AI piše kod, ali tko gradi inženjere?

poruka: 10
|
čitano: 6.235
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "AI piše kod, ali tko gradi inženjere?".
18 godina

Istina je da danas prosječan web developer ne mora znati ništa o ručnoj alokaciji memorije, pokazivačima (eng. pointers), procesorskim ciklusima i registrima, ali je upravo taj skok u apstrakciji omogućio stvaranje kompleksnog softvera kakvog poznajemo. Slično se događa i danas. Generativni AI u svojoj osnovi nije ništa drugo doli "ultimativni kompajler" koji prevodi naš prirodni jezik i poslovnu logiku u sintaksu stroja. Povijest nas uči da podizanje razine apstrakcije uvijek stvara više prilika za rješavanje kompleksnijih problema, a ne apokalipsu struke. 

Izvini Tomislave, ali ovakve izjave te diskreditiraju da uopste pises na ovu temu. Ako ne vidis sta je problem s ovim sta si napisao i ako mozes napraviti ovakvo poredjenje, onda jednostavno ne poznajes temu. Znam, AI pomogne napisati nesto na temu koju ne razumijes, ali onda iskoci ovako nesto.

Neci se osvrtati na sve gafove iz teksta, ali na ovo cu samo replicirati jer me podsjetilo na poznati meme. 

Također, budimo posve realni, taj isti jezični model ne mari previše ni za ego jednog seniorskog developera koji je desetljećima brusio svoje vještine arhitekture, niti ga zanima poslovni model tradicionalne IT agencije koja preživljava prodavanjem sati svojih inženjera. Njemu je to potpuno svejedno. On jednostavno generira kôd. I to radi zastrašujuće brzo. 

Interviewer: "I heard you were extremely quick at math"
Me: "yes, as a matter of fact I am"
Interviewer: "Whats 14x27"
Me: "49"
Interviewer: "that's not even close"
me: "yeah, but it was fast"

Ne razumijem, morate li bas toliko jahati na ovoj temi? Nedavno je bila slicna tema broja u Bug-u a i u Mrezi. 

9 0 hvala 3
5 godina

Žalosno !

E moj AI

Onome koji te je stvorio daješ otkaz i to još brzo lijepo sročiš u otkaznom pismu. 

合気道 五段

0 0 hvala 0
12 godina

"Uštede su očite, produktivnost strelovito raste, a nove funkcionalnosti proizvoda pojavljuju se pred našim očima neviđenom brzinom."

To jednostavno nije istina, posebice što se tiče ušteda i novih funkcionalnosti.

Neće takozvani AI zamjeniti nikog, nego pohlepni CEO-i i odbori. Uništit će jednu struku misleći da ih statstički modeli mogu zamjeniti. A kad maca dođe na vratanca tamo za 10 godina, kad će udariti u zid, kad će trebati stvarna inteligencija i kreativnost, e onda će biti gotovo.

A mi? Mi nećemo živjeti bolje zbog AI-a. Te gluposti koje nam serviraju tech oligarsi možete objestiti mački o rep. A mediji, uključujući i mali bug će biti odgovorni za sva sranja koja će se dogoditi, jer ste uz sprezi i u ime hajpa prodavali maglu (muda pod bubrege) i pisali budalaštine u vezi tzv AI-a.

Nadglednik dina
Poruka je uređivana zadnji put pet 29.5.2026 10:13 (Entry Point).
Moj PC  
13 0 hvala 5
18 godina
Re: AI piše kod, ali tko gradi inženjere?
Entry Point kaže...

"Uštede su očite, produktivnost strelovito raste, a nove funkcionalnosti proizvoda pojavljuju se pred našim očima neviđenom brzinom."

To jednostavno nije istina, posebice što se tiče ušteda i novih funkcionalnosti.

Uberu bas nije očito. 😁Očito je samo onom ko je zaslijepljen hype-om ili se jos nije opekao.

A sto se tice uloge medija, pa i bug-a, dobro da si to napomenuo...razumijem potrebu da se piše o aktuelnim temama, ali na ovakav nekritičan i očigledno afirmativan način pisati o nečemu čemu se može naći milion zamjerki i štetnih stvari - jednostavno nije moralno.

Ali trebaju biti svjesni i da je to dvosjekli mač, čitaoci nisu idioti. 

8 godina
Netko kaže...

Generativni AI u svojoj osnovi nije ništa drugo doli "ultimativni kompajler" koji prevodi naš prirodni jezik i poslovnu logiku u sintaksu stroja.

Zanimljiva konstatacija. Koliko ja znam LLM, ne samo da prevodi izvorni jezik na target, nego ga i procesuira. Što vi mislite?

knight kaže...

Istina je da danas prosječan web developer ne mora znati ništa o ručnoj alokaciji memorije, pokazivačima (eng. pointers), procesorskim ciklusima i registrima, ali je upravo taj skok u apstrakciji omogućio stvaranje kompleksnog softvera kakvog poznajemo. Slično se događa i danas. Generativni AI u svojoj osnovi nije ništa drugo doli "ultimativni kompajler" koji prevodi naš prirodni jezik i poslovnu logiku u sintaksu stroja. Povijest nas uči da podizanje razine apstrakcije uvijek stvara više prilika za rješavanje kompleksnijih problema, a ne apokalipsu struke. 

Izvini Tomislave, ali ovakve izjave te diskreditiraju da uopste pises na ovu temu. Ako ne vidis sta je problem s ovim sta si napisao i ako mozes napraviti ovakvo poredjenje, onda jednostavno ne poznajes temu. Znam, AI pomogne napisati nesto na temu koju ne razumijes, ali onda iskoci ovako nesto.

Bilo bi OK da napišeš i argument, a ne samo pljucneš otrov.

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.5.2026 13:09 (gpd).

0 0 hvala 0
4 godine

Teško je gledati infografiku od 9 sličica, svako malo neka greška u tekstu. Očito je generirano uz pomoć AIa a nitko nije naknadno provjerio tekst. Fale slova u riječima, krivo su prepoznata..... pr. r i n ispisani kao m. .... 

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.5.2026 14:47 (boha).

0 0 hvala 1
18 godina
gpd kaže...
Netko kaže...

Generativni AI u svojoj osnovi nije ništa drugo doli "ultimativni kompajler" koji prevodi naš prirodni jezik i poslovnu logiku u sintaksu stroja.

Zanimljiva konstatacija. Koliko ja znam LLM, ne samo da prevodi izvorni jezik na target, nego ga i procesuira. Što vi mislite?

knight kaže...

Ovo sto si citirao kao "Netko kaze" je zapravo citat autora, tj. iz teksta. Mozda da si procitao tekst, skontao bi.

Cijeli taj paragraf osim moje replike je citat, ali mozda si gledao na mobitelu gdje je iz nekog razloga formatira isto i citat (kad se oznaci sa formatom "citat") ii moj odgovor.

A sto se tice argumenta...pa sam autor ne navodi nikakve argumente skoro u tekstu, nego zapocinje vecinu stvari sa "istina je", "očito je" i sl. a zatim kaze nesto sto niti je ocito niti istina. Za ovo sa apstrakcijama i poredjenje sa kompajlerom sam kontao da je davno apsolvirano ovdje na forumu, ali eto ako hoces ukratko.

LLM ne funkcionise ni na slican nacin kao kompajler. Kompajler je potpuno deterministican i prevodi kod (apstrakciju) u masinski jezik. Isti kod za istu platformu ce prevesti na isti nacin i finalni output će imati identično ponašanje.
LLM nista ne prevodi, to je tool koji generise stvarnu apstrakciju, tj. programski kod - a taj programski kod u visokim jezicima je takodje apstrakcija namijenjena ljudima, ne masini (samo sto je superiorna u odnosu na prirodni jezik jer je precizna i nedvosmislena). 
Glavni problem  sa LLM je sto je potpuno nedeterministican i nikad ne znas sta ces dobiti, cak i kada detaljno i identicno specificiras prompt. Da nije tako, ne bi bilo potrebe za medjukorakom s kodom, nego bi prirodni jezik bio "source" aplikacije. Znaci nepouzdan alat kojim se pokusava generirati pouzdana apstrakcija (source kod), koja tek treba da bude kompajlirana.
Znaci, za nekog ko bas ne razumije detalje, sa visine od 10 kilometara moze izgleda slicno, ali sustinski se potpuno razlikuje.

8 godina
knight kaže...
gpd kaže...
Netko kaže...

knight kaže...

Ovo sto si citirao kao "Netko kaze" je zapravo citat autora, tj. iz teksta. Mozda da si procitao tekst, skontao bi.

Cijeli taj paragraf osim moje replike je citat, ali mozda si gledao na mobitelu gdje je iz nekog razloga formatira isto i citat (kad se oznaci sa formatom "citat") ii moj odgovor.

A sto se tice argumenta...pa sam autor ne navodi nikakve argumente skoro u tekstu, nego zapocinje vecinu stvari sa "istina je", "očito je" i sl. a zatim kaze nesto sto niti je ocito niti istina. Za ovo sa apstrakcijama i poredjenje sa kompajlerom sam kontao da je davno apsolvirano ovdje na forumu, ali eto ako hoces ukratko.

LLM ne funkcionise ni na slican nacin kao kompajler. Kompajler je potpuno deterministican i prevodi kod (apstrakciju) u masinski jezik. Isti kod za istu platformu ce prevesti na isti nacin i finalni output će imati identično ponašanje.
LLM nista ne prevodi, to je tool koji generise stvarnu apstrakciju, tj. programski kod - a taj programski kod u visokim jezicima je takodje apstrakcija namijenjena ljudima, ne masini (samo sto je superiorna u odnosu na prirodni jezik jer je precizna i nedvosmislena). 
Glavni problem  sa LLM je sto je potpuno nedeterministican i nikad ne znas sta ces dobiti, cak i kada detaljno i identicno specificiras prompt. Da nije tako, ne bi bilo potrebe za medjukorakom s kodom, nego bi prirodni jezik bio "source" aplikacije. Znaci nepouzdan alat kojim se pokusava generirati pouzdana apstrakcija (source kod), koja tek treba da bude kompajlirana.
Znaci, za nekog ko bas ne razumije detalje, sa visine od 10 kilometara moze izgleda slicno, ali sustinski se potpuno razlikuje.

LLM ima neke faze slične kompajleru, ( lekser ) te faze su determinističke. (Uvijek za isti ulazni tekst dobiješ iste ulazne tokene)

Tek negdje u daljnjim fazama se "izgubi" determinizam. Pogotovo zato što postoje razni LLM modeli, i različiti hardver, osim toga "slučajnost" je namjerno uvedena.

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.5.2026 19:30 (gpd).
5 godina
Entry Point kaže...

Neće takozvani AI zamjeniti nikog, nego pohlepni CEO-i i odbori. Uništit će jednu struku misleći da ih statstički modeli mogu zamjeniti. A kad maca dođe na vratanca tamo za 10 godina, kad će udariti u zid, kad će trebati stvarna inteligencija i kreativnost, e onda će biti gotovo.

A mi? Mi nećemo živjeti bolje zbog AI-a. Te gluposti koje nam serviraju tech oligarsi možete objestiti mački o rep. A mediji, uključujući i mali bug će biti odgovorni za sva sranja koja će se dogoditi, jer ste uz sprezi i u ime hajpa prodavali maglu (muda pod bubrege) i pisali budalaštine u vezi tzv AI-a.

Ajmo se malo uozbiljiti.

Razumijem te i mislim da si pogodio u samu sridu s kritikama na račun uprava, pohlepnih CEO-a i medijskog hajpa.

Svi koji su u struci vide da menadžment često gura AI kao magično rješenje za rezanje troškova, iako nemaju pojma o tehničkom dugu, halucinacijama modela i dugoročnim posljedicama za struku ako prestanemo mentorirati juniore. Taj dio oko 'mace koja će doći na vratanca' za 10 godina drži vodu – ako industrija ostane bez seniora koji stvarno razumiju arhitekturu, bit ćemo u ozbiljnom problemu.

Međutim, mislim da ne moramo biti isključivi prema samoj tehnologiji. Ako maknemo sa strane gluposti koje nam serviraju tech oligarsi, AI na ovoj razini ipak donosi promjene koje nisu samo prodaja magle:Alat, a ne zamjena: AI neće zamijeniti vrhunskog kodera, ali vrhunski koder koji koristi AI kao naprednu 'lopatu' može se riješiti gomile dosadnog, repetitivnog posla (boilerplate kod, pisanje jednostavnih testova, regexi) i fokusirati se na ono što si spomenuo – stvarnu inteligenciju i arhitekturalnu kreativnost.

Demokratizacija znanja: Za ljude izvan IT-ja ili one koji tek ulaze u neka nova područja, AI služi kao nevjerojatno strpljiv mentor i prevoditelj složenih koncepata, što prije nismo imali u tom obliku.Ubrzanje, a ne rješenje: To što statistički modeli 'ne razmišljaju' je točno, ali brzina kojom pretražuju i preslaguju informacije ipak štedi sate i sate 'guglanja' po Stack Overflowu ili dokumentacijama.

Poanta je da si potpuno u pravu kada kritiziraš sustav i odluke uprava koje slijepo prate trendove.

Ali, sama tehnologija, kada se koristi pametno i s dozom zdravog skepticizma koji ti imaš, može biti koristan suputnik, a ne neprijatelj struke.

Na kraju dana, preživjet će oni koji imaju i kreativnost i znanje da taj alat kontroliraju.

合気道 五段
Poruka je uređivana zadnji put sub 30.5.2026 8:55 (Zaporožac).
18 godina
Zaporožac kaže...

Ali, sama tehnologija, kada se koristi pametno i s dozom zdravog skepticizma koji ti imaš, može biti koristan suputnik, a ne neprijatelj struke.

Na kraju dana, preživjet će oni koji imaju i kreativnost i znanje da taj alat kontroliraju.

Mislim da to nikad nije ni bio problem, informaticari i programeri su uvijek rado koristili alate za automatizaciju, ubrzanje, od raznih refactoring alata tipa resharper, boilerplate generatora, biblioteka...nikad tu nije postojao otpor. U ovom sada slucaju da se nije stvorila ta prica na koju su sjeli neznalice i pohlepni CEO-ovi (tm), da se prislo opreznije, razumnije, sa vise inzinjerskog pristupa) ne bi bilo ni blizu toliko otpora a LLM-ovi bi bili percipirani kao korisni alati, sto i jesu, tj. mogu biti kada se pazljivo koriste.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice