Istina je da danas prosječan web developer ne mora znati ništa o ručnoj alokaciji memorije, pokazivačima (eng. pointers), procesorskim ciklusima i registrima, ali je upravo taj skok u apstrakciji omogućio stvaranje kompleksnog softvera kakvog poznajemo. Slično se događa i danas. Generativni AI u svojoj osnovi nije ništa drugo doli "ultimativni kompajler" koji prevodi naš prirodni jezik i poslovnu logiku u sintaksu stroja. Povijest nas uči da podizanje razine apstrakcije uvijek stvara više prilika za rješavanje kompleksnijih problema, a ne apokalipsu struke.
Izvini Tomislave, ali ovakve izjave te diskreditiraju da uopste pises na ovu temu. Ako ne vidis sta je problem s ovim sta si napisao i ako mozes napraviti ovakvo poredjenje, onda jednostavno ne poznajes temu. Znam, AI pomogne napisati nesto na temu koju ne razumijes, ali onda iskoci ovako nesto.
Neci se osvrtati na sve gafove iz teksta, ali na ovo cu samo replicirati jer me podsjetilo na poznati meme.
Također, budimo posve realni, taj isti jezični model ne mari previše ni za ego jednog seniorskog developera koji je desetljećima brusio svoje vještine arhitekture, niti ga zanima poslovni model tradicionalne IT agencije koja preživljava prodavanjem sati svojih inženjera. Njemu je to potpuno svejedno. On jednostavno generira kôd. I to radi zastrašujuće brzo.
Interviewer: "I heard you were extremely quick at math"
Me: "yes, as a matter of fact I am"
Interviewer: "Whats 14x27"
Me: "49"
Interviewer: "that's not even close"
me: "yeah, but it was fast"
Ne razumijem, morate li bas toliko jahati na ovoj temi? Nedavno je bila slicna tema broja u Bug-u a i u Mrezi.