Spajanje zvucnika na pojacalo (4 na 8 omh)

poruka: 148
|
čitano: 145.929
|
moderatori: DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Hehe sad je ispalo da ja to kupujem samo da bi imo glasnije zvucnike od frenda!!!Ne nego sam to usporedio sa Z2300 jer sam ih i sam planiro kupit posto su aktivni subovi dosta skupi ,ali posto sam uspio nabavit pojacalo sad sam odusto od Z2300 i onda sam samo usporedio da u njihovom cijenovnom rangu 1300-1600kn mogu imat puno bolje zvucnike koji ce imat kvalitetniji zvuk i u svakom slucaju vise snage,a frend je bio samo neka poveznica samnom i Z2300!

Za informacije ti puno hvala!!!

I samo jos jedno pitanje:Kad na subwooferu pise da ima dvije zavojnice 2x4omha npr. dali onda on ima otpor 4ili8omha??

bla..bla..bla
Poruka je uređivana zadnji put pon 4.1.2010 11:41 (Quwei).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Hehe, ma samo kao detalj sam stavio to da bi bio glasniji xD

2x 4 oma ti ima ili 2 oma ako zavojnice spojiš u paralelu ili 8 oma ako spajaš u seriju :)

DIY projekti: http://vidosprojects.freei.me/

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Spajanje zvucnika na pojacalo (4 na 8 omh)

Aj pls odgovori na PM!

bla..bla..bla
17 godina
neaktivan

Evo jos jedna ideja od mene koju smo izveli kod frenda i radi odlicno... DVC subwoofer + 2 obicna zvucnika i to su 4 zavojnice ukupno, pa onda svaki zvucnik moze ic na jedan kanal i u paralelu s njim jedna zavojnica od subwoofera. U tvojem slucaju to bi bilo 6ohma otpor po kanalu, znaci oko 400Wrms na izlazima. Naravno tu bi onda trebalo ubacit i pasivne skretnice (najmanji problem, kondenzator i zavojnica bi bili dosta), ali po meni ovo je bolje rjesenje nego imat mono zvuk...  Nadam se da ste skuzili kaj sam htjel rec, Vido sigurno je   Osmijeh

My life has no purpose, no direction, no aim, no meaning, and yet I'm happy. I can't figure it out. What am I doing right?????
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Da ma sub ima veću snagu i zahtjeva više snage, malo pojačaj to i ne spase te satelite nikakve skretnice (osima ako ne podnose dosta snage).

A da ne spominjem da sub radi kao dva zvučnika onda, jedna zavojnica svira jedan kanal, druga drugi, a mogu se potpuno razlikovati.

Definitivno ne bih preporučio ovakvo spajanje. To može raditi do neke mjere ali normalno spajanje može više.

Impedancija zvučnika ovisi o frekvenciji, ako kombiniraš toliko različite zvučnike (sub i satelit) na taj način možeš dobiti dim iz pojačala.

Ima tu još hrpa faktora, također sub ne radi punim kapacitetom, a može da se uništi ako jedna zavojnica svira jedno, a druga drugo, također i osjetljivost pati.

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.1.2010 19:04 (Vido).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ma ja mislo najjdenostavnije spojit na jedan kanal u seriju dva Sony SS-B1000 "satelita" i na drugi kanal spojit Pioneer TS-W308D4 400W RMS na 2omha,znaci kanal ce davat 300w vise snage ali to je najmanji problem stavim neki granićnik na potenciometar ak se moze i ko BOg!Znaci 1potenciometrom namjestavam glasnoću satelita drugim glasnoću suba i to bi trebalo sljakat bez pol frke!!

bla..bla..bla
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

Ah nešto sam vidio o CD-ima i pločama.

Prvo: CD ne ide ispod 80 Hz-a, odnosno moderna muzika ne ide ispod toga - hip hop, rnb ... Pitanje kompresije i dinamike.

Drugo CD ima dinamiku od 2dB, dok ploča ima oko 50dB - znatna razlika.

Subovi se kreću od 20Hz - 60 Hz i da bi to reporoducirali trebate imati zvučnik (kutiju) od oko 1-2 metara kubična.

Ono što vi mislite da je sub to su u pravom smislu bass-evi i još k tome visoki. Dakle ako raspravljate o tome, govorite o njima kao bassevima, ne subovima.

Prepolovit ću pučanstvo jer ne volim kretene
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Da za takvu kutiju bi moro novu sobu zidat!! :P

Ajde ak mi moze netko preporucit Aktivnu Skretnicu za 1kanal(ako ima takvih posto mi treba samo za bass tj. da skresem visoke tonove bass-a) i da nije preskupa jer sam vidio da ih ima i po 2000kn!!

bla..bla..bla
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Vido kaže...

Da ma sub ima veću snagu i zahtjeva više snage, malo pojačaj to i ne spase te satelite nikakve skretnice (osima ako ne podnose dosta snage).

A da ne spominjem da sub radi kao dva zvučnika onda, jedna zavojnica svira jedan kanal, druga drugi, a mogu se potpuno razlikovati.

Definitivno ne bih preporučio ovakvo spajanje. To može raditi do neke mjere ali normalno spajanje može više.

Impedancija zvučnika ovisi o frekvenciji, ako kombiniraš toliko različite zvučnike (sub i satelit) na taj način možeš dobiti dim iz pojačala.

Ima tu još hrpa faktora, također sub ne radi punim kapacitetom, a može da se uništi ako jedna zavojnica svira jedno, a druga drugo, također i osjetljivost pati.

Hmmmm...   Ovaj nacin spajanja se koristi vec odavno, najvise kod auto pojacala. Iz iskustva mogu rec da je ovakvo spajanje puno bolje od klasicnog bridga ili spajanja na jedan kanal. Razlika u kanalima nije niti najmanji problem, cak se dobije na kvaliteti i detaljima (bar je to kod mene slucaj), ali ono najbitnije je da nisu u protufazi, onda ce tek bit dima.

Pa da razjasnim malo (ako uspijem), ovi Sonijevi recimo imaju visokotonac i bass u kutiji, spojeni u paralelu/seriju (nebitno sad) daju konacnu impedanciju od 8ohma. Kad bolje pogledas to je ista stvar ko i ovo kaj sam predlozil, samo zvucnici nisu u jednoj kutiji. To mozes onda ubiti gledat kao jedan zvucnik sa 4 ohma bassom i 8 ohma visokotoncem...  A buduci da sub ima manju impedanciju cuclat ce vise struje iz pojacala, a samim time veci dio snage ce ic na sub, a ostatak na zvucnike sa vecom impedancijom... Jer na kraju krajeva struja ovisi o otporu, a snaga ovisi o struji   - najobicnija matematika - kaj ne????

@Buffer Overflow

20Hz-20kHz je standardna frekvencija audio CD-a, iznimka je SACD, cak i lose enkodirane MP3-ce idu debelo ispod 80Hz.

A kaj se dinamike tice, tu se necu mijesat jer se vode ratovi oko toga na nekim forumima, ali treba razlikovat "dynamic range" i "relative dynamics", ti si vjerojatno mislil na ovo drugo, a tu je naravno LP jos uvijek bolji od CD-a...

A kaj se tice subova i mislimo na subove, ovaj Pioneer TS-W308D4 kaj je Quwei spomenul ima frekvencijski odaziv od 20 - 180 Hz, ako to nije sub, ne znam kaj je  Namigiva

@Quwei

Tebi je ubiti najjednostavnije spojit onak kak si i reko na prvom mjestu, sub spojis na jedan kanal, a satelite na drugi. Ako ti nije bitna kvaliteta ili stereo zvuk to ti je najjednotstavnije rjesenje bez ikakvog kemijanja...

A za aktivnu skretnicu, imali su ih prije u H2Shopu, ali vise nema koliko vidim, cijene su im bile oko 300-njak kuna, budem potrazil jos po netu pa stavim link tu ako nadjem...

No hard feelings ljudi, samo iznosim svoja misljenja i steknuto znanje (ili neznanje)  Osmijeh

My life has no purpose, no direction, no aim, no meaning, and yet I'm happy. I can't figure it out. What am I doing right?????
Poruka je uređivana zadnji put pon 4.1.2010 21:22 (ch33ta).
17 godina

@Ch33ta

Da nisi ti možda pomješao spajanje suba na dvokanalno pojačalo svaka zavojnica na svoj kanal (bez ostalih zvučnika)? To se često koristi da, ali je u tom slućaju pojačalo u mono modu tj. šalje isti signal na oba kanala.

Ovo kad sub ima nižu impedancu još može proć ali kad bi imali istu to ne bi dobro završilo kod glasnijeg slušanja.

Za ovaj tvoj način iskreno nikad nisam čuo , a stalno visim na CICE forumu koji se bavi time pa ono... možda i postoji ali nije baš rašireno..., a možda sam ja samo slijep.

I btw, Buffer Overflow lupa gluposti, pusti ga.

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.1.2010 21:31 (Vido).
17 godina
neaktivan

Ma nisi slijep, a nisam ni ja pomijesal nacine spajanja, znam da svi koriste mono sa takvim nacinom spajanja, pogotovo kod vecih snaga, bas zbog toga da se ne dogodi da zavojnice udare u suprotnom smjeru, moze jako lose zavrsit za sub.  A za ovu ideju su zasluzni ludjaci (u dobrom smislu) sa diyaudio foruma, imaju lude ideje ali vecina ih proradi i u praksi   Smijeh   Ja ne patim toliko na snagu koliko na kvalitetu zvuka pa niti ne tjeram sub/pojacalo prek 50% snage, vec mi je i to preglasno. Naravno netko iskusniji bi reko da sam prolupal i da ce se sve to zapalit, ali eto radi i to odlicno...

Vjerojatno i postoji sansa da to jednog dana sve otidje u dim, ali to se moze desit i sa novim pojacalom tek izvadjenim iz kutije i "ispravno" spojenim subom, pa cemu se brinut   Namigiva

A ovo sa razlikom u imedancijama, naravno da ne bih tak spajal da su im iste impedancije, a i osjetljivost je takodjer bitna kod takvog spajanja...

BTW.

evo bas nadjoh aktivnu skretnicu kakve su nekad imali u H2Shopu: http://www.cice.com.hr/novo/index.php?topic=14307.0 nazalost ne mogu ih vise nac za kupit nigdje kod nas, vjerojatno sam corav pa sam preskocil  Osmijeh

17 godina

heh, nema niš lošeg u isprobavanju novog, samo treba biti oprezan. Da nema takvog isprobavanja ne bi bilo napredka :)

Ali eto prvi put sam čuo za ovo xD

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

Prihvaćam vaša mišljenja i znam koja je standardna frekvencija audio cd-a, ali ja govorim o frekvencijama do koje ide moderna glazba.

I molim Vas nemojmo mješati pojmove harmonika i čistih frekvencija. Ono što ti misliš da ide do 20 Hz u stvarnosti je to akustički trik, odnosno psihoakustički.

Ali ne da mi se još raspravljati o teorij akustike, psihoakustike jer je to tema sa tisuću mišljenja i 0 znanja (čast iznimkama). Bavim se akustikom dosta dugo, na tu temu sam i diplomirao tako da mi se tu na ovom forumu ne da raspravljati jer je tema preopširna. Ne isplati mi se trošiti riječi na ljude koji će mi odgovarati sa izguglanim odogovorima s nekog bloga ili nedaj bože wikipedie. Akustika se studira i uči jako jako jako dugo.

Nastavite raspravu bez mene, jer ja se više ne uključujem u nju. Ne trebate me ni citirati :)

Hvala.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

A koji je to psihoakustički efekt kad sub titra na 30Hz i čuje se taj ton????????

Samo to što se "nećeš više petljati" u raspravu govori nešto o tebi, a to je ili da se glupiraš i prićaš gluposti ili da si čovjek koji ne želi svoje znanje dijeliti sa drugima što je po meni još gore od prve opcije.

Harmonik i čista frekvencija? Ne kužim ćemu ovo.

Ajd ovako, nabavi si ako ćeš i mp3 verziju pjesme Get Low od Lil' Jona i pusti ju na poštenom subwooferu. Iako je pola signala izgubljeno, maskirano i iskrivljeno, još uvijek neki diejlo matrice su tu i čine se prosjećnom uhu kompletni. Ok, to je ono di psihoakustika može da se petlja kako god hoće. E sad, dotakni membranu subwoofer (pojačaj ako ćeš i da vidiš pomake) i kad udari bas, jako ćeš lako i sa prstima skužiti da je to frekvencija od 30-50Hz što je ohoho ispod 80Hz. I sad ti meni reci da moderna glazba ne ide ispod 80Hz. To što mi čujemo i kako psihički to percipiramo nema apsolutno veze sa ovim jer taj bas i te frekvencije su tu, bile na Cd-u, sada na mp3ci i zbog njih sub giba membranu toliko i toliko puta u sekundi i tresu se predmeti kojima je rezonantna frekvencija blizu emitirane i to su čisti fizički dokazi da ima frekvencija ispod 80Hz i pošto su tu fizički, i mi ih čujemo, ne kužim tvoju izjavu ni malo. Jesam li spomenuo da mikrofoni nemaju psihoakustičke "probleme" pa opet snime taj zvuk?

Da, ti zvukovi su napravljeni umjetno, i imaju svakakve varijacije ali ne možeš reči da su plod psihoakustike.

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.1.2010 2:13 (Vido).

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Vido kaže...

(1)A koji je to psihoakustički efekt kad sub titra na 30Hz i čuje se taj ton????????

Samo to što se "nećeš više petljati" u raspravu govori nešto o tebi, a to je ili da se glupiraš i prićaš gluposti ili da si čovjek koji ne želi svoje znanje dijeliti sa drugima što je po meni još gore od prve opcije.

(2)Harmonik i čista frekvencija? Ne kužim ćemu ovo.

(3)Ajd ovako, nabavi si ako ćeš i mp3 verziju pjesme Get Low od Lil' Jona i pusti ju na poštenom subwooferu. Iako je pola signala izgubljeno, maskirano i iskrivljeno, još uvijek neki diejlo matrice su tu i čine se prosjećnom uhu kompletni. Ok, to je ono di psihoakustika može da se petlja kako god hoće. E sad, dotakni membranu subwoofer (pojačaj ako ćeš i da vidiš pomake) i kad udari bas, jako ćeš lako i sa prstima skužiti da je to frekvencija od 30-50Hz što je ohoho ispod 80Hz. I sad ti meni reci da moderna glazba ne ide ispod 80Hz. To što mi čujemo i kako psihički to percipiramo nema apsolutno veze sa ovim jer taj bas i te frekvencije su tu, bile na Cd-u, sada na mp3ci i zbog njih sub giba membranu toliko i toliko puta u sekundi i tresu se predmeti kojima je rezonantna frekvencija blizu emitirane i to su čisti fizički dokazi da ima frekvencija ispod 80Hz i pošto su tu fizički, i mi ih čujemo, ne kužim tvoju izjavu ni malo. Jesam li spomenuo da mikrofoni nemaju psihoakustičke "probleme" pa opet snime taj zvuk?

Da, ti zvukovi su napravljeni umjetno, i imaju svakakve varijacije ali ne možeš reči da su plod psihoakustike.

1. Da to se zove metoda nosećeg vala, metoda koja se često koristi i kod proizvodnje zvučnika i u mixanju glazbe. Ali ne čudim se ja da ti to ne znaš. Trebaš se baviti time da bi zo znao.

2.Nisam ni sumnjao, ali glavno da se pametni radimo. Pročitaj malo o valovima i akustici.

3.Pošteni subwoofer ima 1 kubičan metar. Dakle pošteni subwoofer nije lako nalaziv. Nadalje, pod prstima ću osjetiti 30-50 Hz? Priznam da me ovo nasmijalo. Drugi puta probaj izmjeriti najnižu frekvenciju kako se to ustvari i radi. Treće, mladi gospodine sa vrlo bahatim stavom, ja imam studijsko iskustvo (pravi studio ne cubase) i molim te nemoj mi pričati o akustici sa prstima, i poštenim subwooferima jer ti ni ne znaš osnove akustike i psihoakustike koje su jako važne kad je glazba u pitanju. A o iskustvu da ni ne pričam.

Nadalje stvarno molim ljude koji nisu kompetentni raspravljati samnom o toj temi da mi ne odgovaraju s ovako bahatim i glupim odgovorima bez znanja i određenog školovanja.

Hvala.

p.s. samo zato jer ste vlasnici 2 hi-fi zvučnika i jednog pojačala i što imate cubase vas ne čini stručnjacima za akustiku. Kao što rekoh to se studira pa nakon toga jako jako dugo još uči.

P.S.S. Evo da ne razbijaš glavu.. Znaš zašto je sve rezano ispod 60-80 Hz-a? Zbog "subwoofera" u autima (i onih kučnih ali večinom u autima). A sad prepuštam tebi da malo google-aš o detaljima toga. Ja sam ti samo razlog rekao, ti razmisli zašto je to tako.

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.1.2010 16:32 (Buffer Overflow).
15 godina
neaktivan
Buffer Overflow kaže...

1. Da to se zove metoda nosećeg vala, metoda koja se često koristi i kod proizvodnje zvučnika i u mixanju glazbe. Ali ne čudim se ja da ti to ne znaš. Trebaš se baviti time da bi zo znao.

2.Nisam ni sumnjao, ali glavno da se pametni radimo. Pročitaj malo o valovima i akustici.

3.Pošteni subwoofer ima 1 kubičan metar. Dakle pošteni subwoofer nije lako nalaziv. Nadalje, pod prstima ću osjetiti 30-50 Hz? Priznam da me ovo nasmijalo. Drugi puta probaj izmjeriti najnižu frekvenciju kako se to ustvari i radi. Treće, mladi gospodine sa vrlo bahatim stavom, ja imam studijsko iskustvo (pravi studio ne cubase) i molim te nemoj mi pričati o akustici sa prstima, i poštenim subwooferima jer ti ni ne znaš osnove akustike i psihoakustike koje su jako važne kad je glazba u pitanju. A o iskustvu da ni ne pričam.

Nadalje stvarno molim ljude koji nisu kompetentni raspravljati samnom o toj temi da mi ne odgovaraju s ovako bahatim i glupim odgovorima bez znanja i određenog školovanja.

Hvala.

p.s. samo zato jer ste vlasnici 2 hi-fi zvučnika i jednog pojačala i što imate cubase vas ne čini stručnjacima za akustiku. Kao što rekoh to se studira pa nakon toga jako jako dugo još uči.

P.S.S. Evo da ne razbijaš glavu.. Znaš zašto je sve rezano ispod 60-80 Hz-a? Zbog "subwoofera" u autima (i onih kučnih ali večinom u autima). A sad prepuštam tebi da malo google-aš o detaljima toga. Ja sam ti samo razlog rekao, ti razmisli zašto je to tako.

Šališ li se ti ili šta?

Znaš li ti uopće koliko je 1 kubični metar? Jer mi se čini da ne znaš. Subwooferi od 40 litara, a i manje, mogu svirati do 20 Hz

Ako ja izmjerim sa mikrofonom da mi zvučnik reproducira zvuk od 30 Hz, ne znači li to da zapravo to i reproducira? Ne vjerujem da su mikrofoni podložni ikakvim psihoakustičkim efektima.

Što je to rezano ispod 60-80 Hz? Ne razumijem pitanje.

Pričaš totalne gluposti i praviš se pametan. Ili precizno napiši i objasni u čemu je točno Vido u krivu i zašto ili rađe nemoj ništa pisati. I prestani vrijeđati ljude okolo, molim te, ne vidim potrebu za time.

16 godina
protjeran
Mirko935 kaže...

Šališ li se ti ili šta?

Znaš li ti uopće koliko je 1 kubični metar? Jer mi se čini da ne znaš. Subwooferi od 40 litara, a i manje, mogu svirati do 20 Hz

Ako ja izmjerim sa mikrofonom da mi zvučnik reproducira zvuk od 30 Hz, ne znači li to da zapravo to i reproducira? Ne vjerujem da su mikrofoni podložni ikakvim psihoakustičkim efektima.

Što je to rezano ispod 60-80 Hz? Ne razumijem pitanje.

Pričaš totalne gluposti i praviš se pametan. Ili precizno napiši i objasni u čemu je točno Vido u krivu i zašto ili rađe nemoj ništa pisati. I prestani vrijeđati ljude okolo, molim te, ne vidim potrebu za time.

A jesi blesav da si blesav. Pa izmjeri do koliko ide hip hop danas. Ne trebaš tuko to raditi mikrofonom, dovoljan ti je i neki spectrum analyzer. Izguglaj "psihoakustika i snimanje glazbe".

20 Hz = ~ 17m valne duljine. Da to možeš i đepnim radiom napraviti. Kako da ne.

Kruh je rezan.

Da radim se pametan jer sa budalama nema smisla raspravljati. Pogotovo ne preko foruma, gdje su svi google doktori. Kao što rekoh nemojte me citirati, ponašajte se kao da nisam ni bio ovdje. Onog koga zanima nešto slobodno možemo raspravljati na drugi način i na drugom mjestu. Jer ako počnem pisati nećete pol kur*ca kužiti. Zato me zanemarite.

p.s. ponavljam da sam diplomirao na tu temu. ali vi ste još mladi pa neznate cijeniti druge. a tek ego. da ne pričam o tome.

Zbogom.

15 godina
neaktivan
Buffer Overflow kaže...

A jesi blesav da si blesav. Pa izmjeri do koliko ide hip hop danas. Ne trebaš tuko to raditi mikrofonom, dovoljan ti je i neki spectrum analyzer. Izguglaj "psihoakustika i snimanje glazbe".

20 Hz = ~ 17m valne duljine. Da to možeš i đepnim radiom napraviti. Kako da ne.

Kruh je rezan.

Da radim se pametan jer sa budalama nema smisla raspravljati. Pogotovo ne preko foruma, gdje su svi google doktori. Kao što rekoh nemojte me citirati, ponašajte se kao da nisam ni bio ovdje. Onog koga zanima nešto slobodno možemo raspravljati na drugi način i na drugom mjestu. Jer ako počnem pisati nećete pol kur*ca kužiti. Zato me zanemarite.

p.s. ponavljam da sam diplomirao na tu temu. ali vi ste još mladi pa neznate cijeniti druge. a tek ego. da ne pričam o tome.

Zbogom.

Mikrofon je spojen na računalo i upaljen TrueRTA, koji je spectrum analyser, koliko ja znam. Hvala na komplimentu, usput, očito je koliko si pristojan i pametan ako imaš toliku potrebu vrijeđati ljude samo stoga što se ne slažu s tobom. Pobij me argumentima, a ne uvredama. Hip hop u pravilu ne slušam, ali na Rihanninom albumu koji sam čuo i promatrao spektar sam primjetio cijelo mnoštvo zvukova do 30 Hz, a i niže.

Valna duljina nema nikakve veze s time, ne znači to da ti treba 17 metara da bi se reproduciralo. Kako ti objašnjavaš da slušalice sviraju do 20 Hz i niže sa skoro nikakvom kutijom i na centimetrima udaljenosti od uha?

Ja često trgam kruh kad sam sam, ali ga znam i narezati kad mi dođe. Mislim da to nema veze s temom. Ne vidim zašto imaš potrebu praviti me budalom. Pretpostavljam da je to jer nemaš argumenata nikakvih.

Smatram da nisam budala, a isto držim i za Vida, tako da bi bilo pošteno od tebe da raspravljaš, kad si već počeo pričati o tome. Google nije nužno loš alat, da ga koristiš bi možda našao i neka pravila ponašanja na njemu.

Tvoja diploma ne znači da ne možeš biti u krivu. Mlad sam i izrazito cijenim nekoga tko mi pomogne da nešto shvatim ili me poduči nečemu. Ako smo u krivu, objasni u čemu smo u krivu, nije valjda da je teško malo protipkati nešto pametno.

Btw, kakav dinamički raspon od 2 dB u Audio CD-u? Koliko ja znam, ima 96 dB raspona, negdje sam čak vidio i veće brojke. I nemoj mi pisati "Ti nemaš pojma, ja sam diplomirao" i takve fore, nego objasni svoja stajališta ili prestani pisati u ovu temu.

16 godina
protjeran
Mirko935 kaže...

Mikrofon je spojen na računalo i upaljen TrueRTA, koji je spectrum analyser, koliko ja znam. Hvala na komplimentu, usput, očito je koliko si pristojan i pametan ako imaš toliku potrebu vrijeđati ljude samo stoga što se ne slažu s tobom. Pobij me argumentima, a ne uvredama. Hip hop u pravilu ne slušam, ali na Rihanninom albumu koji sam čuo i promatrao spektar sam primjetio cijelo mnoštvo zvukova do 30 Hz, a i niže.

Valna duljina nema nikakve veze s time, ne znači to da ti treba 17 metara da bi se reproduciralo. Kako ti objašnjavaš da slušalice sviraju do 20 Hz i niže sa skoro nikakvom kutijom i na centimetrima udaljenosti od uha?

Ja često trgam kruh kad sam sam, ali ga znam i narezati kad mi dođe. Mislim da to nema veze s temom. Ne vidim zašto imaš potrebu praviti me budalom. Pretpostavljam da je to jer nemaš argumenata nikakvih.

Smatram da nisam budala, a isto držim i za Vida, tako da bi bilo pošteno od tebe da raspravljaš, kad si već počeo pričati o tome. Google nije nužno loš alat, da ga koristiš bi možda našao i neka pravila ponašanja na njemu.

Tvoja diploma ne znači da ne možeš biti u krivu. Mlad sam i izrazito cijenim nekoga tko mi pomogne da nešto shvatim ili me poduči nečemu. Ako smo u krivu, objasni u čemu smo u krivu, nije valjda da je teško malo protipkati nešto pametno.

Btw, kakav dinamički raspon od 2 dB u Audio CD-u? Koliko ja znam, ima 96 dB raspona, negdje sam čak vidio i veće brojke. I nemoj mi pisati "Ti nemaš pojma, ja sam diplomirao" i takve fore, nego objasni svoja stajališta ili prestani pisati u ovu temu.

Ideš raspravljati a ne znaš o čemu govoriš, pa opet ti o mikrofonima. NE TREBA TI UOPĆE MIKROFON!!!

Slušalice ne mogu reproducirati subove. Jel tebi jasna valna jednadžba? Jel tebi jasno da su frekvencija i valna duljina neodvojivi??(!!!!)

Ti govoriš o dinamici pomnoženoj sa brojem bitova, ja o nečem drugom o čemu mi se ne da raspravljati kao što sam to već rekao  :)

Da ti još jednom objasnim -> rezanje: dakle danas se muzika "reže" na oko 80 Hz u studio zbog toga jer je utvrđeno (u americi i ostatku modernog svijeta) da ljudi najviše slušaju muziku (modernu) u autu, a zvučnici u autu a zvučnici u autu reproduciraju do 60Hz prosječno (zašto: vidi valna funkcija i frekvencij). Zato oni lijepo to skrešu na OKO 80Hz, a ono što ti vidiš ispod toga u spektru su harmonici viših frekvencija.

Edit : Ne viših nego nižih.

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.1.2010 23:46 (Buffer Overflow).
16 godina
odjavljen
Buffer Overflow kaže...

Ideš raspravljati a ne znaš o čemu govoriš, pa opet ti o mikrofonima. NE TREBA TI UOPĆE MIKROFON!!!

Slušalice ne mogu reproducirati subove. Jel tebi jasna valna jednadžba? Jel tebi jasno da su frekvencija i valna duljina neodvojivi??(!!!!)

Ti govoriš o dinamici pomnoženoj sa brojem bitova, ja o nečem drugom o čemu mi se ne da raspravljati kao što sam to već rekao  :)

Da ti još jednom objasnim -> rezanje: dakle danas se muzika "reže" na oko 80 Hz u studio zbog toga jer je utvrđeno (u americi i ostatku modernog svijeta) da ljudi najviše slušaju muziku (modernu) u autu, a zvučnici u autu a zvučnici u autu reproduciraju do 60Hz prosječno (zašto: vidi valna funkcija i frekvencij). Zato oni lijepo to skrešu na OKO 80Hz, a ono što ti vidiš ispod toga u spektru su harmonici viših frekvencija.

Za analizirati spektar koji je zvučnik reproducirao treba mikrofon i ne može bez mikrofona.

Nitko ne kaže da frekvencija i valna duljina nisu neodvojive. Tu se govori o veličini kutije koja istina ovisi o valnoj duljini, ali i o karakteristikama zvučnika i samom tipu kutije.

Ti sve znaš, ali ne želiš podijelit!?

Ovo žuto ti stvarno nije trebalo. Što, harmonici dođu do kraja spektra, pa kreću ispočetka?

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.
17 godina
neaktivan

Ispod 80 Hz su harmonici visih frekvencija? To si ozbiljno rekao, ili...?

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

Ako nam daš neki provjereni rad na tu temu, neke dokaze, bilo šta, možda bi izbjegao ovakve odgovore na svoje tvrdnje.

Mene nazivaš bahatim, a tu vrijeđaš Mirka.

Ajde lijepo ovo objasni. Moj subwoofer (da, deklariran je kao subwoofer, vidi vraga) Focal 30A1 u 32l BR kutiji tuniranoj na 35Hz reproducira sinusni signal frekvencije npr. 35Hz (sintetiziran NCH Tone Generatorom ili True RTA programom) što je val valne duljine od cca 9.8 metara i taj zvuk se prilično jasno čuje. To nije ni približno kutiji od 1-2m^3. Znam da tu utjeće i vanjski volumen i oblik sobe/auta ili di se već sluša ali ćeš u svakom slučaju taj zvuk čuti sa subom koji ima jako malu kutiju.

A moja metoda sa prstima je tu samo da na neki način dočara da membrana titra tom frekvencijom i da ona postoji i emitira se u prostor.

1 0 hvala 0
16 godina
protjeran
MrBlc kaže...

Za analizirati spektar koji je zvučnik reproducirao treba mikrofon i ne može bez mikrofona.

Nitko ne kaže da frekvencija i valna duljina nisu neodvojive. Tu se govori o veličini kutije koja istina ovisi o valnoj duljini, ali i o karakteristikama zvučnika i samom tipu kutije.

Ti sve znaš, ali ne želiš podijelit!?

Ovo žuto ti stvarno nije trebalo. Što, harmonici dođu do kraja spektra, pa kreću ispočetka?

editirano:

zanemarite me. ja sm glup. Osmijeh

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.1.2010 23:41 (Buffer Overflow).
17 godina

Pa mislim ako oćeš da te neko doživi ozbiljno objasni svoje stavove i daj neke argumente, linkove na neki članak, reci koju knjigu da pogledamo i di toga ima i sl.

3 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Buffer Overflow kaže...
Mirko935 kaže...

Edit : Ne viših nego nižih.

Ovo da ti ne treba mikrofon je čista nebuloza i uopće ne znam šta da ti na to odgovorim. Sa čime drugim da izmjerim koje zvukove zvučnik reproducira nego sa mikrofonom? Što da spojim na spectrum analyser?

Slušalice reproduciraju duboke zvukove i o tome se stvarno nema šta raspravljati. Ako ne vjeruješ meni, izmjeri. To ne bi trebao biti problem.

O čemu pričaš u ovom dijelu o dinamici, to me živo zanima? Audio CD i 2 dB čega?

I da se muzika reže, sigurno se ne reže toliko oštro da nestanu svi zvukovi ispod 60-80 Hz, a i ima ih gomila na svakoj snimci koju sam ja vidio. A vjerujem i da postoji dosta muzike koja se ne reže nikako. Postoji kvalitetno masterirana muzika. Kakvi harmonici nižih frekvencija? Kojih nižih frekvencija? Ti si nešto ozbiljno pobrkao u ovoj cijeloj priči.

Buffer Overflow kaže...

editirano:

zanemarite me. ja sm glup. Osmijeh

To si ti rekao, ne nitko od nas. Ali tvoja količina znanja i sposobnosti komuniciranja su prilično jasni iz ove i ostalih tvojih izjava.

16 godina
protjeran

Kao što rekoh odmah u 2 postu, zanemari me. Kao da me nije ni bilo ovdje. Nemam volje, a još manje vremena za rasprave na forumima. Za to postoje stolovi, klupe, ploče itd. Ja sam od rasprava na forumima odustao.

Dakle ponavljam, zanemarite me, ja sam glup. Osmijeh

Carry on!

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Vidim da si odustao od prepucavanja, ali to ne znaći da moraš odustati i od argumentirane rasprave. Neke stvari koje si napisao prvi put čujem i kose se sa svime što sam učio na faksu, ali me zanima više o tome. Vjerujem da ima još ljudi koje to zanima. Međutim ako ćeš napisati to je tako, krivo su te učili, nemaš blage, onda nemoj ni pisati. Ako si u stanju napisati: To je tako i tako, zbog toga i toga, kao što možeš vidjeti tu: LINK.... onda nećeš naići na ovakve odgovore niti na ikakav problem u komunikaciji.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
***WARNING**** N00b padobranac Oće li bit OK ako spojim ovu liniju na kompjuter i hoće li mi dat 5.1 zvuk. Na računalo se spaja preko dva činča - na liniji- (L i R) i banana stero jack (zeleni) u kompjuter. Ovo bi koristio za filmove i MP3 muziku. User manual linije: http://img03.blogcu.com/images/s/g/s/sgsajans1/sony_lbt_xb80av_saw_ses_sistemi_560_watt__18447609_0_1255420500.jpg
Linija Linija
Random chance seems to have operated in our favor.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Može li netko pomoći?
Random chance seems to have operated in our favor.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Spock kaže...
***WARNING**** N00b padobranac Oće li bit OK ako spojim ovu liniju na kompjuter i hoće li mi dat 5.1 zvuk. Na računalo se spaja preko dva činča - na liniji- (L i R) i banana stero jack (zeleni) u kompjuter. Ovo bi koristio za filmove i MP3 muziku. User manual linije: http://img03.blogcu.com/images/s/g/s/sgsajans1/sony_lbt_xb80av_saw_ses_sistemi_560_watt__18447609_0_1255420500.jpg

Ti to ozbiljno? Ako spojiš na jedan 3,5mm jack imati ćeš stereo zvuk. Ovisno o karakteristikama linije, ako je linija 5.1, ona može, ali i ne mora sama kopirati bočne na stražnje zvučnike, miksati centralni kanal i izdvajati niske u sub, ali to neće biti pravi 5.1 zvuk, čak je i lošija opcija od pravog stereo sustava.

Ako se sprdaš (sorry, ali tako zvućiš) onda ti mogu samo karton poželit.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice