Samopražnjenje punjivih baterija

poruka: 21
|
čitano: 9.251
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
odjavljen
Samopražnjenje punjivih baterija Sanyo NiMH 2700

Lijep pozdrav svima

imam fotaparat Fuji fine pix S4000 i koristim SONY punjač baterija, a baterije Sanyo NiMH 2700 koje se jako brzo samoprazne.

http://www.links.hr/?option=artikl&id_artikl=301.200.126

Bilo da ih ostavim u aparatu, ili stavim u ladicu, kad ih sljedeći put stavim u aparat, prazne su . Vidim da svi hvale sanyo eneloop baterije pa me zanima jeli istina da se one jako sporo i slabo samoprazne. Jesu li bolje te ili Camelion?

Već mi je dosadilo da svaki  put kad mi dođe da nešto fotkam, moram ponovno puniti baterije, a  u punjač Sony stanu samo dvije, tako da treba čekati dan i po.

Hvala.

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Samopražnjenje punjivih baterija Sanyo NiMH 27

Ne znam kakve kvalitete su te Camelion baterije, ali Sanyo eneloop (po vlastitom iskustvu) stvarno imaju malo samopražnjenje, tako da ih se može slobodno preporučiti.

KaeR
15 godina
odjavljen

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Samopražnjenje punjivih baterija

Da, ove koje si našao su OK, imaš i nešto slabiju/jeftiniju varijantu (2000 mAh), npr ovdje; za ove Camelion ne vidim (bar po slici) jesu li to NiMH baterije malog samopražnjenja ili "obične".

KaeR
Poruka je uređivana zadnji put sri 28.5.2014 11:11 (KaeR).
15 godina
neaktivan

Koliko su ti stare baterije, možda im je istekao vijek trajanja. Elektrolit se u baterijama ipak troši... a možda si naišao na neki defektni primjerak. Znalo se i meni desit. Npr ako baterije padnu pri transportu ili slično...

Sanyo Eneloop su ti definitivno najbolje što možeš kupiti. evo, meni u tipkovnici traju već više od godinu dana...

15 godina
odjavljen

2 su stare par godina, a 2 sam kupio nedavno, samo su iste marke, pa ne znam koje su koje. Ima li neki način da ih testiram pa da vidim koje 2 su stare i slabije a koje 2 su mi ove što sam ih nedavno kupio?

Danas sam na fotoparatu namjestio da se skroz isprazne, pa ih sad ponovno punim. Kažu da je dobro baterije skroz isprazniti pa ih onda napuniti.

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.5.2014 16:24 (osvit).

0 0 hvala 0
15 godina

Uzmi te eneloop extreme. Neces pozalit. najbolja baterija na trzistu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
osvit kaže...

Lijep pozdrav svima

imam fotaparat Fuji fine pix S4000 i koristim SONY punjač baterija, a baterije Sanyo NiMH 2700 koje se jako brzo samoprazne.

http://www.links.hr/?option=artikl&id_artikl=301.200.126

Bilo da ih ostavim u aparatu, ili stavim u ladicu, kad ih sljedeći put stavim u aparat, prazne su . Vidim da svi hvale sanyo eneloop baterije pa me zanima jeli istina da se one jako sporo i slabo samoprazne. Jesu li bolje te ili Camelion?

Već mi je dosadilo da svaki  put kad mi dođe da nešto fotkam, moram ponovno puniti baterije, a  u punjač Sony stanu samo dvije, tako da treba čekati dan i po.

Hvala.

Na Camelion beterija zaboravi ko da ih nema to je najbolje rješenje u praksi.Ko drugo kakav punjač baterija imaš, navedi točan model to je vrlo bitno zato pogledaj dolnje linkove.Svakako uzmi klasične Sanyo Eneloop baterije, i to četri komada tak je najbolje pa onda nemaš problema sa fotkanjem.{#}

http://www.bug.hr/forum/topic/digitalni-fotoaparati/aparat-podrzava-alkalne-nimh-baterije/177959.aspx?page=0&jumpto=3433961&sort=asc&view=flat

http://www.bug.hr/forum/topic/digitalni-fotoaparati/aparat-podrzava-alkalne-nimh-baterije/177959.aspx?page=0&jumpto=3527411&sort=asc&view=flat

Zajeb kaže...

Uzmi te eneloop extreme. Neces pozalit. najbolja baterija na trzistu.

Pa i nisu baš najbolje to sigurno,Nevinašce obične Sanyo Eneloop od 2000mah su daleko isplativije baterije to sigurno.Eneloop Extreme imaju veči kapacitet da, no ciklus punjenje pražnjenje im je neusporedivo manji u odnosu na klasične Sanyo Eneloop baterije.{#}

http://dambek.minus.com/mjf1iISZq
15 godina
odjavljen

Imam punjač Sony BC-CS2B

Zašto da zaboravim na Camelion baterije , ne valjaju ili?

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.5.2014 17:34 (osvit).

0 0 hvala 0
17 godina
osvit kaže...

Onda ok to je dobar ili pametan punjač, imam i ja jedan takav model i nakon deset godina još uvjek radi bez frke.Cool

15 godina
odjavljen
rambox kaže...
osvit kaže...

Onda ok to je dobar ili pametan punjač, imam i ja jedan takav model i nakon deset godina još uvjek radi bez frke.Cool

da ali treba mu dugo da napuni dvije baterije.

17 godina
osvit kaže...

da ali treba mu dugo da napuni dvije baterije.

To se tebi samo čini u praksi,Nevinašce jer taj Sony punjač po tehnikalijama zapravo uopče nije spor punjač baterija.Te tvoje stare Sanyo baterije imaju 2700mah(sad je to znatno manje), i to su baterije velikog kapaciteta u praksi. Dok su te Sanyo baterije bile nove, ovom Sony punjaču treba mislim negdje oko 6-7 sati da napuni takve baterije.Sanyo Eneloop baterije od 2000mah, u tom Sony punjaču pune se tu negdje malo više od četri sata.Cool 

15 godina
odjavljen

Još mi nije jasno zašto uopće reklamiraju i stavljaju u prodaju baterije kao ove Sanyo 2700 NiMH koje napuniš, ostaviš u aparatu ili vani, i kad sljedeći put kreneš fotkat, prazne su. Da sam to znao, ne bi ih nikad kupio.

Daj mi reci još zašto su bolje obične eneloop od ovih extreme???

0 0 hvala 0
17 godina
osvit kaže...

Još mi nije jasno zašto uopće reklamiraju i stavljaju u prodaju baterije kao ove Sanyo 2700 NiMH koje napuniš, ostaviš u aparatu ili vani, i kad sljedeći put kreneš fotkat, prazne su. Da sam to znao, ne bi ih nikad kupio.

Bitna je i struja punjenja punjača, tako da problem treba tražiti i na drugom mjestu a ne u bateriji primarno (osim ako je stara, ima suhi članak i gubitak kapaciteta)

17 godina
osvit kaže...

A fučkaj ga ako nisi upučen,Nevinašce onda ne znaš kaj kupuješ no ak nisi siguran šta kupit onda tražiš dodatne informacije.

Pa več sam ti okvirno objasnil jel, di je razlika između običnih Eneloop baterija i Extreme verzije pa onda nema problema. Dakle rok trajanja ili broj punjenja i pražnjenja to je ono bitno u praksi, kod Eneloop Extreme ak se dobro sječam ciklus punjenje pražnjenje ide do maksimalno 500.Ja trenutno koristim četri komada klasičnih Sanyo Eneloop baterija, jedan par je druge generacije a drugi par je treče generacije fotka ispod.Sve ostalo kaj te zanima oko Eneloop baterija eto dolnji link. Ukratko danas nema više Sanyo Eneloop, sad je to pod imenom Panasonic Eneloop ili trenutno četvrta generacija Eneloop baterija.Cool

- Sanyo Eneloop prva generacija, maksimalan ciklus punjenja 1000

- Sanyo Eneloop druga generacija, maksimalan ciklus punjenja 1500

- Sanyo Eneloop treča generacija, maksimalan ciklus punjenja 1800

- Panasonic Eneloop četvrta generacija, maksimalan ciklus punjenja 2100

- Eneloop Pro ili XX, maksimalan ciklus punjenja 500

https://en.wikipedia.org/wiki/Eneloop

Za kraj i ovo treba spomenuti, pazi di kupuješ Eneloop baterije dolnji link jer i tu ima lažnjaka. Znači kupi Eneloop u našim provjerenim dučanima, a ovo kupovanje preko interneta pa Ebay i slične stranice lako moguče da kupiš Eneloop mačka u vreči.{#}

http://www.bug.hr/forum/topic/digitalni-fotoaparati/punjive-baterije/4569.aspx?page=3&jumpto=4124946&sort=asc&view=flat

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.7.2016 14:16 (rambox).
15 godina
odjavljen

Svaka čast, hvala ti na ovako detaljnom objašnjenju,sad mi je sve jasnije.{#}

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
osvit kaže...

2 su stare par godina, a 2 sam kupio nedavno, samo su iste marke, pa ne znam koje su koje. Ima li neki način da ih testiram pa da vidim koje 2 su stare i slabije a koje 2 su mi ove što sam ih nedavno kupio?

Danas sam na fotoparatu namjestio da se skroz isprazne, pa ih sad ponovno punim. Kažu da je dobro baterije skroz isprazniti pa ih onda napuniti.

O jbg... nemoj mjesati stare i nove baterije, to ti je odlican nacin da ih sjebes :)
15 godina
odjavljen

Na aparatu ima opcija disharge, i pomoću nje sam u potpunosti isparaznio baterije, i napunio ih.  Evo sada traju u aparatu već tjedan dana sigurno, a prije bi se odmah ispraznile. Možda je problem bio taj memory effect, ili ih je samo trebalo u potpunosti isprazniti. Vidit ćemo koliko će trajati sada.

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.6.2014 9:26 (osvit).

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
rambox kaže...
Na Camelion beterija zaboravi ko da ih nema to je najbolje rješenje u praksi.

Imaš negativna iskustva s njima ili što? Ja imam samo bijele (LSD) Camelion baterije i nemam nekih prigovora na njih.

osvit kaže...

Pretpostavljam da su LSD baterije skuplje za proizvodnju, a većina ljudi ionako ne zna da postoje dvije vrste NiMH baterija, pa bi kompanija koja bi proizvodila samo LSD baterije propala, jer bi proizvodila skuplje baterije s manjom brojkom. Znalci znaju što vrijedi, a ostali kupuju veće brojke za manje para.

osvit kaže...

Na aparatu ima opcija disharge, i pomoću nje sam u potpunosti isparaznio baterije, i napunio ih.  Evo sada traju u aparatu već tjedan dana sigurno, a prije bi se odmah ispraznile. Možda je problem bio taj memory effect, ili ih je samo trebalo u potpunosti isprazniti. Vidit ćemo koliko će trajati sada.

Najgora stvar (osim kratkog spoja, naravno) koju bateriji možeš napraviti je da ju upariš s drugom baterijom većeg kapaciteta ili jače napunjenom. Kad se slabije napunjena baterija koristi serijski spojena s jačom i kad se prazne do kraja, onda se slabije napunjena baterija oštećuje/uništava.

Shodno tome, ako želiš paziti i maziti svoje baterije, nikakvi dischargevi u fotiću ne dolaze u obzir (pogotovo ako nisi siguran da su ti baterije jednako napunjene!), nego kupiš inteligentni punjač baterija koji može puniti svaku bateriju zasebno i koji ujedno može izmjeriti kapacitet baterije (takav punjač će te koštati 250-300 kuna kod nas; punjač kojeg imaš ne spada u inteligentne punjače, a i spor je - puni sa 160 mA, a kod inteligentnih punjača obično možeš birati od 200-700 ili čak više mA). I onda izmjeriš kapacitet baterija koje imaš i upariš one baterije koje su najbliže po kapacitetu i uvijek upravo te baterije koristiš zajedno, odnosno baterije ne miješaš (toplo se nadam da nisi miješao stare i nove baterije).

EDIT: linkao si na obične, a ne LSD Camelion baterije. LSD (low self-discharge) Camelion baterije su bijele sa sivim i plavim tekstom, dakle imitiraju Eneloop, te na njima piše AlwaysReady. Ovo je link na te baterije.

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.6.2014 2:07 (mbaksa).
15 godina
odjavljen

U fotoaparat stanu 4 baterije. Koristim  Sanyo 2700 nimh, 2 su starije a 2 nove. Dok traju traju, kad budem kupovao, kupit ću 4 eneloop gore spomenute, i to je to.

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
osvit kaže...

U fotoaparat stanu 4 baterije. Koristim  Sanyo 2700 nimh, 2 su starije a 2 nove.

Nemoj ih onda prazniti do kraja i puni ih nakon svakog intenzivnijeg fotkanja (tj. napuni ih na dan ili dan prije sljedećeg fotkanja). Tako ćeš starom paru baterija produljiti radni vijek.

osvit kaže...

Dok traju traju, kad budem kupovao, kupit ću 4 eneloop gore spomenute, i to je to.

Nekad izbor nije postojao, danas uz Eneloop imaš Camelion AlwaysReady, imaš Turnigy LSD preko HobbyKinga, a zapravo i svaka ozbiljnija marka ima LSD baterije u ponudi (samo što nisu sve kvalitete poput Eneloopa, naravno), barem u svijetu. LSD baterije ćeš prepoznati i po tome što piše da su već iz dućana spremne za uporabu (ready 2 use), znači možeš ih kupiti i odmah koristiti (iako neće biti do kraja pune, naravno, no za prvi silu bit će dovoljno pune).

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice