rendered] <As displayed>: Enter a shade plot option

As Displayed: Plots the same way it is displayed
        All Visual Styles: Plots using the specified visual style; all visual styles in the drawing are listed as options whether in use or not
        All Render Presets: Plots using the specified render preset; all render presets are listed as options

Lock

Locks the current viewport. This is similar to layer locking.

Object

Creates a nonrectangular layout viewport from a closed polyline, ellipse, spline, region, or circle. The polyline you specify must be closed and contain at least three vertices. It can be self-intersecting, and it can contain arcs as well as line segments.

Polygonal

Creates a nonrectangular layout viewport defined by a series of line and arc segments.

Specify start point: Specify a point

Specify next point or [Arc/Length/Undo]: specify a point or enter an option

Enter an arc boundary option

[Angle/CEnter/CLose/Direction/Line/Radius/Second pt/Undo/Endpoint of arc] <Endpoint>: Enter an option

The descriptions of the Next Point, Arc, Close, Length, and Undo options match the descriptions of the corresponding options in the PLINE command.

Restore

Restores a previously saved viewport configuration.

Enter viewport configuration name or [?]: Enter a name or enter ? to list saved viewport configurations

Layer

Resets layer property overrides for the selected viewport to their global layer properties.

Reset viewport layer property overrides back to global properties [Yes/No]?: Enter Y to remove all layer property overrides.

Select viewports: Select a single or multiple viewports and press ENTER

2

Divides the current viewport in half.

Enter viewport arrangement [Horizontal/Vertical]<Vertical>: Enter h or press ENTER

3

Divides the current viewport into three viewports.

Enter viewport arrangement [Horizontal/Vertical/Above/Below/Left/Right] <Right>: Enter an option or press ENTER

Horizontal and Vertical split the area into thirds. The other options create one large viewport in half the available area and two smaller ones in the other half. Above, Below, Left, and Right specify where the larger viewport is placed.

4

Divides the current viewport into four viewports of equal size.

15 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

Ovako napravio sam zupčanik i sada bi trebao napraviti lanac u 3D-u isto, pa jel mi može netko reći koji je najlakši način da ga izvedem

I ako nije teško kopirao bi još jedan zubčanik na drugi kraj i spojio ga s lancem i animirao da se vrte...

Puno hvala

Win Osama in hide and seek
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Autocad ti nije alat za takve animacije...Ako želiš postići nešto slično ovome na videu onda probaj Autodesk Inventor ili 3DS max.

AMD Athlon 64 X2 7750+, XFX 4830, MB Gigabyte M57SLI-S4, 4*1 Gb DDR2
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.2.2012 0:00 (Gamulj).
17 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

Kad pomičem cijeli cijeli crtež, s okvirom, kotama, SVE...onda mi kote porazmiješta, sve se pošemere...-,-

kak da to izbjegnem? {#}

Psssssst Zecovi spavaju
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
angel of fire kaže...

Kad pomičem cijeli cijeli crtež, s okvirom, kotama, SVE...onda mi kote porazmiješta, sve se pošemere...-,-

kak da to izbjegnem? {#}

Daj malo detalja i koji SS nebi bio na odmet.

17 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

Riješio sam ovo gore, u ACADU 2012 se ne događa to :)

Pitanje :D

Kako da napravim hidroizolaciju, debljine 0.5 cm, a da mi, kad se isplota, ona ne bude prekrivena onom linijom zida koja je isto 0.5 cm debela?

Evo i ss...

Obje linije, ove crvene, su debele, 0.5 cm.

Kak da postavim da mi se isprekidana crta (h.i.), debljine 0.5 cm, ne izgubi između ove dvije od 0.5 cm?

Imam ideju, ali, kad se plota, da li ploter podebljava liniju s obje strane jednako od osi crte, ili prema van? ( u odnosu na ovo kako se vidi na ekranu).

Psssssst Zecovi spavaju
Poruka je uređivana zadnji put ned 11.3.2012 14:55 (angel of fire).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
angel of fire kaže...

Kako da napravim hidroizolaciju, debljine 0.5 cm, a da mi, kad se isplota, ona ne bude prekrivena onom linijom zida koja je isto 0.5 cm debela?

Evo i ss...

Kak da postavim da mi se isprekidana crta (h.i.), debljine 0.5 cm, ne izgubi između ove dvije od 0.5 cm?

Imam ideju, ali, kad se plota, da li ploter podebljava liniju s obje strane jednako od osi crte, ili prema van? ( u odnosu na ovo kako se vidi na ekranu).

U kojem mjerilu trebaš plotati?

Koliki je razmak tj debljina hidroizolacije? Koji tip linije koristiš za hidroizolaciju?

Kod plotanja se debljina linije ravnomjerno raspoređuje na obje strane.

17 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
angel of fire kaže...

Evo i ss...

U kojem mjerilu trebaš plotati?

Koliki je razmak tj debljina hidroizolacije? Koji tip linije koristiš za hidroizolaciju?

Kod plotanja se debljina linije ravnomjerno raspoređuje na obje strane.

1:5 trenutno me zanima

Debljina hidroizolacije je 0.5 cm, tak bi trebala ispasti na papiru.

Tip linije je crta-prazno-crta (isprekidana).

Nas su učili ovak:

Ofset od linije zida za 0.5cm

pa polyline edit- yes--width--1

i onda označiti dobiveno i prebaciti u layer h.i koji ima postavljenu isprekidanu liniju.

Psssssst Zecovi spavaju
16 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

Ma jednostavno smanji debljinu te linije od zida. Isto tako hidroizolaciju mozes sam sebi napraviti u blok kako ti odgovara i tako stavljati.

Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
milanji kaže...

Ma jednostavno smanji debljinu te linije od zida. Isto tako hidroizolaciju mozes sam sebi napraviti u blok kako ti odgovara i tako stavljati.

Sjetio sam se te fore, al nije onda to to.

Ne ispada baš predobro na papiru.

Zid je debela crta, i ak je malo debela, malo tanka, izgleda neozbiljno.

Možda da ofsetiram hidroizolaciju za 0.25 desno od linije zida?

Ako se jednako plota na obje strane, onda od osi crte crta dolazi 0.25 cm, i tu mi počne H:I?

{#}

Psssssst Zecovi spavaju
17 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

Jel netko zna kako je najbolje napraviti krov u autocadu( 2012)?

One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the darkness bind them .
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
WItcher kaže...

Jel netko zna kako je najbolje napraviti krov u autocadu( 2012)?

Objasni malo, trebaš neki detalj krova ili...?

17 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

Ja bi trebao detalj štoka od prozora i vrata, ko Boga vas molim ak ima netko ili zna di to naći...

Aluminijski ili drveni, crtao bi sam, al nemam dimenzije svakog falca posebno, pa će ispast bezveze...{#}

Psssssst Zecovi spavaju
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice