Budućnost industrije softvera

- Kraj developersk

poruka: 3
|
čitano: 2.366
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Budućnost industrije softvera

- Kraj developersk".
18 godina
Budućnost industrije softvera

- Kraj developersk

Izvinjavam se autoru, ali kakvo razocarenje od clanka sa ovako bombasticnim naslovom. Doslovno ne mogu procitati do kraja.
Kao da sam usao na LinkedIn i citam postove ovih AI vizionara, AI evangelista i "AI won't replace you, but..." ekipe.

Nikakva ozbiljna analiza, pogled iz drugog ugla, kriticko misljenje - kao da autor zapravo nema nikakvo realno iskustvo u softverskoj industriji, vec je cijeli clanak neki miks PR objava kompanija koje su upravo "adoptale AI", predvidjanja direktora kompanija koje prave LLM-ove i generalno AI news clanaka i izjava kakvih je pun internet.

Osvrnut cu se ipak na ovo, posto se donekle odnosi i na mene:

"među starijima najviše problema će imati programeri koji ne žele koristiti umjetnu inteligenciju, ili bar, svi oni koji je koriste nevoljko jer im se više ne da učiti nešto novo."

Spadam u one koji koriste intenzivno jer sam prisiljen, ali i dalje nevoljko. Ne zato sto ne zelim uciti nove stvari, to je najveca glupost i predrasuda - naprotiv, uzivam kada imam priliku uhvatiti se u kostac s novom i zanimljivom tehnologijom. 
Nevoljko - jer nije to to. Ovo kako se trenutno pristupa koristenju tzv. AI, odnosno LLM-u, vibe codingu i ostalo je jednostavno lose. Ne kazem da se ta tehnologija ne moze iskoristiti i ubrzati stvari, vec da je ovo rastezanje i silovanje preko svakih mogucnosti.
I svi pricaju o tome, svi su 10x, 50x, 100x produktivniji, svi proizvode ogromne kolicine koda, ali niko ne proizvodi nista da vrijedi.
AI kako se sada koristi u vibe codingu, proizvodi nista manju kolicinu code slopa nego sto proizvodi u drugim oblastima - hiperprodukcija videa, fotografija, smeća od clanaka koji nikom ne trebaju, već samo zatrpavaju internet.
A realno, nema se tu sta uciti - pa to je AI, zar ne? Mozemo mi izmisljati milion buzzworda oko LLM-a - spec driven development, orkestracija i koreografija agenata, context engineering, agent swarms i sta vec ne - ali u osnovi toga je ono sto ne valja, sto je nedeterministicno i cemu nikako ne mozes prici na inzinjerski način - a to je LLM.

I onda su mi skoro posteniji oni sto se kite titulama "AI guru", "AI believer" i sl. jer to i jeste nesto tipa alhemija, magija, a nikako inzenjering.

Ono sto mi ulijeva krhku nadu je to da je ova profesija i do sada imala stranputica (doduse ne ovako velikih) - ali se uvijek znala vratiti na ispravan put. Jednostavno, vrijeme ocisti i prosije ono sto ne valja, a ostavi realnu vrijednost. Tako se nadam da ce kad se ovo slegne, ostati realna vrijenost LLM-ova koju cemo koristiti u ovom poslu na razuman nacin.

Na kraju, razlika izmedju kvaliteta i kvantita ovog hiperproduciranog AI slopa i "pravog koda" je slicna kao razlika kvaliteta i kvantiteta ovog clanka i clanka https://mreza.bug.hr/komentar/mitovi-oko-mythosa-novi-alati-stari-problemi-59675 . Ovaj drugi je 10x kraći ali 10x kvalitetnije razmisljanje. (Ne sugeriram da je jedan ili drugi pisan ili ne uz pomoc AI, nego sto je ovaj drugi nastao dubljim znanjem o temi o kojoj autor pise i takvo znanje se ne moze "fejkati").

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.5.2026 8:04 (knight).

17 0 hvala 5
10 godina
Re: Budućnost industrije softvera

- Kraj develop

Dobar komentar kolega, hvala šđto si mi ukazao na ovaj drugi članak!

16 godina
Re: Budućnost industrije softvera

- Kraj develop
Uvik ce se na kraju javit profesionalcu. Prvi put nece. Ali kad drugi ili treci put bude trebalo nesto ozbiljnije napravit, ce trcat do strucnjaka. I platit. Jer kad pocnu detalji, custom zahtjevi, preference...
Poruka je uređivana zadnji put pon 25.5.2026 19:38 (KIKI3ooo).

0 1 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice