Dakle, već sam čitao razne teme na forumu ovdje i drugdje, ali imam dvojbu, pa mi treba pomoć nekoga s fotografskim iskustvom većim nego što ga imam ja...
Eto, zagrijao sam se za fotografiju već odavno, ali nakon dugo vremena sam odlučio malo uložiti i učiti jer imam mogućnosti i vremena konačno
Dakle, namjeravam kupit prvi DSLR, tjednima čitam, uspoređujem i na kraju sam suzio izbor na dva aparata: Nikon D90 ili Nikon D3100 (suzio sam na Nikon jer namjeravam radit i s filmom, a u igri je Nikonov analogni, pa prvenstveno zbog mogućnosti korištenja istih objektiva i na digitalcu i na analognom).
Ne muči me toliko samo tijelo, makar je Nikon D90 stariji model, ali i nešto skuplji s nekim očitim prednostima (autofocus motor u samom tijelu, bolji display).
Muči me konkretno sljedeća stvar, pa molim nekoga s iskustvom za savjet:
Nikon D90 mi se nudi rabljeni, u navodno jako dobrom stanju za pristojnu cijenu s AF 18-105 mm objektivom i battery gripom.
Nikon D3100 sam našao novi po vrlo povoljnoj cijeni u kitu s dva objektiva 18-55 mm i 55-200 mm, ali bez battery gripa, naravno.
Konkretno pitanje: je li bolje uložiti na početku u gore navedeni rabljeni D90 zbog battery gripa i autofocus motora u samom tijelu zbog veće kompatibilnosti s objektivima bez autofocusa ali objektivom koji ide samo do 105 mm ili ipak uložit u nešto "slabiji" D3100, ali dobit dva objektiva za više nego povoljnu cijenu, od kojih je, koliko sam uspio pročitati razne nezavisne racenzije na netu, ovaj od 18-55 dobio izvrsne ocjene s obzirom na to da se radi o kit objektivu.
I potpitanje: S obzirom da analogni aparat dolazi s objektivom 28-100 mm objektivom je li pametnije uložit na početku u dva objektiva s obzirom na cijenu ili kupit D90 s objektivom koji se praktički preklapa s ovim koji stiže s analognim ali s nešto boljim specifikacijama i battery gripom. neki ljudi su mi već rekli da se time ne zamaram, jer se objektivi kasnije lako kupuju, ali bilo bi mi drago pri prvoj kupnji dobit dobar odnos dobivenog za uloženo a i tko zna kada će past sljedeća mogućnost za kupnju novog objektiva...
Zahvaljujem na pomoći i odgovorima...