Rasprava o grafičkim karticama izdvojena tema

poruka: 5.622
|
čitano: 1.063.739
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
3 godine
Re: Rasprava o grafičkim karticama

Problem su loše optimizirane igre a ostalo je marketing.

4 godine
It'sMe932 kaže...
Boris grozni kaže...

Toliko su nam potrebne te graficke s barem 16gb da evo jedva sam ovo uspio napisati koliko mi sve steka, kupujem prosijecne mid range grafe od 2000 godine i nikad mi igre nisu zastucale zbog manjka video rama, a bogami ni da sam cuo.
Ovima kaj je premalo je ocigledno problem negdje drugdje

Zanimljivo, ja probao neki dan Forza Horizon 5 i Hogwarts Legacy na 1080p i igre iako rade na 60+ fpsa, štucaju. Video memorija je zakucana cijelo vrijeme.

Forza Horizon 4 je kod mene na poprilicno ok pili doslovno sve leti dok Forza Horizon 5 bome sve ide 5x sporije, meni igra zgleda isto kao i 4 i nevidim razloga da ide toliko sporije, isti slucaj s COD mw1, leti u 200fps-a i sad cod mw2 jedva imam 80fps, igra izgleda isto mozda cak i gore

2 godine
Rasprava o grafičkim karticama

Za Hogwarts legacy u 2k sam morao skidat neke modove koji smanjuju korištenje vrama s grafe za stabilnost, čak nisam izgubio ni fpse ni teksture. Nova generacija konzoli ima 12gb rama za gpu dio pa su i igre "kodirane" za takav hardware pa portane na pc. Tu najčešće dolazi do problema.

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.7.2023 18:29 (PlayPetepp).
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
Boris grozni kaže...

Toliko su nam potrebne te graficke s barem 16gb da evo jedva sam ovo uspio napisati koliko mi sve steka, kupujem prosijecne mid range grafe od 2000 godine i nikad mi igre nisu zastucale zbog manjka video rama, a bogami ni da sam cuo.
Ovima kaj je premalo je ocigledno problem negdje drugdje

Misliš li da nevidija ne zna malo bolje od tebe kako stvari stoje.Pogledaj test 4060ti sa 16gb i 8gb kad se uključi RT.

kradem mine iz minskog polja
Poruka je uređivana zadnji put sri 26.7.2023 18:41 (dery).
12 godina

Ma ljudi se boje Vrama zbog $$$, tako su mrzili i famoznu r9 390.

Good times

fade to gray
12 godina

slabo pratim gpu scenu u zadnje vrijeme, jel ima u planu sta na jesen da izađe ili je to to za ovu godinu, trenutno sam na 1080 i u planu je na jesen uzeti nesto novo jer sam uzeo prije par mj G7 odyssey pa treba i novu GPU. sta uzeti u nekom rangu do nekih 700€ bez PDV-a da sam miran na duze vrijeme, dal ostati na Nvidia ili preci na crvene?

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
dennocro kaže...

slabo pratim gpu scenu u zadnje vrijeme, jel ima u planu sta na jesen da izađe ili je to to za ovu godinu, trenutno sam na 1080 i u planu je na jesen uzeti nesto novo jer sam uzeo prije par mj G7 odyssey pa treba i novu GPU. sta uzeti u nekom rangu do nekih 700€ bez PDV-a da sam miran na duze vrijeme, dal ostati na Nvidia ili preci na crvene?

RX7900XT

13 godina

Rtx 4070ti

16 godina
dennocro kaže...

Nema smisla Rx 7900xt koja je skuplja od efikasnije rtx 4070ti. Ako češ nešto do 700eura trebaju izači u rujnu rx 7800/7700 modeli sa 16gb.Sad imaš rtx4070 ili rx6800xt do 700 eura.

12 godina

Zašto RX7900XT nema smisla? Razlika u potrošnji između nje i RTX4070Ti je oko 20w, ništa značajno.

S druge strane RX7900XT ima 8GB VRAM-a više što nikako nije zanemarivo, pogotovo jer ima 1440p i 4k monitor.

Napisao je "oko 700€ bez PDV-a" tako da mi nema smisla uopće gledati rtx4070 i rx6800xt, kad se oduzme PDV taman mu RX7900XT bude nekih 700€.

4 2 hvala 0
16 godina
ibme74 kaže...

Zašto RX7900XT nema smisla? Razlika u potrošnji između nje i RTX4070Ti je oko 20w, ništa značajno.

S druge strane RX7900XT ima 8GB VRAM-a više što nikako nije zanemarivo, pogotovo jer ima 1440p i 4k monitor.

Napisao je "oko 700€ bez PDV-a" tako da mi nema smisla uopće gledati rtx4070 i rx6800xt, kad se oduzme PDV taman mu RX7900XT bude nekih 700€.

Jer su jednake u perf. dok je tehnologija i napredak daleko na strani nevidije za razliku od amd koji su odavno zanemarili gpu sektor.Glede potrošnje u igrama kreče oko 60W pa čak preko 100W razlike. Amd jedino šta može nabacat to je vram pa ako je to napredak onda ih posrat.

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.7.2023 12:50 (dery).
17 godina

Samo Radeon!

\o/\o/

AMD Ryzen 5900X; Gigabyte Aorus X570 Elite; Corsair Vengeance RGB Pro SL DDR4 2X16 Gb 3600 Mhz; AMD Radeon Gigabyte 7900 XTX; SSD Patriot Viper VP4300 PCIe m.2 GEN4 2 Tb;Lian Li 011 Dynamic EVO; LG C2
Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina
Kant kaže...

Samo Radeon!

\o/\o/

Da ako misliš na seriju rx6xxx koja je best buy. Od novog jedino 7900xtx koja nešto valja i to je to, jedan ko nijedan znači ništa nemaju.

12 godina

Kako si sve lijepo naveo za RX7900XT a ništa za RX4070Ti 

Misliš na tehnologiju koju na toj kartici u nekim igrama ne možeš niti koristiti?

Npr Cyberpunk 1440p sa RT, RT + DLSS Quality praktički neigrivo, RT + DLSS Balanced prosječan fps uz dosta dropova i tek je uz RT + DLSS Performance igrivo ali su onda teksture banana i cijena ponata se gubi.

Ili npr da će definitivno lošije "stariti" sa "samo" 12GB VRAM-a.

Nije ni na zelenoj strani sve ružičasto kolega 

16 godina
ibme74 kaže...

Misliš na tehnologiju koju na toj kartici u nekim igrama ne možeš niti koristiti?

Npr Cyberpunk 1440p sa RT, RT + DLSS Quality praktički neigrivo, RT + DLSS Balanced prosječan fps uz dosta dropova i tek je uz RT + DLSS Performance igrivo ali su onda teksture banana i cijena ponata se gubi.

Efikasnija, modernija tehnologija, jeftinija. Koji su argumenti na strani amd-a, više vrama ahahah. Rx 7900xt je fail po ovoj cijeni. Kad bude do 600eura bit će ok.

8 godina
neaktivan

kao vlasnik 7900XT, sve sto je Dery naveo stoji, kupi 4070Ti.

Daleko bolji proizvod kada sve uzmes i zbrojis.

Moj PC  
5 0 hvala 0
12 godina

gledao sam obje GPU, i nekako mi se nvidia cini bolja pa makar u nekim igrama bila losija, ja unazad 10 god jedino igram pucacine online, eto to nisam naveo. i pokoju voznju na volanu. SP igre me ne zanimaju. Znaci BF, COD, i taj tip. jer ovu 1080 je malo zgazilo vrijeme.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
dery kaže...
ibme74 kaže...

Efikasnija, modernija tehnologija, jeftinija. Koji su argumenti na strani amd-a, više vrama ahahah. Rx 7900xt je fail po ovoj cijeni. Kad bude do 600eura bit će ok.

Je, RX7900XT treba ici za 600€ a RTX4070Ti sa 12GB veijedi 1.000+€, how yes no 

Odi pogledaj dns situaciju RTX3070 vs RX6800, kartica koja po čipu treba biti i brža od RX6800 a ne da nije dns brza nego kaska za njom zbog samo 8GB VRAM-a , to isto čeka RTX4070 i 4070Ti kroz godinu-dvije. Da ima 16GB VRAM-a onda bi bila odlična kupnja, ovako je opet gledajući futur proof drek za 1440p ili nedaj bože 4K.

dennocro kaže...

gledao sam obje GPU, i nekako mi se nvidia cini bolja pa makar u nekim igrama bila losija, ja unazad 10 god jedino igram pucacine online, eto to nisam naveo. i pokoju voznju na volanu. SP igre me ne zanimaju. Znaci BF, COD, i taj tip. jer ovu 1080 je malo zgazilo vrijeme.

CoD ti je AMD optimized naslov pa ako ti je to glavna igra koju igras uzmi to u obzir.

Imas kao opciju i RX6950XT 16GB, bez PDV-a ti kosta oko 560€ a po performansama ne kaska puno za dvije spomenute.

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.7.2023 23:03 (ibme74).
16 godina
ibme74 kaže...

Je, RX7900XT treba ici za 600€ a RTX4070Ti sa 12GB veijedi 1.000+€, how yes no 

Odi pogledaj dns situaciju RTX3070 vs RX6800, kartica koja po čipu treba biti i brža od RX6800 a ne da nije dns brza nego kaska za njom zbog samo 8GB VRAM-a , to isto čeka RTX4070 i 4070Ti kroz godinu-dvije. Da ima 16GB VRAM-a onda bi bila odlična kupnja, ovako je opet gledajući futur proof drek za 1440p ili nedaj bože 4K.

Naravno da nisam tako mislio jer poanta i jest da ovako loša serija od amd-a ustvari treba da košta bar 25% manje od nevidije.Jedni i drugi su pretjerali, štoviše amd umislio za sebe da su oni jednaki nevidiji. Samo kad vidim da u igrama vuče preko 320W a nevidija 100W manje za iste ili čak više performanse zar to nije teški fail.To i jest ono šta je do ove serije krasilo amd, ta efikasnost. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.7.2023 10:22 (dery).
12 godina
ibme74 kaže...

...to isto čeka RTX4070 i 4070Ti kroz godinu-dvije. Da ima 16GB VRAM-a onda bi bila odlična kupnja, ovako je opet gledajući futur proof drek za 1440p ili nedaj bože 4K.

od gledanja u kuglu i nema neke koristi, prelazak sa 8gb na 12gb je trenutno sasvim ok

hoće li biti malo za godinu-dvije ili tek za pet godina kad ionako mijenjaš grafu je čista baba vanga

jedna i druga strana imaju svoje za i protiv, developerima je 'pun kujac' optimiziranja igara za grafe s manje vrama, ali developere zapošljavaju menadžeri koji ipak gledaju situaciju na tržištu i kome će prodati igru

da, dogodi se situacija s neoptimiziranim igrama, no i to se brzo riješi, a na kraju svatko može birati po onome što misli da je dobro za njega

nvidia je trenutno bolja opcija, amd će možda biti bolji, čak vrlo vjerojatno, samo je pitanje kada i jel se isplati čekati da postane bolja

15 godina

Mislim da je trenutačno ipak RX 6950XT najbolja opcija, ako ti ne smeta malo žešća potrošnja i grijanje. Jer dobiješ grafu za 750€ u rangu RTX 4070Ti koja opet košta 980€, ali ima manju potrošnju i grijanje, te naravno DLSS3. Naravno treba sve odvagati, ali za 230€ manje ja sam odabrao RX 6950XT i nisam požalio, pa čak ni sada u ljeti

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Ma slažem se da je 12gb na grafi od 900eura ruganje stoga taj rtx4070ti treba biti izlazna cijena do 700eura. Zato uzmeš amd spremiš ga u vitrinu i za par god ko staro vino mljac

MasterOfDisaster  još bolja opcija je red devil 6900xt u ipona za 590 eura. Ona je za samo 8% slabija.

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.7.2023 11:51 (dery).
15 godina
dery kaže...

Ma slažem se da je 12gb na grafi od 900eura ruganje stoga taj rtx4070ti treba biti izlazna cijena do 700eura. Zato uzmeš amd spremiš ga u vitrinu i za par god ko staro vino mljac

MasterOfDisaster  još bolja opcija je red devil 6900xt u ipona za 590 eura. Ona je za samo 8% slabija.

Slažem se. Smiješna cijena (spram ostalih), a dobiješ zvijer.

12 godina
dery kaže...

Sto mislite bi li moj PSU izdrzao rx6900xt?

Stock naravno.

fade to gray
15 godina

Lako zamijeniš PSU ak slučajno nije stabilno...naravno i taj slabašni ryzen 1600 sa takvom grafom nema smisla.

Moj PC  
4 0 hvala 0
16 godina
metallic kaže...
dery kaže...

Sto mislite bi li moj PSU izdrzao rx6900xt?

Stock naravno.

Undervolt gpu ako je problem pa i ako nije, uvijek undervolt. Ne bi onda trebala preko 250W povuč. Ne misliš valjda ovo na taj proc?

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.7.2023 18:16 (dery).
12 godina
forumaš kaže...

Lako zamijeniš PSU ak slučajno nije stabilno...naravno i taj slabašni ryzen 1600 sa takvom grafom nema smisla.

Zivot nema smisla, kamoli moj CPU bottleneck. Meni je i ovaj prejak, al novi Ryzen je u dolasku iz Singapura.

Ipak, ja sam ovog kupio odma po izlasku, i vezan sam za njega kao early adopter! :)

fade to gray
2 godine
protjeran
metallic kaže...
 al novi Ryzen je u dolasku iz Singapura.

Care to explain 

12 godina

AKo se sicate natpisa na starim AMD procovima ipa athlon, phenom, itd. Malaysia assembled itd.

Sad imam tamo covika pa cu narucit da mi donese nesto od tamo kao suvenir.

fade to gray
13 godina

Na zezaj se sa PSU. Nisu fako skupi da bi riskirao cijeli komp radi njega. Mislim da ti nebi izdrzao

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice