S obzirom da uskoro planiram u DE po auto, trebao bi pomoc oko interneta i zoll tabli.
Iako mi mozda internet niti nece trebat, volio bi ga imat jer planiram sa autom kojeg mislim uvest odvest na krug Nurburgringa, pa prije toga trebam zamjenu ulja u motoru i ulje u kocnicama, imam bonbon mrezu (bezugovorna na 2god) i ne kuzim jel mogu slobodno koristit internet posto se radi o Njemackoj ili ne... Vidim tam da je to Zona 0 ali ne vidim nista dal mogu normalno surfat internetom (vidim da za pozive nesto sitno naplacuje)
A druga stvar je zoll table, autokuca u kojoj bi kupio auto nemre izdat zoll table, a pak sam vidio da oni koji to izdaju imaju cudna radna vremena (do podne ili tak neke fore), jel to istina ili ja jednostavno krivo gledam ? Ima neka alternativa, jer isao bi tamo avionom koji vecinom slijece oko ~14.00 tak da ak oni stvarno rade tak onda ono...
Internet, pozivi i poruke kada si u EU rade isto kao da si u HR, to jest i bolje jer u sklopu svoje tarife možeš zvati cijelu EU besplatno, što ne možeš kada si u HR. Tako da slobodno radiš šta god želiš - vrijedi samo za EU!
Što se tablica tiče taj dio ne znam, ali vjerujem da imaju sve informacije na netu, ipak o DE pričamo. Ako ti autokuća neće pomoći u rješavanju istih pitaj ih bar gdje ih možeš sam riješiti pa onda možeš provjeriti točno radno vrijeme i sve što ti treba.
Već sam otvorila zasebnu temu ali su mi rekli da ovdje pitam.
Tražim limuzinu, a kriteriji su:
- lijep dizajn
- 2015-2019 godište
- dizel
- manualni mjenjač
- minimalno 150ks
- od opreme najvažniji su parking sezori naprijed i nazad i zadnja kamera (poželjan i senzor mrtvog ugla)
Odlućujući kriterij je očito novac i što se tiče mog budućeg budžeta od oko 13k€, limuzine koje ispunjavaju ove kriterije su:
Renault Talisman 1.7, Ford Mondeo 2.0 tdci, možda još BMW 318 GT ili BMW 320 GT.
Ako bi se odlučila za BMW onda bi vjerojatno morala uzet godinu dvije starije auto koje je više prešlo, vjerojatno 200k-250k a to je malo riskantno a inače bi gledala do 170k kilometražu.
Talisman mi je najljepša limuzina, zato mi je on broj 1 za sada a Mondeo je dosta prostran i čini mi se pouzdan auto, lijep sa prednje strane a ok i pozadi. Rado bi ja i Audi ili Mercedes ali preskupi su mi.
Dosta sam još auta gledala ali teško je naći neko koje ispunjava baš sve moje kriterije a ne dolazim mi u obzir da uzmem neko koje ih ne ispunjava jer za mene je to puno novca i onda naravno da ću uzet neko koje će me baš oduševiti. Planiram kupit auto krajem ove godine i kada skupim novac, onda bi odmah sve platila, dakle ne bi leasing i sl.. Također ako imate neki savjet za podijet, cijenila bih jer će ovo biti prvo auto koji kupujem.
Moj je plan izabrati auto koje mi se sviđa na AutoScout24 ili mobile.de, možda platit i Car vertical iako neki govore da je to super a neki da je beskorisno. I onda od neke dobre autokuće zatražit da mi oni uvezu auto jer sam čitala da je puno skuplje ako sam uvoziš kao fizičko lice. Također sam mislila povesti i automehaničara sa sobom da pogleda malo auto, tako da budem što sigurnija da je sve u redu. Znam da sam malo rano krenula o svemu ovome razmišljat ali šta ću kad sam jako uzbuđena haha
BMW limuzina 2015-2019 za 13k ne postoji. Lažem, postoji, ali sa 300k km, što ne bi nikome preporučio. Budžet ti je dosta nerealan s obzirom koje godište auta tražiš, što si vidjela i sama jer u njega ulazi samo Talisman, koji gubi bolesno na vrijednosti i ne može konkutirati drugih markama, zato njega i nalaziš jedinog za te novce. Mondeo, Passat, Octavia, sve prihvatljivo, ali opet, 13k za 2015+ praktički neostvarivo. Ili povećaj budžet ili ideš na stariji auto ili ideš na manju klasu auta. Plus, ako planiraš kupiti auto krajem godine dosta se situacija između sada i onda mijenja, tako da ti nije baš reprezentativno sada gledati aute. Kada imaš novac spreman ubaciti parametre i svaki dan gledaj pa kada dobra ponuda dođe odmah djeluj. CarVertical zaboravi, smeće totalno, bolje da zapališ te novce. Bajke o uvozu autokuća jer je jeftinije nego uvoz kao fizička osoba također zaboravi, to ne postoji. A da će ti neki mehaničar htjeti odvojiti 2-3 dana da ode s tobom u DE pogledati auto sumnjam, tj hoće ali ćeš mu platiti 500€ za to. Plus zoll tablice, pa vozi nazad 1000km, trošak, što vremenski što financijski, pa dođe kazna ovo ono, nije to ekskurzija na Plitvice i ne bih to savjetovao nekome tko se ne razumije bar malo u te stvari. Autoscout također zaboravi jer su tamo više lažni nego pravi oglasi, mobile.de je kralj u DE. No s obzirom na sve, moj savjet ti je imati novce na hrpi i njuškalo svaki dan po unaprijed određenim parametrima, pa kada se pojavi auto odmah reagirati, nađe se dobrih dealova ako ti ne gori kupiti auto u 5 dana, a i puno je lakše povesti nekoga sa sobom pogledati auto nego da mora ići na par dana 1000km.
Hvala na savjetima. Da, vjerojatno je ipak najbolje pričekati kraj godine pa onda gledati kakvo je stanje. I to kad sam rekla da bih povela automehaničara sa sobom, mislila sam ovdje u autokuću kad mi oni uvezu to auto. Ne mislim ni ja ići u Njemačku. Godišnje odvozim oko 2000-2500 km, pa zato mislim da i ako uzmem neko koje je prešlo 200 000 km da ne bi bio toliki problem ako je dobro održavano jer ja radim remote pa mi auto ne treba za vožnju na posao. Ok mi je i 2014/2015, ako zadovoljava sve ostale kriterije.
I zaboravila sam reći zašto nisam do sada gledala na njuškalu. Pa zato jer živim u BiH pa bi me uvoz isto koštao. Trebalo bi biti jeftinije nego u drugim EU zemljama ali opet ne znam. A na našem OLX-u ima jako loš izbor i ne mogu naći ovo što meni treba... Pa pretpostavljam najbolje mi je pričekati kraj godine i onda ozbiljno gledati.
I zašto Talisman gubi na vrijednosti?
Veliki sam ljubitelj Renaulta, dosta sam ih imao osobno imao, ili u obitelji, i imao sam nekoliko službenih. Izuzetno su dobri auti. Po pitanju Talismana, auto gubi na vrijednosti jer su se njihovi 1.6 dizeli i 1.7 dizeli pokazali jako problematičnima, i ovjes je jako osjetljiv i često se treba nešta mijenjati... Na našim prostorima benzinac ni ne postoji. Jedina dobra motorizacija u tom autu je 1.5dci li 2.0dci, 2.0 drže cijenu i to jako dobro, a 1.5dci je jedva dovoljan za taj auto, mogu nastati problemi kada se vozi 5 ljudi u njemu i pun gepek, i dalje ostaju problemi sa ovjesom!
Za tvoj budžet, ako si u bih, traži tu na oglasnicima auto, slabiji je izbor no dok platiš uvoz od bilo gdje gubi se smisao kupovine.
Moje osobno mišljenje, da živim u BiH, želim lijepu limuzinu da znam za šta sam dao 13k eur, išao na Audi A3 limuzinu, imaju dvija auta na olx oglasniku, jedan predivna crvena boja i za 24.900km i 193tkm, drugi sivi koji mi isto lijepo izgleda i 23.900km 215tkm 1.6tdi oba auta, majstori su dobro upoznati sa njima, nemaju izraženih mana i lako se proda dalje, možeš hatchback za nešto manje novca naći