Aronija – ljekovita ili neljekovita biljka?

poruka: 11
|
čitano: 2.672
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Aronija – ljekovita ili neljekovita biljka?".
18 godina

Hvala na zanimljivom članku

1 0 hvala 0
15 godina

Imam za sebe 20-ak sadnica. Samo ja pijem sok jer mi je gud, ali ne imah pojma da je list ustvari glavna stvar.  

Ako bitne tvari ne dođu do crijeva na prednji ulaz, da li to znači da je potrebno injektiranje na stražnji ulaz? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Aronija – ljekovita ili neljekovita biljka?

pa napravi se lubrikant, a aplikator 50% populacije ima...

Ju je je? Je ju je!
13 godina

Ja se sjećam kad je krenula ta priča o aroniji prije nekih 15 godina u Hrvatskoj. To je bilo nešto slično kao kad su se u Gruntovncu odjednom svi krenuli baviti trstinom. Je, aronija je čudo, sok se prodaje za 100 kuna litra... I na kraju od svega toga ništa. Prodala se priča, netko je dobro prodao sadnice za biljku koja je zapravo u nekom drugom području obična živica. Ljudi su to zasadili i tek kasnije shvatili da su nasjeli - nemaš kome prodati, urod je slab, plod je trpki - nitko ga ne želi jesti... A doslovno i mi imamo svoje živice - kupina, trnina, bazga, murva - dakle obična šikara u rangu sa aronijom. 

EDIT: A što se tiće riješenja za bolje djelovanje aronije, samo guglajte Coffee enema, ha ha...

Poruka je uređivana zadnji put uto 30.6.2026 15:16 (CVET2).

2 0 hvala 0
15 godina

Nije aronija baš za žvakanje kad je i u punoj zrelosti trpka. Sok mi je top. Svako jutro srknem 1-2dl. Kroz dan još barem nešto

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Imam par gemova aronije i to je valjda najizdrzljivija i najnezahtjevnija biljka/grm. Nikakvog posla oko aronije , a svake godine jako rodi.  Bobice ocistim od stabljike i sve  u zamrzivac. Jedem je svaki dan cijelu godinu. Da ima grozan okus, zato ju ne jedem samu,  ujutro napravim smoothie  tako da u vrucu vodu stavim obicne zobene pahuljice da se namoce, nekad dodam i malo lanenih sjemenki mljevenih, malo solinog mlijeka saka aronijinih bobica , imam jos hrpu druhih bobica pa  svega jos dodam (kupina, malina, ribizl, borovnica) sve u blender i popijem, na kraju bude fin dorucak i aronija ne dominira toliko okusom. Ako nekad zeli mda je malo vise slatko dodam zlicu  domaceg pekmeza od jagode ili tresnje.  Ovako fimo konzumiram cijele bobice  raznih profila i dobi je se nutritivno izuzetno bogat obrok. Nije tezek ali nit zasitan, dobar za odrzavanje kilaze bez rasta. 
Koliko djeluje sve ne znam, neke benefite sigurno ima za organizam.
Ovako kroz godinu potrosim svu aroniju, bude to 4-5 kila barem

1 0 hvala 0
20 mjeseci
Znači čekam plod da sazrije, oberem i bacim a nakon toga obrstim lišće 😜

Aronija užasan okus radi "skupljanja usta", ali u kombinacijama sa drugim voćem ili kao džem može proći.
Kako je gore kolega spomenuo ima i svojih prednosti što grm daje ploda bez tretiranja , nama nametnika i dugo traje plod (ne kvari se na grani doslovno mjesecima).
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Evo moja majka suši Aroniju za čaj.

Super Maria su stvorili Japanci,Talijan je a govori Engleski, kompanija mu ima urede u Americi, trči kao Ruski atletičar i skuplja novčiće kao Židov! Ne budimo rasisti budimo kao Mario!
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina

Cijela priča o aroniji, a onda hladan tuš oko zaključka rada. Ali, što piše u zaključku? 

0 0 hvala 0
16 godina

Jel pravio neko liker od aronije i rakije, jel ičemu?

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.7.2026 11:27 (kipo).

1 0 hvala 0
20 mjeseci
Imam liker od aronije, netko mi poklonio . Rakija šljiva i unutra natopljene aronije.
A ono žensko piće slično višnjevcu, meni preslatko.
Sigurno bi bilo bolje da nije toliko šećera stavljeno.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.7.2026 23:05 (Sirotanovic).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice