Gledao sam na hrpu foruma, i jako puno ljudi se žale na to. Bez obzira na driver, neki su prijavili da vracanje na Win 7 je smanjilo latencije, a gotovo svi koji su stavili AMD karticu su prijavili jako niske latencije bez spikeova (~10ms). Kako se iz SS vidi uzrok spikea je nvldmkm.sys (Nvidia). Isti problem su prijavljivali prije i na starim GT karticama.
U videu Adored je rekao da se događa samo kod Alt tabanja, paljenja/gašenja igre u fullscreenu, no dosta ljudi primjeti i tokom igranja, kao i kod YouTube videa. Problem nije tako ocit, pa me ne cudi sto puno ljudi nije ni primjetilo
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Nemoj na Win7 jer Win10 ima mnogo, mnogo bolju situaciju. Problem je vrlo čudan. Ja na Asus Xonar STX Essenceu nemam ništa laga.
Necu necu, samo kažem. Probao sam disableat zvucnu, ali ne pomaze. Link sa foruma
Ovako je meni, na staroj kartici je bilo puno gore (prije nego je vrisnula), pa mi to malo sad navlaci tjeskobu
Pise pod moj PC, no to nije ni bitno jer sam promjenio dva napajanja i drivera. Nije individualan problem, ali nije ni striktno problem svima. Nvidia je rekla jos prosle godine da ce izbacit driver fix za to, izbacili su ali vecini nije pomoglo. Disableanje GPUa u device manageru smanji latencije drasticno i nema spikova od Nvidije više, tako da je ocito u GPU/driveru problem. Na kartici je također tvornicki stavljen zadnji bios.
Meni izgleda sve šteka... čudan neki problem to.
Inače ekipa, gledam neka gpu vodena rješenja na ekwb i alphacool. I bome ima dosta opcija za izvest. Alphacool ima odlično rješenje za fakat ne puno novaca u odnosu na ekwb. Ekwb ima full cover wb, a pumpa dolazi sa radijatorom, ili naravno, možeš spojit na custom loop, u principu kupuješ waterblock. Gledam recenzije po netu i vidim da je ek prilično failao*1 sa semi CLC rješenjima, pa evo i sa ovim*2 za gpu. Dok je Alphacool Eiswolf totalno nailao*3 sa performansama.
Sve kontam kako bi uzeo ovo Alphacool-ovo rješenje, no uzimao bi gpu blok sa quick diss/connectom i radijator od 240mm sa istim, onda sve to spojit i good to go. Plus sa Alphacoolom je što danas-sutra kad budeš mijenjao grafu samo naručiš ovaj copper plate za pcb, a pumpa ti ostaje, kao i rad. Ma čini mi se najbolja opcija za 3rd party gpu hlađenje. Došlo bi me oko 200eura gpu pre-filled blok i prefilled rad od 240mm. S druge strane, EK-ovo rješenje je skuplje za nekih 100€+ . Samo waterblock im dođe oko 120€, dok čitavo semi-CLC od alphacoola od 120mm dođe 170€ (dakle, rad + cover sa pumpom i backplateom, prefilled)... Još kad pogledam kako ek daje skoro 10C više temperature, reko zaboravi. Jako me mami, budem malo pročačkao još, al nije skupo i praktički imaš vodeno na grafi. Nije full cover, al napravili su odličan posao jer im dio vodenog bloka prelazi na pcb plate pa tako dijeli malo hlađenja i na pcb koji pokriva ostatak komponenti na grafi... Test od GN pokazuje da odlično rješava i ostatak komponenti. Povezao je 2 diode na pcb da prati vrm i memoriju... Sviđa mi se kuda je industrija krenula. Custom je i dalje tata, nema govora. Al skontaj da ti on dođe duplo više (računao na ekwb nekidan), i da ovdje sutra samo promjeniš pcb plate koji dođe 50ak eura i za tu lovu imaš opet vodenjaka za novi gpu, dok sa EK moraš kupovat full cover i backplate što te dođe soma kuna, proć... Nailala je ekipa iz alphacoola izgleda.
*1
*2
*3
Vjeruj mi, slozi posteni, propisni custom loop a ne ta polovicna rijesenja tipa quick disconnect, prefilled itd...
Vjeruj mi, slozi posteni, propisni custom loop a ne ta polovicna rijesenja tipa quick disconnect, prefilled itd...
Ako budem definitivno odlučio za vodeno na gpu, neće ići ek već ovaj eiswolf radi buduće kompatibilnosti. A hoću li ići na quick disconnect ili možda obične cijevi to se još pitam. Naravno da bi bilo bolje sve custom, to nije upitno, al fakat mi se ne daje 2500+kn za sve kad mogu to imat sa soma kuna manje i sutra samo kupujem pcb plate i za manje od 100€ imam opet vodeno na grafi... Gle, bakreno je rješenje, ima odličan kapacitet hlađenja. Prema metodologiji od GN-a, base temp (ambient) je 20C, a ovaj eiswolf pod loadom drži ocanu 1080ku na delta 15-16C, što znači 35C, a to je temp koja parira full custom loopu. Sam si rekao nekidan da ti je max temp 43C. Ako ti ambient temp nije 30C onda je ovo od alphacoola brutalno dobro što se tiče samog hlađenja. Uzmi i u obzir da je pod ovim test loopom od GN-a bio i CPU, a ja bih vjerojatno išao na solo loop sa 240mm radom samo za gpu... Ne vidim problema s tim. Iskreno mi se ne da jebavat s pražnjenjima, punjenjem, fitinzima i ostalim điđama... plug n play, a radi.
Ako budem definitivno odlučio za vodeno na gpu, neće ići ek već ovaj eiswolf radi buduće kompatibilnosti. A hoću li ići na quick disconnect ili možda obične cijevi to se još pitam. Naravno da bi bilo bolje sve custom, to nije upitno, al fakat mi se ne daje 2500+kn za sve kad mogu to imat sa soma kuna manje i sutra samo kupujem pcb plate i za manje od 100€ imam opet vodeno na grafi... Gle, bakreno je rješenje, ima odličan kapacitet hlađenja. Prema metodologiji od GN-a, base temp (ambient) je 20C, a ovaj eiswolf pod loadom drži ocanu 1080ku na delta 15-16C, što znači 35C, a to je temp koja parira full custom loopu. Sam si rekao nekidan da ti je max temp 43C. Ako ti ambient temp nije 30C onda je ovo od alphacoola brutalno dobro što se tiče samog hlađenja. Uzmi i u obzir da je pod ovim test loopom od GN-a bio i CPU, a ja bih vjerojatno išao na solo loop sa 240mm radom samo za gpu... Ne vidim problema s tim. Iskreno mi se ne da jebavat s pražnjenjima, punjenjem, fitinzima i ostalim điđama... plug n play, a radi.
Ja bi taj g. nexus uzeo s dosta rezerve, ovo na slici ispod su delte izmedju vode i gpu-a, dakle na to dodaj jos bar 5C za imat deltu izmedju ambijenta i gpu-a. Ona njihova delta nije moguca, pogotovo sa 1100rpm ventovima.
Ja bi taj g. nexus uzeo s dosta rezerve, ovo na slici ispod su delte izmedju vode i gpu-a, dakle na to dodaj jos bar 5C za imat deltu izmedju ambijenta i gpu-a. Ona njihova delta nije moguca, pogotovo sa 1100rpm ventovima.
GN ima jako dosljednu testnu metodologiju kojom se diči non stop. Sad, jel se potkrala neka greška - moguće. No ne bih rekao. Gledam po netu rezultate likova sa 1080ti i ovim eiswolfom, i bome temp se kreću oko 40-44C. Njemu je išla do nekih 36C na gpu bound testu sa 1080kom, što je i predvidivo s obzirom na manji tdp 1080ke prema 1080ti. Meni se čini definitivno kao teški bang for buck od svih drugih rješenja.
QD ni prefill ne mijenjaju ništa u kvaliteti custom loopa; samo mu može biti gnjavaža jer je ograničen gotovim cijevima (duljinom).
GN ima jako dosljednu testnu metodologiju kojom se diči non stop. Sad, jel se potkrala neka greška - moguće. No ne bih rekao. Gledam po netu rezultate likova sa 1080ti i ovim eiswolfom, i bome temp se kreću oko 40-44C. Njemu je išla do nekih 36C na gpu bound testu sa 1080kom, što je i predvidivo s obzirom na manji tdp 1080ke prema 1080ti. Meni se čini definitivno kao teški bang for buck od svih drugih rješenja.
Mislim da gpu nije max opterecen kod njih jer su ovi na thermalbenchu testirali hrpu blokova u kombu sa jacom pumpom i radijatorom oa nemaju ni blizu te rezultate.
Al i 1080-ka moze fino povuc, evo ti ispod na slici samo furmark (399W - pozdrav Gorstaku ;))
druga slija pokazuje kako izgleda majnanje na vodi..
QD ni prefill ne mijenjaju ništa u kvaliteti custom loopa; samo mu može biti gnjavaža jer je ograničen gotovim cijevima (duljinom).
Ne lice na nista, povecavaju sansu da propisa loop i u slucaju alphacoola su tragicne kvalitete (kaze ovaj u GN recenziji)
Na novoj kartici također imam slican problem kao prije, tu i tamo cujem neki "krc" zvuk na zvucnike/slušalice dok je pod loadom. Malo sam istraživao, završio na latencijama i kako dosta ljudi ima taj problem. Pa ako može još netko probat izmjerit latencije (pogotovo Phoenix 1070/1080) Idle i pod loadom. Samo skinite program LatencyMon i stisnite play.
Evo šta je meni gotovo odma izbacilo. To pucketanje sam cuo intezivnije na staroj kartici u zadnje vrijeme i starijim driverima.
Evo moje iako to ne kuzim nista ali eto..
Za vrijeme cega je to? I što prikaže kad alt tabaš iz igre dok radi timer? Ugasio sam HEPT i cini se da za sad nema zvucnih glitcheva, samo latency spikeova kod alt-tab/Full screen igara.
Za vrijeme cega je to? I što prikaže kad alt tabaš iz igre dok radi timer? Ugasio sam HEPT i cini se da za sad nema zvucnih glitcheva, samo latency spikeova kod alt-tab/Full screen igara.
Idle, windows.
Mislim da GN testira 30min na furmarku. Ne vidim scenarij u kojem furmark ne nabije max loadi da su nešto falili. Vidiš da im je i onaj hybrid mod isto oko tih temperatura. Uglavnom, na full custom ne bih išao jer pored ovako izvedenog plug n play rješenja za duplo manje love i jako bliske temp custom loopu.
Naša san nekog lika koji je ovog eiswolfa stavio na aorusicu 1080ti, ne xtreme (pcb je isti doduše). Evo link, kratki su videi, no pretpostavljam da ne bi otišlo puno više. Ovdje idu do 44 na unigine-u.
Predator me razočarao. Gledam testove po netu i on jedva parira običnim aluminijskim CLC rješenjima od bilo koje druge firme :/ Ako ne može bit bolji od h100i v2 onda znaš na čemu smo, bez obzira na majonezu. Ima da je mjerljivo bolji, a nije. Tako da mi ekwb-rješenje (ovo "gotovo") ne pada na pamet, k tome je soma skuplje od alphacoola.
ps. onu si fotku fotošopirao, 100%.
Mislim da GN testira 30min na furmarku. Ne vidim scenarij u kojem furmark ne nabije max loadi da su nešto falili. Vidiš da im je i onaj hybrid mod isto oko tih temperatura. Uglavnom, na full custom ne bih išao jer pored ovako izvedenog plug n play rješenja za duplo manje love i jako bliske temp custom loopu.
Naša san nekog lika koji je ovog eiswolfa stavio na aorusicu 1080ti, ne xtreme (pcb je isti doduše). Evo link, kratki su videi, no pretpostavljam da ne bi otišlo puno više. Ovdje idu do 44 na unigine-u.
Predator me razočarao. Gledam testove po netu i on jedva parira običnim aluminijskim CLC rješenjima od bilo koje druge firme :/ Ako ne može bit bolji od h100i v2 onda znaš na čemu smo, bez obzira na majonezu. Ima da je mjerljivo bolji, a nije. Tako da mi ekwb-rješenje (ovo "gotovo") ne pada na pamet, k tome je soma skuplje od alphacoola.
ps. onu si fotku fotošopirao, 100%.
Pa EKWB i jesu aluminijski...?
Latencije su problem kod nekih kartica, ne struja. Spikeovi laga, teško da je do hardwarea, a i ako je do hardwarea onda je do gpu, a ne do maticne.
Testirao sam jucer cijeli dan i latencije bi skocile zbog nvlddmkm.sys samo kod paljenja igre, alt-tabanja iz igre ili pokretanja nekog videa. Kao u Adoredovom videu, to mi ne smeta dok nije usred gameanja.
Nope. Bakrena jezgra, radijatora. Dakle alu u ostatak loopa je out of the question.

Hm, njemu ide do 44°C jer kratko vrti test, ekvilibrij mu ne bi nastupio prije 47-48°C a mozda i preko 50°C zbog malog radijatora. Furmark racunaj jos 4-5°C iznad toga, tako da se bez problema dodje do 30+ delte kad ju ozbiljno stisnes.
Kod GN recenzije 1080-ka vjerojatno ima nizak p. limit, nemoguce je u furmarku sa max p. limitom imat one temperature pri niskim okretajima...
Nope. Bakrena jezgra, radijatora. Dakle alu u ostatak loopa je out of the question.
Na koliko ti se vrte ti ventovi i pumpa? Buče strašno. Koliki radijator?
Hm, njemu ide do 44°C jer kratko vrti test, ekvilibrij mu ne bi nastupio prije 47-48°C a mozda i preko 50°C zbog malog radijatora. Furmark racunaj jos 4-5°C iznad toga, tako da se bez problema dodje do 30+ delte kad ju ozbiljno stisnes.
Kod GN recenzije 1080-ka vjerojatno ima nizak p. limit, nemoguce je u furmarku sa max p. limitom imat one temperature pri niskim okretajima...
Ako budem išao na ovo rješenje, uzimam 240mm rad minimalno, i samo za gpu loop.
Na koliko ti se vrte ti ventovi i pumpa? Buče strašno. Koliki radijator?
Failure to communicate... Gdje čuješ moje ventove? Video koji sam linkao je od lika koji ima ovaj eiswolf, ne moj.
Inače, moja pumpa na h110i gt je na 2800rpm, čuje se, ali ne toliko invazivno. Vratio sam stock ventove, mlažnjake kojima nema premca na 12v, odn. max pwm. Kako po buci, ali bome i hlađenju. A na low rpm hlade normala i ne čuju se. Odvalim na max samo kad nešto bencham, jer se čuju i sa sluškama na glavi Ovaj h110i gt bi oderao predatora sa stock ventovima na max, ako je sudit po recenzijama koje sam vidio.
Uberi ovdje temperature. Testirao je prvo sa 120mm solo, a onda je i spojio na eisberg 240mm... Temp su bolesne. Ako ne smeta estetika i gleda se samo praktičnost odn. bang for buck,custom loop nema šta tu tražit. Tip je sa 1080kom dobio max 36C sa 120mm, a kad je spojio na esiberg, core je išao još 3 stupnja dolje... Nevjerojatne performanse. To je kad švabo, a ne slovenac, uzme stvar u svoje ruke.
Ja sam zamjenio CM Silencio sa Corsair ML-ovima al cini mi se da ce Silencio nazad u kuciste a ML u prodaju. Za benchat su super, al sta se buke tise nije bas dobro u usporedbi sa Silenciom, ML na 1000rpm je glasan ko Silencio na 1400rpm...
Uberi ovdje temperature. Testirao je prvo sa 120mm solo, a onda je i spojio na eisberg 240mm... Temp su bolesne. Ako ne smeta estetika i gleda se samo praktičnost odn. bang for buck,custom loop nema šta tu tražit. Tip je sa 1080kom dobio max 36C sa 120mm, a kad je spojio na esiberg, core je išao još 3 stupnja dolje... Nevjerojatne performanse. To je kad švabo, a ne slovenac, uzme stvar u svoje ruke.
Ako gledas samo temperature, onda je bang for buck naravno bolji. Ja sam isao na full custom jer sam od davno skontao da mi poslije kupnje bude zao sta nisam dodao jos malo pa bio totalno zadovoljan. A i must mi je bilo da je cpu i gpu u istom loopu...
Failure to communicate... Gdje čuješ moje ventove? Video koji sam linkao je od lika koji ima ovaj eiswolf, ne moj.
Inače, moja pumpa na h110i gt je na 2800rpm, čuje se, ali ne toliko invazivno. Vratio sam stock ventove, mlažnjake kojima nema premca na 12v, odn. max pwm. Kako po buci, ali bome i hlađenju. A na low rpm hlade normala i ne čuju se. Odvalim na max samo kad nešto bencham, jer se čuju i sa sluškama na glavi Ovaj h110i gt bi oderao predatora sa stock ventovima na max, ako je sudit po recenzijama koje sam vidio.
Aha, da, mislio sam da je tvoj video. Glasno je... h110 se lagano nešto čuje, ako u praksi po danu ne baš. Nisam baš siguran za Predatora - koji je 360? Noctue PPC 2000 se na 2000 čuju dosta, a toliko im treba da na Corsairu ohlade 5960X na 4.7 ili 6950X na 4.4 pod punim opterećenjem (Blender, igre npr.).
Ja sam zamjenio CM Silencio sa Corsair ML-ovima al cini mi se da ce Silencio nazad u kuciste a ML u prodaju. Za benchat su super, al sta se buke tise nije bas dobro u usporedbi sa Silenciom, ML na 1000rpm je glasan ko Silencio na 1400rpm...
Toliko je loše?
Ako gledas samo temperature, onda je bang for buck naravno bolji. Ja sam isao na full custom jer sam od davno skontao da mi poslije kupnje bude zao sta nisam dodao jos malo pa bio totalno zadovoljan. A i must mi je bilo da je cpu i gpu u istom loopu...
Full custom ti omogućava velike radijatore, što je ogromna prednost pred AIO rješenjima.