Čuj, 80°c nije vruće al bi ja isto da je malo ladnije.
AMD Navi
- poruka: 10.404
- |
- čitano: 2.004.143
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
Čuj, 80°c nije vruće al bi ja isto da je malo ladnije.
Čuj, ti još imaš možda najbolji model - dosta ih je na oko 90. Dakle ocanje memorije ne dolazi u obzir.
Meni malo falilo da uzmem meni naljepši Sapphire Pure iz Casekinga (800 eura), onda skrolnem dolje i komentar nekog švabe
Odem na recenzije - neka hvala.
Rekao sam i stojim iza toga - TUF, Red Devil, Nitro (???). Od entry/mid lvla eventualno Pulse/Hellhound uz obavezne bottom case fanove.
Samo što je razlika između najboljeg Red Devila (kojem je cijena sad opet ošla gore) i ostalih ono najviše 100e.
Na Nvidiji sa masnim OC-om ono 66C.
Nije bilo normalno kad je i Nvidia govorila da je 95-100 totalno u redu (radna temperatura ), nije ni ovo bajno.
Svi znamo kolko je memorija osjetljiva.
Opet, što meni ide na pipu, nekom je ok. Apsolutno nemam problema s time, niti ću ikoga zajebavat zbog toga.
Pola izrecenog nije istina i vise je neko osobno pravdanje za kupnju... "uzasno vruca" memorija = 80-85 stupnjeva sto nije apsolutno nikakav problem za ista
da je osobno opravdanje, ne bi amd prelazio na drugu memoriju
AMD RX 9070 XT Update: Transition to Samsung GDDR6 Memory for Improved Thermal Performance
nevidija je napravila teški flop od 5xxx serije, ali i amd ima svojih problema - optuživat kolege da lažu je ipak ispod svake razine forumske rasprave
Tko je ikoga optuzio da laze, smanji malo dozivljaj... Samo kazem da 80-85 nisu nikakve "uzasno vruce" problematicne temperature i da je i sveta NV imala daleko gore temperature od tog u prethodnim generacijama i nije bilo nikakvih problema niti je ikoga bilo briga a sad se odjednom navodi kao nepremostiv minus tj doslovno se rade svakakve mentalne gimnastike da se navede sto vise minusa koji nemaju veze s vezom...
Mentalna gimnastika je govorit FSR4 je odličan i onda ga koristit u 2 igre.
Mentalna gimnastika je bolji RT (glavni selling point uz FSR4) i onda srat po istome dok su perfomanse kartice i dalje između 7900xtx i 7900xt.
Mentalna gimastika je odjednom zaboravit 16 gigi rama (7900xt ima 20).
Mentalna gimnastika je srat 2 godine za fake framove i u isto vrijeme koristit FSR 2.0, te navijat da FSR4 dođe na stare serije i da bude što više zastupljen.
A najveća mentalna gimnastika je - meni je dobro, to mora bit i drugima onda.
Kad sam kupio RTX 5070Ti, prvi pogled je bio Hot Spot 255℃. Poslije čitam, Nvidia izbacila mjerenje Hot Spot temp. Ok, sve pet ali nekaj skrivaju sigurno.
Kad sam kupio RTX 5070Ti, prvi pogled je bio Hot Spot 255℃. Poslije čitam, Nvidia izbacila mjerenje Hot Spot temp. Ok, sve pet ali nekaj skrivaju sigurno.
Skrivaju hot spot jer se ljudi previse zamaraju s tim bezveze
Mentalna gimnastika je bolji RT (glavni selling point uz FSR4) i onda srat po istome dok su perfomanse kartice i dalje između 7900xtx i 7900xt.
Mentalna gimnastika je srat 2 godine za fake framove i u isto vrijeme koristit FSR 2.0, te navijat da FSR4 dođe na stare serije i da bude što više zastupljen.
Nema nikakve mentalne gimnastike s moje strane, proslo mi je kroz ruke (komp) 2 modela 5070 Ti i jedan model 9070 XT i svakog sam tjednima testirao u realnim scenarijima i vrlo dobro znam koje su manjkavosti i prednosti jednih a koje drugih. Ne znam kakve su sad ovo price o FSR 2.0 i fake frameovima (?? totalno razlicite teme), i RAM s obzirom da i sveta NV ima "samo" 16 GB na "high end" modelu. Opet izvlacis sve argumente koje mozes iako nemaju veze s vezom. Evo jedan realniji summary:
- 9070 XT raster bok uz bok s 5070 Ti, cak i bolji uz starije procesore radi manjeg CPU overhead;
- generalno bolje izvedbe AMD - Hellhound 52-55 stupnjeva u loadu, hotspot 70, uz ok "uzasno vruc" VRAM od 75-80 u full loadu, kod NV bolje temperature VRAM (jednake coreu cca), ali losije generalne temperature. Sve u svakom slucaju daleko od ikakvih problema, cak i na najlosijim modelima, cak se i MSI Shadow 5070 Ti dao podesiti bez problema da bude jedva cujan uz rucni fan curve i temp do 70 stupnjeva.
- NV i dalje bolja u RT, ali AMD je iskoristiv osim u naslovima koji nisu igrivi ni na NV bez MFG i kerefeka. Ti se na NV ne daju ni pokrenut ni sa cim ispod 5070 Ti jer se sruse od nedostatka VRAM :)
- AMD framegen radi dobro, i ne zelim niti bih palio x4 taman ni da ga imaju, jednostavno zdrav razum mi kaze da je eventualno jedan fake frame izmedu 2 prava moguce prikazati bez vecih problema, al 3 fake izmedu 2 prava bome nije... bar u vecini slucajeva. Imam 5070 Ti i nisam nigdje niti mislim ikad upaliti x4.
- FSR4 vizualno odlican, bolji od DLSS3 across the board, sveukupno gledajuci nesto losiji od DLSS4 al dosta blizu. Problem je sluzbena podrska zasad, al uz Optiscaler masa igara ima podrsku vec sad.
- probleme s driverima imaju i jedni i drugi, tesko mi je reci koji ima vise
- najveci faktor u cijeloj prici je cijena, dakle dok je 9070 XT bio nekih 750-800 EUR a 5070 Ti 1200 EUR, ne da je jasno koji je bolja kupnja nego moras biti Stjepanj da ides na NV pod tim uvjetima. Trenutacno je AMD preskup a 5070 Ti jako dobra cijena (i samo napominjem, da nije bilo "crvenih" i dalje bi placali 1200+ EUR za 5070 Ti), odnosno kostaju doslovno isto pa je tu jasno da je 5070 Ti ipak sve u svemu bolja kupnja, odnosno 9070 XT treba pasti na nekih 700 EUR da opet postane najbolja kupnja. Ali hype je odradio svoje pa se sad prodaju ko vruce kifle i po cijeni visoj od 5070 Ti.
Ali sad ovo pljuvanje kartica na sva zvona od strane nekoga ko je isao sa 4090 na 9070 XT i ocekivao ne znam sta (??) i onda kupio skoro duplo skuplju karticu/ izvedbu od 9070 XT, zbilja ne vidim nikakvu relevantnost u tom. Hvala kurcu da je kartica od 1500 EUR bolja od one za 800 ali nije bolja koliko je visa cijena, ni otprilike. RTX 5080 je daleko preskupa za to sto nudi, kolko god ti sebi opravdavas te 4090 -> 9070 XT -> 5080 price di si na kraju zavrsio na istom. I to je ok, znas svoje zelje i potrebe, i novcanik, al treba ipak zadrzati bar zrno objektivnosti a ne biti ko Stjepanj...
NV ima broken opcenito ocitanja temperature, ovaj zadnji driver je skrsio ocitavanje temp u MSI Afterburneru i sad mi pise uvijek da je 28 stupnjeva, bez obzira na load :) Jedna od brojnih "musica" koje imaju u zadnje vrijeme.
Nemam tih problema, MSI AB radi ok kaj se tog tiče, ali slabo hendla 2D i 3D profile (nekad ne zna vratiti na 2D kad se ugasi igra)
Nema nikakve mentalne gimnastike s moje strane, proslo mi je kroz ruke (komp) 2 modela 5070 Ti i jedan model 9070 XT i svakog sam tjednima testirao u realnim scenarijima i vrlo dobro znam koje su manjkavosti i prednosti jednih a koje drugih. Ne znam kakve su sad ovo price o FSR 2.0 i fake frameovima (?? totalno razlicite teme), i RAM s obzirom da i sveta NV ima "samo" 16 GB na "high end" modelu. Opet izvlacis sve argumente koje mozes iako nemaju veze s vezom. Evo jedan realniji summary:
- 9070 XT raster bok uz bok s 5070 Ti, cak i bolji uz starije procesore radi manjeg CPU overhead;
- generalno bolje izvedbe AMD - Hellhound 52-55 stupnjeva u loadu, hotspot 70, uz ok "uzasno vruc" VRAM od 75-80 u full loadu, kod NV bolje temperature VRAM (jednake coreu cca), ali losije generalne temperature. Sve u svakom slucaju daleko od ikakvih problema, cak i na najlosijim modelima, cak se i MSI Shadow 5070 Ti dao podesiti bez problema da bude jedva cujan uz rucni fan curve i temp do 70 stupnjeva.
- NV i dalje bolja u RT, ali AMD je iskoristiv osim u naslovima koji nisu igrivi ni na NV bez MFG i kerefeka. Ti se na NV ne daju ni pokrenut ni sa cim ispod 5070 Ti jer se sruse od nedostatka VRAM :)
- AMD framegen radi dobro, i ne zelim niti bih palio x4 taman ni da ga imaju, jednostavno zdrav razum mi kaze da je eventualno jedan fake frame izmedu 2 prava moguce prikazati bez vecih problema, al 3 fake izmedu 2 prava bome nije... bar u vecini slucajeva. Imam 5070 Ti i nisam nigdje niti mislim ikad upaliti x4.
- FSR4 vizualno odlican, bolji od DLSS3 across the board, sveukupno gledajuci nesto losiji od DLSS4 al dosta blizu. Problem je sluzbena podrska zasad, al uz Optiscaler masa igara ima podrsku vec sad.
- najveci faktor u cijeloj prici je cijena, dakle dok je 9070 XT bio nekih 750-800 EUR a 5070 Ti 1200 EUR, ne da je jasno koji je bolja kupnja nego moras biti Stjepanj da ides na NV pod tim uvjetima. Trenutacno je AMD preskup a 5070 Ti jako dobra cijena (i samo napominjem, da nije bilo "crvenih" i dalje bi placali 1200+ EUR za 5070 Ti), odnosno kostaju doslovno isto pa je tu jasno da je 5070 Ti ipak sve u svemu bolja kupnja, odnosno 9070 XT treba pasti na nekih 700 EUR da opet postane najbolja kupnja. Ali hype je odradio svoje pa se sad prodaju ko vruce kifle i po cijeni visoj od 5070 Ti.
Ali sad ovo pljuvanje kartica na sva zvona od strane nekoga ko je isao sa 4090 na 9070 XT i ocekivao ne znam sta (??) i onda kupio skoro duplo skuplju karticu/ izvedbu od 9070 XT, zbilja ne vidim nikakvu relevantnost u tom. Hvala kurcu da je kartica od 1500 EUR bolja od one za 800 ali nije bolja koliko je visa cijena, ni otprilike. RTX 5080 je daleko preskupa za to sto nudi, kolko god ti sebi opravdavas te 4090 -> 9070 XT -> 5080 price di si na kraju zavrsio na istom. I to je ok, znas svoje zelje i potrebe, i novcanik, al treba ipak zadrzati bar zrno objektivnosti a ne biti ko Stjepanj...
4090 je bila 2 keka pajdo. Danas je uopće nema. Ja mjenjam HW često i mjenjat ću. To mi je porok jebiga, al na ovom forumu nisam fala Bogu jedini.
FSR4 je na razini dlssa3 iako ne znam po kojem parametru gledaš kad je službeno na 0.2% igara. Optiscaler i thirdparty software ne možeš usporedit sa službenom podrškom.
Problem s driverima na AMD u nisam imao niti sam primjetio da ljudi imaju. To je zapravo jedina stvar gdje su napravili golemi pomak, dok Nvidia ima kaos kod novih (što vjerujem da će ispeglati - kao što su uvijek do sada).
Mene ne zanima što ti misliš što je bolja kupnja - ako je tebi bolja MSI Shadow (o kojoj bi mogli esej napisat i koju ja ne bi nikad kupio), super - udri, al nemoj stavljat generalno nešto što je za tebe bolje, da je bolje za sve.
Kritika =/= Pljuvanje
Da mi u životu GPU predstavlja nešto više od razonode, vjerovatno bih ti odgovorio istim tonom kako si i ti meni.
E da, da AMD ima karticu i featurse kao 5080 i po istoj cijeni, kupio bih AMD. Mene boli tuki za korporacije, kupim ono što mi je ok u datom trenutku.
Mene danas čeka razmontaža vodovoda u kućištu jer mi jedan p12 Max fan otišo u 3pm. Sve minjam u kompletu sa p12 rgb pa nek svitli ko božićni sajam.
Ne znam koliko hotspot ima smisla gledati, samo čip je stvarno hladan, jedva dođe do 60c sa fan profilom od 1800 koliko držim. 100mm fanovi na red devilu na tom rpmu nisu uopće neugodni ni bez slušalica ma glavi, a s njima može i preko 2k ne čujem ništa. A memorija niti sa 1800 ne prelazi 80. To mi je skroz prihvatljivo. Da je 90 smetalo bi mi. Ovako me boli đon stvarno.
Da ima vodeni blok za ovaj model ne znam uopće bi li ga stavljao sa ovim temperaturama.

Baš si gledam zveknit par komada p14 u kućište.
Ne kužim zašto su reverse fanovi tako skupi (Antec) ?
4090 je bila 2 keka pajdo. Danas je uopće nema. Ja mjenjam HW često i mjenjat ću. To mi je porok jebiga, al na ovom forumu nisam fala Bogu jedini.
FSR4 je na razini dlssa3 iako ne znam po kojem parametru gledaš kad je službeno na 0.2% igara. Optiscaler i thirdparty software ne možeš usporedit sa službenom podrškom.
Problem s driverima na AMD u nisam imao niti sam primjetio da ljudi imaju. To je zapravo jedina stvar gdje su napravili golemi pomak, dok Nvidia ima kaos kod novih (što vjerujem da će ispeglati - kao što su uvijek do sada).
Mene ne zanima što ti misliš što je bolja kupnja - ako je tebi bolja MSI Shadow (o kojoj bi mogli esej napisat i koju ja ne bi nikad kupio), super - udri, al nemoj stavljat generalno nešto što je za tebe bolje, da je bolje za sve.
Kritika =/= Pljuvanje
Da mi u životu GPU predstavlja nešto više od razonode, vjerovatno bih ti odgovorio istim tonom kako si i ti meni.
E da, da AMD ima karticu i featurse kao 5080 i po istoj cijeni, kupio bih AMD. Mene boli tuki za korporacije, kupim ono što mi je ok u datom trenutku.
Markuše, optiscaler radi jako dobro. Cp2077 izgleda bolje nego frendu mi na dlss3, ovako mojim amaterskim okom. Možda je do boljeg monitora... Fsr4 mi radi trenutno na svim igrama koje igram osim starfielda gdje još nema podršku. Dakle gow r, tlou2, kcd2 I cp2077 sa optisc. Polako, napravili su ogroman pomak, sad samo nek šire podršku i svo sretni. Pa nisam znao da si rekao 4090ku, pa što si je prodao?

Kritika =/= Pljuvanje
Markuše, optiscaler radi jako dobro. Cp2077 izgleda bolje nego frendu mi na dlss3, ovako mojim amaterskim okom. Možda je do boljeg monitora... Fsr4 mi radi trenutno na svim igrama koje igram osim starfielda gdje još nema podršku. Dakle gow r, tlou2, kcd2 I cp2077 sa optisc. Polako, napravili su ogroman pomak, sad samo nek šire podršku i svo sretni. Pa nisam znao da si rekao 4090ku, pa što si je prodao?
Nisam je prodao dobio sam fuš od Gige kad su imali s onim flimsy pcbom sranja. Vratio sam ju nakon 30 dana (prije je to bio rok za povrat). Znači, doslovno si vidio kako masivni odlični cooler benda pcb kod šarafa.
Nakon 2 mjeseca izbacili su ojačanu rev.2. kartica koja je bila gotovo druga kartica, kvalitetom i izradom.
Tu sam bio beta tester mea culpa. Cijena je poslje toga ošla u nebo i ispod dvije tisućine nije bila više ni jedna.
Onda sam srao dosta vremena sa 7800xt i tako dalje.
I evo opet, znaci doslovno svi profesionalni reviewi kazu da je izmedu DLSS3 i DLSS4 generalno gledajuci, i apsolutno svi se slazu da je bolji od DLSS3 - bit ce osim tebe i stjepanja, pa eto, opet ti po svojem pilis. Optiscaler je sto se tice kvalitete jednak kao "sluzbena podrska", samo je zajebanije za koristit. Uostalom i kazem od pocetka da je nedostatak podrske FSR4 jedini pravi nedostatak, uzas da cak i za igre koje su prema sluzbenom AMD slideu "na launchu" podrzavale FSR4, su zapravo dobile podrsku tek 2-3 mjeseca nakon launcha nakon sto ih je vec vecina ljudi odigrala... i drugi nedostatak previsoka cijena s obzirom na MSRP i u odnosu na 5070 Ti trenutno. Ostalo sve su tvoji dojmovi i sitnicarenje.
i apsolutno svi se slazu da je bolji od DLSS3 - bit ce osim tebe i stjepanja, pa eto, opet ti po svojem pilis
ali čemu usporedba sa dlss3 kad je dlss4 odavno vani i ima širu podršku od fsr4
čisto da bi mogao reći - bolji je?
fsr još uvijek nije bolji od dlss i nema ga podržano u tolikom broju igrica kao dlss, na stranu optiscaler pizdarije koje 90% današnjih gejmera ne zna/neće upogonit
da ne govorimo da dlss4 radi i na starijim grafama poput moje 3080, dok ćeš fsr4 na starijim grafama čekati dok ne prodaju dovoljno novih, što je dosad bila nevidjina politika ograničavanja starijeg hardvera po kojoj smo pljuvali, a sad kad amd to radi - nitko niti beee, svima grba izrasla
svatko ima svoje favorite, nema smisla klati se i prepirati, ali to je forum
sva sreća da je amd napravio konačno dobre grafe i da se prodaje kao lud, konkurentnost je za sve nas najbolja stvar
i apsolutno svi se slazu da je bolji od DLSS3 - bit ce osim tebe i stjepanja, pa eto, opet ti po svojem pilis
ali čemu usporedba sa dlss3 kad je dlss4 odavno vani i ima širu podršku od fsr4
čisto da bi mogao reći - bolji je?
fsr još uvijek nije bolji od dlss i nema ga podržano u tolikom broju igrica kao dlss, na stranu optiscaler pizdarije koje 90% današnjih gejmera ne zna/neće upogonit
da ne govorimo da dlss4 radi i na starijim grafama poput moje 3080, dok ćeš fsr4 na starijim grafama čekati dok ne prodaju dovoljno novih, što je dosad bila nevidjina politika ograničavanja starijeg hardvera po kojoj smo pljuvali, a sad kad amd to radi - nitko niti beee, svima grba izrasla
svatko ima svoje favorite, nema smisla klati se i prepirati, ali to je forum
sva sreća da je amd napravio konačno dobre grafe i da se prodaje kao lud, konkurentnost je za sve nas najbolja stvar
Pa tocno to, ova zadnja 2 reda :) Ja apsolutno nemam favorita, evo na kraju sam zavrsio na NV spletom okolnosti pa i dalje "branim" AMD.
A usporedba s DLSS3 je zato sto je DLSS3 odlican/ vrlo upotrebljiv, za razliku od AMDovog dosadasnjeg rjesenja koje je bilo znatno znatno losije, prakticki do razine neupotrebljivosti, a sad to vise nije slucaj. Teoretski. Ako igras jednu od 5 igara koje podrzavaju FSR4
Odigrao sam Avowed sa upaljenim DLSS 3 na quality, oko 100w na 2k rezi, High postavke. Navodno ima i DLSS 4 kojeg nisam vidio. Ok, zašto dlss 4 daje manje fps na quality od dlss 3 i troši više ( oko 15-20w ). Sad bute rekli da perfomance je kao quality na dlss 3. Onda mi ne treba dlss4 jer sve isto raid i dlss3, a meni izgleda isto. Avowed FSR je isto ok, evo sad ću malo tarabiti na rx 7800xt.
Nisi jedini kojem FSR 3 izgleda dobro, palim ga u svakoj igri na 4K ekranu.

ako ces pauzirat i zoomirat 300% detalje u pozadini kao na recenzijama ces primjetiti
ako igras s 3m daljine na oled telki s gamepadom, neces
ja kada se uzivim u igru ne registriram takve sitnice
Ja se samo nadam da ju nisi platio +1500€...
Pa da, svima je nama jasno da je FSR2/3 daleko lošiji, pa nismo blesavi. Kad se rade usporedbe jasno se to vidi, vidim i sam neke probleme ali kao što sam rekao kad na 4K telki upalim FSR na 4K rezoluciji daleeeeeko je bolje nego ako upalim full HD igru na 4K telki.
Tak da itekako ima svoju svrhu. Da li bi želio FSR 4 na svojoj grafi, svakako. Da li ću gulikožama platiti 800 eura za novu grafu kako bi ga imao, nikako. Daleko je od presudnog, jako daleko. Tri godine do nove konzole je pre malo vremena da odigram sve kaj želim na trenutnoj grafi.
Kupio bi jedino da ova rikne.
Samo da iskomentiram tu tvoju želju za gejmingom, svaka čast, mene je to veselje skroz popustilo....nedaš se a godine stisle, nema labavo kolega....ti bi vjerujem sebi i opravdao tu grafičku od 800e ili više za razliku od mase njih što daju i duplo više a onda surfaju,,,,ovim putem tko se prepozna slobodno neka kolegi Forumašu prepusti svoju karticu, a on će sa veseljem mu dati svoju vjerujem.
Ja se još borim jer su mi igre postale užasno dosadne, al mi treba neki ventil. Npr nekad me baš kriza uhvati, a i šit mi je kad nešto dobro izađe, a ja to propustim.
Ne vjerujem da buš dobio volju jer maksaš grafiku...meni je došla kriza zbog položaja igranja, ne manjka volje. Od kako sam sve sližio prije deset godina ugodno igranje iz ležečeg položaja i dalje je gaming ispred filmova, serija ili gledanja sporta. Jednostavno nije mi se dalo sjediti za stolom i igrat, makar tak mogu surfat satima. Tak da je stol ostao samo za surfanje i RTSove ak ne podržavaju gamepad.
Drito, nemrem se više grbaviti. Lijepo na 120hz 4k telku i iz poluležećeg. Ionako gotovo sve što igram mi je bolje na joyu
Ja se još borim jer su mi igre postale užasno dosadne, al mi treba neki ventil. Npr nekad me baš kriza uhvati, a i šit mi je kad nešto dobro izađe, a ja to propustim.
Markus, ajde provjeri... nije te valjda opet giga
Kupiš gpu, moraš bit neurokirurg inspektor prije stavljanja u pogon.
Malo off topic ali mene je ovo osakatilo do kraja života, ako se netko premislja neka dobro razmisli, doktori tamo vam ipak pokušavaju prodati proizvod, nije za svakoga
Na njuškalu se prodaje AMD Radeon RX 9070 Nitro+ 16GB GDDR6 za 680 eur, vjerujem da bi dao i za 650. Možd ok cijena.
Čak i sam razmišljam, iako ne znam jel bi morao i napajanje mijenjat, imam 650w, XPG Core Reactor
Ma ne moraš mijenjati napajanje, RX 9070 nije jako zahtjevna po tome pitanju.