SQL Developer

poruka: 4
|
čitano: 7.519
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
7 godina
neaktivan
offline
SQL Developer

Pozdrav

 

Ukoliko ima netko tko je SQL Developer/Administrator bio bi jako zahvalan kada bi me malo uputio u ovaj posao

 

Konkretno me zanimaju ove stvari za početak:

 

- Očekuje li se poznavanje rada u što više baza podataka(MySQL, MS SQL, Oracle.....) te ako jeste da li se i očekuje istovremeno dobro poznavanje PL/SQL i T-SQL?

 

- Kada se radi sa bazama podataka da li je potrebno znati i administraciju na određenom operativnom sustavu?

 

- Koliko je potrebno poznavanje XML-a,JSON,AJAX,Rest... u radu sa bazama? 

 

- Na koji način u kućnom okruženju bi bilo najbolje se spremiti za ovakav posao?

 

- Koliko je poželjno poznavanje programiranja u R?

 

Ukratko malo i o meni:

Iako radim posao koji nema veze sa informatikom, u slobodno vrijeme učim programiranje,baze....Imam iskustva sa C#(win forms aplikacije), baze podataka(osnovni sql, kreiranje baza i postavljanje upita) i komunikacija preko raznih servisa(xml,json...)

Već neko vrijeme me zanimaju baze te učim o njima preko pluralsight-a, raznih izvora sa youtuba, knjiga i skripti sa interneta ali nakon što lagano savladavam onaj osnovni sql dolazi do biranja platforme pa bi volio kada bi me netko malo uputio kojim smjerom ići i kako se dalje razvijati.

 

Sve sugestije koje imate su dobrodošle i hvala unaprijed :D

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: SQL Developer

1) Najčešće ne. Kompanije se uglavnom drže jedne tehnologije.

2) U velikim firmama te uloge su odvojene. U manjim (čitaj - u praksi), da, očekuje se da znaš i administraciju i development dio.

3) XML - da, JSON - da, AJAX - to je vezano uz front-end, nisam siguran kako baza u taj scenarij ulazi, Rest - poželjno

4) Ako govorimo o Microsoftu, instaliraš bazi u lupaš upite po njoj

5) Mislim da na spomen R većina poslodavaca će te blijedo gledati. Međutim, definitivno ti može biti neki edge naspravom ostalih kandidata, posebice jer to znači da ti programiranje u "standardnim" jezicima i nije neka znanstvena fantastika.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
12 godina
online
SQL Developer

U mojoj firmi se drže jedne baze (točnije, jednog vendora) po projektu - trenutno je najpopularniji SQL Server (2012 naviše), slijedi ga Oracle (11g mislim) i na kraju Postgres (jedan projekt koliko znam).

DB developeri su isključivo to, nemaju veze sa aplikativnim dijelom sustava (nikakvi klijenti, web servisi i slično) - isključivo SQL što je istovremeno dobro i loše, imho.

Usto, od njih se očekuje dobra analiza performansi query-ja, otkrivanje bottleneckova, dijagnostika, tuning i slično. Poznavanje XQuery-ja je nužno, koliko god bio gadan (barem osobno). Gotovo svi također poznaju i OLAP (koji se koristi praktički isključivo za reporting sustave), DWH i BI.

Jedna kolegica trenutno baš uči prije spomenuti R, za potrebe statističke analize - to je recimo posve novo u firmi u kojoj radim.

 

EDIT: Skoro sam zaboravio, bilo bi itekako poželjno naučiti raditi sa nekakvim source control sustavom, na mojem projektu se koristi TFS te su sada sve baze pod source controlom odnosno dio su VS solutiona kao database projekti.

Tu je bilo priličnog otpora kod bazaša jer je njima naravno najlakše "roknuti F5"  na nekakvu skripticu kroz SSMS i ta-da... E, pa neće ići. Sljedeći release mu samo zgazi promjenu i ciao (dogodilo im se preko nekoliko puta), pa se ti sjeti što si radio u nekoj tamo proceduri.

No, ipak su se s vremenom naučili check-inati promjene kroz VS.

Nije bitno je li to TFS, Git ili Mercurial - bitno je shvatiti o čemu se tu uopće radi. Poslije je switch sa jednog na drugi sustav više-manje kamilica.

 

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
Poruka je uređivana zadnji put pon 1.5.2017 20:39 (pr0n_addict).
Moj PC  
2 0 hvala 1
7 godina
neaktivan
offline
SQL Developer

Hvala vam puno na odgovorima

 

Po odgovorima sam zaključio da je onda bolje posvetiti se jednoj tehnologiji, prelaz između tehnologija kod baza nebi trebao biti nešto kompliciran.

 

E sad, bi li ovakav profil možda odgovarao firmama:

-Dobro poznavanje SQL, T-SQL, OLAP, administracija baza

-Poznavanje programiranja C#,XML, Javascripta, R

-Certifikati 70-461: Querying Microsoft SQL Server 2012/2014 i 70-462: Administering Microsoft SQL Server 2012/2014

-Poznavanje osnova administracije i možda certifikat 70-410: Installing and Configuring Windows Server 2012

 

Spomenuo sam ove certifikate jer već učim iz materijala za pripremu ovih certifikata a kad bi i položio možda bi i firma imala dodatne kompetencije :D

 

Pričao sam sa jednim likom usput koliko sam uspio i došao do zaključka kada bi išao ovim putem da bi jednog dana uz iskustvo i znanje mogao konkurirati za data analyst u njegovoj firmi, što mi se čini kao jako zanimljiv posao.

E sada,budući da imam već 28 godina i bez iskustva u informatičkoj branši smatram da bi ovo mogao bez problema savladati ovo da budem konkurentan na tržištu, za razliku od programiranja gdje vjerujem sigurno bi teže mogao biti konkurentan.

 

I hvala na savjetu za TFS, nisam ni pomislio da bi ga za ovaj posao trebao znati :)

 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice