Profesionalna razglasna oprema - što učiniti?

poruka: 15
|
čitano: 7.253
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Profesjonalna razglasna oprema , što ućiniti?

mislim da sam već 2-3 puta pisao o ovome u nekim temama i trazio pomoc ali cu morati otvoriti svjezu temu s par pitanja , ako se ne sijecate otac mi je prije 10 godina bio vlasnik disco kluba u splitu ( klub priuli u bedemu preko puta bivseg mac donaldsa ) klub je propao radi troškova i sad smo nakon sudskog spora dobili svu opremu , naime oprema je odlezala jedno 8 godina u nekoj garaži i sad neznamo što s njom ,  sva oprema je od firme peecker sound , nisu bas poznati ali jos uvjek egzistiraju i imaju web stranicu , neznam jeste li culi , na slikama vidite pojacala i vecinu zvucnika , miksetu sa 8 kanala , ekvilajzer , skretnicu , neki kazetofon , cd player i to je više/manje to , ovo ostalo je neka rasvjetna oprema , to zanemarite , sve sto cu vam reci je da su ovi veliki zvucnici niskotonci tj basovi , svaki ima 1000w snagu i 4ohma impendanciju , ovo gore šro leži na basovima je jedan od 3 srednje/visokotonca , ostala 2 nisu na slici , snage su 600w , također 4 ohma impendancija , slikao bih vam malo bolje ali to mi je na hvaru pa je ovo jedina slika koju imam zasad , e sad u cemu je problem , prvo oprema je 8 godina ležala , našli smo neke kabele , uzeli 2 ova od 600w , njihovo pojačalo , upalili i radili su ko bebice , ja sam pojacalo otvorio i ocistio malo prasinu takoder , , ugl rade ko sat , isli smo do jedno 30% snage jer su brutalno jaki  cak i na otvorenoj terasi , mikseta i ekvilajzer također rade ko sat , koristili smo ih ovo ljeto jedno 2 mjeseca i sve je bilo ok , ovo ostao nismo mogli upalit jer nismo imali kabele , e sad ako malo bolje pogledate pojacala vidite da su cudna u jednu ruku , dakle ova velika kutija koju vidite su 2 pojacala , unutra su 2 komada od 900w u nekakvim modulima koji se mogu izvuci , i kad sam rastavio vidio sam da imaju zajednicku zavojnicu  , tj unutra je jedna ogromna zavojnica koju koriste oba pojacala , svako je 900w i impendancija 4 ohma , u drugoj kutiji ako ste primetili fali taj jedan modul jer je kako mi otac kaze zavrsio na servisu u makarskoj i kad je klub propao vise nikoga nije ni bilo briga pa je dole i ostao , bog zna gdje je to sad , glavno pitanje zbog kojeg sam dijelom i otvorio temu je gdje naći takav modul koji tu odgovara ? jer idiotno je kupovat jos jedno pojacalo dodatno  a bilo bi i skupo , da li se to uopce moe naci , gdje i kako ? također na slici su slike pojacala za visokotonce  , ista stvar samo sto imaju 500 a ne 900w , ona rade oba ali jedan visokotonac nazalost fali , tj 3 su , bog zna gdje je 4. zavrsio , zanima me takoder gdje bi se mogli naci kabeli za sve to  , kolika je vrijednost , tj koliko bi se moglo dobit za to , gdje i kako prodati ???

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Kabele možeš naći u bilo kojem dućanu koji se bavi audio opremom. U najgorem slučaju radiš adaptere ali nije baš da se vidi koji ti kabeli trebaju.

Taj modul možeš naći jedino ako netko prodaje neko isto takvo pojačalo pa uzmeš od njega, ugl polovno. Eventualno kontaktirati proizvođaća jer treba vidjeti uopće o čemu se radi, tj. koje su specifikacije bla bla...

Ako svaki modul ima 900W možda ti nije loša ideja prodati to jedno pojačalo sa samo jednim modulom (jedan kanal sa 900W bi vjerojatno zatrebao nekome za sub) i kupiti novo sa 2x900W (predpostavljam na 4 oma).

To ako ih planiraš zadržati.

"Zajednička zavojnica" je ovako odokativno veliki toroidni transformator kojeg oba pojačala dijele.

Ako sam dobro skužio razpolažeš sa:

4x 1000W, 4 oma subwoofera

5x 600W, 4 oma zvučnika

3x moduli od po 900W za subwoofere (2 pojačala ali jedan modul fali)

4x moduli po 500W za zvučnike (2 komplet pojačala)

mikseta

ekvilajzer

skretnica

kazetofon

cd player

šta je ovo šta ti fali, koji sad visokotonac? imaš još dodatna 4 manja zvučnika ali jedan fali?

Kolika je vrijednost nemam pojma, puno manja od one za koju je kupljeno to sigurno ali ako je potpuno ispravno i očuvano (bez obzira na starost ali treba ih sve isprobati, pogotovo subove jer su mehanička naprezanja kod njih velika) mogao bi dobiti neku finu lovu. Pogledaj malo kako se kreću cijene sličnih polovnih stvari na Njuškalu.

I sredi malo naslov {#}

DIY projekti: http://vidosprojects.freei.me/

0 0 hvala 0
15 godina

hvala na odgovoru ali si mrvicu krivo shvatio , nema 5 nego 3 visoka od 600w , inaće ih je bilo 4 za 4 pojaćala ali je jedan nestao  , i sad tu ima jedno 600w pojacalo viška a kod basova ima jedno manjka , i nisu sub wofferi nego obicni niskotonci , mislim ne shvaćam kako definiraš sub , u ovoj kutiji je jedan ogroman zvucnik i tjt , a i vidi se na slici , njih jos nismo isprobali , mora angazirat oca da ih odvalimo malo da vidim ja kako to zvuci , ova 2 od 600w i pojacalo su stvarno radili perfektno , i mikseta mi se dopala , super je za radit, ok za kabele se mogu snac jer mi oćev poznanik radi u dućanu "dobar zvuk " u splitu pa se to da nabavit , glavni mi je problem ovo pojacalo tj modul  , stvarno neznam kako to nabavit

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.5.2011 0:09 (athlon64).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

a vidis palo mi je nesto napamet , s obzirom da nam fali jedno bas pojacalo a imamo jedno slabije za visokotonce viska , s obzirom da je impendancija odgovarajuca , tj 4 ohma ovaj bas od 1000w bi se bez problema mogao spojiti na 500w pojacalo od visokotonca , mislim ne bi se moglo doci do max snage ali 500w je ionako pun k , mislis li da bi radilo najnormalnije bez obzira sto je pojacalo malo ispod snage?

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.5.2011 0:08 (athlon64).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Da, radilo bi najnormalnije samo ga drži 3db tišim od ostalih ako misliš do kraja pojačavati jer je to cca razlika između 500 i 900W.

Subwoofer je niskotonski zvučnik zadužen za reprodukciju od (sad ovisi ali cca) 80Hz na niže. Wooferi su inaće manji i obićno su to oni veći driveri ugrađeni u 2 ili 3-way kutije.

Kod razglasnih subova je pravo čudo ako rade glasno ispod 50Hz pa te to možda buni jer pro subovi dizajnirani za niže frekvencije su u prosjeku puno veći od ovih to je istina.

Doduše da, ovo je nešto između, mali volumen kutije ali veliki driver (18" ?) pa ne vjerujem da ide jako duboko.

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

To je puuuuno pre staro..

Nakon tolko godina stajanja zvucnici su svoje dali, dapace bilo bi bolje da su svirali, a ovako ce membrane otic cim ih navines par puta...

0 0 hvala 0
15 godina
Re: Profesjonalna razglasna oprema , što ućiniti?
ktm402 kaže...

Nakon tolko godina stajanja zvucnici su svoje dali, dapace bilo bi bolje da su svirali, a ovako ce membrane otic cim ih navines par puta...

to sam i ja mislio ali sam ih pregledao sve i u odličnom su stanju , i kazem ti da smo koristili 2 ova od 600w 2 mjeseca i da su radili ko bebice i imali super zvuk , nista onda moram angažirat oca da nabavimo kabele i probat ih pospajat.

14 godina
protjeran
athlon64 kaže...
ktm402 kaže...

to sam i ja mislio ali sam ih pregledao sve i u odličnom su stanju , i kazem ti da smo koristili 2 ova od 600w 2 mjeseca i da su radili ko bebice i imali super zvuk , nista onda moram angažirat oca da nabavimo kabele i probat ih pospajat.

Radit ce oni jedno vrijeme,ali to ti nije ni blizu zvuk kao sto je bio..

A membrane su vec promijenile svojstvo i pitanje kad ce dat svoje

17 godina

Ako su membrane i ovjes u početku bili kvalitetni i ako nisu stajali u nekom prevlažnom prostoru nije nužno da su propali. Ali kao što si rekao, treba ih isprobati. Sve naviti na maksimum (ali ne spaliti haha, na razinu na kojoj inaće sviraju kad rade u disku + još malo) i pustiti da par sati svira nešto basovito, sa puno peakova kako bi se membrane dobro prodrmale. Ako je sve ok neće biti nikakvih problema. Mogući problemi su raspad ovjesa ili membrane ali bolje da to ti saznaš nego kupac jer bi moglo biti veselo onda :D

0 0 hvala 0
15 godina
Vido kaže...

Ako su membrane i ovjes u početku bili kvalitetni i ako nisu stajali u nekom prevlažnom prostoru nije nužno da su propali. Ali kao što si rekao, treba ih isprobati. Sve naviti na maksimum (ali ne spaliti haha, na razinu na kojoj inaće sviraju kad rade u disku + još malo) i pustiti da par sati svira nešto basovito, sa puno peakova kako bi se membrane dobro prodrmale. Ako je sve ok neće biti nikakvih problema. Mogući problemi su raspad ovjesa ili membrane ali bolje da to ti saznaš nego kupac jer bi moglo biti veselo onda :D

pa naravno , to mi i je cilj , moram ih dobro istestirat da ih mogu miran stavit na njuskalo , a zasto mislis da nece biti zvuk kao u pocetku? ( odnosi se na post iznad ).

17 godina

Mogu se promjeniti svojstva ovjesa i/ili membrane. Recimo membrana postane mlohava i upije vlagu (tim i teža), ovjes omekša ili postane krut ali nesavitljiv i sl. Sve to mijenja parametre zvučnika, npr. Mms, Cms, Fs...

Ako membrana postane mlohava onda ne može korektno reproducirati zvukove, tj ne proizvode se isti valovi na cijeloj površini što rezultira lošim zvukom. Teža membrana uzrokuje pad osjetljivosti i nižu rezonantnu frekvenciju (među ostalim).

Premekan ovjes dopušta membrani prevelike pomake što može rezultirati promjenom mnogih parametara i snage koju zvučnik može istrpiti (postane manja). Također veći pomak membrane (pritom još i nelinearan zbog vjerojatno nehomogene čvrstoće ovjesa) uzrokuje loš zvuk.

Prekrut ovjes sprječava normalno gibanje membrane što također uzrokuje promjene parametara, a neelastičan ovjes će brzo puknuti kod većih pomaka membrane što će pak rezultirati katastrofalnim zvukom :)

I još toga ima naravno.

0 0 hvala 0
15 godina

uhuhu , a cujes , neznam stvarno gdje su zvucnic stali , kutija u kojoj su je vodonepropusna i unutrasnjost kutije je savrseno suha i cista to sam vidio , sad neznam ni ja , to je sve u teoriji , treba njih dobro zavrnut i vidit kako to radi , ali to cu za mjesec dana kad mi skola zavrsi i kad na hvar budem isao , btw ako bi ih testirao sve do nekih 80% snage gdje bi ih trebao drzati , ne mogu u zatvorenoj prostoriji jel?  koliko glasno ce to bit?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Re: Profesionalna razglasna oprema - što učiniti?
athlon64 kaže...

uhuhu , a cujes , neznam stvarno gdje su zvucnic stali , kutija u kojoj su je vodonepropusna i unutrasnjost kutije je savrseno suha i cista to sam vidio , sad neznam ni ja , to je sve u teoriji , treba njih dobro zavrnut i vidit kako to radi , ali to cu za mjesec dana kad mi skola zavrsi i kad na hvar budem isao , btw ako bi ih testirao sve do nekih 80% snage gdje bi ih trebao drzati , ne mogu u zatvorenoj prostoriji jel?  koliko glasno ce to bit?

Mozes gdi hoces ali ako nebudu svirali bar 20h prije prodaje bolje ih ne prodaji..

Oni ce sigurno svirat sat dva na max-u a mozda i nece,no treba ih dobro propuhat..

17 godina

Možeš slobodno u zatvorenome samo negdje di nikome neće smetati i pazi na uši :)

1 0 hvala 0
15 godina

okej , sve mi je jasno sad , nista onda kad budem isao na hvar cu se pozabavit time , pa vam javim kako je proslo , mogu i snimit ;)

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice