Biciklizam, bicikli, oprema, staze... izdvojena tema

poruka: 30.959
|
čitano: 14.913.774
|
moderatori: XXX-Man, pirat, vincimus, Lazarus Long, DrNasty
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
Re: Biciklizam, bicikli, oprema, staze...
Keops kaže...
Imam pitanje manje vezano za opremu i bicikl, ali više za samu vožnju ako netko ima iskustva s ozbiljnijim kilometražama u jednom danu. Do sad sam uglavnom vozio do 100 km ture, a pripremam se uskoro za 200 km. Raspored mi je takav da ću izgleda za mjesec dana imat super priliku za tih 200, a jedino me muči kako ovih mjesec dana iskoristit najbolje za pripremu za takvu rutu.
Trenutna razina fizičke spreme mi je da odradim 100 bez problema i ok sam idućih dana, nije da me noge ubijaju i da sam zgažen. Ali 200 u ovom slučaju nije 2x100 i nisam siguran što mogu očekivati pogotovo jer ulazim u Liku s velikim usponom nakon 100. km. Ako imate iskustva malo da opišete kako vam je bilo…

Najbitnije je da jedes puno i piješ. Vise nego kaj ti se cini da trebas. Puno kalorija ces potrosit bez obzira kolko jako tjeras.

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
17 godina
Keops kaže...
Imam pitanje manje vezano za opremu i bicikl, ali više za samu vožnju ako netko ima iskustva s ozbiljnijim kilometražama u jednom danu. Do sad sam uglavnom vozio do 100 km ture, a pripremam se uskoro za 200 km. Raspored mi je takav da ću izgleda za mjesec dana imat super priliku za tih 200, a jedino me muči kako ovih mjesec dana iskoristit najbolje za pripremu za takvu rutu.
Trenutna razina fizičke spreme mi je da odradim 100 bez problema i ok sam idućih dana, nije da me noge ubijaju i da sam zgažen. Ali 200 u ovom slučaju nije 2x100 i nisam siguran što mogu očekivati pogotovo jer ulazim u Liku s velikim usponom nakon 100. km. Ako imate iskustva malo da opišete kako vam je bilo…

A gle, nije puno niti različito.

Sve više od dva sata vožnje bi ionako trebao gutati elektrolite, ne samu vodu.

Ja sam di cijedio limetu i miješao unutra glukozu, fruktozu i malo soli.

Ako te zanima, mogu se probati prisjetiti omjera.

Uglavnom, dobiješ sirup koji onda razrjeđuješ s vodom. Dakle neka budget varijanta elektrolitskih pića.

Za hranu se samo trpaš energetskim pločicama i poanta je da nonstop po malo jedeš i piješ. Želudac nikad prazan niti pun.

Znači svakih 15 min. par gutljaja pića, pola sata-sat energetska pločica.

Za neku usporedbu, na 300 km (i ne znam sad točno koliko visinske, 6 ili 7 km) mi je Garmin rekao 13000 kalorija.

S tim da sam ja 193 cm i 90-tak kg.

Tako da što god pojedeš neće ti biti dosta i potrošit ćeš se, samo se nemoj dovesti u situaciju da nastupe glad ili žeđ jer će ti performanse pasti i ave ćw ti biti puno teže.

Gledam te!
14 godina
Biciklizam, bicikli, oprema, staze...

Tako nekako i planiram. Uzeti u decathlonu gelove i elektrolite te putem nadolijevati vodu i kupovati snackove po dućanima. Računam svakih 50 km 10-minutne pauze raditi, a tijekom vožnje konstantno piti i grickati nešto. 

Što se tiče opreme, muči me najviše set za popravljanje. Da idem na klasični pristup s rezervnom zračnicom i pumpom ili neki repair sprejeve i CO2? Vozim specku 23 mm tako da bi me potencijalno mijenjanje zračnice psihički ubilo :D

0 0 hvala 0
20 mjeseci

Tubeless - majka. Crvi i pumpa za veću rupu.

Timo: "...samo neinformirani krajnji korisnik moze kupiti AMD proizvod, za igranje"
9 godina
Keops kaže...

Tako nekako i planiram. Uzeti u decathlonu gelove i elektrolite te putem nadolijevati vodu i kupovati snackove po dućanima. Računam svakih 50 km 10-minutne pauze raditi, a tijekom vožnje konstantno piti i grickati nešto. 

Što se tiče opreme, muči me najviše set za popravljanje. Da idem na klasični pristup s rezervnom zračnicom i pumpom ili neki repair sprejeve i CO2? Vozim specku 23 mm tako da bi me potencijalno mijenjanje zračnice psihički ubilo :D

Pa za takvu voznju ja bi ti prvo preporucio šire gume. 28mm barem. Razlika u vibracijama je velika i to osjetiš na takvoj udaljenosti. Zracnicu je isto lakse promjenit.
Ja ti trenutno imam Schwalbe Pro One gume i mogu ih namontirat bez ikakvog alata. 10min max mi treba za promjenu zracnice.
Te gume imam jos od prosle sezone i tek mi se jedna probusila prvi put prije 2 tjedna.

Pumpu ima neograniceno koristenja, a co2 nema. Jos ak nemas iskustva sa co2 mozes zeznut i ode plin u vjetar. 
Još je taj jedan co2 teži nego mini pumpa.
Co2 je za utrke kad trebas instantno napumpat gumu i imas tubeless slozen.

Ti trebas nekaj kaj je sigurno, a ne brzo. Nema potrebe panicarit. Smireno i polako si to složiš

Ovo ti ja koristim na voznjama

prah za boce - https://4endurance.hr/products/nrgy-unit-drink-90-nduranz-1500-g

gelovi - https://4endurance.hr/products/nrgy-gel-45-16x-nduranz  (po meni najjaci gelovi.45g ugljikohidrata po gelu i malo vise od 1 euro po gelu)

kruta hrana - https://www.decathlon.hr/p/338215-217812-zitna-plocica-prelivena-bijelom-cokoladom-sumsko-voce-x-10.html

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
Poruka je uređivana zadnji put pon 19.5.2025 8:51 (Santana).
8 mjeseci
Keops kaže...

Gelove nikada nisam volio, ne znam ne pašu mi. Ono što sam si znao uzeti povremeno je bio snickers ( jer čokolada + kikiriki ), što se tiče samih elektrolita to je jednostavno obična sol sprešana u "fino govno", elektrolite možeš zdravije i jednostavnije nadomjestiti sa žlicom/dvije morske soli u bidon sa vodom, nije fino kao elektrolit tablete, ali je svakako jeftinije i zdravije. Što se tiče gume, prebaciš na tubeless, uzmeš crve, pumpu i co2 patronu i udri gas. :)

9 godina

Ja ne preporucam tubless na gumama koje su ispod 28mm. Jednostavno je pritisak prevelik da se stigne sama zakrpat. Ne žuri mu se nigdje i ima vremena za promjenu zracnice.

Inace imam tubless i na mtb-u (naravno) i na biciklu za posel (40mm guma) da ne misli netko da sam protiv tubeless-a

Zanimljivo bi bilo cut preporuku od Srednji koji vozi brevete vise od bilo koga tu aktivnog da veli svoju preporuku

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.5.2025 9:16 (Santana).
Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina

E2

Ne tretirajte ljude kao budale ali nikada nemojte zaboraviti da oni to jesu! People who drink light beer do not really like beer. They just like to piss a lot.
16 godina

Evo da ti i ja odgovorim mojih prvih 200 km. Išao sam sa frendom na brevet sa mtb-om, Nakamura Catch 5.4. Znači tenk, težak on, težak ja. Do tada sam vozio do Samobora, Donji Dragonožac, sve male neke rute, 50-70 km i par puta Sljeme i jednom Plešivica.

Ono što sam tada naučio da ti treba netko pored tebe sa iskustvom. Da prepozna što ti se dešava i da ti savjet, jer lako izgoriš. Ne znam kad planiraš tih 200 ali moj ti je savjet da se prijaviš na ki 200 brevet, baciš oko jel možda nekog znaš, ako ne, i ako ja neću ići, mogu ti preporučiti nekog da baci oko na tebe. Ako si fizički vozio 100 onda možeš i 200, ali to mora tvoja glava odraditi prvo, a onda i tijelo. Breveti su u stvari više druženje nego opaka vožnja. Mi vozimo to po 10 sati, ne zato jer nemremo nego zato jer kako netko u ekipi bonka, tak planiramo pauze. Da, sad smo bahati pa na 200 uzimamo manje stvari jer su nam preteške kao, ali uvijek se dogovorimo ključne stvari da ima svatko za sebe. Da, co2 je brz, ali kad ga potrošiš, nema ga više, pumpa je majka. Ja nosim oboje, inače sam osoba koja je bolje da imam a da mi ne treba. Na prvom brevetu ove godine, zagrebački Bonk, koji je kretao iz Prečkog, pa prema Petrinji i natrag, bilo je 16 bušenja guma, frend je bušio 4x, u Sisku kupovao zračnice jer je potrošio svoje i od kompe s kojim je vozio. Ne znam od kuda si, ali ako si iz Zg, možemo se dogovoriti pa zajedno prijavimo neki 200 brevet, pa da vidiš kako to izgleda. Razlika je velika između 100 i 200, ne samo 100, to je najmanja briga, to možeš odvrtiti ja sam siguran. Pitaj slobodno kaj te zanima, možemo i na koju vožnju, kavu, hidru...

EDIT: i da napomenem, mi smo više manje starija ekipa sa viškom kilograma, mladi i brzi su gotovi za 6-7 sati...ali oni ne jedu bureke po putu 

EDIT2: Sad sam vidio da planiraš za mjesec dana na 200, onda ovak, pumpa obavezno, ak imaš mjesta za co2 super, ja na 200km napravim 2 dupla sendviča (integralni tost i između puter, pureća šunka, sir, kiseli krastavci...neki stavljaju i malo đumbira jer on smiruje želudac, ja nemam s tim problema pa ga nisam sad neko vrijeme stavljao) i prerežem po dijagonali da dobijem 4 sengule, to ti je gorivo na svakih 40km; uz to imam 1 protein bar i jedan giant bar kao backup; sa sobom nosim ISO šumeće tablete, sa 4endurance, malo mjesta zauzmu i dobro dođu, koristim ih nakon 100km; u prvih 100 km pijem vodu, kavu, colu rijetko kad ili hidru; kad sam sa svojim prascima onda već znamo gdje stajemo i jedemo burek, to je već mantra na određenim brevetima da vozimo brevete zbog bureka; ono što ja još uzmem, doduše na 300 i više km je mješavina datulja, oraha, badema i kikirikija, to zajedno stavim u plastičnu vrećicu, imam jednu torbicu koja služi za bidon u stvari, tu držim tu vrećicu i stalno grickam, sbakih 5-7 km malo gricnem, nikad do sad nisam bonkao, imao grčeve ili problem sa želucem; boce koje nosim je jedna od 500 ml i jedna od 750, po mogućnosti da nisu crne jer ti se zgrije voda začas po ljeti, i vodu mijenjam na svakoj stajanki; pumpa mi je zavezana u prednji bidon, ostali alat i co2 i zračnice su u torbi ispd sica i torbi ispod glavne cijevi okvira; 1 sendvič stavi, u torbicu za bidon sa sjemenkama a jedan je u dresu na leđima; u dres još stavim mob, jer volim da je uz mene, ako padnem ili se nekaj desi da me odvoji od bicikla, maramice, prsluk u srenji džep, u desni džep one iso tablete i peper sprej...to je moja standardna oprema za 200 km

Ne tretirajte ljude kao budale ali nikada nemojte zaboraviti da oni to jesu! People who drink light beer do not really like beer. They just like to piss a lot.
Poruka je uređivana zadnji put pon 19.5.2025 15:09 (Srednji).
16 godina

Ono što sam zaboravio napisati u prethodnom postu....nemoj si staviti ograničenja, tipa vozim toliko i toliko pa ću stati, ili si planiraj pauze po mjestima gdje imaš kaj za kupit i natočit bidone ili vozi po osjećaju, naravno ako ideš solo. Zaboravi na brojke, nemoj gledat Garmin, samo uživaj u vožnji. Mi znamo sa jednim stajanjem na kavi, preći preko 100km samo sa većim bidonom....znači niti litra vode na 100 km....samo si pravilno rasporedi hranu i miran si, one grickalice zali sa gutljajem vode i ne buš moral ni stajat

17 godina
Srednji kaže...

boce po mogućnosti da nisu crne jer ti se zgrije voda začas po ljeti

Da se nadovežem na ovo jer sam ostao bez vode kod Knina na +40: samo odčepi bocu. I bijeli/prozirni bidon će ti skuhati začepljenu bocu pod direktnim suncem. Ispravanje će odraditi svoje i neće ti se zagrijati ako para ima gdje izaći. Ekspres lonac spika.

Gledam te!
9 godina

Kaj se tice prave hrane ja sam se zeznuo kad sam dosel u Novo Mesto. Tam pojel pizzu i nakon toga sam bil užasno žedan. Trpal vodu u sebe i skoro sve povratil. Tak da vise to ne jedem na voznjama. Burek isto ne znam kak bi mi sjel pogotovo ak je masni

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.5.2025 16:17 (Santana).
Moj PC  
1 0 hvala 0
6 mjeseci
Keops možda tebi odgovaraju te duge pauze od deset minuta pa onda OK. Ali ja to izbjegavam zato što mišići ohlade i mliječna kiselina izbija kad god ponovo krećem nakon duže pauze i smara me. Tako da radim male pauze po potrebi, znači pišanje , pojest čokoladicu , dvije- tri minute pauza i vozi. Nisam ljubitelj duge vožnje tako da tek napravim godišnje dvije- tri vožnje od 100km. Od 50 do 75 km su mi taman.
Ali svaka ćas tko voli/želi i može brevete raditi 👍
16 godina

Da, mi tek kad završimo, onda se ubijemo u pizzama, ćevapima i ostaloj zdravoj hrani. Ali burek nam je energetska bomba, neki moji ga podijele na 2 dijela da imaju. Ali samo od sira, ne meso, to može teško sjest na želudac.

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.5.2025 8:41 (Srednji).
14 godina

Hvala svima, lijepo ste se raspisali i dali korisne savjete, a i drago mi je da smo okrenuli postove s tehnikalije na iskustva vožnje .

Malo me demotiviralo već drugo bušenje gume na Jarunu u mjesec dana - komadić stakla u oba slučaja. Ne znam jel do Jaruna, gume ili tlaka. Pumpao sam ih na 8 bar (preporuka 7,5 max 8,5). Kaže prodavač u Rog Jomi da bi moglo bit do tlaka ako su nove gume (2025. kupljene). S druge strane samo na Jarunu se na to šugavo staklo buše, van Zagreba po cestama nikad problemi. U ovoj situaciji jučer sam isprobao i decathlonov repair sprej koji je zakrpao gumu, ali na specki ne može ostvariti dovoljan tlak pa mi je guma bila mlohava i dovoljno samo da se dovezem doma. Uvjerio sam se da ne bi s tim sprejevima na putovanje nego kako ste preporučili - rezervna zračnica i pumpa.

Ali dobra prilika da zamjenim trenutne continentalove GP attack s robusnijim Gatorskin. Znam da su tvrđe i slabijih performansi od ostalih continental modela, ali spremam sam žrtvovati brzinu za osjećaj mirnoće s debljom gumom. 

Inače, vozim specku iz 70ih i baš s njom želim odraditi tih 200 km pa zato ne bi mijenjao 23 mm za širu gumu. Bajk leti, a posebno sam osjetio to na nizbrdici kako pomalo ubrzavam i prestižem frenda na njegovom skupom triatloncu .

Spominjali ste pauze. Meni je 10 min max pauza koju radim i čini mi se ok, nikako se ne ohladim u 10 min i kad sjednem na bajk kao da nisam ni pauzirao. 

2 0 hvala 0
16 godina

Neka te sekira bušenje gume na Jarunu, to je normalna stvar. Ja sam prošle godine u travnju bušio gumu 6 puta i to po cestama van grada. Neobjašnjivo. Pregledavao gumu iznutra, izvana, svaku zračnicu sam gledao sa povećalom, razgovarao s njom....ma svašta. I nakon toga zatišje. Tako da kod bušenja guma nema pravila. Ako pomaže, koristim Continental zraćnice, 700-25, i gume Continental GP5000. Pokazale se kao jako dobre i svi iz ekipe ih koriste.

16 godina
Keops kaže...

Spominjali ste pauze. Meni je 10 min max pauza koju radim i čini mi se ok, nikako se ne ohladim u 10 min i kad sjednem na bajk kao da nisam ni pauzirao. 

Znači ono kaj sam napisal....vozi po osjećaju....bez pritiska

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.5.2025 11:06 (Srednji).
9 godina

Ja busim na sitno staklo tek kad su mi gume potrosene. Vec prije dosta vremena sam se prebacio na TPU. Puno su manje i nisu mi se pokazale nist losije od klasicnih zracnica.

Na aliexpressu kupim ridenow

Nosim dvije kam god da idem, a daju se i krpat

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.5.2025 12:45 (Santana).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

e baš me zanima TPU, znači zadovoljan si sa TPU? Ja sam ih kupio, do sad nisam imao potrebu koristiti iste, nosim 2 TPU sa sobom ali i 1 normalnu zračnicu....kakva je situacija kad ne voziš? Navodno se brže ispušu nego obične zračnice....daj sad ti mene nešto nauči 

Daj nam usporedbu....thx

9 godina

Zadovoljan sam skroz. Ne sjecam ti se vise kak su se brzo butyl praznile.

Ja si to provjerim prije voznje da bude pritisak kak treba. Mozda se isprazni za 0.5-1 bar kroz tjedan. Mozda malo losije od butyl,  al definitvno bolje od lateksa

Nije mi to nikakav problem.

Kaj se bušenja tice ja imam srece. Ove sezone samo jedno bušenje, a prosle sezone mozda dva bušenja.

No mislim da ak nesto probije gumu da je svejedno kaj imas unutra.

Ja preporucam. Neki su imali losija iskustva jer su se znale pustit zrak same od sebe, a rupe nigdje. Valjda neka tvornicka greska

6 mjeseci
Jedan kolega inače serviser bicikala nas je savjetovao da ne radimo to. Kaže da kad su gume non stop pod visokim tlakom da se malo deformira vanjska tj. vlakna se razvuku i da se lakše buši radi toga. I da je pravilno da očuvate gume da ih nakon svake vožnje malo ispustimo i tek pred vožnju napumpamo na potreban pritisak. Tema su bili trkaći bicikli sa gumama sa tlakom od 6,5 do 9 bara jel.

Koliko je to točno ne znam ali što su starije i istrošenije lakše se buše.
9 godina
Sirotanovic kaže...
Jedan kolega inače serviser bicikala nas je savjetovao da ne radimo to. Kaže da kad su gume non stop pod visokim tlakom da se malo deformira vanjska tj. vlakna se razvuku i da se lakše buši radi toga. I da je pravilno da očuvate gume da ih nakon svake vožnje malo ispustimo i tek pred vožnju napumpamo na potreban pritisak. Tema su bili trkaći bicikli sa gumama sa tlakom od 6,5 do 9 bara jel.

Koliko je to točno ne znam ali što su starije i istrošenije lakše se buše.

A gle ja stalno vozim. Da mi bicikl stoji tjedan dana sigurno nebi pumpal svaki dan.

Inace danas je moderno da se voze šire gume. Od 28 do 32 sa nizim tlakom. Pogačaru su izmjerili 33mm na nekim utrkama. Čim je bolja pologa to su uže gume brže, al svi znamo po kakvoj podlozi mi vozimo. Vibracije nas usporavaju bez obzira na to kaj gume na 8 bara imaju osjecaj da su brže

14 godina

Postaj sliku bajka da povežem nickname.

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.5.2025 23:53 (nansale).
16 godina

ne hvalim se, ali nema još 1 km odvožen , nadam se za vikend kojem metru

14 godina

Evo i moj čeličnjak.

4 0 hvala 1
13 godina

Molim ako ima vlasnika duotts c29 da napiše kakva su mu iskustva. Npr, može li se s njime po medvednici (do tornja i sl.) obzirom na jačinu motora/kapacitet baterije. Te eventualni problemi i način servisiranja kod u RH.

Luc
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

imam ja od prošlog ljeta, prezadovoljan

preporučio ga nedavno jednom kolegi tu s foruma, također pozitivno iskustvo

za medvednicu ne znam jer nisam iz zg-a, ali on ima najjači motor od svih u toj kategoriji, tako da ako netko može, može on

jamstvo daju godinu dana i izuzetno su susretljivi, meni se raspao ležaj prednjeg kotača, poslao im slike, drugo jutro odgovorili da zamjenim cijelu glavčinu i javim im koliki je trošak. otišao u bike shop, uzeo ponudu za najbolju glavčinu koju imaju, 52 eura s ugradnjom poslao im ponudu, uplatili puni iznos bez problema ikakvih

kolega ima f26, otišao mu kontroler, javio im se mailom, drugi dan poslali novi, za par dana stigao

customer support fantastičan

što se tiče klasičnog servisiranja to je bicikli kao i svaki drugi te ga može servisirati svaki bike shop u hrvatskoj

moja preporuka, odmah uzmi komplet sa hidrauličnim kočnicama njihovim, puno su bolje od mehaničkih koje dolaze s njim tvornički - nisu mehaničke loše, ali hidraulične su next level shit, a sada vidim da je samo 40e nadoplata za hidraulične, prije je bila 75, no brainer za te novce

http://www.njuskalo.hr/korisnik/VTxCRO
Poruka je uređivana zadnji put sub 24.5.2025 9:18 (Hacker002).
13 godina
Hvala. I mislio sam odmah hidrauliku, jer nije puno nadoplate. Ovo za jamstvo vrijedi samo ako se kupuje direktno sa njihove stranice ili?
Luc
17 godina

ne znam iskreno kako funkcionira jamstvo ako kupiš sa third-party stranica, ali ni ne vidim potrebu jer oni na službenoj uglavnom uvijek imaju najbolju cijenu, a dostava im traje svega par dana, dolaze iz poljske bicikli, samo ga treba sastaviti i moj savjet napraviti nulti servis, onda si miran i znaš da je sve ok

http://www.njuskalo.hr/korisnik/VTxCRO
17 godina

Napravio cca 500 km sa novom biciklom i zadovoljan...

Rute su  orprilike 50% asfalt, 50% kamenje / šuma / pijesak

Moj PC  
9 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice