Ovo je naravno pojednostavljena šema jednog dijela mreže (slika1). Naime postoji jedan server koji je domen kontroler, te vrti servise DHCP, DNS... Postoji i domena. Radne stanice su dodate na domenu. Računare RACUNAR0, RACUNAR1, RACUNAR2 sam nedavno zamjenio novim racunarima sa novim operativnim sistemom. Skinuo sam stare racunare koji su imali ista ova imena, prije toga na svakom od njih sam otpustio IP sa CMD komandom IPCONFIG /RELEASE, te resetovao radne stanice u Aktivnom Direktoriju, ono desni klik pa RESSET ACCOUNT.
Sve je radilo ko podmazano i ne bi ni saznao da nešto nije u redu da nisam trebao koristiti štampače koji su kablom povezani na ove računare. Šerovo sam štampače koji su kablom povezani na ove radne stanice i pokušao ih kroz mrežu koristiti na drugim računarima. Radilo je, ali je stalno bilo problema, koje sam rješavao, restartom računara, ponovnim dodavanjem šerovanog printera. Mijenjao sam drivere, jer sam mislio da oni prave problem, obzirom da sam sada na računarima imao Win 7, a prije je bio XP. Nisam riješio problem sa novim driverima. Onda sam malo gledao mrežu i primjetio neke nepravilnosti. I evo simptoma...
- Svaki od racunara uredno radi bez ikakvih problema i dostupni su mu svi mrezni servisi (ako izuzmemo ovaj problem sa printerima).
- Kada sa svake radne stanice uradim IPCONFIG dobijem da imaju ove IP adrese koje sam i naveo.
- Međutim, računar RACUNAR0 ne vidim ni sa jednog drugog računara. Kada ga pingam sa bilo kog drugog računara prikazuje mi da je nedostupan i da ima IP 10.1.1.51. Mada računar radi i ukoliko na njemu uradim IPCONFIG dobijem da ima IP 10.1.1.20, kako sam več rekao.
- Onda računar RACUNAR1 mi je uvijek dostupan na pingu sa bilo kog drugog računara u mreži, čak i kada je ugašen. A prikazuje da ima istu IP adresu kao računar RACUNAR2 a to je 10.1.1.22. I taj računar takođe radi i ukoliko uradim IPCONFIG na njemu pokaže mi IP 10.1.1.21.
Šta bi mogao bit problem? Vjerujem da će iskusno oko nekog od Vas prepoznati problem i pomoći meni da me korisnici ne objese sutra kad dođem na posao...