Pitah te sta zelis postici? Kakv zelis da ti je izlazni video a ne ulazni.
Software za video obradu - pitanja&odgovori
- poruka: 1.976
- |
- čitano: 647.138
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
sorry poslao sa prije reda post, a čuj hoću kvalitetno za kućno gledanje i po mogućnosti dvd format znači vob
@eterna..
Stavi generic pal; 720x576 25i, 4:3.
Snimak je koliko vidim 1440 x 1080, tj. 4:3
Aj se ti uhvati neceg jednostavnjeg tipa adobe premiere elements pa nauci osnove. Neces daleko stici u profi programima bez teorije. Ti ocigledno ne razlikujes osnovne stvari.
Konventiraj u wmv format za 6 mbs HD rezoluciju ili 6.7 mbs HD rezoluciju(ovisi kako hoces),manje mb,kvaliteta malo bolja..Btw imas tutoriala na YT-u da ti srce stane.
Ovaj moj prijedlog nije bio cinican niti uvrdljiv. Ne mozes tek tako uzeti najkomplikovaniji program i nabadajuci se nadati da ces nesto napraviti. Neces. Vjeruj mi puno brze ces savladati edius ako krenes od nekog lakseg programa pa kad naucis osnove onda edius nego tapkati u mraku u ediusu. Ti si zapeo na prvom ekranu. Sta ce biti kasnije tek?
Konventiraj u wmv format za 6 mbs HD rezoluciju ili 6.7 mbs HD rezoluciju(ovisi kako hoces),manje mb,kvaliteta malo bolja..Btw imas tutoriala na YT-u da ti srce stane.
Hehehhe
Volio bih znati sta je od ovog tvog uopste shvatio ;)
Iz ovog "dvd format znači vob" i ovog "zašto 4:3 ako je snimak 19:9" se vidi da se ne znaju osnove. Nece aleko dogurati ovako niti ga mi mozemo ovdje nauciti da radi u ediusu a ne zna postaviti projekat tj. ne zna ni sta hoce.
Neka se ne ljuti jer ne zelim vrijedjati vec pokazati pravi put.
Neznam sta zelis,ali ako neces 30 gb videa onda imas moj post gore pa renderiraj video u tome ili konventiraj.
Pa eto. AKo si radio tamo onda bi ovo sto si pitao morao znati. A ne znas. Vremeneom ces shvatiti koliko koristan savjet sam ti dao. A za ovo vrijeme sto si proveo ovdje po tom pitanuju vec bi savlado premiere elements i imao gotov dvd.
ako je to keylight 1.2 onda da xD mislim da meni u effectsu piše keylight 1.2 ;)
inače jel znaš di ima takvih videa :D
http://www.metacafe.com/watch/362009/green_screen_video_sexy_superstar_dancers_without_background/ hahaha evo ova ili imas tam sastrane jos njih :D
Pa eto. AKo si radio tamo onda bi ovo sto si pitao morao znati. A ne znas. Vremeneom ces shvatiti koliko koristan savjet sam ti dao. A za ovo vrijeme sto si proveo ovdje po tom pitanuju vec bi savlado premiere elements i imao gotov dvd.
tnx na savjetu ali s vremenom ću ja ipak radije učiti edius ;)
Sretno ti bilo jer ces izgubiti puno vremena. Teorija se mora znati.
ako je to keylight 1.2 onda da xD mislim da meni u effectsu piše keylight 1.2 ;)
inače jel znaš di ima takvih videa :D
http://www.metacafe.com/watch/362009/green_screen_video_sexy_superstar_dancers_without_background/ hahaha evo ova ili imas tam sastrane jos njih :D
hahahah tnx ;D ako netko nađe nek stavi još xD
Savjet vezano za Edius:
Pokusaj za pocetak ignorirati one koi te odmah ubiju u pojam s tim kako moras nauciti masu teorije - ne moras. Eskperimentiraj i uci na vlastitim greskama. Odjednom ce ti bit jasno zasto je trebalo biti progressive, a ne interlaced i slicno. A kad ne znas - PITAJ :) Kao sad...
Koliko vidim imas HDV snimku (1440*1080). Omjer broja piksela je 4:3, ali je 16:9, zbog pixel aspect ratio-a (a ne rezolucije).
Ranije si spomenuo da kamera daje 1080i. Prema tome, radis HDV projekt, 1080i. Ne znam kako tocno pise u ediusu, ali trebas pronaci 1440*1080, 25 fps, interlaced.
Ako ovo želiš eksportati n DVD, imat ćeš velikih problema. Potraži tutoriale "HDV to DVD" pa ćeš vidjeti što je zezancija :)
Ako ti kvaliteta nije jako bitna, onda eksportaj u MPEG2 i sprži pomoću programa Nero Vision (kojeg vjerojatno već imaš instaliranog na računalu). Ono što je dobro - nemaš potrebe za ponovnim kodiranjem prilikom ubacivanja videa u Vision.
Najbolje je da u montažu ulaziš sa fileovima direktno s kamere (sa HDD-a, ili capture preko firewire). Radiš projekt prema specifikaciji iz tih fileova, a kasnije eksportaš u željene formate. Problem današnjeg softwarea za montažu je down-scaling: rade ga izuzetno loše. Nisam siguran za AVID, ali znam da taj problem ima i Premiere i Edius. Zbog toga je jako bitno tijekom montaže imati što bolji source materijal, a prilikom finalnog eksportiranja JAKO paziti.
eto znam sad kome se obratiti kad zaštekam :P
Sjetices se ti nas koji te ubijamo u pojam ;)
Odustace i kolega iznad jer ces zapinajti na svakom koraku pa ces stalno pitati a on ce dici ruke.
Evo za pocetak dao ti je dobre savjete ali znas li ti sledece;
- razliku izmedju progressive i interlaced i na sta se to uopste odnosi?
- da li ti je ovo jasno:"Koliko vidim imas HDV snimku (1440*1080). Omjer broja piksela je 4:3, ali je 16:9, zbog pixel aspect ratio-a (a ne rezolucije)."
- zans li sta je mpeg 2
- znas li sta je down-scaling
E o ovoj teoriji ja pricam. Ako ti ovi pojmovi nisu jasni neces daleko dogurati.
Ovim ne zelim da te ubijam u pojma vec da ti pokazem pravi put kako se to uci. Krene se sa laksim programom i polako se uz isprobavanje nauci i teroija.
Tebe ce ubiti u pojam sto ces tapkati u mrakku dugo i vjerovatno na kraju odustati.
I ne moras odgovoriti na ova gore pitanja jer nisam ni zelio da pokazem kako ja znam a ti ne znas ali ako ti nisu kristalno jasni odgovori na ovo gore onda ni od kolege kojem si zahvalio nisi dobio neku pomoc.
Evo, da završim odgovor na pitanje, mogu objasniti i "manje poznate pojmove". Slažem se da je teško nekome tko ih ne poznaje. Adobe ima neke "primere" sa osnovnim stvarima. Ipak je na kraju krajeva najbolje istraživati, googlati, gledati tutoriale itd. Ali možda ti mogu malo ubrzati taj proces:
- razliku izmedju progressive i interlaced i na sta se to uopste odnosi?
Progressive slika nastaje kada senzor na kameri sliku "hvata" cjelu u jednom trenutku. Interlaced znači da je slika isprepletena. U sekundi se kod interlaced videa izmjeni 50 poluslika (zato 50i), odnosno 25 kod progressive (25p). Bez puno filozofiranja: snimaj progressive kad god mozes, zadrzi progressive kad god mozes i gledaj progressive kad god je moguce (to znaci snimak progressive, progressive dvd, progressive prikaz na tv).
Posotji software koji radi konverziju iz interlaced u progressive, ali to je sad već druga priča.
- da li ti je ovo jasno:"Koliko vidim imas HDV snimku (1440*1080). Omjer broja piksela je 4:3, ali je 16:9, zbog pixel aspect ratio-a (a ne rezolucije)."
Piksel može biti kvadrat, kao kod fotografije... Ali kod videa može biti i pravokutnik, kao što je to u ovom konkretnom slučaju. Kad se uzme da su pikseli pravokutnici (veće širine, nego visine) dobije se omjer 16:9.
- zans li sta je mpeg 2
Standard kodiranja videa koji se koristi na DVD-u i kojeg trenutno koristi naša državna televizija za broadcast.
http://en.wikipedia.org/wiki/MPEG-2
- znas li sta je down-scaling
Smanjivanje slike... Dakle, smanjivanje rezolucije snimka. Obično je kvaliteta slike daleko superiornija ako je odrađen downscaling. Recimo, HDV > DVD će izgledati bolje nego DV > DVD snimano istom kamerom.
Ja iskreno mislim da će ti "lakši" programi biti jednako komplicirani. Edius bi te mogao natjerati da proučiš sve te pojmove o kojima čitaš u njegovom helpu i izbornicima. Problem će ti stvarati svaki program dok ne naučiš temeljne stvari... Nije meni problem tipkati, samo što ima i bržih načina, tako da se donekle i slažem sa logic-om.
koji su dobri programi:
1.slični after effectsu
2.bez specijalnih efekata(light saber i ostale gluposti...)
koji su dobri programi:
1.slični after effectsu
Ne razumijem što točno želiš?
Apple Motion
koji su dobri programi:
1.slični after effectsu
Ne razumijem što točno želiš?
Apple Motion
kakav je to točno(final cut) program? nikad zapravo nisam gledao final cut šta radi... po slici se čini ok, ima li ga za pc?
Ova tema je i osmišljena da se pojedini programi mogu objasniti i prikazati kakvi jesu.Smisao svega bi i trebala biti konverzacija i razmjena iskustava i informacija.Jer ako za sve ljudi budu morali googlati,istraživati sami,samostalno raditi dok ne shvate,nevidim svrhu niti ijednog foruma tada.Ne kažem da ne treba googlati i tražiti,ali nekakve smjernice se mogu podjeliti,uputiti na nekakve linkove,pojasniti neke stvari o programu,pa se nekom možda i svidi pojedini program za obradu ubuduće.Ako netko i nezna mnoge stvari,odnekud mora krenuti.A ako ovdje nemože dobiti pojedine informacije,čemu služi onda ovaj forum...
Piksel može biti kvadrat, kao kod fotografije... Ali kod videa može biti i pravokutnik, kao što je to u ovom konkretnom slučaju. Kad se uzme da su pikseli pravokutnici (veće širine, nego visine) dobije se omjer 16:9.
Koliko ja vidim radi se o *avi file-u dužine 3 sec (vidi priloženu sliku), a ne o hdv snimci koja je najčešće u nekom od transportnih kontejnera tipa *.ts ili *.m2ts. Avi file u 99% slučaja je sqare pixel, radi nestandarda formata u riff-u, pa premda postoji određen broj software-a koji može tu informaciju upisati i pročitati iz header-a, ista se najčešće ne koristi radi kompatibilnosti. Dakle, ovo je avi, par je 1, a dar je 4:3 i to je natočnija pretpostavka koja se iz slike može zaključiti.
- zans li sta je mpeg 2
Standard kodiranja videa koji se koristi na DVD-u i kojeg trenutno koristi naša državna televizija za broadcast.
To su dvije različite stvari; za broadcast se upotrebljava mpeg2 I-frame s velikim bitrate-om, dok je za dvd bitrate manji i upotrebaljava se i P i B frame-ovi (IBBPBBPBB npr).
Smanjivanje slike... Dakle, smanjivanje rezolucije snimka. Obično je kvaliteta slike daleko superiornija ako je odrađen downscaling. Recimo, HDV > DVD će izgledati bolje nego DV > DVD snimano istom kamerom.
Hm, nisi li u prošlom postu tvrdio da je problem današnjih software-a za montažu izuzetno loš downscaling, pa kako je onda ipak downscaling bolji?
I zašto bi pobogu čovjek radio hdv projekt ako mu je target dvd? I kakvih će to velikih problema biti u exportu na dvd?? Jako paziti??!?
@generale, šta tebe muči u životu?
Nisam zelio se upustati u takvu raspravi i ispravljati ga a i avi je isto tako kontejner. Mpeg 2 se ne koristi samo na dvdu. I zasto bi slika poslije HDV>DVD bila bolja od DV>DVD? TO ne mora znaciti i HDV i DV nose vise informacija i kvaliteta slike je bolja u odnosu na MPEG 2 (dvd je format a codec je mpeg 2) i ako se pravilno odradi kvaliteta slike ne mora biti bolja u prvoj u odnosu na drugu kombinacija. AL sad idemo previse u detalje i aj sam samo zelio pokazati da nabadanje po programu a da nemas maltene blagog pojma o bilo cemu i nije pravi put da se nesto nauci al ok. U svemu postoji pravilan put. Ni piloti lovca ne uce na lovcima odmah, niti piloti spaceshatla niti hirurzi niti bilo koje drugo zanimanje ne krece od najtezeg. Samo klinci cim dobiju komp idu instalirati photoshop i aftereffectse jer su culi da je to cool.
Moram priznati da uopće nisam primjetio ime fajla i ekstenziju, ali nebitno. Bitno da je rezolucija jednaka HDV standardu. Ja sam tako zaključio da je HDV, jer do sada nisam imao prilike vidjeti file koji je u HDV rezoluciji sa 4:3 omjerom. Vjerujem da postoji. Autor je ranije rekao da je slika 1080i, i da se radi o .mts. Moguće je da je nešto konvertirao u međuvremenu, zato nisam obraćao pozornost na ekstenziju - nisam ju ni vidio.
Ako je AVI uvijek square pixel, kako onda komentiraš činjenicu da postoji widescreen DV? :) Da, neki ne znaju to pročitati, ali zato uglavom postoji opcija interpret footage. Recimo, Media Player Classic uvijek zna o čemu se radi - osim ako je u pitanju uncompressed AVI. Ja nikad nisam imao problema sa aspect ratiom. Obožavam widescreen i koristim ga uvijek kad mogu.
Nisam se upuštao u razlike između MPEG2 standarda. Samo sam napravio jednu usporedbu. Činjenica je da je to MPEG2, i jedan i drugi.
A zašto bi radio HDV projekt? Zato jer slika nakon downscalinga u pravilu izgleda bolje jer se u montažu ulazi sa boljom rezolucijom. To je stvar iskustva... Probao sam, vidio i sad radim onako kako mislim da je najbolje. To nije samo moje mišljenje, nego mišljenje i nekih drugih forumaša, na stranim forumima kojima nije uvijek cilj tražiti dlaku u jajetu, nego jednostavno imati bolji proizvod i pomoći ekipi :)
Downscaling je bolji, daje kvalitetniju sliku. ALI, da bi slika bila kvalitetnija potrebno je nešto više vremena. Nakon što se projekt odradi u HDV varijanti, potrebno je sliku obraditi u drugom software-u što najčešće zahtijeva uncompressed render slike, ili neki drugi međuformat bez gubitka kvalitete. To je ono na što treba jako paziti. Dakle, koristiti downscaling recimo u VirtualDub-u, a ne Premiere-u za početak. Ne kužim: trebo bi napravit DVD projekt i u njega ići sa HDV fileovima? Bezveze. Ako već to želim raditi - iskonvertirao bih fileove u SD rezoluciju. Ali sigurno ne bih želio, jer ovako imam mogućnost eksportati i na DVD i na HD DVD i na BR ili bilo što drugo. Čemu se zakočiti u startu? Jednom će i HD zaživjeti, a ja ću imat stare projekte u SD-u. Osim što rade loš downscaling, programi za montažu ne rade neku potrebnu konverziju boja. Ako do sada niste primjetili da vam HDV > DVD iz Premiere-a izlazi pomalo neoštro, nešto vam nije okej s monitorom ili očima. High quality opcija u Premiereu je malo popravila situaciju, ali traje katastrofalno duže i izgleda i dalje lošije od VirtualDub-a.
Progoolajte HDV to DVD. Ja nisam dobio zadovoljavajuće rezultate bez downscalinga izvan premiere-a ili ediusa. I zato sam rekao da treba dobro paziti. Sprdaj se s nečim što si isprobao :) Ja redovito snimam sa XH A1 i uvijek sam morao rezervirati određeno vrijeme za downscaling. I da, slika mi je ljepša kad se snima u HDV, 25P.
A sada nešto što nije usko vezano za temu, ali je jednako važno:
Naši forumi prepuni su likova koji su "prepuni" znanja. Oni neće drugima pomoći, nego će se potruditi da pronađu pogrješku u svemu što kažu oni koji pak žele pomoći. Upravo iz tih razloga ovo nema smisla. Ako se ja potrudim da pročitam postove od ovog dečka koji treba pomoć i napišem odgovor koji sadrži neke objektivne, ali i neke subjektivne stvari, nema potrebe da me se napada. Može se jednostavno reći: ne slažem se s tobom, ja mislim da je bolje ovako... Bez nepotrebnog vrijeđanja i tona.
Drugo, što se tiče "klinaca sa afterima". Ja sam bio jedan od klinaca sa Photoshopom i Afterima. Ako se netko dovoljno zainteresira i zna engleski jezik, lako je moguće da uspije napraviti nešto više. Poznavanje engleskog je najvažnije, jer mislim da smo svi shvatili kakve će odgovore dobiti na našim forumima. Meni, a sigurno i još nekima, od igranja u Afterima, film i video će postati profesija čim završim školu. Svijet filma je nevjerojatno zanimljiv i zarazan.
Bez uvrede ikome, samo mislim da morate malo promijeniti stav. Jedva čekam da se i na našim forumima uvede obveza pravog imena i prezimena, pa da svatko sigurno stoji iza onoga što kaže.