Konačno sam pogledao famoznu Žicu, zapravo sam počeo prije par godina i pogledao prvu sezonu, ali sam se tada taman ženio pa onda prestao gledati i tako vrijeme prošlo. Brak sjebe život.
Serija je čista umjetnost od samog početka pa do kraja, stara škola HBO-a, ako nešto rade onda to rade kako spada. Ovo se baš vidi da su nevjerojatno dobro istražili teme o kojima će snimati. Nikad nisam vidio ni SAD, a kamoli Baltimore, ali bi se nakon gledanja ove serije dao kladiti da je sve prikazano vrlo blisko realnosti. Samo se možemo nadati da će se opet nekad snimati serije baš ovakve razine, ovakve kvalitete.
Vjerujem da većina ekipe ovdje zna da radnja serije prati scenu dilera drogom u Baltimoreu, jednom od najopasnijih gradova SAD-a. Serija je hvaljena radi realističnog prikaza tog života, ali teško je shvatiti takvu pohvalu dok se to zaista ne vidi. Dok gledaš seriju imaš osjećaj da si zaista tamo s njima, a likovi su nevjerojatno dobri. Kao da su ih pokupili direktno sa ulica i rekli im da samo rade ono što inače rade. Serija jako dobro prikazuje "dobre dečke" odnosno policiju kako vrlo često znaju zajebati koješta, a opet znaju prikazati nekoga iz kriminalnog miljea kako zna biti human i dobar. Nitko zapravo u seriji nije glavni lik, tu su glavni likovi grad Baltimore i Igra. Pratimo čitav dijapazon persona, od najnižih narkića pa sve do samog gradonačelnika. Inače serija ima prvo fokus na policiju i dilere, pa na luku u Baltimoreu, pa na gradonačelnika i izbore, pa sve do školstva i novinarstva, ali sve je to i međusobno isprepleteno tako da redovito viđamo iste likove.
Vrlo je izražen taj surovi, nemilosrdni američki sustav, odnosno društvo, koje uvijek pregazi najslabije, a najmoćniji uvijek nekako isplivaju. Uvjerljivo je najgore gledati tu jadnu djecu, hrpa ih nema roditelje, hrpi su roditelji narkići ili u zatvoru, nemaju nikakvu zaštitu, sustav ih samo ubacuje u nekakve domove, a tamo je užas. I tako djeca koja su zapravo dobra postaju nasilnici, dileri i narkomani u vrlo mladoj dobi, a onaj koji doživi 25 godina je starac.
I taj krug se stalno ponavlja, opet će njihova djeca postati isto što i oni, ovi veći dileri će kad tad pasti i doći će novi, a droga će se stalno prodavati, a Igra će se igrati. I kada sam gledao zadnju epizodu baš sam razmišljao kako se zapravo ne osjeća nekakav kraj, kao što to većinom bude u serijama, ovdje je osjećaj da je zapravo sve isto, kako je počelo tako i završava.
Ova mi serija ide uz sam bok najboljima, a to su mi Sopranosi, Breaking Bad i sada Wire, top 3 serije svih vremena.
Prava je greška propustiti ovu seriju, tko god nije zaista treba pogledati.