Dali je dovoljno 400W napajanje?

poruka: 31
|
čitano: 9.199
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Imam nedoumicu u vezi napajanja, koja bi mozda mogla prerasti u problem.

Imam limitiran budzet i namjeravam kupiti graficku karticu/e ATI 4850 ili nvidia 9800GT.Takodjer mjenjam i maticnu plocu Asrock 775-dual-VSTA za Gigabyte EP35 DS3.

E sad konfiguracija je P4 3 Ghz, 2 gigabajta ddr2 memorije,  80 gigabajtni hard disk, i dva dvd uredjaja te "problematicno" napajanje MS Industrial 400W ATXP4.

Ono sto mene zanima dali bi ovo napajanje biti dovoljno za ovu ATI-jevu ili ovu Nvidijinu, mada sebi mislim uzeti ATI-ja.

Malo sam gledao po internetu testove i kompletna konfiguaracija koja je mnogo jaca od moje sa 4850-tkom trosi oko 240 W u loadu.

Dok se ustedi jos, doci ce na red i procesor za zamjenu te naravno i ovo napajanje, medjutim sad zasad sam primoran na ovo.

"Float like butterfly, sting like a bee" "Suffer now and live the rest of your life a champion" - Muhammad Ali Gospodar si rijeci dok ih ne izgovoris, kad ih izgovoris postajes njihov rob..
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Kratko i jasno - NE. Iako postoji neka mala sansa da upali, ali je uistinu mala. Napajanja od MS Industrial su krajnje loša i daleko od nazivne snage. Tebi treba neko Fortron (ili slicnog proizvodjaca) napajanje od otprilike 450W ili više. Nije to velika investicija, a isplati se jer se osiguravaš da nećeš spržit nešto što si puno više platio (u tvom slučaju grafička kartica). Sretno

FOXCONN P9657AA; INTEL CORE 2 DUO E4300 1.8GHz; ASUS EN7300GT SILENT @ 500/930; 2 GB DDR2 RAM TwinMOS 667MHz; HDD 160 GB WD; LENOVO L171 17";
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Bjezi od tog MS-a, uzmi neko kvalitetnije napajanje Corsair,Enermax,Tagan...... Napajanje je komponenta na kojoj se NE ŠTEDI.

Atheistic to the point of fanaticism, there u have me in a nutshell so kill me again or take me as I am for I shall not change.

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

stari pljuni 850 kn na corsairovo 620 w HX napajanje i miran si

nije bitno s čime češ ga opteretit, jer napajanje je sli redi i ima jako veliku učinkovitost

kad pogledaš 620 w spram današnjih stanarda (700 pa naviše) i ne čini se bog zna šta ali kvaliteta je ta koja osigurava dovoljno struje

pored svega nabrojanog napajanje je itnimno tiho i još pored svega modularno je

definitivno napajanje za duže staze

kupi prvo napajanje, a tek onda malo kasnije grafulju, nove igre su na putu,a cjene grafičkim karticama iz dana u dan su sve jeftinije

tko zna, možda dočekaš i novu seriju koja možda neče imat problema sa grijanjem

lijep pozdrav

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Takodjer sam imao MS i bio mi je trn u oku dok ga nisam zamjenio. Prvo sam kupio kvalitetno napajanje, Silverstone OP650, na preporuku kolege forumasa Gilberta (tnx again :)), pa sam tek onda isao kupiti grafu.

Nudim profesionalne usluge: Pucanje u zrak na vjencanjima, povracanje na koncertima, opijanje na proslavama, parazitsko izlezavanje... Kontaktirajte me za kvalitetnu uslugu.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Zaista MS Industrial je srot napajanje kojeg si dobio uz kuciste..

imao ga moj prijatelj i mogu potvrdit da je srot..

puknulo iz cistog mira...

Uzmi Chiftec 450W..nije skup a radi svoj posao...za ovu konfu dovoljno...

livadasb: "...napajanje je itnimno tiho i još pored svega modularno je..."
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Dali je dovoljno 400W napajanje?

Za tog radeona treba 500w brand name, od MS bježi.

17 godina
neaktivan

Istina da se napajanjima ne stedi, ali sve iznad 500W je totalno nepotrebno za ovu konfiguraciju. Fortron 400W je uvrh glave. A kaj se tice napajanja koja dobijes s kucistem, jesu nekvalitetna ali i shrot od 400W ce odradit svoj posao za tu konfu.

Radi primjera, evo konfa od mojeg bratica: E7200@3.2GHz, 4x1GB ddr800, HD4850, 3HDD-a (160,250 i 1TB) i vjerovali ili ne to cudo radi 100% stabilno sa Codegen 400W napajanjem koje je doslo sa kucistem :))

EDIT:

Zaboravih maticnu :) - sve to na EP35-DS3L

Intel Core2Duo E8600 @ 4200MHz -> Thermaltake CL-P0464 DuOrb | Gigabyte GA-P35-DS4 | OCZ Reaper 2x2GB @ 1120MHz | Gigabyte 8800GTX 768MB 660/2000MHz -> Accelero Xtreme 8800 | Fortron 650W FSP650-80GLC | Seagate 320GB ST3320620AS | Chieftec LCX-01SL-SL-B | Logitech G15 | Logitech MX518
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.9.2008 12:32 (ch33ta).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Dovoljno je za početak dok ne skupiš za nešto jače i kvalitetnije. Evo ti konfiguracija koju pokreće takvo jedno napajanje, samo je riječ o Codegenu 400W, ono što dolazi standardno sa kučištem:

Core 2 Duo E8200

Gigabyte P35-DS3L

Hitachi 500 GB

DVD-RW LG

Radeon HD4850

2X1GB KIT OCZ PC6400

Developers,developers,developers...coming and coming and coming...

0 0 hvala 0
17 godina

Takav Codegen od 400W pokreće i konfu od mog frenda bez problema za sada.

Intel Quad 6600

Gigabyte P35-DS3

Hitachi 500GB

Maxtor (ili kako već...) 160GB

2x1GB DDR2 RAM

GF8800GTS

DVD+/-RW pogon

Napajanje je sasvim ok, ALI taj MS je vjerojatno mnogo lošiji od Codegena, bolje uzmi neko drugo, ja iskreno nisam očekivao ni da će ovaj Codegen da podnese ovo ali radi zasada bez ikakvih problema.

17 godina
Vido kaže...

Takav Codegen od 400W pokreće i konfu od mog frenda bez problema za sada.

Intel Quad 6600

Gigabyte P35-DS3

Hitachi 500GB

Maxtor (ili kako već...) 160GB

2x1GB DDR2 RAM

GF8800GTS

DVD+/-RW pogon

Napajanje je sasvim ok, ALI taj MS je vjerojatno mnogo lošiji od Codegena, bolje uzmi neko drugo, ja iskreno nisam očekivao ni da će ovaj Codegen da podnese ovo ali radi zasada bez ikakvih problema.

ali dokad?
17 godina
moderator
seth kaže...
 ali dokad?
 E to je ono sto je meni na pameti bilo stalno dok nisam zamjenio napajanje.
Dokad (kakve su shit komponente unutra)?
I sta ce sve povuci za sobom ako crkne?
Hoce li biti stabilan comp ako ga OC-as?

Hiljadu bitnih stvari koje jednostavno rijesis kupnjom brand name napajanja koje, kad se sagleda vijek trajanja (prezivi vise konfiguracija), nije ni tako skupo.

Nudim profesionalne usluge: Pucanje u zrak na vjencanjima, povracanje na koncertima, opijanje na proslavama, parazitsko izlezavanje... Kontaktirajte me za kvalitetnu uslugu.
17 godina

Ima li ko iskustva sa ovom markom napajanja "POwerLine"? I dali bi ovo bilo ok, buducu da ce doci kasnije novi procesor, itd, itd.

http://www.genelec.ba/cart.php?sta=view&sid=13&cid=12358

Uostalom koji su simptomi kad je napajanje nedovoljno jako ili lose?

"Float like butterfly, sting like a bee" "Suffer now and live the rest of your life a champion" - Muhammad Ali Gospodar si rijeci dok ih ne izgovoris, kad ih izgovoris postajes njihov rob..
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.9.2008 14:28 (boxer).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
boxer kaže...

Ima li ko iskustva sa ovom markom napajanja "POwerLine"? I dali bi ovo bilo ok, buducu da ce doci kasnije novi procesor, itd, itd.

http://www.genelec.ba/cart.php?sta=view&sid=13&cid=12358

Uostalom koji su simptomi kad je napajanje nedovoljno jako ili lose?

neznam kakvo je napajanje točno,ali sumljam da je dobro....pogledaj silverstone u toj trgovini,jesu skuplja ali vrijede
17 godina

Kako stvari stoje, izgleda da cu morati odustati od kupovine graficke kartice. Zabrinuli ste me, jer nebi da mi sta pregori zbog napajanja, prokleto napajanje!

Od pomoci ste mi, te bi od vas trazio procjenu ovih napajanja, tj. koje je bolje/sigurnije za tu lovu:

http://www.nabava.net/chieftec-napajanje-550-w-aktivni-pfc__11414_p.php

http://www.nabava.net/fortron-napajanje-500-w__11364_p.php

http://www.nabava.net/ocz-napajanje-600-w__11351_p.php

http://www.nabava.net/corsair-napajanje-vx-series-550-w__19119_p.php

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

corsair,bilo koji i TOČKA!

17 godina
neaktivan

Ako ides na corsair razmisli o ovome : KLIK

Razlika izmedu VX 550w i TX 650w je nekih 20 kuna. Tako da mislim da je logicno sto u tome slucaju uzeti.

Iako bi tebi i fortron od 400w bio dosta.

Ili corsair VX450 ako vec patis na corsair.

¡ʞɔǝu ɹnoʎ ʞɐǝɹq
17 godina

Kupio sam sebi prije neki dan novo napajanje, za 155 km. Rijec je o ATX SilverStone SST-ST50EF-Plus500W

http://www.genelec.ba/cart.php?sta=view&sid=13&cid=8681

Graficka bi trebala doci za par dana, ati 4850 512 ddr3, nadam se.

Međutim imam problem, jer se ne razumijem u ova napajanja nikako.

Na maticnoj imam 20 pinski konektor (ispod procesora)  i jos jedan od 4 pina (iznad procesora), ali ovo novo napajanje ima samo jedan 24 pinski - iz jednog dijela. Kako to sad ustekati u maticnu? 

Napajanje nema ovaj 4 pinski konektor, ali ima zato pun ku... drugih konektora za hard diskove i dvd-romove, 2 x 6 pc-e za graficke i jedan 8 pinski, plus sto ima i neki kao konvertor koji sa jedne strane ima 8 pinova (od toga 4 su prazna), a sa druge strane 4 pinski. Pa sam mislio dali moze ovaj 8 pinski iz napajanja u taj konvertor pa onda u 4 pinski u maticnu?

Evo slike, i dajte koji savjet.

Napajanje Napajanje
Kablovi od napajanja Kablovi od napajanja
Konektor na maticnoj ploci Konektor na maticnoj ploci
24 pinski od napajanja 24 pinski od napajanja
4 pinski iznad procesora 4 pinski iznad procesora
Jel moze ovako za ovaj 4 pin Jel moze ovako za ovaj 4 pin
"Float like butterfly, sting like a bee" "Suffer now and live the rest of your life a champion" - Muhammad Ali
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
boxer kaže...

Kupio sam sebi prije neki dan novo napajanje, za 155 km. Rijec je o ATX SilverStone SST-ST50EF-Plus500W

http://www.genelec.ba/cart.php?sta=view&sid=13&cid=8681

Graficka bi trebala doci za par dana, ati 4850 512 ddr3, nadam se.

Međutim imam problem, jer se ne razumijem u ova napajanja nikako.

Na maticnoj imam 20 pinski konektor (ispod procesora)  i jos jedan od 4 pina (iznad procesora), ali ovo novo napajanje ima samo jedan 24 pinski - iz jednog dijela. Kako to sad ustekati u maticnu? 

Napajanje nema ovaj 4 pinski konektor, ali ima zato pun ku... drugih konektora za hard diskove i dvd-romove, 2 x 6 pc-e za graficke i jedan 8 pinski, plus sto ima i neki kao konvertor koji sa jedne strane ima 8 pinova (od toga 4 su prazna), a sa druge strane 4 pinski. Pa sam mislio dali moze ovaj 8 pinski iz napajanja u taj konvertor pa onda u 4 pinski u maticnu?

Evo slike, i dajte koji savjet.

ako ti nije proslo sedam dana vrati tu struju i zamini je drugom..nema ti drugog rijesenja ili riskirat tribas tamo di ti je 24pinsko okini skalperom visak samo da znas da je to rizik ako znas nesto o struji uspit ces to rijesit samo pripazi na zakon boja...
MB Gigabyte EP45-DS5,s775,ip45 Intel Core 2 Quad Q8300 Box 4×2.5GHz,1333MHz-ddr2 4GB(2×2GB kit)pc8500(1066MHz)OCZ,Reaper--OCZ 700W SLI-ready--Nvidia 8800ultra×2
17 godina

Ma kakvo rezanje? To necu raditi.

Ima li kakav konvertor za 24-20 pin?

"Float like butterfly, sting like a bee" "Suffer now and live the rest of your life a champion" - Muhammad Ali
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
boxer kaže...

nema nikakvi konvekter nego odvoji 4 pina i utikaj ito ti je to i nemoj mudrovat oko toga
MB-Gigabyte-EX58-EXTREME,s1366 DDR III,Core i7 965-4×3.2Ghz 1333Mhz, DDR III-Crosair,TWIN3X4096 (2×2Gb)-NVIDIJA (GF_GTX280 ×2) Power Corsair HX1000W, HDD Seagate ST31500341AS (2×1.5TB) T,T-VD4000BWS Kanddalf
17 godina
Dotore kaže...
boxer kaže...

nema nikakvi konvekter nego odvoji 4 pina i utikaj ito ti je to i nemoj mudrovat oko toga
 Nisi dobro procitao post!

Problem je u tome sto imam 24 pinski konektor koji na sebi nema taj odvojivi 4 pinski!!
17 godina

Ima li tko konstruktivan prijedloga kako spojiti?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Dali mogu ustekat taj 24 pinski u 20 pin na maticnoj i da ta 4 pina viska vire?

Hoce li to raditi ili bi moglo doci do havarije??

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
boxer kaže...

AKo stane onda nema havarije.. Inače bi proizvođači trebali radit napajanja 20+4 pin... a ne ovo... 
E 6600 @ 3.20->Gigabyte P45-DS3->2 x 2Gb G.Skill black series >X-FI AUDIO-> Samsung F1 750 GB 32 Mb> Seagate barracuda 320Gb,16mb -> XFX GTX 260 Black Edition ->Z-5500-> MX-518-> Samsung 2232BW...> Fortron 650W...
17 godina
Juventus 4ever kaže...
boxer kaže...

AKo stane onda nema havarije.. Inače bi proizvođači trebali radit napajanja 20+4 pin... a ne ovo... 
 A jbg, takvo sam dobio, procitao sam par recenzija gdje su ljudi testirali to napajanje, rekli da je kvalitetno i jos se cudili sto ima jednodjelni 24 pin, a ne 20 + 4. Ali su u svom testu uz to napajanje dobili i adapter 24 to 20 pin, kojeg ja naravno po baksuzluku nisam dobio. Javio se trgovini i pitao sta je sa tim adapterom, oni kazu nema ga niti dolazi s njim. Odem na ovlastene stranice, tamo nema nista u vezi adaptera. Izgleda da u pakovanje tog napajanja novijeg datuma ne stavljaju adapter jer pretpostavljaju da vise nitko ne koristi starije maticne ploce, glupost!

Ima li jos tko ko bi mi mogao sa sigurnoscu reci jel mogu tako da pristekam, jer nebih da rizikujem na osnovu jednog posta pa da sta pregori??
17 godina

Što se tiče napajanje čista je glupost da za tvoju konfiguraciju treba nešto više od kvalitetnih 350w...da, za hd 4850 preporuke jesu oko 450w i sam ti savjetujem nekakvog Corsaira ili seasonica, no u praksi radi i sa daleko manje. MS kao što je već konstatirano nije pouzdan, no buraz mi vrti c2 klokan 80%, 2 hdd i HD 3870 sa 300w no name napajanjem i tako već pola godine...sve radi basprijekorno. Moj Corsair Hx 520W je gurao svojedobno 86% Oclockan cpu, 2HDD, 4x12cm led ventove, 2 dvd pisaća, 4Gb rama, i 2 x 2900XT kartice koje same po specifikacijama troše  500W i više u full loadu, a sistem je radio max stabilno cijelo vrijeme. Govoriti o potrebama 1KW napajanja i više jesu smješne, osim ako se ne uparuju Qsli ili Cross i od susjeda muzilice!

Što se tiče matične i samo 20pin....pa koju ti to matičnu imaš??, a da nema 24pin...pazi da ti ne treba i agp karticaSmijeh onda....šalu na stranu.....ako 4 budu virila nikome ništa, samo drmaj stari!

e6300@3500Mhz, TT Sonic Tower, TT Soprano, GB 965p ds3, OCZ @1000MHz, ATI HD 4850 VoltModed 800/2200, Corsair HX520W, HDD SP F1 640gb, HDD SG 320gb , Razer Deathadder, Saitec Eclipse keyboard, Asus "22 LCD
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Wiz3m4n kaže...

Što se tiče napajanje čista je glupost da za tvoju konfiguraciju treba nešto više od kvalitetnih 350w...da, za hd 4850 preporuke jesu oko 450w i sam ti savjetujem nekakvog Corsaira ili seasonica, no u praksi radi i sa daleko manje. MS kao što je već konstatirano nije pouzdan, no buraz mi vrti c2 klokan 80%, 2 hdd i HD 3870 sa 300w no name napajanjem i tako već pola godine...sve radi basprijekorno. Moj Corsair Hx 520W je gurao svojedobno 86% Oclockan cpu, 2HDD, 4x12cm led ventove, 2 dvd pisaća, 4Gb rama, i 2 x 2900XT kartice koje same po specifikacijama troše  500W i više u full loadu, a sistem je radio max stabilno cijelo vrijeme. Govoriti o potrebama 1KW napajanja i više jesu smješne, osim ako se ne uparuju Qsli ili Cross i od susjeda muzilice!

Što se tiče matične i samo 20pin....pa koju ti to matičnu imaš??, a da nema 24pin...pazi da ti ne treba i agp karticaSmijeh onda....šalu na stranu.....ako 4 budu virila nikome ništa, samo drmaj stari!

Sto se tice ovog djela o iskoristivosti napajanja i koje je meni zasad dovoljno, to je ok. Ne treba neko sad jako itd.

Ali polako mjenjam komponente pa sam prvo odlucio graficku, pa sam po savjetima odustao, pa kupio napajanje koje ce mi imati vise konektora zbog jacih kartica koje trebaju po dva pci-e konektora  i malo vecu snagu za buducnost. A o kilowattnom napajanju nisam ni razmisljao jer mi ne treba, niti imam love za to.

Ovo za 20 pin konektor, he he, maticna je stara skoro 3 godine, rijec je o Asrock DUAL-VSTA....a sto se tice agp-a ima i njega i pci-e slot! Smijeh
17 godina
neaktivan

400w brand name napajanje bi trebalo zadovoljiti tu graficku bez problema, no ponavaljam brand napajanje tipa Zalman, Corsair, itd. Taj MS vjerojatno ima 330w, a da situacija bude cudnija, prijatelj ima 8800GTS 320mb koju drzi na Maxpower-u 400w, sad ko je tu lud? Radi tako od 5mjeseca prosle godine.

I am the Alpha and the Omega

0 0 hvala 0
17 godina
kripton kaže...

400w brand name napajanje bi trebalo zadovoljiti tu graficku bez problema, no ponavaljam brand napajanje tipa Zalman, Corsair, itd. Taj MS vjerojatno ima 330w, a da situacija bude cudnija, prijatelj ima 8800GTS 320mb koju drzi na Maxpower-u 400w, sad ko je tu lud? Radi tako od 5mjeseca prosle godine.

Pa kažem ti....buraz svoje drži na 300W no name psu već više od 6mj. Na napajanju se ne štedi, to je istina ali......mali savjet onome ko sada kupuje....600-700W je optimalno za sada i za budućnost...pri kupovini obratite pozornost da pci-e kablovi imaju konektore sa 8 pinova , ane stare sa po 6, jer većina novih kartica koristi/it će upravo 8 pinske konektore...ako volite biti uredni onda bacite oko na ona modularna, no ona su u pravilu cca 10-20% skuplja!!
e6300@3500Mhz, TT Sonic Tower, TT Soprano, GB 965p ds3, OCZ @1000MHz, ATI HD 4850 VoltModed 800/2200, Corsair HX520W, HDD SP F1 640gb, HDD SG 320gb , Razer Deathadder, Saitec Eclipse keyboard, Asus "22 LCD
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice