Maloprije je završio kratki dokumentarac o svima poznatom Pixar studiu . Zanimljivi počeci , tehnologija i mnogo truda ... pitam se kako im je to uspjelo. Također ljepa zahvalnica Steveu .
3D Modeling - Iskustva, programi, problemi i dr.
- poruka: 1.295
- |
- čitano: 479.535
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Maloprije je završio kratki dokumentarac o svima poznatom Pixar studiu . Zanimljivi počeci , tehnologija i mnogo truda ... pitam se kako im je to uspjelo. Također ljepa zahvalnica Steveu .
i ja sam ga pogledo, htio sam napisat u ovoj temi da traje al kad htv nema reklame
Da li bi vi ovaj (ili bilo neki drugi malo kompleksniji obj ) radili u jednom komadu ili bi ga sastavili od više dijelova?
Kako se to opčenitno radi kod takvih (kompliciranijih) objekata?
Da li bi vi ovaj (ili bilo neki drugi malo kompleksniji obj ) radili u jednom komadu ili bi ga sastavili od više dijelova?
Dobra igra ;) , pa ... išlo bi to iz više komada , probaj extrudat i knifat pa češ vidjet onda, što više problema to bolje . Sve ovisi o tome kako se postaviš prema modelu kojeg želiš izmodelirat ..nejde sve iz prve . I ako ti bude izašlo iz više komada lako spojiš sa bridge tulom.
Kak je u stvarnosti tak i narpaviš;
Ono što je iz jednog komada napraviš iz jednog komada, ono što ima više komada napraviš iz više komada :)
Može mala pomoć u 3ds maxu....imam plane sa slikom i alpha channelom i iza imam isto plane sa hair i furom e sad kad rendam zašt mi se ne vidi trava tu gdje je prazno mjesto na planeu s alpha channelom...ev slika da skužite,ne znam kak bi objasnio,jel se može to kak popravit?
EDIT:hahah problem rješen,samo sam prebacio na drugi renderer
Ovo je sve oslikano. Sviđa mi se full, ali iza ovoga stoji prije dobar ilustrator tekstura,
nego neki archviz modeler.
Dakle, mislim na oslikanu i bumpanu zgradu po zgradu, ne na čitav gradić:)
Koja je to igra?
Anno 1404
koje su razlike između Maye, 3DS Max-a i Blendera? i jel se teško kasnije prebaciti sa jednog na drugi? Blender je free, dok se ova dva plaćaju, right? u kojem bi mi bilo najbolje počet se baviti 3D-om? za sad sam mislio počet sa Blenderom jre mi se ne da zezat sa piratiziranjem i torrentima (iako primjetih da ovi koji se plaćaju imaju neke trial verzije).
Dali znate koji tutorial za ovo ? , tražio sam ali ništa konkretno .
Mislim da ti se to sve moze napravit u After Effectsu. Ima nesto priblizno slicno na videocopilot.net, pa potrazi tamo tutorial ( kako od 2d slike napravit 3d scenu, tako nesto )
donekle može, tojest ovo sigurno da - jer vidim da su svi elementi, čak i ona buba obični planeovi.
No 3d camera mapping sa 3d programom (npr 3dsmaxom) je bolji jer se mapiranim objektima može dati
pravi aproksimativni zaobljen oblik, pa izgleda ovjerljivije od poslaganih kartončića.
No za neke video spot fore, Afteri bez frke.
Ovo me podsjetilo na daavne dane (prije više od desetljeća) kada sam prvi put koristio tu foru,
program koji je to prvi jednostavno omogućivao je bio
od tadašnjeg metacreationsa: Canoma - zakon programčić, daleko ispred svog vremena.
Potražite, morao bi biti negdje u abandonwareu (iako ga je kupio Adobe i bacio u ladicu)
Ljudi de recite neku tehniku za pravljenje suhog lišća na zemlji u 3ds max-u......probao sam sa particles ali ne izgleda realno ??
Ljudi de recite neku tehniku za pravljenje suhog lišća na zemlji u 3ds max-u......probao sam sa particles ali ne izgleda realno ??
Izmodeliraš par varijacija listova, staviš teksturu, bump, specular... CGtextures za to... Onda fino Multiscatter ili ekvivalent da to razbacaš okolo.
koje su razlike između Maye, 3DS Max-a i Blendera? i jel se teško kasnije prebaciti sa jednog na drugi? Blender je free, dok se ova dva plaćaju, right? u kojem bi mi bilo najbolje počet se baviti 3D-om? za sad sam mislio počet sa Blenderom jre mi se ne da zezat sa piratiziranjem i torrentima (iako primjetih da ovi koji se plaćaju imaju neke trial verzije).
Kreni s Blenderom, besplatan je i ima dovoljno tutoriala. Neki 3D program ce ti se mozda cinit intuitivniji za početak, ali za high end stvari svi su jednako komplicirani.
Najveća zamjerka Blenderu je spor razvoj, ali u zadnje 2 godine to je krenulo strelovito. I nek te ne zbunjuju mali pomaci u verzijama. Više stvari Blender dobije iz verzije 2.60 u 2.61, nego 3D Studio MAX od 2008-2012.
To je ono šta ja mislin, probaj sam, odluči sam. Ja radin godinama u Autodeskom proizvodima i trenutno učim Blender. Mogu reć da sam poprilično oduševljen. Dok svaka nova verzija 3D Studia MAX (koji je dio mog workflow-a) je novo razočaranje. Sve veća i sporija a ništa korisnija.
Slazem se!Jedva cekam b-mesh za blender.
Slazem se!Jedva cekam b-mesh za blender.
Ja san se ozbiljno zainterwsira kad san upogonia V-Ray s Blenderom. Ipak je moj dugogodišnji renderer of choice. A i stiže hrpa goodiesa u skoro, Cycles, camera tracking, Ocean sim, B-Mesh, dynamic sculpting ... it goes on and on. I najbitnije, portable je. Znaci samo ga iskopiran na USB stick i alat nosim sa sobom.
Kako to da nije ako ga ja koristim za game asset modeling i pola indie scene?
^^U industriji je drugačija slika - tamo vodi tehnologija, a indie dev će birati jeftiniju opciju koja nudi dovoljno za rad. U slučaju Blendera imaš free alat koji možeš koristiti za development, što ga čini dobrom opcijom ak si "mali" dev. Ak si svjetski poznata firma za mocap, HP i game asset izradu onda ćeš posegnuti za nečim boljim.
Evo, ako je netko zainteresiran, ekipa na 3dhr-u je pokrenula jedan kratki izazov vezan za rendanje:
http://www.3dhr.net/novosti/dogadjaji/201_izazov_rendanje_automobila/
Evo, ako je netko zainteresiran, ekipa na 3dhr-u je pokrenula jedan kratki izazov vezan za rendanje:
http://www.3dhr.net/novosti/dogadjaji/201_izazov_rendanje_automobila/
Super, taman dobro dođe da istestiran Cycles.
Nakon reinstalla windowsa, odlučio sam opet instalirati neki program za 3D modeliranje.
Koji je po vama najzastupljeniji, mislim na tutoriale, ali i općenito u industriji?
3DS Max?
Izazov za rendanje auta na 3dhr-u je završio, te možete glasati i pogledati radove ovdje:
zna tko kakav dobar tutorial za 3ds max za hair and fur... točnije, radim na liku koji bi trebao imat kratko krzno ali ne mogu pronać ni jedan tut koji pokriva kratku dlaku :/
E imam jedno pitanje, ako nije problem...
Planiram raditi neovisni animirani film, već sam napisala scenarij i sve to, i razmišljala sam da za to koristim Blender (pogledala sam Big Buck Bunny, i čini mi se da sam negdje pročitala da je izrađen baš u Blenderu). Sad me zanima trebam li još neki program koji bi sve to animirao (ako ima, molim link) ili se već sve (animacija, okoliš, kut kamere, scene, itd.) može napraviti već u Blenderu. Molim vas da mi pomognete. Prvo sam mislila izraditi trailer za taj film, pa da vidim koliko interesa ću dobiti za taj projekt, pa ću možda krenut sa cijelim serijalom. Molim vas da brzo dobijem odgovor, da to završim bar prije završetka zimskih praznika ili bar do kraja siječnja. Kad ga uploadam na youtube, obećajem da ću vam poslati link.
Molim, požurite s odgovorom. Hvala unaprijed!
Nisam siguran pošto ja koristim 3D Studio Max za gotovo sve ali dok sam se bavio moddovima za jednu igru, velik broj moddera je koristio Blender za modeliranje, mapiranje pa i, ako se ne varam, animaciju. Stoga, mislim da je blender u redu što se tiče toga što ti želiš iako mislim, ofc ako nemaš nekog iskustva u 3d programima, da si radije nabaviš 3D Studio Max ili radije Mayu možda pošto je Maya više naklonjena animaciji dok je Max malo više naklonjen gaming designu :P
I Big Buck Bunny, i Sintel i Elephant's Dream su svi radeni u Blenderu. Tim je pored Blendera jos koristio i Gimp za 2D grafiku i (valjda) Audacity za zvuk.
Dobar je Blender i poprilicno samodostatan, svasta je u njega integrirano. Problem s Blenderom je taj sto je malo kompliciran, i ove gore nabrojane filmove su radili ljudi koji su maheri u Blenderu. Za komercijalne 3D programe ces puno lakse naci nekakve materijale koji ce ti pomoci da se lakse snades.
Najbolji savjet koji ti mogu dati jest da probas vise razlicitih programa za 3D modeliranje i animaciju, pa koji ti najbolje sjedne njega koristi, a imas ih stvarno puno: Lightwave, Cinema 4D, Softimage, 3D Studio Max, Maya, Blender...
I Big Buck Bunny, i Sintel i Elephant's Dream su svi radeni u Blenderu. Tim je pored Blendera jos koristio i Gimp za 2D grafiku i (valjda) Audacity za zvuk.
Dobar je Blender i poprilicno samodostatan, svasta je u njega integrirano. Problem s Blenderom je taj sto je malo kompliciran, i ove gore nabrojane filmove su radili ljudi koji su maheri u Blenderu. Za komercijalne 3D programe ces puno lakse naci nekakve materijale koji ce ti pomoci da se lakse snades.
Najbolji savjet koji ti mogu dati jest da probas vise razlicitih programa za 3D modeliranje i animaciju, pa koji ti najbolje sjedne njega koristi, a imas ih stvarno puno: Lightwave, Cinema 4D, Softimage, 3D Studio Max, Maya, Blender...
Budem probala s Cinema 4D, jučer sam mislila krenut radit u Blenderu ali mi je prekompliciran xD
Budem probala s Cinema 4D, jučer sam mislila krenut radit u Blenderu ali mi je prekompliciran xD
Cinema je user friendlier za počet, a za bilo kakve kompleksnije stvari sve je jednako komplicirano.
Planiram raditi neovisni animirani film, već sam napisala scenarij i sve to, i razmišljala sam da za to koristim Blender (pogledala sam Big Buck Bunny, i čini mi se da sam negdje pročitala da je izrađen baš u Blenderu). Sad me zanima trebam li još neki program koji bi sve to animirao (ako ima, molim link) ili se već sve (animacija, okoliš, kut kamere, scene, itd.) može napraviti već u Blenderu. Molim vas da mi pomognete. Prvo sam mislila izraditi trailer za taj film, pa da vidim koliko interesa ću dobiti za taj projekt, pa ću možda krenut sa cijelim serijalom. Molim vas da brzo dobijem odgovor, da to završim bar prije završetka zimskih praznika ili bar do kraja siječnja. Kad ga uploadam na youtube, obećajem da ću vam poslati link.
Molim, požurite s odgovorom. Hvala unaprijed!
Hm ne želim ti kvariti planove, ali obično su potrebne godine učenja i rada da bi se došlo do nivoa da samostalno možeš napraviti kratkometražni 3D crtić kvalitete Big Buck Bunnya. Što se tiče programa, osim 3D paketa vjerojatno bi ti trebao i neki program u kojem bi se napravila postprodukcija i završna kompozicija; nešto poput After Effects ili Nuke ili Fusion...
Edit:riješeno