Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU izdvojena tema

poruka: 5.886
|
čitano: 979.877
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Re: Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU
Doca15 kaže...

mogu ali dali ce biti bottlenecka?

Digni ram na 800 Mhz

80% 667mhz memorija je stabilno na 800Mhz

Time and time and time and time again...
13 godina
Doca15 kaže...

ovako imam jedno pitanje

trenutno imam q8300 na 2.80 ghz

4 gb ddr2 667mhz

HD6670 OC 900/11580 mhz

sad ako kupim gtx560ti hoce li biti bottlenecka i igram na rezoluciji od 1280x1024?

uzmi 6850 novu za 900kn i za ostale pare ubodi neki 22" monitor

R3MZ1
14 godina

Ma kakav botlneck na takovoj rezoluzciji sa quad core procesorom. On neće iskorištavati grafu u svim igrama 100%, ali pošto igraš na tako maloj rezoluciji, to je nebitno jel ćeš imat gladak gameplay u bilo kojoj igri praktički.

14 godina
neaktivan
Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU

ako je cpu zakucan 100% zakucan u igrama, odnosno jezgre, to znaci da je bootleneck za karticu? jesam li dobro skuzio?

moze li na primjer zauzece cpua biti na 70,80 ili 85%, a da opet bootlenecka graficku kartu?

marko88

0 0 hvala 0
14 godina

Pa u principu je tako. Ako je CPU na 100 a grafa na 75 %, to znači da treba jači CPU da izgura grafu. Može se desiti i ovo drugo, ali je tu više onda stvar software-a ( loši driveri, loša optimizacija igre, Intel podmićivanje i slično ).

14 godina
neaktivan
itomic009 kaže...

Pa u principu je tako. Ako je CPU na 100 a grafa na 75 %, to znači da treba jači CPU da izgura grafu. Može se desiti i ovo drugo, ali je tu više onda stvar software-a ( loši driveri, loša optimizacija igre, Intel podmićivanje i slično ).

znaci ako je iskoristeost cpua ispod 100% ne bi trebao biti bottleneck? 

hvala na odgovoru

marko88
14 godina
neaktivan
marko88 kaže...

hvala na odgovoru

Otprilike tako. No nije pravilo, moze biti neoptimizacija..

--------------------------
13 godina
protjeran
marko88 kaže...

hvala na odgovoru

Ako ti je CPU na 100% usagea, grafa na 100%, nemas usko grlo u sistemu.Isto tako ako proc nije potpuno iskoristen a grafa jest takoder nemas usko grlo.Bit je u tome da grafa nemoze biti usko grlo, nego samo preslaba.Procesor je komponenta koja uglavnom koci ljude, jer karticu nemoze pratiti u svim radnjama ukoliko je preslab.

clock2much
Poruka je uređivana zadnji put sri 4.7.2012 12:01 (Vegeta).
15 godina
neaktivan

Kako onda kod mene u Skyrimu Cpu radi na nekih 50-60%, a grafa oko 70-80%, a nekada i vise ? Btw FPS je i vise nego dobar, iznad 60, nekad malo padne ispod...

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Almin94 kaže...

Kako onda kod mene u Skyrimu Cpu radi na nekih 50-60%, a grafa oko 70-80%, a nekada i vise ? Btw FPS je i vise nego dobar, iznad 60, nekad malo padne ispod...

Kombinacija AMD-ATI lose radi u Skyrimu, to i sam znam.Najbitnije da se radi o fluidnom gameplayu, eventualno iskljuci VSYNC ukoliko ti je na on.

clock2much
13 godina
neaktivan
Vegeta kaže...
Almin94 kaže...

Kombinacija AMD-ATI lose radi u Skyrimu, to i sam znam.Najbitnije da se radi o fluidnom gameplayu, eventualno iskljuci VSYNC ukoliko ti je na on.

ma u skyrimu vsync radi po defaultu i sto bi grafa radila na 100% kada je FPS zakucan na 60

to nije nikakav bottleneck :)

13 godina
protjeran

Ako zelis visi FPS od 60FPS i potpun GPU usage iskljuci VSYNC, ako ne ostavi na defaultu.

clock2much

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
mersimh kaže...

ma u skyrimu vsync radi po defaultu i sto bi grafa radila na 100% kada je FPS zakucan na 60

Ne znam jer sam ovo nešto krivo protumačio ili nisi ažurirao popis komponenata pod moj pc al normalno da će se ta intel HD 2000 znojiti ko blesava na skyrimu osobito s vsync(koji ti niti ne treba ako nemaš tearing) i raznim filterima.Odi na windows experience index tamo bi trebao vidjeti razliku(možda,ne garantiram).Također jednom sam naletio i na ovo

http://software.intel.com/en-us/articles/intel-performance-bottleneck-analyzer/  

.Samo kažeš da imaš 60 fps s ovom grafom tako da sam malo zbunjen{#}.

A true man is not how much liquor he can drink,nor how much asses he can whip,a true man is how he takes care of his family and handles himself in crisis.
Poruka je uređivana zadnji put sri 4.7.2012 12:37 (Ikarus01).
13 godina
neaktivan
Ikarus01 kaže...
mersimh kaže...

Ne znam jer sam ovo nešto krivo protumačio ili nisi ažurirao popis komponenata pod moj pc al normalno da će se ta intel HD 2000 znojiti ko blesava na skyrimu osobito s vsync(koji ti niti ne treba ako nemaš tearing) i raznim filterima.Odi na windows experience index tamo bi trebao vidjeti razliku(možda,ne garantiram).Također jednom sam naletio i na ovo

http://software.intel.com/en-us/articles/intel-performance-bottleneck-analyzer/  

.Samo kažeš da imaš 60 fps s ovom grafom tako da sam malo zbunjen{#}.

ha?? a sorry ma to sam bas azurirao jucer jer samo prodao graficku Zotac GTX 460 AMP i sutra mi stize 6870ka haha

kakav intel 2000 sa tim cudom ne igram nista trenutno :D

13 godina
neaktivan
mersimh kaže...

ha?? a sorry ma to sam bas azurirao jucer jer samo prodao graficku Zotac GTX 460 AMP i sutra mi stize 6870ka haha

Sorry onda samo ako želiš veći fps iako bi ja bio zadovoljan s 60 kad igraš makni vsync i tako ostavi ako ne bude bilo tearinga.I stavi Txaa 2x nisam siguran no nvidia kaže kao bi i fermi trebao biti podržan time preko drivera.Tsaa2x je ko msaa8x s udarom na preformanse ko msaa2x.Barem tako kažu u white paperima.Evo drivera s Txaa podrškom vani su već nekih 20h http://www.geforce.com/drivers/results/46279.Na tvom mjestu ne bih prodao tu 460.

A true man is not how much liquor he can drink,nor how much asses he can whip,a true man is how he takes care of his family and handles himself in crisis.
Poruka je uređivana zadnji put sri 4.7.2012 13:11 (Ikarus01).
13 godina
neaktivan
Ikarus01 kaže...
mersimh kaže...

Sorry onda samo ako želiš veći fps iako bi ja bio zadovoljan s 60 kad igraš makni vsync i tako ostavi ako ne bude bilo tearinga.I stavi Txaa 2x nisam siguran no nvidia kaže kao bi i fermi trebao biti podržan time preko drivera.Tsaa2x je ko msaa8x s udarom na preformanse ko msaa2x.Barem tako kažu u white paperima.Evo drivera s Txaa podrškom vani su već nekih 20h http://www.geforce.com/drivers/results/46279.Na tvom mjestu ne bih prodao tu 460.

prodao ju vec jer sam za iste pare uzeo novu HD 6870 i cekam samo da stigne sutra :)

a nije ovdje pitanje jel ja mogu imat veci FPS samo sam momku odgovorio da mu i ne treba bit 100% graficki usage dok mu Vsync radi u skyrimu(ako je neka bolja graficka)

13 godina
neaktivan

Bottleneck DA ili NE?

ovako imam pitanje dali je ova konfiguracija u bilokakvom mogućem BOTTLENECKU

Asus P5G41T-M LX

Intel Core 2 Quad Q9300 2.5Ghz 

Corsair 4GB ram 1333Mhz  DDR3

Sapphire Radeon HD 6870 1gb DDR5 256bit

gledao sam onaj gpu usage u igrama u BF3 neide to 100% do 92% max  prosječno 78%-80% što bi značilo da je moguće da je neakav bottlneck u pitanju.

Hvala na odgovorima...

0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen
funkstaz kaže...

Bottleneck DA ili NE?

Asus P5G41T-M LX

Corsair 4GB ram 1333Mhz   DDR3

gledao sam onaj gpu usage u igrama u BF3 neide to 100% do 92% max   prosječno 78%-80% što bi značilo da je moguće da je neakav bottlneck u pitanju.

Hvala na odgovorima...

Da, bottleneck je, ali jako mal. Treba ti veći takt. Dakle overclockaj procesor na 3 GHz.

Ne pravim se lud, pravim se da nisam !
14 godina

Probaj dić takt procesora sjeverno od 3.0Ghz koliko možeš, pa onda provjeri GPU usage {#}.

15 godina
neaktivan
funkstaz kaže...

Bottleneck DA ili NE?

Asus P5G41T-M LX

Corsair 4GB ram 1333Mhz  DDR3

gledao sam onaj gpu usage u igrama u BF3 neide to 100% do 92% max  prosječno 78%-80% što bi značilo da je moguće da je neakav bottlneck u pitanju.

Hvala na odgovorima...

Digni na 3.0GHz kao sto kolege kazu, pa javi rezultate. ;)

13 godina
neaktivan

hvala na savijetima... necu oc-at proc (neda mi se stim zezat)  znaci da mi je doslo vrijeme da se preslim na i3-i5

znači 1500kn mi ne gine :(

a hipotetski da ga oc-am na 3.0 kako bi se ponašao taj proc sa tipa onim Corsair Hydro H60 za 5 glavi vodeno hlađenje?

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.7.2012 22:21 (funkstaz).
14 godina

Na 3.0 ga moš dić i na stock cooleru bez problema, jer nećeš morat uopće podizat voltažu s C2Q. Moj Q8400 je išao na 3.35GHz i to još undervoltan. Tako da samo odi u BIOS i digni FSB.

nanananananananananananananana BATMAAAAN
13 godina
neaktivan
funkstaz kaže...

hvala na savijetima... necu oc-at proc (neda mi se stim zezat)  znaci da mi je doslo vrijeme da se preslim na i3-i5

znači 1500kn mi ne gine :(

a hipotetski da ga oc-am na 3.0 kako bi se ponašao taj proc sa tipa onim Corsair Hydro H60 za 5 glavi vodeno hlađenje?

Kakav Hydro H60, šta pričaš ti? Na stock naponu će ići +3GHz. Moj Q6600 sa 2.4GHz na 3.0GHz leti na stock naponu a siguran sam da može i taj dobro potegnut. Eventualno kad budeš dizo FSB spusti RAM.

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.7.2012 22:55 (iPaleas).
13 godina
Imamo slicne konfiguracije,kod mene je Q9400 dignut sa 2.66 na 3.2 GHz,i na 6870 zauzece je 97-98%.Digni ga na 3 i vozdra.Osjeti se tih besplatnih 500-600 MHz vjeruj mi u igrama i x264 enkodiranju.
13 godina
neaktivan

iam Corsair 430W  jel utječe šta na oc?

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

ne bi reko,ja imam corsair 450 w i moj q6600 je na 3.0 ghz vec godinama na stock voltazi

13 godina
neaktivan
funkstaz kaže...

iam Corsair 430W  jel utječe šta na oc?

Bit će dovoljno. Gurni ga na 3.2GHz i super. Samo RAM spusti kad budeš dizo FSB.

16 godina

Sto se tice tih postotaka, tih 100% kod GPU-a se odnosi na video memoriju, npr u X igri na Y postavkama, kod Z scene ce kod moje GTX 460 biti npr. 100% CPU i 100% GPU opterecenje, dok ce kod necije GTX 680 biti 60% na GPU sa istim postavkama kao kod mene..... znaci li to da je 680 los? ne, jednostavno znaci da igra ne pruza nista vise na tim istim detaljima (kao kod testa s gtx 460) i normalno, ako povecas detalje, povecat ces i postotak zauzeca video memorije kod GTX 680.

Slicna je stvar i s CPU-om ali nije zapravo ista jer 100% kod procesora je druga stvar, zbog mnogo stvari moze doci do preopterecenja.... npr. infinity loop, virus, neoptimizacija igre/programa itd.... ili kombinacija svega pomalo.

Zapravo pravog nacina za testiranje bottlenecka jednostavno nema jer ti je uvijek neka komponenta "jaca" od neke druge....... po meni, najbolji nacin za testiranje bottlenecka je taj da clockas graficku i ako ne dobijes boost u FPS-u na istim postavkama i istoj sceni, onda je definitivno rijec o bottlenecku CPU-a. (naravno, ako CPU nije vec bio na 100% prije clockanja).

Ne stavljajte ruku u ventilator dok ventilator radi. Upozorenje na klimatizacijskom uređaju
Poruka je uređivana zadnji put uto 17.7.2012 18:36 (lovac82).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

ovako imam ovaj pc

intel q8300 Oc 3.16ghz

4gb ram 667mhz

sapphire hd7850

i imam 17inch monitor

pa me sad zanima dali ce biti bottlencek veci na full HD rezoluciji i da li se mi isplati kupovati novi monitor :D

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Nece biti bottleneck , ali ti se isplati kupit veci monitor !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
1 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice