Software za video obradu - pitanja&odgovori izdvojena tema

poruka: 1.976
|
čitano: 670.406
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
moderator
Re: Software za video obradu - pitanja&odgovori

Hvala najlepse.

Bas i ostrina je ono sto mi treba posto linije su upravo sa dimezijama od po 1px. Ostaje mi da vidim kako ce utjecati Photoshop odnosno Adobe RGB i sRGB na sliku (zna vuci na zelenkastu) no to nije bas velik problem.

Za fino stelanje saturacije i svjetline imam drugu testnu sliku sa gradacijama od po 10%

Naravno da necu imati djece, najvise zbog toga jer znam da bi imali moje gene. Zasto unistavati zivote? by Mentalist
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Uvjet da zadržiš oštrinu je i to da ne koristiš boju - naime, luminanca je kod većine popularnih kodeka kodirana u punoj rezoluciji, dok je boja kodirana u nižoj rezoluciji pa ti onda može doći do miješanja boja na rubovima i kod tankih linija.

H264 može u 4:4:4, ako se ne varam. Znači može i boja bez gubitaka oštrine u tom slučaju.

17 godina
moderator
bed kaže...
mbaksa kaže...
Uvjet da zadržiš oštrinu je i to da ne koristiš boju - naime, luminanca je kod većine popularnih kodeka kodirana u punoj rezoluciji, dok je boja kodirana u nižoj rezoluciji pa ti onda može doći do miješanja boja na rubovima i kod tankih linija.

H264 može u 4:4:4, ako se ne varam. Znači može i boja bez gubitaka oštrine u tom slučaju.

Čitam baš sad na Wikipediji i piše da je podrška za 4:4:4 dodana 2004 u sklopu Fidelity Range Extensions, pa je 2006. ukinuta, pa je 2007. dodan profil High 4:4:4 Predictive i 4 Intra-only profila (High 10 Intra, High 4:2:2 Intra, High 4:4:4 Intra, and CAVLC 4:4:4 Intra), koji se, mislim, u biti odnose samo na hi-end videokamere.

Ne znam - gledam baš sad malo postavke x264 u AviDemuxu i x264vfw i ne mogu reći da vidim igdje gdje bi čovjek mogao odabrati chroma subsampling. Možda je direktno vezano uz konkretne profile (odnosno, chroma subsamplig ovisi o profilu) no opet nigdje se ne vidi koji chroma subsampling je vezan za koji profil. Koliko vidim, svugdje se spominje samo YV12 (4:2:0). Prije bih rekao da 4:4:4 ima u nekom profi kodeku (recimo Panasonicovi Intra kodeki za videokamere) - nisam baš siguran da x264 to podržava.

14 godina
neaktivan
Software za video obradu - pitanja&odgovori

Poštovani, bug forumaši! Dali itko zna i ima volje napisati kako NTSC 24p video prebacit u PAl 25fps, bez posljedica na video kvalitetu i trajanje videa? Ako netko zna gdje ima može i link, al na hrvatskom. Na engleskom sam našao ali je sve tolko spetljanoda se totalno pogubim.  TNX.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Kako najednostavnije prekodirati Divx film sa AC3 u mp3 zvuk da bi mogao gledati na nitrobox ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
jurica16 kaže...

Dali itko zna i ima volje napisati kako NTSC 24p video prebacit u PAl 25fps, bez posljedica na video kvalitetu i trajanje videa?

Ntsc nije 24p, već 29.97i. 24p je kino format i njega samo ubrzaš jedan frame, video će ti 4% kraće trajati.

17 godina
neaktivan
moderator
mbaksa kaže...

Kako ćeš zadržati oštrinu? Jedino držanjem na nativnoj rezoluciji (FullHD) i da ti program kojim radiš video ne uništava (ne resajza) sliku. AviSynth daje onakav video kakvu sliku pročita - zbog toga sam ti ga i preporučio. Znači, ako je linija debela 1 piksel, upravo će tako debela biti u kreiranom videu.

Molio bih za pomoc. Naime, uspjelo mi je da izradim testni video u XviD preko Avidemuxa ali nikako mi ne uspjeva da to "strpam" u .mp4 a da bude prikazano na TV-u.

TV definitivno umije prikazati .mp4 (AVC, AVCHD) posto sam vec reproducirao filmove skinute sa torrenta u tom formatu. Kako da stelam Avidemux da postignem sto vecu kvalitetu.

Na primjer ovaj film se ispravno reproducira preko USB-a:

Hangover.mp4
Format : MPEG-4
Format profile : Base Media
Codec ID : isom
File size : 751 MiB
Duration : 1h 47mn
Overall bit rate : 974 Kbps

Video
ID : 1
Format : AVC
Format/Info : Advanced Video Codec
Format profile : High@L4.1
Format settings, CABAC : Yes
Format settings, ReFrames : 8 frames
Codec ID : avc1
Codec ID/Info : Advanced Video Coding
Duration : 1h 47mn
Bit rate mode : Variable
Bit rate : 842 Kbps
Maximum bit rate : 4 258 Kbps
Width : 1 280 pixels
Height : 536 pixels
Display aspect ratio : 2.35:1
Frame rate mode : Constant
Frame rate : 23.976 fps
Color space : YUV
Chroma subsampling : 4:2:0
Bit depth : 8 bits
Scan type : Progressive
Bits/(Pixel*Frame) : 0.051
Stream size : 650 MiB (86%)
Writing library : x264 core 114 r1924 08d04a4
Encoding settings : cabac=1 / ref=8 / deblock=1:-1:-1 / analyse=0x3:0x133 / me=umh / subme=9 / psy=1 / psy_rd=1.00:0.00 / mixed_ref=1 / me_range=22 / chroma_me=1 / trellis=2 / 8x8dct=1 / cqm=0 / deadzone=21,11 / fast_pskip=1 / chroma_qp_offset=-2 / threads=3 / sliced_threads=0 / nr=0 / decimate=1 / interlaced=0 / constrained_intra=0 / bframes=3 / b_pyramid=2 / b_adapt=2 / b_bias=0 / direct=3 / weightb=1 / open_gop=0 / weightp=2 / keyint=250 / keyint_min=23 / scenecut=40 / intra_refresh=0 / rc_lookahead=60 / rc=2pass / mbtree=1 / bitrate=842 / ratetol=3.1 / qcomp=0.60 / qpmin=0 / qpmax=69 / qpstep=4 / cplxblur=20.0 / qblur=0.5 / ip_ratio=1.40 / aq=1:1.00

Naravno da necu imati djece, najvise zbog toga jer znam da bi imali moje gene. Zasto unistavati zivote? by Mentalist
17 godina
moderator

@Lazarus - pokušaj odabrati što je više moguće tih istih karakteristika. Također, uoči jednu jako važnu stvar - video za koji si dao info nije HD - vidi koje je rezolucije. Pokušaj svome testnome videu smanjiti rezoluciju da bude manja od ovog video za koji si dao karakteristike pa vidi što se događa - ako će se onda tvoj video normalno reproducirati, znači da tvoj TV ne želi reproducirati sadržaj visoke rezolucije. Ako se i dalje neće reproducirati, znači da je problem u nekoj drugoj opciji.

16 godina
protjeran
mbaksa kaže...

@Lazarus - pokušaj odabrati što je više moguće tih istih karakteristika. Također, uoči jednu jako važnu stvar - video za koji si dao info nije HD - vidi koje je rezolucije. Pokušaj svome testnome videu smanjiti rezoluciju da bude manja od ovog video za koji si dao karakteristike pa vidi što se događa - ako će se onda tvoj video normalno reproducirati, znači da tvoj TV ne želi reproducirati sadržaj visoke rezolucije. Ako se i dalje neće reproducirati, znači da je problem u nekoj drugoj opciji.

moguce da ima previse ReFrame-ova

rezolucija nebi trebala bit problem ,ako je gledao 1080p Avatar na njemu 

btw.. kolko se sjecam taj njegov Avatar kojeg je pustio je imao 4 ReFrame-a

ne vidim sta bi drugo moglo bit

http://protocol4.animehr.com/
Poruka je uređivana zadnji put pet 3.6.2011 3:29 (hrvatskafarkasevec).
17 godina
neaktivan
moderator
mbaksa kaže...

ako će se onda tvoj video normalno reproducirati, znači da tvoj TV ne želi reproducirati sadržaj visoke rezolucije. Ako se i dalje neće reproducirati, znači da je problem u nekoj drugoj opciji.

Ma reproducira HD torrente bez ikakvih problema. Ocito ja gresim negdje. Uostalom u disklejmeru TV-a pise da se moze desiti da se neki materijal ne moze reproducirati unatoc tome sto je deklarativno podrzan. Desava se i sa nekim XviD-ima

hrvatskafarkasevec kaže...

btw.. kolko se sjecam taj njegov Avatar kojeg je pustio je imao 4  ReFrame-a

ne vidim sta bi drugo moglo bit

Tacno. Avatar ide bez problema. Evo jos jednom copy/paste iz MediaInfoa

Video
Format profile : High@L4.0
Format settings, ReFrames : 4 frames
Duration : 2h 51mn
Bit rate : 3 114 Kbps
Maximum bit rate : 15.5 Mbps
Width : 1 920 pixels
Height : 1 080 pixels
Display aspect ratio : 16:9
Frame rate : 23.976 fps
Bits/(Pixel*Frame) : 0.063
Stream size : 3.73 GiB (93%)
Writing library : FASM Quality Enhancer Bitrate Squeezer 3.4 (c)2010 Fachman
Encoded date : UTC 2011-01-25 21:10:16
Tagged date : UTC 2011-01-25 21:20:27
Color primaries : BT.709-5, BT.1361, IEC 61966-2-4, SMPTE RP177
Transfer characteristics : BT.709-5, BT.1361
Matrix coefficients : BT.709-5, BT.1361, IEC 61966-2-4 709, SMPTE RP177

Extra Pitanje:

Da li mozda netko zna zasto TV odbija reproducirati subtitlove bas za .mp4 datoteke? (Kada je DivX reproducira .srt i .sub) Pokusao sam ugurati unutra pomocu YAMB-a al nejde

16 godina
protjeran

Extra Pitanje:

Da li mozda netko zna zasto TV odbija reproducirati subtitlove bas za .mp4 datoteke? (Kada je DivX reproducira .srt i .sub) Pokusao sam ugurati unutra pomocu YAMB-a al nejde

probaj umjesto avidemux koristit handbrake 
pod container stavi .mp4 i naredi postavke kak hoces
i dodas titlove pod subtitles i odaberes opciju " Burned in " (ta opcija samo radi na .mp4)

ili probas preko nekog drugog programa hardsub napravit , no ja ti preporucujem handbrake kad vec je odlican video encoder

16 godina
neaktivan
Lazarus Long kaže...

Molio bih za pomoc. Naime, uspjelo mi je da izradim testni video u XviD preko Avidemuxa ali nikako mi ne uspjeva da to "strpam" u .mp4 a da bude prikazano na TV-u.

Ova oba infa(mp4) koja si stavio ti rade? Stavi info od filea koji neće raditi.

17 godina
neaktivan
moderator
bed kaže...

Ova oba infa(mp4) koja si stavio ti rade? Stavi info od filea koji neće raditi.

Pokusao sam sa nekim od predlozaka odnosno onaj namjenjen za Play Station Portable ali dobio sam sliku 1820X1024 unatoc tome sto MediaInfo kaze da je 1920x1080

Ovaj ne radi. Dobijem samo crnu sliku. Pokusao sam sa nekim od predlozaka odnosno onaj namjenjen za Play Station Portable ali dobio sam sliku 1820X1024 unatoc tome sto MediaInfo kaze da je 1920x1080

General
Complete name : I:\MP4-TEST.mp4
Format : MPEG-4
Format profile : Base Media
Codec ID : isom
File size : 16.7 MiB
Duration : 1mn 0s
Overall bit rate : 2 335 Kbps
Movie name : MP4-Test
Writing application : Lavf52.78.3

Video
Format profile : High 4:4:4 Predictive@L4.0
Format settings, ReFrames : 3 frames
Duration : 1mn 0s
Bit rate : 2 334 Kbps
Width : 1 920 pixels
Height : 1 080 pixels
Display aspect ratio : 16:9
Frame rate : 25.000 fps
Bits/(Pixel*Frame) : 0.045
Stream size : 16.7 MiB (100%)
Writing library : x264 core 106 r1732 b20059a
Encoding settings : cabac=1 / ref=3 / deblock=1:0:0 / analyse=0x3:0x113 / me=hex / subme=7 / psy=0 / mixed_ref=1 / me_range=16 / chroma_me=1 / trellis=0 / 8x8dct=1 / cqm=0 / deadzone=21,11 / fast_pskip=0 / chroma_qp_offset=0 / threads=3 / sliced_threads=0 / nr=0 / decimate=1 / interlaced=0 / constrained_intra=0 / bframes=0 / weightp=2 / keyint=250 / keyint_min=25 / scenecut=40 / intra_refresh=0 / rc=cqp / mbtree=0 / qp=0

16 godina
neaktivan

Uspio si naći profil za 4:4:4? Nema nekog smisla ukoliko i sadržaj nije takav, premda bi i to trebalo funkcionirati. Ili se nešto zbunio mediainfo. Pretpostavljam da ti profil baš ne paše tv-u, ipak je to specifikum za PSP. A vole ti priozvođači zezati s nekim sitnicama koje promijene u headeru, specifičnim profilima napraviti kompatibilnost samo svojim uređajima. Probaj uzeti High profil, level 4.1 ili 4.0. To je standard za bluray, to bi tv trebao variti. Evo ti defaultne postavke za isti (vidi sl.), vjerojatno nećeš neke stvari u svom koderu naći, a koje imaš - gledaj da budu ovakve (naravno fps, bitrate po želji). Premda pretpostavljam da bi s odgovarajućim profilom većina tih postavki trebala odgovarati više manje.

15 godina

Ne znam šta ovo znači i kako da postupim (slika )

Ovo je Media Info tog testnog filmića:

General

Complete name           : Panda AV pro 2012.mp4

Format               : MPEG-4

Format profile           : Base Media / Version 2

Codec ID              : mp42

File size             : 452 KiB

Duration              : 41s 99ms

Overall bit rate          : 90.2 Kbps

Encoded date            : UTC 2011-06-01 18:16:47

Tagged date            : UTC 2011-06-01 18:16:47

Video

ID                 : 1

Format               : AVC

Format/Info            : Advanced Video Codec

Format profile           : High@L3.1

Format settings, CABAC       : Yes

Format settings, ReFrames     : 4 frames

Codec ID              : avc1

Codec ID/Info           : Advanced Video Coding

Duration              : 41s 66ms

Bit rate mode           : Variable

Bit rate              : 85.3 Kbps

Width               : 1 280 pixels

Height               : 720 pixels

Display aspect ratio        : 16:9

Frame rate mode          : Constant

Frame rate             : 15.000 fps

Color space            : YUV

Chroma subsampling         : 4:2:0

Bit depth             : 8 bits

Scan type             : Progressive

Bits/(Pixel*Frame)         : 0.006

Stream size            : 428 KiB (95%)

Language              : English

Encoded date            : UTC 2011-06-01 18:16:47

Tagged date            : UTC 2011-06-01 18:16:47

Color primaries          : BT.709-5, BT.1361, IEC 61966-2-4, SMPTE RP177

Transfer characteristics      : BT.709-5, BT.1361

Matrix coefficients        : BT.709-5, BT.1361, IEC 61966-2-4 709, SMPTE RP177

Jel tako-tako je !!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

15 fps-a ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

15 fps-a ?

Da , dio jednog TUT-a koji snimih sa Camtasiom u HD-u!!!

Jel tako-tako je !!!
16 godina
protjeran

aha hmm nebi ti znao za ono gore 
probaj pa vidi

ne koristim bas avidemux

...............

nego ekipa sta mislite o Motion interpolation 

vidio sam par primjera od 60FPS-a i stvarno izgleda fluidnije

jel koristio tko to ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
nego ekipa sta mislite o Motion interpolation 

jel koristio tko to ?

Ja sam vidio samo par loših primjera. Ili filmska slika izgleda kao da je u pitanju sapunica ili se čini kaj da je framerate na trenutke ubrzan - ono, prvo se vidi očita fluidnost pokreta, a onda ti se čini ko da je neki pokret prebrz - izgleda čudno, neprirodno. No eto, možda na drugim modelima televizora to bolje radi.

14 godina
neaktivan

Bok svima,

Trebam malu pomoc... Trebao bi u jednom video isjecku koji traje 2-3 minute nekako oznaciti odredjenu osobu, tj. njeno kretanje... Probao sam prckati u Pinnacle Studiu, al nisam nasao kako to rijesiti... Ima tko kakav pametan savjet?

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Ne znam što ti znači "označiti". Ili staviš sliku s prozirnom pozadinom nacrtanu u nekom grafičkom programu ili napraviš neku animaciju u WAX-u ili AfterEffectsu.

16 godina
neaktivan
hrbaar kaže...
Trebao bi u jednom video isjecku koji traje 2-3 minute nekako oznaciti odredjenu osobu, tj. njeno kretanje...

Bolan i mukotrpan posao ako nemaš zelenu podlogu. AE, maska i koliko točaka upotrijebiš, toliko će dobro ispasti. Pa animirati masku po frameovima. Good luck..

jel koristio tko to ?

Bila je tema na forumu gdje je neki user (ne sjećam se više) tvrdio da je to fenomenalno s pc-a na tv. Koliko se sjećam dotakli smo se i načina kako  to napraviti - potraži.

14 godina
neaktivan

Istaknuti, tj. obiljeziti nekakvom strelicom ili kruznicom od pojavljivanja osobe u kadru sve do njenog izlaska iz istog...  Moze malo pojasnjenje oko toga sa prozirnom pozadinom jer to nisam nikada radio?

14 godina
neaktivan

Ništa od zelene podloge, a od ovoga ostalog mi se samo stvorio upitnik oko glave... {#}

17 godina
moderator
hrbaar kaže...

Istaknuti, tj. obiljeziti nekakvom strelicom ili kruznicom od pojavljivanja osobe u kadru sve do njenog izlaska iz istog...  Moze malo pojasnjenje oko toga sa prozirnom pozadinom jer to nisam nikada radio?

Jesi kad čuo za GIF i PNG vrste slikovnih datoteka? One mogu imati prozirnu pozadinu - znači, ne da im je pozadina nužno bijela ili crna ili kakva već, nego može biti prozirna. I onda nacrtaš strelicu ili kružnicu i onda takvu sliku ubaciš u svoj videozapis. Naravno, da bi to mogao napraviti, preduvjet je da program kojim to radiš omogućava "sliku u slici", odnosno da jedna slika/videozapis bude preko druge. Ne znam kakav je taj tvoj program - ti ćeš prije znati.

15 godina

Evo jedan lijepi bombončić-poklončić za ljude kojima treba dobar program za izradu 3D animacija {#}

LINK

Jel tako-tako je !!!
Moj PC  
0 0 hvala 2
16 godina
neaktivan
hrbaar kaže...

Ništa od zelene podloge, a od ovoga ostalog mi se samo stvorio upitnik oko glave... {#}

After effects program. Alat je pen tool i njime dodaješ 'vertex', tj. točke krivulje kojom određuješ masku, a koja će biti oblik onoga što izrezuješ. To su bezierove krivulje. Što više točaka upotrijebiš, bolje ćeš izrezati objekt koji želiš iz videa. Te točke/vertexe možeš animirati po key frameovima kroz vrijeme. Možeš uzeti i sliku/video s alpha kanalom (recimo prvo izrežeš u photoshopu) i napraviš u AE auto trace, pa će ti program napraviti masku po prozirnosti (ako ti je lakše izrezati u drugom programu). Dalje animiraš istim postupkom kroz vrijeme. Kao što rekoh, mukotrpno i dugotrajno za dobar rezultat.

14 godina
neaktivan

Hvala na savjetu... Probat ću to kad ulovim malo vremena, a za sada sam napravio po mbaksinom savjetu i ispalo je OK...

17 godina

Trebao bi malu pomoc/upute.

Imam koncert sa HRT2 (T-mobile IN...) sniman sa Windows media centrom (Win 7 x64) u njegovom formatu velicine cca. 2.8GB.

Konvertirao sam taj video (ali jos uvijek imam i original snimak) pomocu Freemake Video Converter u .mkv format sa defaultnim postavkama i dobio video cca. 900MB.

E sad, htio bih znati koje su najbolje moguce postavke, za taj program, da mi taj video ispadne najbolji (najvazniji mi je zvuk)?

Koji format mi je najbolje odabrat za sliku, a koji za zvuk? Da li je to mkv ili je bolje da stavim u neki drugi format (velicina mi nije toliko bitna osim da stane na DVD) i koje su najbolje postavke za audio (zvuk mi je jako vazan)?

THX {#}

Um je poput padobrana — funkcionira jedino ako je otvoren.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
djigibao kaže...

Trebao bi malu pomoc/upute.

Imam koncert sa HRT2 (T-mobile IN...) sniman sa Windows media centrom (Win 7 x64) u njegovom formatu velicine cca. 2.8GB.

Konvertirao sam taj video (ali jos uvijek imam i original snimak) pomocu Freemake Video Converter u .mkv format sa defaultnim postavkama i dobio video cca. 900MB.

E sad, htio bih znati koje su najbolje moguce postavke, za taj program, da mi taj video ispadne najbolji (najvazniji mi je zvuk)?

Koji format mi je najbolje odabrat za sliku, a koji za zvuk? Da li je to mkv ili je bolje da stavim u neki drugi format (velicina mi nije toliko bitna osim da stane na DVD) i koje su najbolje postavke za audio (zvuk mi je jako vazan)?

THX {#}

u kojem ti je uopce formatu zvuk ? ,ako je u .wav (a to tesko) onda ga prebaci u FLAC jer je isto lossless 

no sigurno je AAC zvuk pa ga je bolje ostavit kakav je 

a slika ti je najbolja u H264 no opet najvecu kvalitetu ces imat ako video ostavis kakav je

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice