Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU izdvojena tema

poruka: 5.886
|
čitano: 976.190
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU

Nije bilo mrtvih, sve je oke (u snimljenom dijelu)

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.7.2016 22:08 (buljo781).
14 godina
191x7 kaže...

Ajmo ovako. Novi Doom i to demo. 1080p reza jer to je danas mainstream, nitko više ne igra na 720p ako ne igra na konzoli.

Pratiti zauzeće grafičke. Najniži detalji JER će to najprije pokazati usko grlo.

Totalno kriv pristup. Neke grafičke postavke utječu na CPU performanse, zato je najbolje stavit što je veće moguće detalje bez AA i smanjit rezoluciju na 720P kako ne bi grafa dirigirala framerate. Al ako Doom stvarno ima demo, može, krećem, al prema onom što sam napisao gore.

UPDATE: DOOM rezultati u gornjem postu. Majko mila, ja tu igru MORAM kupit.

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.7.2016 23:12 (buljo781).
13 godina
protjeran
Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU

Doom( imate demo od 10  sati na steamu)

Postavke takoder 1280x720

detalji na ultra
  odabrana stavka u igri(dakle ja nista ne diram:)!

Mjerio s fraps-om od pocetka uvodne ingame animacije(na operacijskom stolu)

pa dok nisam poubijao sve one neprijatelje koji se pojave kad unistite ono gnjezdo/srce

71fps 71fps

evo rezultata:

gpu zakucan u plafon!

min:39, max 146, avg 79fps-a!

i7 4790K@4ghz+gtx960@1,5ghz!

LP

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
Poruka je uređivana zadnji put uto 12.7.2016 23:22 (Stjepanj).
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina

Tebi bogami i na 720p uspije zakucat 960 na 100%, pogle GPU load. Čuo sam da je Doom baš brutalno zahtjevan za grafe ispod ranga GTX 970, al nisam mislio da ih baš na 720p može full ubijat.

13 godina
protjeran

zasto ne? pa nije da imam neko njesra od procesora ja kad u nekoj novoj igri nemam s trenutnom grafom 99% bez AA  idem po novi cpu...

a kaj ti nemas gpu do daske? kod tebe je jos upaljen smaa! kod mene sve pogaseno ispod rezolucije!!

daj pliz odbenchaj(min/max/avg) s frapsom prvi level, dakle stisni benchanje odma cim pocne animacija kod stola  i stopiraj kad sve poubijas kod onog jajeta tj kad izvadis neko srce i onda imas 7-8 neprijatelja za porokati, kad ih poubijas prekini bench!

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.7.2016 23:29 (Stjepanj).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Fino sam ja prešao demo a zaboravio uključiti Afterburner.

1080p, detalji Ultra, gledao sam framerate između 50 i 90, ali išlo je i preko 100.

Igra je dobra.

Twitter: @191x7
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

SMAA nema skoro nikakav udar na fps, a definitivno je najbolji post-process AA. Kad god ga vidim, uključim ga.

Meni je GPU varirao od kojih 70% do 99%, al kad ti je minimum 131fps, libotetuki! Htio sam opet video snimit, al iz nekog razloga Shadowplay ne funkcionira. Usput, pogledao sam test s Vulkan API-em - riješi Vulkan grafu na 99% bez obzira na sve! Ravnomjerniji je load na CPU, koristi sve jezgre jednako - ne bi ti sigurno u task manageru CPU graf izgledao ovako kako izgleda sad.

Igra je BRUTALNO dobra, mislio sam da nešto bolje od Wolfensteina neće izać od tih starih žanrova, ali ovo kida!

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.7.2016 23:32 (buljo781).
13 godina
protjeran

ma to je zbog win7(jos sam na njima), win10 totalno drugacije funkcionira, tj sve jezgre imaju skoro pa identican load...(drasticno su poboljsali raspodjelu jezgri)lp

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.7.2016 23:34 (Stjepanj).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Ma slična stvar je i kod mene, nije to do Windowsa nego do API-a.

17 godina

Shadowplay ne funkcionira jer je DOOM OpenGL igra koja od nedavno podržava i Vulkan. Koliko znam, nema DX11 podršku, a Shadowplay funkcionira samo na DirectX-u.

Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina

Istina, zaboravio sam da Shadowplay ne radi na OGL.

17 godina

I opet debilana.

Opterecujete se sa glupostima.

Prije se pitajte hocete li ikada igrati igru na 720p  ili zelite svaku igru igrati na ultra i 1080p kao minimum.

Cemu testiranje neceg sto u realnosti nikada necete raditi.

Nitko ovdje pa niti u svijetu nece s xy procesorom i r9 390 ili gtx 970 a i brze igrati na 720p i s losim detaljima ali nikada.

Ovo sve je za mene totalni promašaj.

Zapitajte se kad ste zadnji puta prošli igru ili guštali u nekoj igri a da ne gledate fps?

Na sve ovo teški 

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.7.2016 8:22 (toxic).
Moj PC  
11 0 hvala 0
14 godina

Pa meni je recimo interesantno testirat što koja komponenta može. Naravno da neću igrat na 720p i niskim detaljima ako baš ne moram, ali to je sve bilo potrebno za testiranje performansi procesora. Nije da sad kupujem hardver samo zato da bi mogo testirat igre, fala bogu svatko tko me zna, zna i koliko igram igre. Koliko volim igre, toliko volim i hardver i zanima me kak se ponaša.

17 godina
neaktivan
toxic kaže...

I opet debilana.

Prije se pitajte hocete li ikada igrati igru na 720p  ili zelite svaku igru igrati na ultra i 1080p kao minimum.

Nitko ovdje pa niti u svijetu nece s xy procesorom i r9 390 ili gtx 970 a i brze igrati na 720p i s losim detaljima ali nikada.

Zapitajte se kad ste zadnji puta prošli igru ili guštali u nekoj igri a da ne gledate fps?

Na sve ovo teški 

Pa dobro kako možeš reći debilana ako ne kužiš zbog čega se vrti na 720p i max detaljima? 

Vrti na 720p samo da bi vidio jel proc može dati 60fps, tj. bi li imalo koristi od kupovanja jače grafičke koja bi tih 60fps mogla dati recimo i na 1440p..

Pogledajte testove procesora u igrama prije 15ak godina, i Bugovci i strani recezenti su ih testirali u igrama na tada manjim rezama, 640x480, 800x600, 1024x768, a zašto? Pa zbog istog razloga kao i mi sad na 720p..

Na brzinu primjer: imaš FX-4300, GTX960 i u Crysis 3 na 1080p max detaljima imaš oko 30fps.. kako ćeš znat jel tih 30fps imaš zato jer je preslab proc ili grafa, tj. kako ćeš znat bi li išta dobio stavljanjem jače grafe?

Pa lako, samo spustiš rezoluciju i ako dobiješ veći fps(recimo 50)(a i prateći GPU usage) znat ćeš da onih 30fps nije bilo zbog proca i da bi imao koristi od jače grafa, tj. dobio bi pomak u fpsu..

17 godina
odjavljen
toxic kaže...

I opet debilana.

Na sve ovo teški 

Ha, ha 

17 godina
Penryn kaže...
toxic kaže...

I opet debilana.

Na sve ovo teški 

Pa dobro kako možeš reći debilana ako ne kužiš zbog čega se vrti na 720p i max detaljima? 

Vrti na 720p samo da bi vidio jel proc može dati 60fps, tj. bi li imalo koristi od kupovanja jače grafičke koja bi tih 60fps mogla dati recimo i na 1440p..

Pogledajte testove procesora u igrama prije 15ak godina, i Bugovci i strani recezenti su ih testirali u igrama na tada manjim rezama, 640x480, 800x600, 1024x768, a zašto? Pa zbog istog razloga kao i mi sad na 720p..

Na brzinu primjer: imaš FX-4300, GTX960 i u Crysis 3 na 1080p max detaljima imaš oko 30fps.. kako ćeš znat jel tih 30fps imaš zato jer je preslab proc ili grafa, tj. kako ćeš znat bi li išta dobio stavljanjem jače grafe?

Pa lako, samo spustiš rezoluciju i ako dobiješ veći fps(recimo 50)(a i prateći GPU usage) znat ćeš da onih 30fps nije bilo zbog proca i da bi imao koristi od jače grafa, tj. dobio bi pomak u fpsu..

Da bi znao da ti je proc slab samo lijepo otovoriš gpu usage grafe i ako vidis ceste oscilacije i nizak gpu usage kraj price. za to ne trebas testirati na 720p jer taj sceneraio neces gledati nikada.

Nitko ne zeli danas igrati na 720p.

Kao što rekoh debilana.. isto kao što je debilana da ljudi na cpu od 700kn stavljaju graficke od 5 somova kuna. isto kao što je debilana štediti na napajanju a komp ti je 10 somova kn isto kao što je debilana kada se netko žali da je neka original igra skupa a košta svega 30 eura a ima komp od 10 somova kuna.

Ako zelis dokazati premoc nekog precesora onda testiras na cim nizim rezama ali to je samo za podizanje vlastitog epenisa nasprem onih koji imaju slabiji procesor. ne trebas nikakvo testiranje da mozes i logicki zakljuciti da low budget ili mid budget proc bude bn s grafom high end segmenta.

Testirajte da li se moze s fx 6300 ugodno igrati na 1080p i većim rezolucijama ako ima high end grafu.. To se treba testirati jer bn sigurno bude kao i kod njega tako i kod fx 83xx pa tako i kod odredenih i5 procesora.

A jedino je bitno hoce li moci igrati igre s zadovoljavujcem min fpsom. to neces napraviti tako da testiras na 720p

17 godina
neaktivan
toxic kaže... 

Da bi znao da ti je proc slab samo lijepo otovoriš gpu usage grafe i ako vidis ceste oscilacije i nizak gpu usage kraj price. za to ne trebas testirati na 720p jer taj sceneraio neces gledati nikada.

Nitko ne zeli danas igrati na 720p.

Kao što rekoh debilana.. isto kao što je debilana da ljudi na cpu od 700kn stavljaju graficke od 5 somova kuna. isto kao što je debilana štediti na napajanju a komp ti je 10 somova kn isto kao što je debilana kada se netko žali da je neka original igra skupa a košta svega 30 eura a ima komp od 10 somova kuna.

Ako zelis dokazati premoc nekog precesora onda testiras na cim nizim rezama ali to je samo za podizanje vlastitog epenisa nasprem onih koji imaju slabiji procesor. ne trebas nikakvo testiranje da mozes i logicki zakljuciti da low budget ili mid budget proc bude bn s grafom high end segmenta.

Testirajte da li se moze s fx 6300 ugodno igrati na 1080p i većim rezolucijama ako ima high end grafu.. To se treba testirati jer bn sigurno bude kao i kod njega tako i kod fx 83xx pa tako i kod odredenih i5 procesora.

A jedino je bitno hoce li moci igrati igre s zadovoljavujcem min fpsom. to neces napraviti tako da testiras na 720p

Pa ne mogu vjerovat da još ne kužiš da je 720p samo nekakav oblik simulacije što bi se dogodilo kad bi ubacio jaču grafu u komp??? Nitko neće igrat na 720p! 

Ajde molim te stani malo i razmisli.. kad spustiš rezoluciju s 1080p na 720p, što se događa? Raste fps jel da, a zašto? Pa valjda zato što je grafi lakše "iscrtavat" manji broj piksela.. Ali, što ako spuštanjem rezolucije ne poraste fps, što ti to govori? Pa da je proc bottleneck..

Evo primjer igre kojoj nije porastao fps niti malo spuštanjem rezolucije.. a zašto? Zato jer je iznimno procesorski zahtjevna.

Znači cilj testiranja na 720p je izbaciti grafu iz varijable samo za potrebe testa tako da bi vidjeli je li određeni procesor sposoban dati nekakvih 60fps. Isti učinak dobiješ spuštanjem rezolucije ili stavljanjem jače grafe..

I odgovor na tvoju zadnju rečenicu.. da, spuštanjem na 720p ćeš to napravit, provjerit ćeš može li proc dati zadovoljavajući min fps. Razmisli malo..

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.7.2016 10:44 (Penryn).
17 godina

Ne razumijem ove likove što ne kuže da nije svejedno dati za grafičku 2000 ili 4000 Kn a imati POTPUNO ISTE performanse.

Da, s FX-om od, karikiram, 1500 Kn, imaš isto s grafom od 1500 (R9 380), od 2000 (rx 480), s grafom od 2800 (R9 390X) i s grafom od 4000 (R9 Fury).

Tako je, poptuno iste performanse u večini naslova. Zato što procesor tipa 8350 gura R9 380 dobro, a svaku iznad "sve slabije" pa dođe na isto.

Zato se za FX-a ne uzima grafa iznad R9 380X, a od FX-eva ne uzima ništa iznad 6300/6350/8300/8320. Jednostavno nema smisla.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
191x7 kaže...

Da, s FX-om od, karikiram, 1500 Kn, imaš isto s grafom od 1500 (R9 380), od 2000 (rx 480), s grafom od 2800 (R9 390X) i s grafom od 4000 (R9 Fury).

Tako je, poptuno iste performanse u večini naslova. Zato što procesor tipa 8350 gura R9 380 dobro, a svaku iznad "sve slabije" pa dođe na isto.

Zato se za FX-a ne uzima grafa iznad R9 380X, a od FX-eva ne uzima ništa iznad 6300/6350/8300/8320. Jednostavno nema smisla.

Opet generaliziraš, ovisi od igre do igre. U nekima će i FX-8 moći dati stabilnih 60ak fps..

Ako sad s R9 380X u nekoj igri imaš 30-40fps a gpu usage nije blizu 99% tu je jasno da nema neke koristi od uzimanja jače kartice jer FX ni tu trenutnu ne može "ispratit" u potpunosti.. ali nije u svim igrama takva situacija.

17 godina
Penryn kaže...

Pa ne mogu vjerovat da još ne kužiš da je 720p samo nekakav oblik simulacije što bi se dogodilo kad bi ubacio jaču grafu u komp??? Nitko neće igrat na 720p! 

Ajde molim te stani malo i razmisli.. kad spustiš rezoluciju s 1080p na 720p, što se događa? Raste fps jel da, a zašto? Pa valjda zato što je grafi lakše "iscrtavat" manji broj piksela.. Ali, što ako spuštanjem rezolucije ne poraste fps, što ti to govori? Pa da je proc bottleneck..

Evo primjer igre kojoj nije porastao fps niti malo spuštanjem rezolucije.. a zašto? Zato jer je iznimno procesorski zahtjevna. 

Znači cilj testiranja na 720p je izbaciti grafu iz varijable samo za potrebe testa tako da bi vidjeli je li određeni procesor sposoban dati nekakvih 60fps. Isti učinak dobiješ spuštanjem rezolucije ili stavljanjem jače grafe..

I odgovor na tvoju zadnju rečenicu.. da, spuštanjem na 720p ćeš to napravit, provjerit ćeš može li proc dati zadovoljavajući min fps. Razmisli malo..

Ne razumiješ da sve navedeno mozes provjeriti i s obicnim msi afterburnenorom na 1080p i pogledom na gpu usage grafe ne moras za to spustati na 720p..

vidim da me ne shvacas ali ne bitno.  Govoriš o BN-u kao definiciji i to je ok. Shvacam sto zelis reci ali ja govorim nesto drugo..

Što je najbitnije u cijeloj prici? Što bi ti kao korisnik nego gaming pca htio imati? Ja i ti ili Stjepanj smo stvarno ne mjerodavni u ovoj prici jer smo picajzle. ima hrpa ljudi koji samo zele ugodono igrati . Čitaj ja ti smo u velikoj manjini.

BN je sve prisutan i razumijem da se ljudima tesko nositi s tom cinjeciom tj. meni tebi ne vecini.

Što je bitno? Bitno je da dodes doma i odigras si neku igru na full postavkama a da ti igra ne laga, ne traza da je igras bez glavobolje. Ovdje nema racunice gpu usage takt grafe, takt procesora itd.. vec jednostanvo igranje. opet ja ti nebitni.

Nekada u nekim igrama je zapravo smijesno koliko je bn prisutan npr fx 8320 gtx 970 jednak fps kao nekome tko ima i5 6600 i gtx 770.. boli glava jer si retard kupio gtx 970 a ovaj s gtx 770 ima jednak fps.. Ali ovdje pricamo o tome da je meni igra radila super i da nisam imao glavobolje dok nisam pogledao gore lijevo u cosak a ovo je jedna od 3 igre na kojima se primjeti bn kod ostalih igara tipa witcher 3 ovaj s fxom i gtx 970 ce puno bolje proci.

Naravno da nikada nije dobro preporuciti nekome tko ima slab cpu da kupi high end gpu ali hey ja i ti nismo mjerilo.

17 godina
neaktivan
toxic kaže...

Ne razumiješ da sve navedeno mozes provjeriti i s obicnim msi afterburnenorom na 1080p i pogledom na gpu usage grafe ne moras za to spustati na 720p..

Ne možeš..

Ok igraš na 1080p, imaš recimo 30ak fps i gpu usage je 100%. I kako ti sad iz toga možeš saznat hoćeš li stavljanjem recimo duplo jače grafe dobit recimo poželjnih 60fps? Kako možeš znat da će proc moć "isporučit" 60ak fps? Nikako.. 

Može se dogodit da si imao GTX960, uzmeš GTX1060 ili 1070 i fps poraste do cca 40ak fps i neće preko jer je proc bottleneck.. a da si spuštanjem rezolucije podigao fps do cca 60, pa time i opteretio proc, vidio bi jel sposoban dati 60ak fps.

Sa svim ostalim što si napisao se slažem. Osobno ne forsiram max postavke ali forsiram stabilnih 50-60fps, jer svaki pad ispod toga itekako primjetim a u pucačinama poprilično utječe na igrivost..

Mislim da bi bilo lijepo znat od recimo 20ak napopularnijih igara, za koje je koji proc dovoljan za ugodnih 50-60fps bez dropova, zar ne?

Hbg ja sam perfekcionist i volim sve znat, i da imam slobodnog vremena i opremu (FX-8 i dovoljno jaku grafu) ne bi ovdje piskarao nego bi se bacio na posao, stavio fotić na tripod i snimao gameplay dok se u gornjem kutu velikim slovima vidi FPS i GPU usage. Pa tako u nekoliko igara u nekoliko levela. Pola dana posla i sve bi se jasno vidjelo, gdje i u kojim situacijama je recimo FX8 dovoljan za ugodnih 50-60fps a gdje nije..

17 godina
Penryn kaže...
toxic kaže...

Ne možeš..

Ok igraš na 1080p, imaš recimo 30ak fps i gpu usage je 100%. I kako ti sad iz toga možeš saznat hoćeš li stavljanjem recimo duplo jače grafe dobit recimo poželjnih 60fps? Kako možeš znat da će proc moć "isporučit" 60ak fps? Nikako.. 

Može se dogodit da si imao GTX960, uzmeš GTX1060 ili 1070 i fps poraste do cca 40ak fps i neće preko jer je proc bottleneck.. a da si spuštanjem rezolucije podigao fps do cca 60, pa time i opteretio proc, vidio bi jel sposoban dati 60ak fps.

Sa svim ostalim što si napisao se slažem. Osobno ne forsiram max postavke ali forsiram stabilnih 50-60fps, jer svaki pad ispod toga itekako primjetim a u pucačinama poprilično utječe na igrivost..

Mislim da bi bilo lijepo znat od recimo 20ak napopularnijih igara, za koje je koji proc dovoljan za ugodnih 50-60fps bez dropova, zar ne?

Hbg ja sam perfekcionist i volim sve znat, i da imam slobodnog vremena i opremu (FX-8 i dovoljno jaku grafu) ne bi ovdje piskarao nego bi se bacio na posao, stavio fotić na tripod i snimao gameplay dok se u gornjem kutu velikim slovima vidi FPS i GPU usage. Pa tako u nekoliko igara u nekoliko levela. Pola dana posla i sve bi se jasno vidjelo, gdje i u kojim situacijama je recimo FX8 dovoljan za ugodnih 50-60fps a gdje nije..

A tako da stavis s trenutnom grafom na 720p ces znati da stavljanje duplo jace grafe nece biti bna? ili opet samo nagadas? To mozes znati tako negdje procitas na netu nekog ko ima slican setup ne mozes predivjeti mozes samo nagadati.

recimo sto je duplo jace od gtx r 380x?

sto ako ti fx 8320 na 4.5ghz u 5 tvojih naslovan a 720p daje priblizno 99% gpu usagea? hoces li kupiti r9 fury ili ne? kuzis ne mozes to predvidjeti na taj nacin.

mozda mozes kupiti malo jacu grafu ali duplo jacu da predvidis scenarij na ovakav nacin ne mozes.

ono što mozes znati je da kupis najbolju dostupnu i7icu i roknes bilo sta i amen i opet ce biti s nekom grafom negdje nekad bna ako si bas prefekcionist onda ces i na to plakat.

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.7.2016 11:34 (toxic).
17 godina
neaktivan
toxic kaže...

A tako da stavis s trenutnom grafom na 720p ces znati da stavljanje duplo jace grafe nece biti bna? ili opet samo nagadas? To mozes znati tako negdje procitas na netu nekog ko ima slican setup ne mozes predivjeti mozes samo nagadati.

sto ako ti fx 8320 na 4.5ghz u 5 tvojih naslovan a 720p daje priblizno 99% gpu usagea? hoces li kupiti r9 fury ili ne? kuzis ne mozes to predvidjeti na taj nacin.

mozda mozes kupiti malo jacu grafu ali duplo jacu da predvidis scenarij na ovakav nacin ne mozes.

ono što mozes znati je da kupis najbolju dostupnu i7icu i roknes bilo sta i amen i opet ce biti s nekom grafom negdje nekad bna ako si bas prefekcionist onda ces i na to plakat.

Da, spuštanjem na 720p ćeš podići fps i vidjet jel proc sposoban dati veći fps. Nikakvo nagađanje. Ako na 720p imaš 50-60fps - odlično, znači da je proc sposoban dati taj fps. 

Ako imaš volje isprobati - pronađi u bilo kojoj igri scenu gdje ti gpu usage pada.. miruj na toj sceni, zapamti fps, spusti rezoluciju na 720p i javi što se onda dogodilo s fpsom. 

Ne znam kako drugačije da ti dokažem..

17 godina
Penryn kaže...
toxic kaže...

Da, spuštanjem na 720p ćeš podići fps i vidjet jel proc sposoban dati veći fps. Nikakvo nagađanje. Ako na 720p imaš 50-60fps - odlično, znači da je proc sposoban dati taj fps. 

Ako imaš volje isprobati - pronađi u bilo kojoj igri scenu gdje ti gpu usage pada.. miruj na toj sceni, zapamti fps, spusti rezoluciju na 720p i javi što se onda dogodilo s fpsom. 

Ne znam kako drugačije da ti dokažem..

u jednoj igri moze u drugoj ne u trecoj opet moze i cetvroj moze ali u petoj opet ne .

što sad?

17 godina
neaktivan
toxic kaže...

u jednoj igri moze u drugoj ne u trecoj opet moze i cetvroj moze ali u petoj opet ne .

što sad?

Šta može/ne može?

12 godina

pita sta ako u svakoj 2 ili 3. nije botlenk sta onda koji zakljucak.

http://hwbot.org/signature/u135800.png
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
mirzet1976 kaže...

pita sta ako u svakoj 2 ili 3. nije botlenk sta onda koji zakljucak.

Pa nema nekog zaključka, onda bi znao što očekivat od FXa i u kojoj igri. Netko bi onda možda ipak išao na i3-6100 ili nekakav i5 ako oni mogu izgurati veći i stabilniji fps od FXa.

Znači onda bi dobili točne brojke, a ne ovako, ljudima se preporuča fx jer je jeftin i ima 8 jezgri, to rastura, a onda se ljudi razočaraju jer u igrama to ipak ne radi baš tako glatko, pogotovo ako se koristi u kombinaciji s AMD grafom ili igra ne koristi više od 4 jezgre..

11 godina
neaktivan

Jel ima negdje nešto ofišl (novije, ne iz 2009.) o tome da AMD grafe zahtijevaju jaci cpu. To sam i ja uvijek mislio, ali nedavno vidim GTA V na YT sa istim mojim procom, isto rama, iste brzine, iste postavke... samo što on ima 970 ja 290X i njemu pada gpu usage masovno na 70ak% dok je meni skroz 99%.

EDIT: btw. probao sam i ja snimati i nije padao gpu usage tako da nije ni do snimanja...

Battlelog: D3lBoy-00
Poruka je uređivana zadnji put sri 13.7.2016 12:08 (D3lBoy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Cilj je što više rasteretiti grafičku kako bi se vidjelo može li procesor pripremiti dovoljno frejmova grafičkoj za obradu, smanjenjem rezolucije procesoru ostaje skoro isti napor dok je grafičkoj lakše.

No to nije ispravan način za nadziranje uskog grla odnosno bottlenecka. Treba koristiti rezoluciju koja se najviše koristi i detalje koje se želi koristiti i onda pratiti zauzeće grafičke.

Dakle, ako ja igram na 1080p i High detalji (navodno su High detalji ono kako je proizvođač zamislio da treba izgledati, tako kaže Sapphireov Ed), onda ću pratiti imam li bottlenecka na tome.

I onda vidim, ako imam 30 FPS a grafa je na 99% večinu vremena - vjerojatno može jača grafa (ako procesor nije na 100% također).

Ako imam 40 FPS a grafa ne prelazi recimo 80% (te je procesor pošteno zauzet), to znači da mi treba jači procesor i da jača grafa nema smisla dok se proc ne nadogradi.

Ako imam recimo 70 fps, a grafa varira između 80 i 100%, framerate također varira ali da nema tolikih framedropova da bude neigrivo, te procesor također bude pošteno zauzet - to znači da mi ne treba ni jači procesor niti jača grafička.

Ponavljam, bottleneck treba znati prepoznati kako bi znali zbog čega vam performanse pate. Npr zašto nemate ni blizu 3DMark bodova kao revieweri s tom grafičkom ili pak frejmova kao neki frend s istom grafom.

Isto tako, može poslužiti kao alat za prepoznavanje koja komponenta treba nadogradnju ili jel se mora nadograđivati cijela platforma skupa s grafičkom. Također, sprječava bacanje novca.

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
D3lBoy kaže...

Jel ima negdje nešto ofišl (novije, ne iz 2009.) o tome da AMD grafe zahtijevaju jaci cpu. To sam i ja uvijek mislio, ali nedavno vidim GTA V na YT sa istim mojim procom, isto rama, iste brzine, iste postavke... samo što on ima 970 ja 290X i njemu pada gpu usage masovno na 70ak% dok je meni skroz 99%.

A jel kod tebe fps bio bar isti ili veći nego kod njega? Jesi stavio polulation density, variety i distance scaling sve do max?

Pa ne znam jel ima službeno, ali AMD driveri u DX11 pate od većeg CPU overheada, pa tako imaju puno veću korist od većeg IPCa proca, zato imaju loše rezultate s AMD procesorima koji imaju katastrofa IPC.

DX11 DX12

DX12 će riješiti taj problem, al i dalje ostaje problem ako je igra procesorski zahtjevna zbog računanja fizike ili AI-a, a recimo koristi samo 4 jezgre..

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice