Tvorac Claude Codea: "Nisam napisao liniju koda ru

poruka: 53
|
čitano: 12.327
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Tvorac Claude Codea: "Nisam napisao liniju koda ru".
18 godina

Clanak je najvecim dijelom tocan, jedino nisam bas siguran da je software engineer nesto sto ce nestati ili cemu ce se smanjiti znacaj, upravo suprotno. Iskustvo je (jos uvijek) nezamjenjivo i pametne softverske firme placaju kroz nos ljude koji su usvojili AI i imaju iskustvo. 

Do dolaska AGI-ija, Ahilova peta trenutnih javno-dostupnih frontier LLM-ova je cinjenica da jednostavno ne mogu kvalitetno autonomno postavljati ciljeve i tu je covjek sa iskustvom (i "ukusom") jos uvijek nezamjenjiv. Jako se puno energije ulaze da se skroje autonomni AI researcher modeli koji ce moci samostalno doprinositi razvoju LLM-ova, ali trenutno nije jasno koliko smo daleko od toga. Osobno mi se cini da je to kljucna stvar: egzistencija autonomnih AI researcher modela neminovno ce voditi ka AGI-iju, a to ce ovu revoluciju definirati hoce li to biti uz bok izumu parnog stroja ili uz bok izumu vatre.

Moj PC  
0 1 hvala 0
18 godina
Re: Tvorac Claude Codea: "Nisam napisao liniju kod
knight kaže...
Kakva gomila besmislica.

Zasto to mislis?

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.5.2026 23:08 (Quantum).
18 godina
Quantum kaže...
knight kaže...
Kakva gomila besmislica.

Zasto to mislis?

Izvini, ali ne mogu, nemam snage vise pisati o tome zasto su poredjenja s traktorima i parnim masinama retardirana, zasto vibe-coding nije apstrakcija kakva je prelaz sa assemblera na npr. C. Ne mogu objasnjavati zasto je posljednji paragraf teksta bezobrazno i svjesno stvaranje FOMO efekta bez ikakvog stvarnog dokaza.

Zasto je lupetanje reci "broj ljudi koji pišu kod koristeći agente bit će sto puta veći nego danas." i slicno...

Postavio sam i video, veliki dio odgovora je u njemu. Ovaj covjek je upravo pomenut u opisu videa: "So the next time someone tells you a specific outcome is inevitable, remember: they aren't describing the future — they're selling it."

Da se razumijemo, ne pricam napamet i iz teorije - koristim AI alate za coding vec godinu data aktivno. Ako ti je kolicina generisanog koda po jedinici vremena mjerilo produktivnosti, da onda su super, samo nastavi, slusaj Daria i ovakve ublehe i radi kako ti kazu.

17 godina
Bitanga kaže...
Pixel kaže...

koristim dosta claude, samo bih skrenuo na jednu sitnicu  vezano uz par komntara na pocetku, vidim da tjesite sami sebe :)  Znaci programiranje je samo jedan dio onoga sto claude moze, njegove mogucnosti su toliko vece, posebno je dobar za analitiku, kontekst, povezivcanje velikih projekata, opcenito jako dobro razumije kontekst i odlican je za vodenje projekata, bas ovo sto se komentira da ne zna, tu mi je bolji od vecine ljudi s kojima sam radio. Znaci projekt od nule, hrpa korisnickih zahtjeva, hrpa konfliktnih zahtjeva od razlicitih korisnika, odradis razgovore s klijentima, snimas ih, ubacis claudeu on izvuce pisanu verziju napravi sazezke cinjenice, zahtjeve, sve zivo skuzi, sto je konfliknto sto tko zeli, doslovno ga pitas koji je iduci korak sve ti lijepo kaze i poslozi, daleko bolje neko ijedan projekt manager s kojim sam radio,  bilo sto da ti nije jasno samo ga pitas, 99% da ces dobit dobar odgovor, znaci vodi projekt do kraja. 
Hoces pokazat klijentima par ideja, za 5 min ti slozi par protoitipova koji su skoro funkcionalni, s podacima, mozes kliktat vidit kak radi, cuda radi.  Nikakva intervencija u code ne treba, ako ti se nesto ne svidja kazes mu i on to poravi, sto vise pricas s njim sve je bolji i sve te vise kuzi.
Onaj kome ovo nije jasno, da su ti alati jako mocni i zamjenit ce hrpu ljudi i odraditi bolji posao, tocno ovo sto lik govori,  na zalost vec je izgubio bitku. 
Imam prijatelje nevezano uz it koji rade organizacijski jako kompleksne stvari, kompleksi rasporedi satnice suradnje, tko kad s kim moze sto uz hrpu uvjeta, ljudi dane  i tjedne gube na organizaciju. Ja im predlozim, pa ubaci to ve u AI ionako imas vec hrpu tog po mapama , datotekama... Kazu probali ne radi , niti priblizno dobro.

Ja okladu, aj probaj claude, on je odlican bas za to sto radis, ajde nagovorim jer kao znaju da nece jer je prekompleksno. Zakace dokumente s kojima su radili gdje vec imaju dosta podataka, opisu sto bi zeljeli, koji su uvjeti pravila, za par min su dobili 90% onoga sto su trebali i sto im je trebalo prije 3-4 dana. Uz par dodatnih uputa 100% rjeseno!, znaci 15-30 min posla umjesto tjedan dana. I jos na kraju odusevljeni kako su rezultati prezentirani i kompletan plan, nesto sto sami ne bi niti radili jer im oduzima previse vremena.

Kome jos nije jasno, gotovo je, game over, nema vise nazad, cim se prije prilagodimo  bit ce nam lakse.  I mene to jako pogadja jer poslovi u kojima sam bio odlican i bolji od drugih, AI dosta toga sad odraduje bolje od mene.  Prednost mi je i dalje bas u onome, znam sto treba , znam sto mu reci, znam kako provjeriti radi li dobro, za to je bitno dosadasnje iskustvo, tu su seniori u prednosti jer ipak imaju  veliko iskustvo i znaju u kojem smejru sve gurati. Naravno i Claude dosta toga zna , ali svejedno u praksi se vidi prednost.  

Jedini problem ovdje cvidim vec sad je naplata koristenja AI-a, puno energije jos trose i pitanje je koliko su zapravo jeftiniji od ljudske radne snage, barem za sad.  Ali opet, kad uzmes pozicije gdje mogu zamjeniti hrpu ljudi i ubrzati stvari  , isplati se, treba ga samo znati dobro iskoristiti

"Zakače dokumente" - to je glavni problem cijele priče.

Treba prvo imati dokumente, detaljno sve opisano i razrađeno da bi dobio nešto van.

A to je većina posla.

Još nisam radio na projektu da od početka imam bilo kakve dokumente, a kamoli nešto što bi se dalo iskoristiti za AI :-)

Ne tješim se ja ništa, ja bih vrlo rado bio operater za AI i da imam svog padawana kojem ću naređivati kao profesor informatike u srednjoj školi "Napiši mi program kojim ćeš..." :-) Ali trenutno je to nemoguće u onom što mi radimo.

Puno mi pomaže u repetitivnim stvarima, to da, ali da bih mu dao da kao agent petlja po solutionima, za sada nikako, čak i da mi direktor da neograničene resurse.

Ne kuzim te, sto bi ai sam trebao setati do korisnika i sve ih ispitivati i drzati interview. Pa ako ti nije dovoljno fleksibilni da snims razgovor i ucitas u claudea , a on sve odradi, onda zaiste ne znam so ljudi ocekuju. 
I ne ne treba imati sve detaljno opisano i razradeno, to treba ljudima da bi znali, dobar AI to ne treba jer ima iskustva s tisuce drugih projekata  i vec zna kako ide dalje.  Pa tek tu najviuse koristi kad sam ne znas sto bi i od kud krenuo, t ute tek vodi dobro i radi analiz usto trenutno ima , sto se moze i kako dalje. 
Pa da , das mu pristup repozitorijima na read only ako se bojis da nesto sprcka,  ionako mu moras potvrditi sve  kljucne operacije. 
Ne znam sto ti radis, ali ljudi cesto misle meni je najgore, mi imamo najgoru situaciju kod nas ese ne moze, a to mantru sam vidio u hrpi firmi i niti jedna po nicemu nije bila posebna. Uvjek je problem u ljudima koji se ne znaju snaci, pa sam popriulicno siguran da je tako i kod tebe.
Niti kod mene klijent icesto nemaju pojma sto zele ili jdeni zele jedno , drugi drugo .... i tu je claude broljirao jer je doveo sve u red , usaglasio zahtjeve i ubrzao sve gdje bi se osoba pogubila u tim svim silnim zahtjevima i svima udovoljila.

Repetitivne stvari su vec po defaultu na ai-u, govorim o naprednim stvarima.
A ovo kad je totalni kaos gdje ti mislis da je ai beskoristan, zapravo si onda u toj situaciji i ti beskoristan jer u butu nemas sto raditi ako je takva situacija, to nije do ai-a niti tebe,m to je do firme i okoline. I tu  bi uz pomoc ai-a zapravo mogao uvesti reda

18 godina
knight kaže...
Quantum kaže... 

Izvini, ali ne mogu, nemam snage vise pisati o tome zasto su poredjenja s traktorima i parnim masinama retardirana, zasto vibe-coding nije apstrakcija kakva je prelaz sa assemblera na npr. C. Ne mogu objasnjavati zasto je posljednji paragraf teksta bezobrazno i svjesno stvaranje FOMO efekta bez ikakvog stvarnog dokaza.

Ne, sve ok, pitam zato nisam bio siguran na sto ciljas. Da odmah kazem: djelomice se slazem se s tobom - ali samo djelomice. Moj dojam je da ovo jos jedan K-curve moment (ne znam to bolje opisati) gdje se forkaju dvije realnosti i gdje ce se raslojiti dvije skupine ljudi: na one koji su prihvatili i integrirali AI u svakodnevnom zivotu i radu, te na one koji vecinom zaostaju. Tako je bilo u svakoj prijasnjoj industrijskoj revoluciji.

Da objasnim svoj kontekst: programiram za kruh zadnjih 20 godina i radim sest+ godina za, recimo, Tier 2 kompaniju u SAD-u (za ilustraciju scalea: 5500+ inzenjera globalno, firma je u top 20 AWS customers, a nedavno smo neformalno culi od ekipe iz Amazona da imamo 5 najvecu DynamoDB tablicu u AWS-u). U zadnjih cca. godinu dana otkako intenzivno koristim AI u svakodnevnom poslu, nema nikakve sanse da sam napisao vise od 50-100 linija koda i s te strane je clanak, recimo, tocan. Jezik i tehnologija su postali zbilja nevazni - Java, Go, Python, Spring, Terraform, make, bash ili bilo sto drugo je zapravo vecinom postalo jedna ploha.

S druge strane, u istu tu godinu dana procitao sam desetke tisuca linija AI generiranog koda, stotine PR-ova. Kod je daleko od savrsenog, trazi naravno, popravke, ali je gotovo uvijek popravak jeftinije i bolje napraviti promptom nego aktivnom intervencijom u kod. Po mojoj neformalnoj procjeni s AI-jem sam brzi 10-50 puta, broj defekata koji zavrse u produkciji se smanjio valjda za 99%, test coverage je fantasticno narastao, kvaliteta je izuzetno porasla. Integracija AI-ja sa observability i monitoring stackom je druga najbolja stvar u cijeloj prici - rezonirati o (a ponekad i rjesavati) probleme u stagingu i produkciji promptovima umjesto kopanja signala iz Grafane, Prometheusa, BuildKitea i Clickhouse-a je toliko dobro i brzo da je to i tesko objasniti.

Osobno, programiranje i generalno rad su ponovno poceli biti uzitak, a ne toil. To govorim zato sto je to generalno ne samo stav koji dijele moji coworkers, vec i generalni mandat firme: kodiranje rukom vise nema nikakvog smisla, jer je AI brzi (i bolji) od covjeka u kodiranju, cak i kada se uzme u obzir da se rad uvijek (ali doslovce uvijek) provjerava, ne samo u PR-u, vec i prije. Ne znam za skoro ikoga tko vise uopce pise kod vlastorucno, a ljudi s kojima radim....nisu spori.

S te strane, imati takav watershed moment kod kojeg ljudi mentalni rad na razvoju i odrzavanju kompleksnih sustava zamjenjuju strojem u roku od 6-12 mjeseci je, po mom misljenju i iz moje perspektive, ravno revoluciji koju je izazvao parni stroj (uz to sto se tempo razvoja i poboljsanja se jos povecava). To vise, zato sto ce se ripple tog akceleriranog razvoja preliti i na ostale domene u realnom svijetu.

knight kaže...

Zasto je lupetanje reci "broj ljudi koji pišu kod koristeći agente bit će sto puta veći nego danas."

S ovim se ne slazem (iako je naravno upitno koliko je bas broj od 100x bio bas ocekivani porast ili vise stilska figura). Vibe-coding je sjajan nacin prototipiranja ili da se snizi "barrier to entry" i omoguci (mladim?) ljudima laksi ulazak u programiranje i integraciju ili gradnju racunalnih sustava. S druge strane, to je ocajan nacin razvoja sustava koje ce trebati odrzavati. Za to trebaju inzenjeri, za to treba iskustvo (opet, vjerojatno do dolaska AGI-ja).

Odlicno je da se programiranje i razvoj populariziraju i omogucavaju siroj populaciji, slicno kao sto je bilo dobro da automobile ne voze samo inovatori, inzenjeri i mehanicari, ili kao sto je bilo dobro da za rad s racunalima vise nije potrebna diploma iz fizike ili matematike.

knight kaže...

Ne mogu objasnjavati zasto je posljednji paragraf teksta bezobrazno i svjesno stvaranje FOMO efekta bez ikakvog stvarnog dokaza.

Nisam bas siguran da je bas posve stvaranje FOMO-a, jer IMO stoji da je danas najbolje vrijeme za pokretanje vlastite tvrtke. SaaSapocalypse je mozda prejaka rijec, ali cijeli model pretplate je nemalom dijelu ekonomije bacen naglavacke i stvoriti firmu od par milja dolara valuacije danas nije toliki problem, koliki je problem skociti na 10 ili 100 milja valuacije (tu je kljucna tranzicija iz vibe-coding modela razvoja na AI-nadgledani, klasicniji model razvoja).

Takodjer, nema sumnje da OpenAI, Anthropic i ostala ekipa buildaju hype u nadi da ce privuci vece mase korisnika - to je naravno za ocekivati: ulaganja u AI infra su astronomska, a u ovom casu uopce nije izvjesno kada ce se (i hoce li se) sva ta ulaganja isplatiti. Svejedno, taj marketing treba shvatiti i zanemariti, jer mi se cini da povratak na staro vise nije moguc (barem ne bez masivnog sloma globalne ekonomije).

knight kaže...

Ako ti je kolicina generisanog koda po jedinici vremena mjerilo produktivnosti, da onda su super, samo nastavi, slusaj Daria i ovakve ublehe i radi kako ti kazu.

Sve pet, LoC/min kao mjerilo produktivnosti je apsolutna bedastoca, 100% se slazem. 

Ono s cime se ne slazem je prekomjeran cinizam; ako je covjek realan i razumije sto radi (ili moze doci do ljudi koji razumiju sto rade), ovo je najbolje vrijeme za brzu realizaciju ideja.

18 godina

Analogija s parnim masinama i traktorima da bi bila validna, zahtijeva prvo da se dokaze da je ovo taj "next big thing", a ne moze sluziti sama po sebi da se dokaze da je to next big thing. 

Drugim rijecima, ljudi to koriste na nacin da kazu nesto kao "ovo je nova industrijska revolucija, jer su ljudi isto tako negirali vrijednost parne masine i traktora, a zbog toga sto negiraju i ovo, ovo mora da je nova industrijska revolucija".

Ni sa ovim ostalim detaljima se ne slazem nikako, kvaliteta ne raste to je sigurno, lazna produktivnost zavarava jer kod se generise brze, stvara se tech debt, sama mogucnost popravke koda dodatnim promptovima sve vise postaje neodrziva kako projekt raste...na kraju krajeva - vide se "rezultati" i daleko da sam usamljen u ovom sto tvrdim. Nemam snage sad secirati tacku po tacku.

Ono sto dodatno moram napomenuti da ne postoji pretjeran cinizam, barem kod mene - vise puta sam i ovdje na forumu pominjao da LLM-ovi mogui biti itekakva pomoc u kodiranju, povecati produktivnost, razumijevanje i ubrzati razvoj, ali ovo silovanje LLM-ova sa vibe codingom, vjerujuci da se postize 10x ili 100x produktivnost je ludilo pohlepnih managera i nista drugo. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.5.2026 18:05 (knight).

1 0 hvala 0
18 godina
Pixel kaže...

Ne kuzim te, sto bi ai sam trebao setati do korisnika i sve ih ispitivati i drzati interview. Pa ako ti nije dovoljno fleksibilni da snims razgovor i ucitas u claudea , a on sve odradi, onda zaiste ne znam so ljudi ocekuju. 
I ne ne treba imati sve detaljno opisano i razradeno, to treba ljudima da bi znali, dobar AI to ne treba jer ima iskustva s tisuce drugih projekata  i vec zna kako ide dalje.  Pa tek tu najviuse koristi kad sam ne znas sto bi i od kud krenuo, t ute tek vodi dobro i radi analiz usto trenutno ima , sto se moze i kako dalje. 
Pa da , das mu pristup repozitorijima na read only ako se bojis da nesto sprcka,  ionako mu moras potvrditi sve  kljucne operacije. 
Ne znam sto ti radis, ali ljudi cesto misle meni je najgore, mi imamo najgoru situaciju kod nas ese ne moze, a to mantru sam vidio u hrpi firmi i niti jedna po nicemu nije bila posebna. Uvjek je problem u ljudima koji se ne znaju snaci, pa sam popriulicno siguran da je tako i kod tebe.
Niti kod mene klijent icesto nemaju pojma sto zele ili jdeni zele jedno , drugi drugo .... i tu je claude broljirao jer je doveo sve u red , usaglasio zahtjeve i ubrzao sve gdje bi se osoba pogubila u tim svim silnim zahtjevima i svima udovoljila.

Repetitivne stvari su vec po defaultu na ai-u, govorim o naprednim stvarima.
A ovo kad je totalni kaos gdje ti mislis da je ai beskoristan, zapravo si onda u toj situaciji i ti beskoristan jer u butu nemas sto raditi ako je takva situacija, to nije do ai-a niti tebe,m to je do firme i okoline. I tu  bi uz pomoc ai-a zapravo mogao uvesti reda

Pa u principu, da! To i je ta budućnost koja se priželjkuje. Korisnici će sami davati inpute AIu i on će im sve gotovo isporučiti na dlanu. Neće trebati više developeri, jel.

Stvarno se ne mislim prepirat tko se od nas dvojice zna snaći, a tko ne, i tko ima više iskustva u svom poslu.

Vidjet ćemo što će biti, ni veliki Linus se ne usudi prognozirati.

16 godina

Dao sam Claude-u članak i ove komentar i zatražio objektivnu analizu, evo analize:

Cherny tvrdi da titula "softverski inženjer" počinje gubiti značenje, a da u Y Combinator startupima postotak koda koji generiraju AI agenti ide između 50 i 100 posto. Ovo je stvarna činjenica za određenu kategoriju tvrtki — ali ta kategorija je jako uska: novi startupi, greenfield projekti, mali timovi s jasno definiranim problemima. 

Gdje je članak precijenjen:

Cherny pravi razgraničenje da je kodiranje "riješeno" za standardne aplikacije, ali da za kritično složene infrastrukture ljudska uloga ostaje neophodna — uz opasku da se ta iznimka svakim tjednom smanjuje. To "svakim tjednom se smanjuje" je marketinška hiperbola. Kod legacy sustava koji rade 15+ godina, s nedokumentiranim poslovnim pravilima, s integracijom 10 vanjskih sustava — AI danas nije niti blizu zamjene iskusnog developera. 

Analogija s traktorom — izum 1890-ih, preokret 1960-ih, 70 godina tranzicije — zapravo demantira Chernyjev hitni ton. Ako je traktor trebao 70 godina, zašto bi AI trebao samo nekoliko? Jedini odgovor je "tempo je ubrzaniji" — ali to je tvrdnja, ne dokaz. 

Gdje je članak u pravu:

Donja razina barijere za ulazak pada. Nije mit. I jest istina da se profil traženih kompetencija mijenja — sposobnost formuliranja problema postaje važnija od sintaktičkog znanja. To je realno.

Analiza komentara

Forum je dao iznenađujuće kvalitetnu raspravu. Ključne pozicije:

Najvalidniji argument (Bitanga, Solo761): "Kodiranje je valjda samo 20% posla software inženjera danas. Treba nešto i znati o tome što se radi i kako radi." Ovo je točno. AI ne rješava zahtjeve koji ne postoje, ne razgovara s klijentom koji ne zna što želi, ne pregovara o SLA-u, ne debugira produkcijski incident u 3 ujutro s nepotpunim logovima. 

Najvalidniji pro-AI argument (Pixel): Realni primjer — složeni rasporedi koji su se rješavali tjednima, s AI-em riješeni za 15-30 minuta. Ovo nije hype, ovo je istina za određenu klasu problema.

Najoštriji ali i najzanimljiviji argument (digitall): "Pojavio se bager, skupa s njim i bagerist, na lopati je potreban jedan lopatar na milijun bagera, bager ne možeš kupiti, nije tvoj, ni bagerist, plaćaš njemu svaku kašiku, i taj isti bagerist ti u isto vrijeme radi na milijun radilišta." Ovo je strukturno točna opservacija o koncentraciji ekonomske moći — i to je aspekt koji Cherny potpuno ignorira. 

Knight-ov argument o circular reasoning: "Analogija s parnim strojevima i traktorima da bi bila validna, zahtijeva prvo da se dokaže da je ovo taj 'next big thing', a ne može sama po sebi služiti kao dokaz." Logički ispravno — ali analogija ipak ima snagu jer opisuje mehanizam promjene, ne njenu neizbježnost. 

Moje objektivno predviđanje

Pokušat ću biti konkretan umjesto vaguely optimistično/pesimistično:

Što će se sigurno dogoditi (visoka vjerojetnost, 3-5 godina):

Broj junior developer pozicija drastično pada. Ovo se već događa — postoje podaci o tome. Ulazni prag u profesiju se de facto podiže: junior koji ne zna AI alate postaje nekonkurentan, ali junior koji ih zna i dalje treba senior oversight. Produktivnost senior developera raste 3-5x za određenu klasu zadataka.

Što je neizvjesno (50/50):

Hoće li ukupan broj developer radnih mjesta pasti ili rasti. Povijesno, svaka automatizacija je kreirala nova radna mjesta u novim kategorijama. Ali AI je brži od prethodnih revolucija i širi — ne automizira samo jednu vještinu nego kognitivni rad općenito.

Što Cherny precjenjuje:

"Builder" koji zamjenjuje software inženjera pretpostavlja da su svi problemi novi, jasno definirani i izolirani. Realnost enterprise softvera je suprotna — dugovječni, nedokumentirani, isprepleteni sustavi na kojima visok postotak programerskog rada i danas otpada. AI tamo napreduje sporije nego u greenfieldu.

Strukturni rizik koji nitko ne adresira adekvatno:

Digitall je dotaknuo pravu stvar — ovisnost o troje Amerikanaca nije teza za budućnost, to je sadašnjost. Open source modeli (Llama, Mistral, DeepSeek) su jedina prava protuteža, i ta trka nije završena.

Moj zaključak u jednoj rečenici:

Cherny opisuje stvaran trend, ali iz privilegirane pozicije greenfield startup kulture i prenaša ga na cijelu industriju —što je metodološki pogreška, a ne laž.

www.pixelator.info - full stack web developer

3 0 hvala 0
15 godina

..a ja sam ovo provukao kroz Grok i rekao mi je da tvorac Claude Codea nije 6 mj. napisao liniju koda jer je bio na porodiljnom.

2 0 hvala 1
18 godina
iwwwek kaže...

Dao sam Claude-u članak i ove komentar i zatražio objektivnu analizu, evo analize:

Ne priznaje se analiza, zar ocekujes da Claude bude objektivan prema svom tati. 😂

17 godina

Nemozes vjerovat, AI uzrokovao regresiju struke do vremena assemblera kada se placalo po isporucenoj liniji koda.  

Nije prvi put da su ljudi dobili novi alat i metaforicki se novim "cekicem" umjesto cavao sebe udarali po glavi.

I naravno standardan izvor problema je marketing hype i management koji jase maglu do ekstremno velikih isplata bonusa na najnovijem bullshitu.

Nema brige za 10ak godina lokalni model za asistenta pri radu i radis.

Programer ce biti, ono sto sam ima vise od desetljeca prognozirao ovdje na forumu, arhitekt/dizajner, tj. programera kao danas nece ni biti mimo inzinjera za standardiziranje, razvoj i istrazivanje koji opet nisu programeri.

Dakle softwer ce ljudi dizajnirati i projektirati a ai ce programirati. I vjerojatno ce ih biti i vise nego je danas programera.

To je jako dobro jer vjerojatno bar 80% programera danasnjih su za svasta ali programiranje ni slucajno. Sto prije dobiju otkaz to bolje.

Iskreno cudim sto su kompanije ovako konzervativne pri ciscenju redova od beskorisnih tipkaca, valjda ih je strah slike u javnosti? Treba rezati i rezati.

Pa ako smo prije pola stoljeca znali da vise koda nije bolje stvarno mi nije jasno koji k se dogada zadnjih 15 godina?

Citam komentare i pitam se kako je moguce da ljudi koji su navodno u struci su toliko daleko od razumijevanja onoga sto navodno rade? Ali sve je jasno kada cujes da im je samo "tipkanje" koda toliko naporno i tlaka i radili bi sve drugo osim toga.

Pravi programer bi vjerojatno radije "tipkao" kod cijeli dan nego da prica i 5 minuta sa klijentom. 

p.s. samo "tipkanje" koda je kod programiranja sporedna radnja. 

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.5.2026 15:27 (konjRR).

1 0 hvala 0
18 godina
konjRR kaže...

Pravi programer bi vjerojatno radije "tipkao" kod cijeli dan nego da prica i 5 minuta sa klijentom. 

Tako je. Isto tako većina senior programera prezire čitanje i održavanje tuđeg koda.

I kad to dvoje iskombiniraš, dobiješ hrpu nadrkanih i nezadovoljnih seniora koji ne žele raditi po cijele dane code review AIa i AI-powered juniora, koji sada generiraju tisuće i tisuće linija koda u pola sata koji niti ne razumiju.

Još jedan razlog što će se smanjiti broj seniora koji nešto znaju.

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.5.2026 22:38 (Bitanga).
8 godina

Vau, lik je 100x inženjer več 6 mjeseci, dakle 50 godina čovjek sati.

0 0 hvala 0
18 godina
Bitanga kaže...

Tako je. Isto tako većina senior programera prezire čitanje i održavanje tuđeg koda.

I kad to dvoje iskombiniraš, dobiješ hrpu nadrkanih i nezadovoljnih seniora koji ne žele raditi po cijele dane code review AIa i AI-powered juniora, koji sada generiraju tisuće i tisuće linija koda u pola sata koji niti ne razumiju.

Još jedan razlog što je se smanjiti broj seniora koji nešto znaju.

Je, svakako. Bit ce da sam onda u skupini laznjaka koji nemaju pojma, a uzivaju u svom poslu i radu sa Codexom i Claudeom. 

17 godina
Quantum kaže...
Bitanga kaže...

Još jedan razlog što je se smanjiti broj seniora koji nešto znaju.

Je, svakako. Bit ce da sam onda u skupini laznjaka koji nemaju pojma, a uzivaju u svom poslu i radu sa Codexom i Claudeom. 

Jesi, statistika kaze da jesi. Danas vecina programera su upravo laznjaci, nekada dok se "zapravo" programiralo zvani code monkeys, i vjerojatno nemaju pojma. Vlak otkaza je mense cini tek krenuo. Chu chu.  

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.5.2026 20:10 (konjRR).
16 godina

Pa osporio je većinu njegovih predviđanja.

www.pixelator.info - full stack web developer
18 godina
Quantum kaže...

Ja to nigdje nisam napisao. Niti znam išta o tebi da bih to mogao napisati.

18 godina
konjRR kaže...

Jesi, statistika kaze da jesi.

Koja/-e to tocno? Moze link(-ovi)?

konjRR kaže...

Vlak otkaza je mense cini tek krenuo. Chu chu. 

Nisam bas siguran u to, lako bi moglo biti upravo obratno; prica se da je nedavni fijasko AWS-a na us-east-1 regiji (da ne pricamo o DNS outageu iz desetog mjeseca 2025.), kao i konstantni problemi GitHub-a dokazali da se ljudi ne mogu bas tako lako supstituirati sa AI-je (barem ne zasada). Kod nas se uredno zaposljavaju L1 engs drito sa faksa (to znam kao cinjenicu), a otkaza u eng dept u ovih sest godina gotovo da i nisam vidio niti cuo (u pravilu samo ako neko zvizne dva godisnja perf reviewa zaredom).

Bitanga kaže...

U pravu si - bio sam malo provokativan.

Tocno je da nisi, ali si u prethodnom posto IMO netocno generalizirao, evo zasto to mislim:

1. tvrdnja da "većina senior programera prezire čitanje i održavanje tuđeg koda" je analogna tvrdnji da "vecina doktora prezire krv". Da, rijetko kome se cita tudji kod, ali to je doslovce dio posla i ako je to covjeku problem, onda je taj isti u krivom poslu. Ja osobno prilicno uzivam u tome jer ili cu nauciti nesto novo ili cu se dobro nasmijati/pljusnuti po celu.

2. tvrdnja da se tako "dobije hrpu nadrkanih i nezadovoljnih seniora koji ne žele raditi po cijele dane code review AIa i AI-powered juniora" ne stoji, barem ne u firmi u kojoj radim. Dapace, situacija je upravo dijametralno suprotna: nikome ne pada na pamet povratak na staro i uopce mi nije jasan otpor koji neki ovdje imaju. AI slop je realan problem, ali kljuc je da se treba biti rigorozan reviewa koda na vise razina, jer kad se kod mergea na main branch, ako je tvoj handle na submittanom kodu, tvoja je odgovornost (plus ljudi koji odobrili taj PR). AI ce one-shotat rjesenje u mozda 1 od 100 slucajeva, ali nitko ne racuna na to; ideja je da se rjesenja prototipiraju daleko brze nego prije, pregledaju, isprave, dorade promptom, i ide se dalje. Ako ta petlja ne funkcionira, onda nije problem u tehnologiji, vec u procesu.

3. tvrdnja da ce se "će se smanjiti broj seniora koji nešto znaju.", IMO ne stoji. Vecina ljudi s kojima radim ima 10+ godina iskustva, retencija je zasada odlicna i ne vidim da itko odlazi ili se zali. Upravo suprotno, stav je a) da su L3+ engineers najvredniji resurs kompanije i b) da se L1 engineers moraju zaposljavati i educirati jer LLM-ovi nisu dosli do stadija autonomnog odlucivanja i nejasno je hoce li i kada ce.

Ukratko, moj stav je da:

- nema mjesta AI FUD-u i doom-and-gloomu - softverski inzenjeri jesu bili i ostali izuzetno trazena roba kojoj cijena raste sa iskustvom

- to sto neke FAANG i Tier 1 kompanije eksperimentiraju sa masovnom sjecom kadrova je kratkovidan potez koji im se vec razbija u glavu

Jedini koji u ovom casu imaju problem su L3+ sa otporom prema AI-ju i non-AI native L1/L2 engineers. Za sve ostale mislim da nema zime i nece je biti dok ne dodje AGI (sto ce onda biti, mislim da nema zapravo nitko precizan odgovor).

17 godina
Quantum kaže...
konjRR kaže...

konjRR kaže...

Vlak otkaza je mense cini tek krenuo. Chu chu. 

Nisam bas siguran u to, lako bi moglo biti upravo obratno; prica se da je nedavni fijasko AWS-a na us-east-1 regiji (da ne pricamo o DNS outageu iz desetog mjeseca 2025.), kao i konstantni problemi GitHub-a dokazali da se ljudi ne mogu bas tako lako supstituirati sa AI-je (barem ne zasada). Kod nas se uredno zaposljavaju L1 engs drito sa faksa (to znam kao cinjenicu), a otkaza u eng dept u ovih sest godina gotovo da i nisam vidio niti cuo (u pravilu samo ako neko zvizne dva godisnja perf reviewa zaredom).

Bitanga kaže...

U pravu si - bio sam malo provokativan.

Tocno je da nisi, ali si u prethodnom posto IMO netocno generalizirao, evo zasto to mislim:

1. tvrdnja da "većina senior programera prezire čitanje i održavanje tuđeg koda" je analogna tvrdnji da "vecina doktora prezire krv". Da, rijetko kome se cita tudji kod, ali to je doslovce dio posla i ako je to covjeku problem, onda je taj isti u krivom poslu. Ja osobno prilicno uzivam u tome jer ili cu nauciti nesto novo ili cu se dobro nasmijati/pljusnuti po celu.

2. tvrdnja da se tako "dobije hrpu nadrkanih i nezadovoljnih seniora koji ne žele raditi po cijele dane code review AIa i AI-powered juniora" ne stoji, barem ne u firmi u kojoj radim. Dapace, situacija je upravo dijametralno suprotna: nikome ne pada na pamet povratak na staro i uopce mi nije jasan otpor koji neki ovdje imaju. AI slop je realan problem, ali kljuc je da se treba biti rigorozan reviewa koda na vise razina, jer kad se kod mergea na main branch, ako je tvoj handle na submittanom kodu, tvoja je odgovornost (plus ljudi koji odobrili taj PR). AI ce one-shotat rjesenje u mozda 1 od 100 slucajeva, ali nitko ne racuna na to; ideja je da se rjesenja prototipiraju daleko brze nego prije, pregledaju, isprave, dorade promptom, i ide se dalje. Ako ta petlja ne funkcionira, onda nije problem u tehnologiji, vec u procesu.

3. tvrdnja da ce se "će se smanjiti broj seniora koji nešto znaju.", IMO ne stoji. Vecina ljudi s kojima radim ima 10+ godina iskustva, retencija je zasada odlicna i ne vidim da itko odlazi ili se zali. Upravo suprotno, stav je a) da su L3+ engineers najvredniji resurs kompanije i b) da se L1 engineers moraju zaposljavati i educirati jer LLM-ovi nisu dosli do stadija autonomnog odlucivanja i nejasno je hoce li i kada ce.

Ukratko, moj stav je da:

- nema mjesta AI FUD-u i doom-and-gloomu - softverski inzenjeri jesu bili i ostali izuzetno trazena roba kojoj cijena raste sa iskustvom

- to sto neke FAANG i Tier 1 kompanije eksperimentiraju sa masovnom sjecom kadrova je kratkovidan potez koji im se vec razbija u glavu

Jedini koji u ovom casu imaju problem su L3+ sa otporom prema AI-ju i non-AI native L1/L2 engineers. Za sve ostale mislim da nema zime i nece je biti dok ne dodje AGI (sto ce onda biti, mislim da nema zapravo nitko precizan odgovor).

Ona koju bilo koji iskusni programer poznaje. Da karikiram ako neznas tko je/sto je code monkey vjerojatnost je da si to ti.

Problem je zasto masovni otkazi nisu jos krenuli jer poslodavci ucjenom drze programere potplacene. Dakle rezultat bi trebao biti situacija od prije 20+ godina gdje programera, tj. "inzinjera racunalstva" nema puno ali su jako dobro placeni. 

Fijasko se dogodio jer velike korporacije drze ravnopravno sposobne i nesposobne da bi onda svi imali placu nesposobnog. Ako nisi to shvatio do sada namece se zakljucak u koju grupu spadas. 

A ovo zadnje nebi htio uopce komentirati jer cim se spominje AGI vidim da rasprava treba zavrsiti.  

p.s. za primjer reklamni clanak koji slop napada slopom... https://www.builder.io/blog/developers-drowning-in-ai-prs

18 godina
konjRR kaže...
Quantum kaže...
konjRR kaže...

Ona koju bilo koji iskusni programer poznaje. Da karikiram ako neznas tko je/sto je code monkey vjerojatnost je da si to ti.

Sa prosipanjem jeftinih floskula i ad-hominem napada vise govoris o sebi, nego o supstanci, sto je samo djelomicno ok. Ono sto nije ok je da s takvim bezvrijednim odgovorima ne pridonosis civiliziranoj i argumentiranoj raspravi.

konjRR kaže...

Problem je zasto masovni otkazi nisu jos krenuli jer poslodavci ucjenom drze programere potplacene

Moze link na ovu tvrdnju ili drugaciji dokaz? Kako ovo tocno funkcionira i zasto bi ljudi radili posao za koji su potplaceni? Tko ih ucjenjuje i kako? Svjestan si siteova kao sto je levels.fyi?

konjRR kaže...

Fijasko se dogodio jer velike korporacije drze ravnopravno sposobne i nesposobne da bi onda svi imali placu nesposobnog.

Koje to tocno "velike korporacije" i gdje?

konjRR kaže...

Ako nisi to shvatio do sada namece se zakljucak u koju grupu spadas. 

Jedini zakljucak koji se namece je da ti do sada nisi shvatio koliko ne shvacas.

konjRR kaže...

A ovo zadnje nebi htio uopce komentirati jer cim se spominje AGI vidim da rasprava treba zavrsiti 

Sto se nase rasprave tice, oko ovoga cemo se sloziti.

konjRR kaže...

p.s. za primjer reklamni clanak koji slop napada slopom... https://www.builder.io/blog/developers-drowning-in-ai-prs

Clanak u previse rijeci u biti iznosi ono sto sam prethodno rekao u svojim postovima - problem nije u tehnologiji, nego u procesima. Nitko pri zdravoj pameti ne sugerira davanje pristupa slijepo vjerovanje AI-ju, PR-ovima bez elementarnih dokaza i analiticke diskusije, kodu bez testova itd. Slag na tortu je stvarno davanje pristupa git repoima ne-inzenjerima; takvu ludost nisam jos cuo.

Firma koja bilo koje od navedenog primjenjuje u dnevnom poslu rijesit ce u pravilu Darwin, a iz takve se treba sto prije pobjeci.

18 godina
Evo samo ću odgovorit koje korporacije?

HT i Combis.
17 godina
Gajotres kaže...
Evo samo ću odgovorit koje korporacije?

HT i Combis.

Zaboravio si apple, adobe, itd. Bas se pitam gdje je nestao skandal oko udruzivanja u kartel, dogovora da si ne "poachaju" programere itd.

p.s. Ako je 2000 mid java dev imao 150-200 tisuca dolara godisnju placu u americi (prosjek!) koliko ima danas? Ma nisu potplaceni ni slucajno... Trik je u tome sto tada nije mogao svaki blesavac glumiti computer science ing. Tada je morao bar znati sto je to j3b3n4 klasa! 

p.p.s. nikad necu zaboraviti sto je jednom davno jedan napisao tu na forumu. Mjesto radnje zg. Kaze ja imam 8000 kn kao programer u firmi koja se bavi izradom softwera a kolega ekonomist sto integrale zove "one zmijice" ima 12 000 kn 

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.6.2026 9:36 (konjRR).
17 godina
Quantum kaže...
 rijesit ce u pravilu Darwin...

p.s. koji apsolutno nevjerojatan nivo naivnosti, j3b3n0 nemoguce da itko sa IQ vecim od sobne temperature i dalje moze vjerovati da trziste tako funkcionira. Na zalost mnogi danas su u svojim privatnim echo chamberima i iz njih vole pametovat. Nisu sposobni i ne zele izaci iz njih. Djeca kada odrastu izadu iz njih tko ne uspije bi trebao imati neku dijagnozu, traziti pomoc. Samo kako uciniti isto ako nemozes prihvatiti stvarnost situcije u kojoj se nalazis? Sl. kao visoko funkcionalni alkoholicar koji ni nezna da je alkos a kamoli da bi prihvatio istinu situacije u kojoj se nalazi. Ovo je cak podmukliji sindrom. Kako je j3b3n0 moguce da drustveno fkncionalne ljudske jedinke prihvacaju narativ koji plasiraju likovi kao musk, bezos i da dalje ne nabrajam? Pa fing trump je predsjednik amerike a ovaj prica od darwinu na korporativnom trzistu. Halo hej pa da lupam glavom u zid bolje bi se osjecao nego da mi neko pere mozak takvim izjavama! Darwin, m4mu ti tv0ju, pa jeli cujes tko i na koji nacin tvoje ime upotrebljava? Ovo je jedna tako strasno distopijska drustvena dijagnoza da idiocracy svakim danom izgleda kao optimistican pogled u buducnost... 

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.6.2026 11:14 (konjRR).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice