Canon EOS 50D problem s optikom

poruka: 10
|
čitano: 8.126
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Uzeo sam Canon 50D i uz njega dobio optiku

Objektiv Canon ZOOM EF-S 17-85mm f/4.0-5.6 IS USM

e sad, ja s njim moram slikati košarku u dvorani na prilično lošem svijetlu

slike ispadaju mutne i zrnaste, ukratko jako loše...

što, kako da namjestim postavke i što da radim da slike budu donekle dobre...

jer s ovim slikama ne mogu ništa?!

hvala na bilo kakvoj pomoći osim "kupi novi objektiv jer to ne mogu sad"

Jedan od primjera Jedan od primjera
Poruka je uređivana zadnji put pet 12.6.2009 2:37 (Nije_mi_dobro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Canon EOS 50D problem s optikom
Nije_mi_dobro kaže...

Uzeo sam Canon 50D i uz njega dobio optiku

Objektiv Canon ZOOM EF-S 17-85mm f/4.0-5.6 IS USM

e sad, ja s njim moram slikati košarku u dvorani na prilično lošem svijetlu

slike ispadaju mutne i zrnaste, ukratko jako loše...

što, kako da namjestim postavke i što da radim da slike budu donekle dobre...

jer s ovim slikama ne mogu ništa?!

hvala na bilo kakvoj pomoći osim "kupi novi objektiv jer to ne mogu sad"

pa, iskreno, jedino kaj bi ti stvarno pomoglo je upravo ovo - kupi bolji objektiv.
EF 17-85 je optički vrlo spor objektiv, nema druge pomoći do nekog bržeg objektiva - recimo EF 50mm f/1.8 je jeftin, i brz, no vjerojatno i "prekratak"za košarkašku dvoranu.
vjerojatno bi ti idealan bio EF 70-200mm f/2.8 L IS, no vjerujem da je to daleko iznad financijskih mogućnosti većine.
ako trebaš oštre slike, kod ljudi u pokretu - treba ti brži shutter. dakle - brži objektiv, f/2.8 ili još brže. u suprotnom, jedino kaj ti ostaje je dozanje osjetljivosti senzora na ISO 1600, 3200, koliko već treba.

ako slike ispadaju zrnate, što je posljedica visoke osjetljivosti senzora - treba ti veća blenda, dakle opet, brži objektiv.

kao što rekoh, jedina stvarna pomoć je upravo brži, bolji objektiv. ili ako si spreman odreći se autofokusa - stari jeftini brzi manualac. šteta, kod canona i nikona time ostaješ i bez stabilizacije slike, pošto su te dvije firme odlučile masno naplatiti svojim korisnicima blagodati stabilizirane slike.
ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
Poruka je uređivana zadnji put pet 12.6.2009 13:07 (elkarrde).
16 godina
neaktivan

najbolje riješenje je tele objektiv sa iso na 1600, neka profi bljeskalica bi ti pomogla ali ne puno.

canon 50 mm sa otvorom blende 1.8 pravi odlične portrete, slike oštre i pune detalja, ali to bi ti značilo da moraš drčat oko igrača i slikati ih a to ti nikako ne ide u prilog.

kvalitetna obtika jako puno košta i to je jako skup sport ako se ne baviš profesionalno, dakle ako nećeš zarađivati na fotkama bolje ti je kupiti neki ultra zoom koji će pravit lošije fotke, ali zato ima za manje novca veću funkcionalnost, primjerice sony hx1, ne koristi više ccd nego cmos koji se koristi u njihovim slr aparatima upotpomognuta optikom koju isto koriste u slr aparatima, sa 20x zoom.

16 godina
neaktivan

ma bavim se profesionalno s time ali ovaj tren ne mogu do boljeg objektiva biće uskoro, ali moram slikati s ovim do tada

ici se uskoro ovaj Canon ZOOM EF 70-200mm f/2.8 L USM al uskoro al ne sad...

pitanje je bilo kako s ovim što sad imam na kučištu dobiti što bolju sliku,

jer zbog malog otvora blende 4-5.6 slike su tamne a čim povećam ISO slika gubi oštrinu i postaje zrnasta... luuuuud sam...

HELP

17 godina
moderator

S tim sto imas da dobijes bolju sliku (mimo ovih gore savjeta)?

Zasto se ne probas snaci, posuditi objektiv od nekog, ili iznajmiti, za neku malu cifru?

A mozes i probati nagovoriti opcinske vlasti da poboljsaju rasvjetu u dvorani (sorry, morao sam :))

16 godina

Naravno, iskljucis li IS kada fotkas "akciju"?!  A cuj, ISO sto veci, blendu sto vise otvoriti, fotkaj RAW i samo RAW (zato sto ces fotke malo podeksponirati). Onda u PhotoShopu malo podesi histogram (iskljucivo tamo u RAW prozoru!!) i zatim malo smart sharpanja, te onda preporucam skidanje suma sa NeatImageom. I ne pretjerivati sa Neat Image, skini max. 50% suma i upoznaj se sa rucnim postavkama.

Nisam neki fotograf, ali evo mojega primjenjujuci gore navedeno, http://picasaweb.google.hr/matija.pozojevic/SnowKingSljeme2009# (uz maglu + relativno slabije osvijetljenje negoli u dvoranama)

16 godina

I da.. ne mozes gledati fotke jel su ostre da ih povecas na 100%, jer je reza ovog fotoaparata ogromna).. Rastegni na rezu ekrana kompa i ako je to dobro, onda ok! (osim ako ne radis zbilja velike formate fotki)

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.6.2009 13:51 (hrastro).
17 godina
neaktivan
multiaccount kaže...

najbolje riješenje je tele objektiv sa iso na 1600, neka profi bljeskalica bi ti pomogla ali ne puno.

ne koristi više ccd nego cmos koji se koristi u njihovim slr aparatima upotpomognuta optikom koju isto koriste u slr aparatima, sa 20x zoom.

profi blic ti niš ne pomaže na udaljenostima s kojima se radi u dvoranama. uostalom, krajnje je nepristojno blicati igračima u oči.

CCD senzori imaju svojih prednosti nad CMOS, to nije ni po čemu lošija tehnologija, samo je trenutno razvoj otišao u smjeru CMOSa.
i btw, nema kompakta sa SLR optikom. ;)
Nije_mi_dobro kaže...

ma bavim se profesionalno s time ali ovaj tren ne mogu do boljeg objektiva biće uskoro, ali moram slikati s ovim do tada

ici se uskoro ovaj Canon ZOOM EF 70-200mm f/2.8 L USM al uskoro al ne sad...

pitanje je bilo kako s ovim što sad imam na kučištu dobiti što bolju sliku,

jer zbog malog otvora blende 4-5.6 slike su tamne a čim povećam ISO slika gubi oštrinu i postaje zrnasta... luuuuud sam...

HELP

eh, za kvalitetnu sliku na visokim osjetljivostima je 40D bolji od 50D - upravo zbog senzora s većim brojem piksela.
probaj posuditi brži objektiv, bolji fotić, pa isprobaj prije nego iskeširaš (pre)veliku svotu love za novi objektiv.

btw, pošto imaš crop-fotić, vjerojatno bi ti bio dobar i pentaxov 50-135mm f/2.8 u obliku tokine 50-135mm f/2.8. objektiv je odličan, a cijene tokina objektiva su daleko normalnije od canonovih.

hrastro kaže...

I da.. ne mozes gledati fotke jel su ostre da ih povecas na 100%, jer je reza ovog fotoaparata ogromna).. Rastegni na rezu ekrana kompa i ako je to dobro, onda ok! (osim ako ne radis zbilja velike formate fotki)

ovo je dobro rečeno - ako fotke idu na web, vjerojatno neće biti veće od 1024px, tak da imaš puno slobodnog prostora za peglanje šuma i sharpanje.

nema do brze optike - osobno u low-light uvjetima vadim 135mm f/2.8 objektiv, ili ako mi ne treba domet - 50mm f/1.4. nema druge, jedina pomoć je veliki otvor blende.
ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
Poruka je uređivana zadnji put pet 12.6.2009 15:22 (elkarrde).
17 godina
neaktivan

Prodaj 50D i kupi 40D, ima manje šuma. Ili još bolje, promijeni proizvođača.Smijeh

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.6.2009 15:25 (Bara).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Slikanje dvoranskog sporta je jedna od tehnički najzahtjevnijih foto disciplina, teško da se možeš "izvući" bez nabave boljeg objektiva. 70-200 f2.8 bi ti bio idealan, Sigmin i Tamronov su jefitiniji od Canona, makar i ako ne nude stabilizaciju (mislim da ti za sport IS ionako ne pomaže previše).

Dok to ne nabaviš, evo jedan savjet koji ti nisu još dali, ako ti je od koristi - slikaj "rafalno" dakle continuous drive 4-5 slika, ili koliko ti aparat dopušta u RAW modu (a slikaj RAW radi razloga koje su ti već naveli). Od 4-5 slika nadaj se da će jedna biti OK.

Heroj a ne zločinac

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice