Prva polovica godine u EU donijela značajan rast p

poruka: 16
|
čitano: 5.975
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Prva polovica godine u EU donijela značajan rast p".
8 godina

e odlično ja se toj statistici pridružujem ne prije 2033....do tada na plin i za okoliš sam fin

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
3 4 hvala 0
16 godina

Hrvati ponovno najpametniji u EU što se tiče elektrifikacije!

Mi smo pametni, a svi ostali su glupi. 

Moj PC  
3 1 hvala 0
5 godina

Činjenica da su električni modeli kod nas na samo 4% tržišnog udjela je zbilja fenomen vrijedan proučavanja. Rijetko koja europska zemlja ima toliko prednosti što se tiče EV-a kao Hrvatska:

1. Idealna klima za EV, bez ekstremnih hladnoća

2. Obilje solarne energije na obali

3. Dugogodišnje, izdašne subvencije od FZOEU za kupovinu EV

4. Pretežno kratke udaljenosti između najvećih gradova

5. Cijena električne energije znatno niža od EU prosjeka

Ruhe im Puff

3 2 hvala 1
7 godina
Re: Prva polovica godine u EU donijela značajan ra
BroccDaRock kaže...

Činjenica da su električni modeli kod nas na samo 4% tržišnog udjela je zbilja fenomen vrijedan proučavanja. Rijetko koja europska zemlja ima toliko prednosti što se tiče EV-a kao Hrvatska:

A možda fali kupovne moći kod nas za iskeširavati 40k za pristojnijeg elektrikanera?

Iskreno mislim da tehnologija EV-a još nije sazrela. Kada baterije budu imale realni doseg 650-700 km u srednjem segmentu i znatno pale cijenom, onda možda. Dotle i ja vozim na plin dok auto ide, a bude još bar 5 godina.

16 godina
Chayy kaže...

A možda fali kupovne moći kod nas za iskeširavati 40k za pristojnijeg elektrikanera?

Iskreno mislim da tehnologija EV-a još nije sazrela. Kada baterije budu imale realni doseg 650-700 km u srednjem segmentu i znatno pale cijenom, onda možda. Dotle i ja vozim na plin dok auto ide, a bude još bar 5 godina.

Potreba za prijeći toliku kilometražu u komadu jednostavno ne postoji. Odosno toliko mali postotak ljudi to treba da jednostavno tržište neće ići prema tome.

Želiš mi reći da ti prosječan vozač ima potrebu više puta mjesečno prijeći udaljenost Osijek - Split, odnosno voziti 6-7h bez ikakvog stajanja? Daj molim te.

Za 40k EUR kupiš bombu od auta, pogotovo uz poticaje. Izbor rabljenih i novih EV nije nikad bio bolji. Novi BYD Dolphin Surf za 13k EUR uz poticaje ili primjerice Tesla Model 3 Long Range za 37k EUR uz poticaje.

Mobile.de, Autoscout24 su puni jako dobrih value for money strujića, a da se i na Njuškalu naći dobar deal.

17 godina
Chayy kaže...
BroccDaRock kaže...

To je mozda vrijedilo prije sad uz poticaj mozes kupit  manji ev vec za 12-13k novi. Za 25 k vec nesto normalno, obiteljski. Uz to imas i rabljene po dobroj cijeni (ne baterije vise bisu problem kod rabljenih)
Tehnologija je sasvim zrela. Opet tipican slucaj,  hrvatu treba 1000000 km dometa , a zivi u maloj zemlji i vozi se dnevno 10-20 km, s druge strrane jedna kina u miljunskim gradsobvima  s daleko duljim relacijama je 99% elektrificirana i skoro da nema ice na cesti. 

Kako kod svih ostalih funkcionira, ali kod nas ne, mi smo stvarno fenomen za proucavanje ili se stvar  politike i totalnog zaglupljivanja narofa dugi niz godina

5 godina

Rabljeni po dobroj cijeni? Ti kao da si s kruske pao, pogledaj prosijecnu dob auta u hrvatskoj, kako ikome u hrvatskoj moze pasti na pamet i u narednih 5-10g kupovati polovni ev? Kad ce ta ista baterija biti van garancije i cijenom pola auta...

Moj PC  
0 3 hvala 0
16 godina
Boris grozni kaže...

Rabljeni po dobroj cijeni? Ti kao da si s kruske pao, pogledaj prosijecnu dob auta u hrvatskoj, kako ikome u hrvatskoj moze pasti na pamet i u narednih 5-10g kupovati polovni ev? Kad ce ta ista baterija biti van garancije i cijenom pola auta...

Netko nam i dalje misli da je ono što najviše "odlazi" na električnim autima baterija. Slatko. Totalno si neupućen.

A čak i da se pokvari baterija, zašto bi ju cijelu zamjenio? Popraviš jednu ili par defektnih ćelija i vozi dalje miško. Barem smo po tome među najboljima u svijetu sa našom domaćom ekipom iz EV Clinica.

17 godina
Boris grozni kaže...

Ali kad netko uz sav internet, ai,  dostupne informacije, forume, istrazivanja može biti neinformiran , to je zaista fenomen za proucavanje

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.7.2026 12:32 (Pixel).
5 godina

Evo vele te silne ai informacije za jednu klasicnu ev škodu ili bilo koji drugi vag popravak jedne pojedinacne celije nije moguc vec se mora komplet baterijski modul, cijena je min 1800 do 4500€...ja bi sad pametan trebao riskirati samo jedan ovakav popravak? a kupio sam polovnjaka ev, nepada mi na pamet a vjerujem niti drugima s prosijecnim hr standardom da ulazi u takve financijske rizike jos minimalno 5+ godina
prosijek starosti vozila je yebenih 15 godina, tebi izgleda niti isus nebi pomogao

Moj PC  
1 1 hvala 0
17 godina
Boris grozni kaže...

Evo vele te silne ai informacije za jednu klasicnu ev škodu ili bilo koji drugi vag popravak jedne pojedinacne celije nije moguc vec se mora komplet baterijski modul, cijena je min 1800 do 4500€...ja bi sad pametan trebao riskirati samo jedan ovakav popravak? a kupio sam polovnjaka ev, nepada mi na pamet a vjerujem niti drugima s prosijecnim hr standardom da ulazi u takve financijske rizike jos minimalno 5+ godina
prosijek starosti vozila je yebenih 15 godina, tebi izgleda niti isus nebi pomogao

Nema toga ko bi tebi izgleda pomogao,  prouci malo EV clinics pa vidi sto sve popravljaju, imas na njihovom FB profilu jako puno informacija vezanih uz popravke koje su odradili. 
 Uz to nikad ne bi uzeo skodu EV ili nista iz te grupacije, zna se tko sve radi  dobre ev , a to nisu oni. 
Al eto  ICE se ne kvari, pogotovo ne rabljeni, to ej samo toci i vozi. 

Vecina EV danas ima  jamstvo 8 godina, 160 k km i sl.  U poticaje će koliko se sjećam  ići i rabljeni.
Da kupis rabljeni 3-4 godine , i dalje si miran jos 4 godine, pa za novi ICE dobis max 2 godine jamstva kod vecine, ili moras platiti za vise. 

Je odlicna je financijska odluka imat auto ciji trosak goriva godinje ide par tisuca eura uz naznake stalnih poskupljenja i neizvjessnosti.  

A vidajuci sto se vozi i sto se kupuje, otom potom o prosjeku starosti.

Ako nisis posoban razmisljati 5 godina unaprijed i sto je financijski bolje, onda stvarno nema pomoci.
Na kraju briga me sto vozis, tvoj izbor. Ja sam svoj napravio i voznja me ne kosta vise nista , jedini trosak ce bit nov gume 

14 godina

Uspoređivati EV s npr. ovim apsolutnim remek-djelom:

(od 6:12 kreće seks na četiri kotača)

je otprilike poput uspoređivanja Casia s Patek Phillipeom. 

Ajmo downvoteri! Nemojte me razočarati! 

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
Poruka je uređivana zadnji put čet 30.7.2026 8:43 (pr0n_addict).
Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
pr0n_addict kaže...

Uspoređivati EV s npr. ovim apsolutnim remek-djelom:

(od 6:12 kreće seks na četiri kotača)

je otprilike poput uspoređivanja Casia s Patek Phillipeom. 

Ajmo downvoteri! Nemojte me razočarati! 

A tko to uspoređuje EV s time ? Pricas o autu za entutijaste i kolekcionare, mi pricamo o vozilima za vecinu i za svaki dan.

Kolekcionarski primjerci , za entuziaste i sl, zastarjela tehnologija.  Ne sporim da je lijep i sve to, ali zna se gdje mu je mjesto.
Eto mugu izvuc i slike plementirih konja koji su se prije koristili , pa usporediti s hrpom lima, koja je poanta. 
Isto tako ima preljepih ev

14 godina
Pixel kaže...

A tko to uspoređuje EV s time ? Pricas o autu za entutijaste i kolekcionare, mi pricamo o vozilima za vecinu i za svaki dan.

Kolekcionarski primjerci , za entuziaste i sl, zastarjela tehnologija.  Ne sporim da je lijep i sve to, ali zna se gdje mu je mjesto.
Eto mugu izvuc i slike plementirih konja koji su se prije koristili , pa usporediti s hrpom lima, koja je poanta. 

Ma slažem se 100% s tobom samo sam jebeno jelly na vlasnika ovog ljepotana. I ja bi neki solidan EV za daily drivera (pogotovo što sam u kući s trofaznom strujom pa valjda punjenje ne bi bilo bolno sporo), a ovako nešto za vikend uživanciju.

Naravno da su šanse praktički nula za potonji scenarij... 

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
18 godina
Pixel kaže...
Boris grozni kaže...

Nema toga ko bi tebi izgleda pomogao,  prouci malo EV clinics pa vidi sto sve popravljaju, imas na njihovom FB profilu jako puno informacija vezanih uz popravke koje su odradili. 
 Uz to nikad ne bi uzeo skodu EV ili nista iz te grupacije, zna se tko sve radi  dobre ev , a to nisu oni. 
Al eto  ICE se ne kvari, pogotovo ne rabljeni, to ej samo toci i vozi. 

Vecina EV danas ima  jamstvo 8 godina, 160 k km i sl.  U poticaje će koliko se sjećam  ići i rabljeni.
Da kupis rabljeni 3-4 godine , i dalje si miran jos 4 godine, pa za novi ICE dobis max 2 godine jamstva kod vecine, ili moras platiti za vise. 

Je odlicna je financijska odluka imat auto ciji trosak goriva godinje ide par tisuca eura uz naznake stalnih poskupljenja i neizvjessnosti.  

A vidajuci sto se vozi i sto se kupuje, otom potom o prosjeku starosti.

Ako nisis posoban razmisljati 5 godina unaprijed i sto je financijski bolje, onda stvarno nema pomoci.
Na kraju briga me sto vozis, tvoj izbor. Ja sam svoj napravio i voznja me ne kosta vise nista , jedini trosak ce bit nov gume 

Meni se podrapal motor u Espaceu i 8k+ € steta!!

Sa Y sam u godinu dana zasparal 3k € na bengi i imal sam nula servisa / odrzavanje = 0€.

Kroz pet godina budem zasparal nekih 15k € samo na bengi i mozda jos koju tisucu na servisnim intervalima. Y ima 500+ konja i kad sjedem u Espace imam osjecaj ko da sam presao s konja na kornjacu.

Ako imas priliku puniti kod kuce i naravno novaca za EV onda je kupovina ICE automobila borderline retarded!

17 godina
pr0n_addict kaže...
Pixel kaže...

Ma slažem se 100% s tobom samo sam jebeno jelly na vlasnika ovog ljepotana. I ja bi neki solidan EV za daily drivera (pogotovo što sam u kući s trofaznom strujom pa valjda punjenje ne bi bilo bolno sporo), a ovako nešto za vikend uživanciju.

Naravno da su šanse praktički nula za potonji scenarij... 

S te strane ev za svaki dan, ovakan neki ljepotan za gust vikendom je sasvim ok opcija

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice