Poz! Ima li tko ideju kaoje su najbolje postavke kada se otvori u Ediusu ona prvi prozor s profilom, recent projectom i new projectom, e sad ispod tog new ima opcija New Preset... Što je najbolje namjestiti ako ne obrađujem za neku ultra high kvalitetu, jer kada saveam neki avi bude ono 10 GB :P
thanx
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
ne znam napamet edius, ali probaj spremati pod pal hq ako imaš 720x576 to je standardna kvaliteta 4:3, i to je najčešći format kojega daju današnje video kamere. jer, možeš ti otvoriti novi projekt s hdtv 1280x720, ali što ti to vrijedi kada je ulazna snimka s kamere u pal formatu. dakle, poigraj se opcijma oko pal-a i potraži opciju s najvećom kvalitetom (hq i sl).
a za izlaz odaberi opet pal-avi hq ili mpeg2.
Poz! Ima li tko ideju kaoje su najbolje postavke kada se otvori u Ediusu ona prvi prozor s profilom, recent projectom i new projectom, e sad ispod tog new ima opcija New Preset... Što je najbolje namjestiti ako ne obrađujem za neku ultra high kvalitetu, jer kada saveam neki avi bude ono 10 GB :P
thanx
-sirovi (mada nije jer bi bio 60-90GB) AVI je std. 12,nešto... 'profi' soft. radi s takvim bitrateom za editiranje, konačni rezultat (nakon montaže, izrade menia..) se kompimira u ciljanih 4.3GB... -dakle, Edi radi dobro. Ako želiš divX to nije ista kategorija.
-ako radiš capture s kamere, preko firewirea (AVI), nema nikakve potrebe sejvati... nego napraviš montažu i kreiraš željeni format (ili medij). Možeš postaviti bitrate na cca mpeg2 vrijednosti tj 4.500-8.000 i dobit ćeš zadovoljavajući rezultat, ali to se u montaži izbjegava.
Vjerojatno Edius nije software koji bi trebao koristiti. Za 'kućnu radinost' je primjereniji (UL-Studio) kao Pinncle-Studio paket, Nero..
Također, netreba miješati s konverterima-transkoderima.. od kvalitetnog materijala se može napraviti dobar (odličan) divX, ali to nije uloga Ediusa i sl. softwarea.
Za to prepoučam Alok ili ovisno o VGA može transkoder za ATI/nVidia.
ne znam napamet edius, ali probaj spremati pod pal hq ako imaš 720x576 to je standardna kvaliteta 4:3, i to je najčešći format kojega daju današnje video kamere. jer, možeš ti otvoriti novi projekt s hdtv 1280x720, ali što ti to vrijedi kada je ulazna snimka s kamere u pal formatu. dakle, poigraj se opcijma oko pal-a i potraži opciju s najvećom kvalitetom (hq i sl).
a za izlaz odaberi opet pal-avi hq ili mpeg2.
- današnje ili jučerašnje? -wide 16:9. Ostatak uputa je upotrebljiv.
Istina, treba se prilagoditi ulaznom materijalu, ako je 4:3, logično je raditi u tom formatu ali i moguće prebaciti u 16:9, jer se može prilagoditi ovisno o mogućnosti softwarea prikaz (zoom, pan-scan, letterbox), jer već dobar dio ljudi ima TV 16:9 formata.
- zašto ga ne iskoristiti...
- današnje ili jučerašnje? -wide 16:9. Ostatak uputa je upotrebljiv.
Istina, treba se prilagoditi ulaznom materijalu, ako je 4:3, logično je raditi u tom formatu ali i moguće prebaciti u 16:9, jer se može prilagoditi ovisno o mogućnosti softwarea prikaz (zoom, pan-scan, letterbox), jer već dobar dio ljudi ima TV 16:9 formata.
- zašto ga ne iskoristiti...
možda se nisam dobro izrazio većina kamera dostupnih prosječnom korisnika radi u pal formatu 720x576, kao i veći broj profi ili polu-profi kamera nešto starije generacije. tako i moja dsr390. slažem se, može se poigrati s formatima 720x576 u 1280x720, ali iz mog iskustva, čačkanje po formatima dovodi do degradacije slike bez obzira na zoomove, pan scanove i letterboxe ("pa tko voli nek izvoli"). za kućnu upotrebu, youtube i slično to je ok, ali za nešto ozbiljnije to ne bi prošlo. naravno, promjena formata donosi i promjenu veličine videa. meni npr video trajanja oko sat i pol vremena uvezen u pal i exportan u pal zauzima cca 2 giga.
ja osobno uvozim u 720x576 i tako i exportam (pržim) u adobe encoreu. kada ubacim takav dvd video u dvd player i gledam ga na svom lcd tv-u nema nikakvih problema oko kvalitete zapisa, i s time sam sada zadovljan (još uvijek), a i moji klijenti (još uvijek)
u planu je prelazak na kamere koje rade 16:9, ali još se skuplja lova..
s ediusom nisam nikada ozbiljnije radio, moj miljenk je ipak adobe premiere..
A sta bi mu logic preporucio? ;)
thanx
Ako je za kucnu, neprofi upotrebu a vjerujem da jest ili barem dok ne naucis osnove videa i budes razumio i sam znao podesiti te stvari preporucujem ti da koristis adobe premiere elements koji ce te postavke sam postaviti a imaces odlican rezultat na kraju. Svakako ga probaj. Nemoj odmah na profi programe jer za takve stvari treba dosta i teoretskog znanja kao sto vidis iz postova kolega. Kreni polako i od jednostavnijih programa.
A sta bi mu logic preporucio? ;)
čekao sam tebe da dođeš i preporučiš pa naravno što drugo nego: adobe premiere elements i tu te naravno podržavam
Ipak ne spavas ;)
Pa moram ja kad ti zabusavas ;)
ma ne spavam, zvali me iz adobea da se vratim na forum i da ti dam TU zbog prijedloga premiere elements
e sad mogu u krpe ...
hahahahahhahahahahahah
samo ti zaje....j ;)
A nisi im rekao da imas CS5 ;)
Imam jedan problem s Ediusom ili neznam posložiti. naime kod skidanja videa sa digitalne kamere ne seče mi prekide snimanja... Di se to može podesiti, nemogu nigdje naći?
Hvala unaprijed!