Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU izdvojena tema

poruka: 5.886
|
čitano: 979.865
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Re: Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU
8ax kaže...
DarthMarkus kaže...

Mislim da na 3.8 ne bi trebao imat bottelneck....

Vjerojatno jer je bila dosta velika mapa, mislim tipa Seine/Caspian sa 32 ili 64 igrača.

Kako velim, mene je hebavao samo kad je bio ispod 3 Ghz, čim sam probio granicu  od  3,4 Gpu usage je prodisao....

14 godina
Glavas kaže...

Nece:

http://www.anandtech.com/bench/Product/144?vs=88

I5 650 je jak odprilike kao phenom 955 i bit ces u redu , evo gore mali ogledni primjer snage.

U kojem je to svijetu taj okrljašteni i5 jak kao PII X4, pa taj CPU ima dvije jezgre, spašava ga jedino HT.

Nema teorije da na tom taktu iskoristi 7870 u svim novijim igrama.

Po Anadtechu je PII X6 sporiji od i3 a svi znamo koliko je to istinito ;)

8ax kaže...

Pošto sam primjetio da u BF3 (na High postavkama) na nekim večim mapama sa više igrača GPU usage pada na nekih 75-80%, a FPS na oko 50-55 (kad je na 100% FPS je 80-110) , jeli mi se isplati kasnije uzimati Bloomfield 6-core kojima su cijene još uvijek dosta visoke (~2000-2300kn) ili da kupim bolji hladnjak i overclockiram trenutni i7-920 na 4.2-4.3GHz?

EDIT: Ne planiram se micati sa X58 još bar godinu-dvije.

Clockaj CPU na 4GHZ i miran si.

iclock2much
13 godina
protjeran
DarthMarkus kaže...

Mislim da na 3.8 ne bi trebao imat bottelneck....I još imaš 660 tku? Hm...daj ti prvo sredi drajvere odnosno clean instal...ovo mi smrdi, jaaako...

takoder imao identicni setup i nema sanse da i7 930@3.8 ghz bootlenecka gtx660! ak se smanje detalji u bf3mp naravno da ce i gpu usage pasti! ak mislis klokati taj proc vise od 3.8ghz trebat ce ti cudo da ga ohladis pogotovo prek 4ghz (preveliki fsb/voltaza) dok budes igrao bf3mp...

||| Intel Core™ i7 inside |||
13 godina
Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU

hmm neznam ja sa svojim i5 3350p na 3.30ghz i HD7850 na 970/1300, BF3 na FHD kad stavim samo mesh na high ili ultra a sve ostalo na low,na firestormu od 48 igrača mi pada fps nekad i do 45 a neznam do čega je.Friški su windowsi mozda je do atievih drivera er sad svako malo nesto brljave oko tih drivera.

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.7.2013 20:39 (Doca15).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Doca15 kaže...

hmm neznam ja sa svojim i5 3350p na 3.30ghz i HD7850 na 970/1300, BF3 na FHD kad stavim samo mesh na high ili ultra a sve ostalo na low,na firestormu od 48 igrača mi pada fps nekad i do 45 a neznam do čega je.Friški su windowsi mozda je do atievih drivera er sad svako malo nesto brljave oko tih drivera.

Probaj dignut Turbo binove u BIOSu ak se može pa provjeri ponovo.

Sposral bum ti se na gelender i vkral kobasice. Gotovo je konju zmuzgani. // Silujem ljude koj kažu da je nekaj gamersko
13 godina
protjeran
Doca15 kaže...

nije do nikakvih drivera, nego do tvog cpu-a i detalja u igri koje smanjujes naravno da ce odma i gpu-usage pasti! nemas nikakav bootleneck jednostavno ak stavis sve detalje na ultra grafa ce ti biti zakucana, bf3mp puno lakse dise kad je u pitanju vise od 4 jezgre jer ostaje vise snage za gpu pa shodno tome na jacim konfana tipa i7/Fx ak se detalji stave na high(primjer) gpu load nece pasti toliko koliko bi na tom tvom i5 3350 s istom gpu karticom!

a kaj se tice padanja fps-a na 45 slicica pa normalno je, igra je prezahtjevna sto za cpu tako i za gpu...treba sav taj kaos izracunati!{#}LP

17 godina
neaktivan

Evo jedan solidan usporedni test: i3-3220, Phenom X4 965BE, FX-6350 upareni sa GTX 770 i HD7970 GHz. Stranica je poljska, al imaju dosta kvalitetnih testova.

Poruka je uređivana zadnji put sub 13.7.2013 12:07 (Penryn).
Moj PC  
1 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

Gledajući ove testove, pitam se da li se uopće isplati upgrade-ati sa 955 na FX 6xxx.

Toni
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina

Kolko sam ja vidio ne,bas sam gledo dosta bencheva okolo i najbolje mi je prec na intelov i7 3770K i izvuc sve iz XFX 7970 3GB.Igro bi se sa OC proca i grafe i dobio bi dosta,kolko sam vidio.Odustajem od druge grafe i monitora jer mi nema smisla previse.

Poruka je uređivana zadnji put sub 13.7.2013 12:39 (Sideswipe).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ja evo čekam Sabertooth 990FX R2.0 i sve se mislim da otkažem narudžbu i pokušam neki i5 3570k setup složit...

Toni
Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
Sideswipe kaže...

Kolko sam ja vidio ne,bas sam gledo dosta bencheva okolo i najbolje mi je prec na intelov i7 3770K i izvuc sve iz XFX 7970 3GB.Igro bi se sa OC proca i grafe i dobio bi dosta,kolko sam vidio.Odustajem od druge grafe i monitora jer mi nema smisla previse.

dam ti ja pod zamjenu moj i7 3770k pod garancijom i plocu.. za tvoju plocu sabertooth + tvoja nadoplata.. nebi mi bilo teško kupiti fx 8350..

Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila
12 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...

{#}

Stjepanj kaže...

Sorry ali{#}

rapture686 kaže...

Gledajući ove testove, pitam se da li se uopće isplati upgrade-ati sa 955 na FX 6xxx.

Naravno da ne.

rapture686 kaže...

Ja evo čekam Sabertooth 990FX R2.0 i sve se mislim da otkažem narudžbu i pokušam neki i5 3570k setup složit...

Logično.

Ako želiš da nešto bude kako treba, moraš to obavit sam.
Poruka je uređivana zadnji put sub 13.7.2013 13:00 (Glavas).
14 godina
Doca15 kaže...

Isto sranje se događa meni s i5 3570k. Nema bottlenecka nikakvog, jednostavno su to ATI driveri. Nema logike da i5 spušta fps čak na 45. Pa moj Q8400 nije imao tolike dropove, kamoli i5!

Treba sačekat ove nove najavljene drivere koji nikako da dođu, a dotad isključi najbolje mjerenje GPU usagea jer ćeš prošvikat polako.

nanananananananananananananana BATMAAAAN
13 godina

^Može bit...Jel itko imao bottelneck u nekoj drugoj igri osim  B3?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Sideswipe kaže...

i5 3570K je sasvim dovoljan za jednu HD 7970!!

AUDIOFIL
Poruka je uređivana zadnji put sub 13.7.2013 14:32 (volegradele).
17 godina

da li je uopce bitno da li postoji bn ili ne ako imas 60 frejmova +?? meni nije no...

Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila
Moj PC  
5 0 hvala 0
17 godina

ovo pitanje se postavlja kada ti je sve na 15 fps-a i moraš nešto apdejtati.

magistar prava
14 godina
DarthMarkus kaže...

^Može bit...Jel itko imao bottelneck u nekoj drugoj igri osim  B3?

Igram hrpu igara i ni u jednoj nemam bottleneck, "imam" samo u BF3.

13 godina

sry al ne kuzim kako ti imas bottleneck sa gtx 460(ako je točno u potpisu) a ja sa hd 7850 nemam(varira od 90 do 99%) sa istim procom i imam isključen turbo te je zauzeće oko 70% svake jezgre..??

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Men smrdi taj BF3, svi ga koriste kao mjerilo za BN, kao da je jedina igra na PC-u, a rezultati uvijek drukčiiji nego u ostalim igrama.

Ako se dobro sjećam po nekim review-ima se spominjalo da BF3 radi bolje na nVidia karticama, isto kao što neke igre bolje rade na ATI karticama, tako da i do uzmite u obzir.

Toni
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
tomislavivic kaže...

sry al ne kuzim kako ti imas bottleneck sa gtx 460(ako je točno u potpisu) a ja sa hd 7850 nemam(varira od 90 do 99%) sa istim procom i imam isključen turbo te je zauzeće oko 70% svake jezgre..??

Ma zaboravio sam updateat potpis, imam HD7850 isto.

12 godina
neaktivan
buljo781 kaže...
tomislavivic kaže...

Ma zaboravio sam updateat potpis, imam HD7850 isto.

Ma kakav bootlneck - ti nemas bootlneck - vec sam objasnio prije nekoliko stranica da je to ovisno o mapi vezano za gpu usage ako imate dovoljno jak proc - najjaci i7 nemoze natjerati hd 7850 na 99% sve vrijeme cak i ako igrate na ultra na 3 monitora opet grafa nece stalno biti na 99% jer ovisi o djelovima mape - gdje ima manje textura (recimo pogled u nebo) gpu usage ce pasti jer se dio grafe za texture manje koristi iako je igra na ultra ( nebo na ultra zahtjeva mnogo manje usagea texture unita nego kad 20 ljudi pucaju jedni po drugima i po okolini zidova itd) zato postoje padovi gpu usagea na svim procesorima tako da mozete prestati vodit bitku jel imate dovoljno jak procesor - phenom x 4 je minimum a i5 noviji je preporucljiv i to je to naravno fx 8350 i i7 su izrazito preporucljivi

Poruka je uređivana zadnji put sub 13.7.2013 16:21 (Glavas).
13 godina

Da ali onda otkuda ti konstantni dropovi,evo kolega ima jaci proc pa mu isto dropa,sa istom karticom,to je sigurno do drivera od graficke,jer svako malo nesto brljave,trebalo bi se vratiti na 13.2 ili 12.xx

Moj PC  
0 1 hvala 0
12 godina
neaktivan
Doca15 kaže...

Da ali onda otkuda ti konstantni dropovi,evo kolega ima jaci proc pa mu isto dropa,sa istom karticom,to je sigurno do drivera od graficke,jer svako malo nesto brljave,trebalo bi se vratiti na 13.2 ili 12.xx

pa rekao sam da je sofrware-ske naravi to - ali cak predpostavljam da je to do vasih kompova mozda - jer ja nemam nikakve dropove - barem ih ja nedetektiram a imam istu konfu kao i vi - malo izoptimizirajte windowse i ostalo sto je potrebno - ajd provjeri koliki ti je % fragmentacije -

13 godina

Neznam,windowsi su friški i praktički nemam ništa osim igre i programa za snimanje,tak da neznam,di da to pogledam?

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Doca15 kaže...

Neznam,windowsi su friški i praktički nemam ništa osim igre i programa za snimanje,tak da neznam,di da to pogledam?

Bas zato sto su novi fragmentacija ti je ogromna - predpostavljam da dok trcis i pomices mis - pogled (pogledaj doljnji dio ekrana) imas onaj "lagani stepenasti nacin prelaza grafike, nije ti fluidno, to nije poslijedica slabosti grafe ili proca nego su ti latencije velike jer je ucitavanje sa hdd duze zbog fragmentacije, imas jos dosta drugih dobrih tweakova za sustav i za bf3 - kod mene je sve stweakano i nitko mi nevjeruje da imam 60-70fps na ultra ali ok - kako god neda mi se sada a i nemam vremena posati o svemu tome jer sam vec pisao - optimoziraj windowse i igru, internet liniju itd i radit ce ti ko urica.

Poruka je uređivana zadnji put sub 13.7.2013 18:20 (Glavas).
13 godina

Ako si vec poceo pisati o tome ili si vec pisao o tome,daj onda dovrši ili daj link ako imas sta sve trebam napraviti.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Glavas kaže...

Ma kakav bootlneck - ti nemas bootlneck - vec sam objasnio prije nekoliko stranica da je to ovisno o mapi vezano za gpu usage ako imate dovoljno jak proc - najjaci i7 nemoze natjerati hd 7850 na 99% sve vrijeme cak i ako igrate na ultra na 3 monitora opet grafa nece stalno biti na 99% jer ovisi o djelovima mape - gdje ima manje textura (recimo pogled u nebo) gpu usage ce pasti jer se dio grafe za texture manje koristi iako je igra na ultra ( nebo na ultra zahtjeva mnogo manje usagea texture unita nego kad 20 ljudi pucaju jedni po drugima i po okolini zidova itd) zato postoje padovi gpu usagea na svim procesorima tako da mozete prestati vodit bitku jel imate dovoljno jak procesor - phenom x 4 je minimum a i5 noviji je preporucljiv i to je to naravno fx 8350 i i7 su izrazito preporucljivi

Manje tekstura??? pa bf3 ih je sve ucitao prilikom loadanja zato pobogu na fullhd+ultra iskoristava do 1.8gb memorije neucitava on poslje nista osim animacija,eksplozija itd to je zanemarivo! a kaj se tice gpu loada, da on mora biti zakucan cijelo vrijeme evo kod mene gulf of oman grafa zakucana cijelo vrijeme na 99% nekad tu i tamo padne na 90-95% al ono na sek-dvije...prema tome "neke tvoje tvrdnje" nisu bas tocne a baziras ih na svom hardweru koji ti nekad daje nepotpune informacije a znas i sam zbog cega{#}?!

evo ti ss pogleda u nebo 99% vremena je zakucana..LP i7 čuda radi...{#}

99% all time 99% all time
link na ss

Poruka je uređivana zadnji put sub 13.7.2013 19:14 (Stjepanj).
14 godina
Stjepanj kaže...

Manje tekstura??? pa bf3 ih je sve ucitao prilikom loadanja zato pobogu na fullhd+ultra iskoristava do 1.8gb memorije neucitava on poslje nista osim animacija,eksplozija itd to je zanemarivo! a kaj se tice gpu loada, da on mora biti zakucan cijelo vrijeme evo kod mene gulf of oman grafa zakucana cijelo vrijeme na 99% nekad tu i tamo padne na 90-95% al ono na sek-dvije...prema tome?!

evo ti ss pogleda u nebo 99% vremena je zakucana..LP i7 čuda radi...{#}link na ss

Ne kontate vi o čemu se radi. Windowsi su mi optimizirani, naravno, nisam derle neko koje stavlja svakakvo smeće na kompjuter. Driveri uvijek ispravno instalirani/čišćeni s driver sweeperom. Problem nastaje ne kad se pogleda u nebo (isto imam 99% usage kad blejim u oblake s >100fps), nego nasumično na nekim normalnim predjelima mape čak i kad nema akcije u blizini. Nakon toga se vrati na 99% usage, ali u tim trenutcima GPU usage drastično opadne, koliko ne bi trebao na i5 (65%) i fps bude 40-45. Screenshot koji sam stavio u HD7850 club pokazuje skupa s grafom da bottlenecka ne bi trebalo bit, al eto mene s 65% usage i 45fpsa.

Definitivno je neko sranje s driverima, ali sad da bi još eksperimentirao 100 godina koji driveri nemaju taj problem - nije BF3 vrijedan toliko truda i živaca. Ja sam si zacrtao da je to do drivera jer u puno gorim situacijama za CPU imam zakucan usage na 98-99%. Treba sačekat neke normalne nove drivere i stvar će se razriješiti, a ionako sam nov u ATI kampu tako da ni ne znam koji driveri su onda preporučljivi za HD7850 pa ako bi mogao netko dat savjet pa da budem miran.

Poruka je uređivana zadnji put sub 13.7.2013 19:22 (buljo781).
13 godina
protjeran
Glavas kaže...

Bas zato sto su novi fragmentacija ti je ogromna - predpostavljam da dok trcis i pomices mis - pogled (pogledaj doljnji dio ekrana) imas onaj "lagani stepenasti nacin prelaza grafike, nije ti fluidno, to nije poslijedica slabosti grafe ili proca nego su ti latencije velike jer je ucitavanje sa hdd duze zbog fragmentacije, imas jos dosta drugih dobrih tweakova za sustav i za bf3 - kod mene je sve stweakano i nitko mi nevjeruje da imam 60-70fps na ultra ali ok - kako god neda mi se sada a i nemam vremena posati o svemu tome jer sam vec pisao - optimoziraj windowse i igru, internet liniju itd i radit ce ti ko urica.

samo da te ispravim{#} to se zove anistroping filtrering (blinear.trilinear...) i postoji od kad postoje graficke kartice! nekad davno si ga cak mogao i u potpunosti ugasiti tj staviti na beskonacno, radi se o tome da je ogranicen na 16x( sto se moze namjestiti u igri ili u ccc/ nvidia cp) kad nebi bio ogranicen grafa bi ti morala iscrtavati/racunati i onu rupu od metka na 2km! a impakt na perfomanse bi bio toliki da bi ti igra(primjer bf3:) isao 1fps...LP

ps. predpostavljam da si na to mislio tj one zablurane linije na par metara od tebe!LP glavašu{#}{#}

Poruka je uređivana zadnji put sub 13.7.2013 19:38 (Stjepanj).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice