Vodič za odabir grafičke kartice izdvojena tema

poruka: 41.589
|
čitano: 6.454.072
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Vodič za odabir grafičke kartice

Razmisljam o kupovini nove graficke pa bi molio za malu pomoc iskusnijih majstora 

Napokon je splasnulo ovo razocarenje za 50xx seriju. Imam trenutno 3080Ti FE i preskočio sam 40 seriju čekajući 50 pa me cijena i performans odbio od upgradeanja.

Računalo koristim prvenstveno za gaming (WoW, CoD, PUBG, RUST...). 

Razmisljao sam uzeti ili 4080Super ili 5080. Ne znam više koji proizvodac je dobar, a koji je los. Niti koliko je isplativija 5080 od 4080Super?

Nova 5080 na Njemačkim stranicama je oko 1200€, a nova 4080 Super je kod nas preko 1400€??? Ako je 5080 jači, onda je nobrainer uzeti 5080 jer je i jeftinija?

Ako uspijem svoju trenutnu graficku prodati za 400€, onda mi je okej ova cijena od 1200-1300€. Samo me zanima u kojem smjeru gledti jer ChatGPT nije bas pametan, a po nekim benchmarkovima koje sam gledao je 5080 jaci. Jeftinija je 5080, a jaca je? Sta se dogodilo sa GPU marketom? 

Također ako može pomoć kojeg proizvođača gledati? Vidim da je sve puno Palit, INNO3D, Gainward i slicnih. "U moje vrijeme" su to bili losiji brandovi, a ovdje po forumu vidmi da neki i preporucaju njih iznad meni poznatijih proizvodaca?

Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
Re: Vodič za odabir grafičke kartice
DariX kaže...

Razmisljam o kupovini nove graficke pa bi molio za malu pomoc iskusnijih majstora 

Napokon je splasnulo ovo razocarenje za 50xx seriju. Imam trenutno 3080Ti FE i preskočio sam 40 seriju čekajući 50 pa me cijena i performans odbio od upgradeanja.

Računalo koristim prvenstveno za gaming (WoW, CoD, PUBG, RUST...). 

Razmisljao sam uzeti ili 4080Super ili 5080. Ne znam više koji proizvodac je dobar, a koji je los. Niti koliko je isplativija 5080 od 4080Super?

Nova 5080 na Njemačkim stranicama je oko 1200€, a nova 4080 Super je kod nas preko 1400€??? Ako je 5080 jači, onda je nobrainer uzeti 5080 jer je i jeftinija?

Ako uspijem svoju trenutnu graficku prodati za 400€, onda mi je okej ova cijena od 1200-1300€. Samo me zanima u kojem smjeru gledti jer ChatGPT nije bas pametan, a po nekim benchmarkovima koje sam gledao je 5080 jaci. Jeftinija je 5080, a jaca je? Sta se dogodilo sa GPU marketom? 

Također ako može pomoć kojeg proizvođača gledati? Vidim da je sve puno Palit, INNO3D, Gainward i slicnih. "U moje vrijeme" su to bili losiji brandovi, a ovdje po forumu vidmi da neki i preporucaju njih iznad meni poznatijih proizvodaca?

Uzmes najeftiniju s najdebljim hladnjakomInace 5800x ti je preslab za bilo kaj iznad rtx 4070s ako si na manjoj rezi od 4k! Gpu u poprilicnom broju nece biti niti priblizno max iskoristen pogotovo Nvidija gpu zbog cpu overheada!
Mozda da bolje uzmes rx 9070 xt ako nemislis mijenjati cpu za neki x3d!

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.5.2025 11:51 (Boris grozni).
15 godina

Mislim i CPU mijenjati u nekoj skorijoj buducnosti (kroz koji mjesec-dva), ali nisam o tome ni poceo citati (citaj: bojim se zadirati u te vode jer me ovo istrazivanje oko grafickih vec uplasilo )

edit:

oklen si iscupao ovu sliku? Na njoj koliko vidim i 4080 Super bi se 100% iskoristila? 

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.5.2025 12:01 (DariX).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
DariX kaže...

Mislim i CPU mijenjati u nekoj skorijoj buducnosti (kroz koji mjesec-dva), ali nisam o tome ni poceo citati (citaj: bojim se zadirati u te vode jer me ovo istrazivanje oko grafickih vec uplasilo )

edit:

oklen si iscupao ovu sliku? Na njoj koliko vidim i 4080 Super bi se 100% iskoristila? 

Na kojoj rezoluciji igraš? Ako svakako mijenjaš i CPU uskoro, onda nije ni bitno, realno .

Vezano za grafu. Ako daješ tako oko 1200€, onda nemaš što drugo nego RTX 5080 jer 4080S nikako ne može biti bolji deal. Tu nemaš neke prevelike dileme. A za vendore, gledaj da je 3 godine garancije i ako ti je bitna tišina ili da nije bučna, onda malo istraži kakav je koji model. A ovo ostalo je nebitno. 

4 godine
DariX kaže...

edit:

Zato kaj je sve iznad rtx 2080ti testirano na 4k rezoluciji! Jedan 5700x3d bi ti s novom grafom sjeo ko budali šamar, s tim si miran jos par godina!

13 godina

5070 Ti za 850 EUR najbolja kupnja trenutno. Nema nikakvog smisla davati 500 EUR vise za 5080 - dodes do njenih performansi overclockom, a ionako imas granican procesor.

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
Boris grozni kaže...
DariX kaže...

edit:

Zato kaj je sve iznad rtx 2080ti testirano na 4k rezoluciji! Jedan 5700x3d bi ti s novom grafom sjeo ko budali šamar, s tim si miran jos par godina!

Misliš na 5800X3D? 

To je malo problem jer u ducanima koliko vidim nema (ni kod nas ni u .de), a na njuškalu je jedan jedini samo na prodaju 

Igram na 1440p niti planiram ici na veci monitor od 27'' (3 komada imam).

Minneyar kaže...

5070 Ti za 850 EUR najbolja kupnja trenutno. Nema nikakvog smisla davati 500 EUR vise za 5080 - dodes do njenih performansi overclockom, a ionako imas granican procesor.

znaci tvoja preporuka bi bila 5070Ti i za tu razliku u cijeni između 5080 i 5070Ti mogu upgradeati procesor na 5800X3D?

Također nisam sklon overclockanju jer to nikad nisam radio. Volio bi platit i igrat, a ne da još pokraj toga istražujem mjesec dana kako min-maxati svoje komponente 

edit: fun fact koliko me ChatGPT hoce s*ebat (mozda trebam pocet pretplatu placat za bolji model?)

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.5.2025 16:47 (DariX).
12 godina
13 godina
DariX kaže...

Minneyar kaže...

znaci tvoja preporuka bi bila 5070Ti i za tu razliku u cijeni između 5080 i 5070Ti mogu upgradeati procesor na 5800X3D?

Također nisam sklon overclockanju jer to nikad nisam radio. Volio bi platit i igrat, a ne da još pokraj toga istražujem mjesec dana kako min-maxati svoje komponente 

edit: fun fact koliko me ChatGPT hoce s*ebat (mozda trebam pocet pretplatu placat za bolji model?)

Ja bi iskreno ostavio 5800X, s obzirom da i sam imam istu kombinaciju i mogu potvrditi da radi super, odnosno 100+ fps na max postavkama. Novi procesor ti zapravo treba jedino ako mislis ganjati visoki fps (200+) uz low postavke u competitive naslovima. Zasad 5070 Ti, 500 EUR spremis/ ulozis :P i onda novi komp kad dode am6, takav je i moj generalni plan :)

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice