Ja sam generacija kada je svaki osmaš dobio M48 u ruke i morao ispaliti jedan pravi metak.
Danas su dronovi suvremeno sredstvo. Jedino se predmet više ne zove obrana i zaštita.
Ja sam generacija kada je svaki osmaš dobio M48 u ruke i morao ispaliti jedan pravi metak.
Danas su dronovi suvremeno sredstvo. Jedino se predmet više ne zove obrana i zaštita.
Ako mogu dodati.
Kako vidimo stvari se vrte u krug. Uvijek jesu i uvijek hoce.
Pitanje je vremena (posto je u pitanju obrambena industrija, ne vjerujem da ce se na to cekati 30 godina kao s grafenskim baterijama) kada ce se dogoditi prijenosni EMP-ovi ili energetsko oruzje usmjerenog djelovanja, tako da ce i ovaj trend koristenja dronova pasti na facu u dogledno vrijeme.
U tom slucaju vracamo se na M-48, i ostale analogne igracke.
Samo je to sada hot sh@t i svi vriste "Drona, Kraljevstvo za Bayraktara!" no kada peak prodje njima ce se baviti neki automatizirani sustavi koji ce ih prziti neovisno o ljudima. Imat ce svrhu i dalje ali ne u ovom opsegu koji vidimo u Ukr.
Ergo, I dalje smatram da je M48/Kar98k kirursko sredstvo vrijedno divljenja, i to kao i MG42 - ne trazi dalje jer nema bolje.
ima...
PKP/M-84...
MG su za statičare...
MG su za statičare...
Tocno.
Sry, sudim po osobnim iskustvima. Pjesacki napad na branjeni polozaj nocu, kada MG progovori, tocnije cujes kako bljuje metke, to ne bi zvao pucanjem, i pri tome baca plamen jedno 3 metra unaprijed, nisam vidio nista u zivotu sto govori:
- od ovoga nema spasa (ako upadnes u snop)
- demoralizacija do kraja
...i to kao i MG42 - ne trazi dalje jer nema bolje.
par godina sam koristio m53, a bogme imao sam priliku i kraće vrijeme nositi švapski mg42, iako ne znam koliko je original dijelova bilo u njemu
više manje su isti, mislim da se sa šarcem moglo sporije roštati i samim time je bio precizniji, kod švabe je dolazilo do teže kontroliranog pomicanja cijevi u dužim rafalima
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS