Zagreb širi sustav javnih bicikala s 1.000 novih B

poruka: 52
|
čitano: 9.142
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Zagreb širi sustav javnih bicikala s 1.000 novih B".
9 godina

Bas mi je drago, npr na zvijezdi ih treba jos postavit, svi bajsevi su uvjek uzeti, zanima me dal ih navecer kupe i vracaju na prvotno parkirno mjesto ili sve ovisi o ljudima? Ovo drugo mi nema bas smisla

11 0 hvala 0
18 godina

Ugodno sam iznenađen koliko ih ljudi koriste. 

19 0 hvala 0
18 godina
moderator
Re: Zagreb širi sustav javnih bicikala s 1.000 nov
GoF kaže...

Bas mi je drago, npr na zvijezdi ih treba jos postavit, svi bajsevi su uvjek uzeti, zanima me dal ih navecer kupe i vracaju na prvotno parkirno mjesto ili sve ovisi o ljudima? Ovo drugo mi nema bas smisla

S tvrtkom preko koje su bicikli kupljeni sklopljen je ugovor u kojem su dva glavna zadatka: da održavaju tehničku ispravnost i da vode brigu u optimalnoj raspoređenosti, odnosno da ih s lokacija na kojima ih korisnici ostave, prebacuju na ispražnjenje "postaje" (upravo ovo za što pitaš). 

...
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.4.2026 18:25 (Miro).
17 godina
PICART kaže...

da.. tj iznenađenje će možda biti i veće ako se akcija koja trenutno ide kroz sportska društva nastavi i na ovakve poslove..

-tj napuhane brojke (70.000) jer se projekt mora opravdati, .. realnost je nešto drugo, no čak da je i ta cifra istinita (pri čemu može biti točan broj, no pitanje što je registriran korisnik i koliko korisnika ekšli plaća uslugu.. sigurno ne 10% stanovništva), i dalje bi to bilo tek dio troška, nedovoljan ili tek matematički za pokriti investiciju od 10mil u 4 god.. tj baš matematički prigodna brojka, da im je trebalo 80.000 tad bi ih toliko nabrojali..

-korištenje.. 20min s 2km prosjek, 2000 komada + novih 1000 u najavi.

-mjesto za punicu, .. prisjećam se đurine prethodne kia reklame, nakon jednog dana emitiranja zabranjena.. hoće li i ovo biti problem, humor, punica? .. možda?

+na post iznad, da, tvrtka osigurava dostupnost, koja je nikakva, tj prometnije točke svakodnevno nemaju biceve na raspolaganju, što znači da ne rade odgovarajuće svoj posao i to već mjesecima, praćena statistika, dodatno, zimski mjeseci.. što će biti sad s proljećem-ljetom?

edit: .. npr sitnica-detalj, znate li da je to privatna tvrtka, koja prodaje uslugu gradu i od naplate zadržava 70%.. i mada se navodi nešto kao njemačka firma, domaći vlasnik-direktor ima i drugu firmu, sve na javnom natječaju, no naravno bez konkurencije tj nitko ne može imati firmu naslova sustav javnih bicikala Grada Zagreba doo mada je to naziv firme.. tj pokušajte registrirati firmu-ime, bit će vam jasnije :)

edit2.. npr zanima li vas kako se to radi u eu gradovima, gdje možda nema korupcije?

Usporedba s regijom i EU

Modeli u drugim gradovima često se oslanjaju na oglašavanje (Europlakat) ili izravno gradsko vlasništvo, što drastično mijenja cijenu:

Grad ModelBroj bicikalaCijena za korisnikaSubvencija/Trošak

Zagreb (Bajs)Javna nabava usluge~2.000–3.000 30 € / god. +subvencija 64 € / mj. po biciklu

Maribor (MBajk)Koncesija (Europlakat)~250–300 3 € / god.Grad osigurava prostor; trošak pokriva oglašavanje

Ljubljana (Bicikelj)Koncesija (Europlakat)~800 +3 € / god.Skoro nulta subvencija (kompenzacija kroz oglasne panoe)

Beč (WienMobil)Javni prijevoz (Wiener Linien)~3.000 0,75 € / 30 min Dio sustava javnog prijevoza; visoko subvencionirano iz holdinga

-treba dalje? posrednik-firma kojoj grad puni džepove.. no sve je ok, ako uzmemo onu bandićevu, je krao ali je i nama dao? .. :) 30€ vs 3€? + 70% prihoda.. ili sam naziv firme, koji po pravilima ne bi smio biti dozvoljen za privatni biz.. užas. npr zašto sve nije pod npr zetom ili holdingom.. da bi se moglo nekome plaćati? hipodrom?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.4.2026 19:05 (ihush).
18 godina

Govorim kao vizualno opažanje što sam vidio na ulicama Zagreba. Baš sam prijetio dosta ljudi da voze taj Bajs. I dosta prijatelja mi ima instaliranu app. Kažu da je praktično i lako dostupno. 
I ne govoriš istinu kad kažeš da nisu dostupni, stvarno ih ima svugdje. 

Ne znam brojke i statistiku, nisam topliko detaljno proučavao. A vjerujem da nisi i ti jer si svašta nabrljezgao, do razine tračeva. 

17 godina
PICART kaže...

Govorim kao vizualno opažanje što sam vidio na ulicama Zagreba. Baš sam prijetio dosta ljudi da voze taj Bajs. I dosta prijatelja mi ima instaliranu app. Kažu da je praktično i lako dostupno. 

Ne znam brojke i statistiku, nisam topliko detaljno proučavao. A vjerujem da nisi i ti jer si svašta nabrljezgao, do razine tračeva. 

-tko kaže da nisu dostupni? .. pokušaj čitati s razumijevanjem, njihovi podatci-statistika, njihov službeni izvor, kojim kao za njih pozitivnu reklamu kažu da su bicevi u upotrebi, nisu na parkingu, i to vode po danima za lokacije kao tomislavac, dok na drugim lokacijama tek 3-4 dana nema dostupnog bica, što će reć tamo nije takva potražnja, no to navode oni, ne ja..

-70.000 registriranih korisnika, .. što znači svašta-ništa, tj koliko ih je bez plaćanja, akcija-apps, koliko ih ekšli plaća mjesečno-godišnje korištenje .. može biti i milijardu registriranih juzera, no ako su nešto platili tad bi postojao i neki novac..

-novac.. grad je bez pdv platio skoro 10mil, za 4 god.. što odgovara ovakvom ciljanom iznosu, 70.000 x 40 .. što bi rekli, baš statistički zgodno.. naštelano?

-pogledaj cijene drugih gradova, maribor 3€ ... tj zg je izabrao upravo ovakav model, gdje plaća posredniku, privatnoj firmi.. da bi bilo skuplje? logika? .. ne treba izmišljati toplu vodu ili biti raketsajents.. :)

izvor-statistika + javno dostupni podatci kao grad-novac-mediji..

Jutarnje "rupe" (08:00 – 09:00) 

Stanice s kritično niskom dostupnošću u jutarnjoj špici (manje od 2 bicikla). Broj označava koliko dana zaredom se to dogodilo.
FILOZOFSKI FAKULTET - 30 - visoka
... što kažu, da je na toj lokaciji 30 dana za redom nedovoljno biciklala.. i to je za biz pozitivno, jer znači da se koriste.. ok?
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.4.2026 19:18 (ihush).
18 godina

Super mi je kako si editao post nakon mog komentara :) Keep it up 👍

5 godina
PICART kaže...

Ja sam konstantno vani i da bajs-ovi se vozikaju posvuda, ekipa kaj kenja po portalima i faceu da je to sve bezveze i sl su jadnici bez trunke zivota za sebe a i za druge.

17 godina
PICART kaže...

Super mi je kako si editao post nakon mog komentara :) Keep it up 👍

-dodao sam ti izvor podataka, objašnjenje, ako želiš raspravljati argumentima ili nesporazumima.. podatci su tu, tvoj argument je što?

17 godina
ihush kaže...
PICART kaže...

da.. tj iznenađenje će možda biti i veće ako se akcija koja trenutno ide kroz sportska društva nastavi i na ovakve poslove..

-tj napuhane brojke (70.000) jer se projekt mora opravdati, .. realnost je nešto drugo, no čak da je i ta cifra istinita (pri čemu može biti točan broj, no pitanje što je registriran korisnik i koliko korisnika ekšli plaća uslugu.. sigurno ne 10% stanovništva), i dalje bi to bilo tek dio troška, nedovoljan ili tek matematički za pokriti investiciju od 10mil u 4 god.. tj baš matematički prigodna brojka, da im je trebalo 80.000 tad bi ih toliko nabrojali..

-korištenje.. 20min s 2km prosjek, 2000 komada + novih 1000 u najavi.

-mjesto za punicu, .. prisjećam se đurine prethodne kia reklame, nakon jednog dana emitiranja zabranjena.. hoće li i ovo biti problem, humor, punica? .. možda?

+na post iznad, da, tvrtka osigurava dostupnost, koja je nikakva, tj prometnije točke svakodnevno nemaju biceve na raspolaganju, što znači da ne rade odgovarajuće svoj posao i to već mjesecima, praćena statistika, dodatno, zimski mjeseci.. što će biti sad s proljećem-ljetom?

edit: .. npr sitnica-detalj, znate li da je to privatna tvrtka, koja prodaje uslugu gradu i od naplate zadržava 70%.. i mada se navodi nešto kao njemačka firma, domaći vlasnik-direktor ima i drugu firmu, sve na javnom natječaju, no naravno bez konkurencije tj nitko ne može imati firmu naslova sustav javnih bicikala Grada Zagreba doo mada je to naziv firme.. tj pokušajte registrirati firmu-ime, bit će vam jasnije :)

edit2.. npr zanima li vas kako se to radi u eu gradovima, gdje možda nema korupcije?

Usporedba s regijom i EU

Modeli u drugim gradovima često se oslanjaju na oglašavanje (Europlakat) ili izravno gradsko vlasništvo, što drastično mijenja cijenu:

Grad ModelBroj bicikalaCijena za korisnikaSubvencija/Trošak

Zagreb (Bajs)Javna nabava usluge~2.000–3.000 30 € / god. +subvencija 64 € / mj. po biciklu

Maribor (MBajk)Koncesija (Europlakat)~250–300 3 € / god.Grad osigurava prostor; trošak pokriva oglašavanje

Ljubljana (Bicikelj)Koncesija (Europlakat)~800 +3 € / god.Skoro nulta subvencija (kompenzacija kroz oglasne panoe)

Beč (WienMobil)Javni prijevoz (Wiener Linien)~3.000 0,75 € / 30 min Dio sustava javnog prijevoza; visoko subvencionirano iz holdinga

-treba dalje? posrednik-firma kojoj grad puni džepove.. no sve je ok, ako uzmemo onu bandićevu, je krao ali je i nama dao? .. :) 30€ vs 3€? + 70% prihoda.. ili sam naziv firme, koji po pravilima ne bi smio biti dozvoljen za privatni biz.. užas. npr zašto sve nije pod npr zetom ili holdingom.. da bi se moglo nekome plaćati? hipodrom?

Kako se ti nadas da ce pravda naci Rimca, tako se ja nadam da je trenutni gradonacelnih ne korumpiran. Cinjenica je da je to tesko biti u takvome okruzenju gdje ako nisi jedan od njih, onda si protiv i neprijatelj. Ako ti vec ne mogu naci nesto, onda ce ti vjerojatno namjestiti. 

No, sto se tice biciklova. Koji tocno problem vidis s tim biciklima. Nemam nikakve informacije o vlasnickoj firmi (i ne planiram trenutno ni raditi istrazivanje), ali ova usporedba cijene je u najmanju ruku apsurdna. Sto zelis reci, da je preskupo? Naveo si Bec koji je i liste, barem po broju biciklova, tu jedini usporediv i tamo je cijena skuplja 0.75€/30min vs 0.50€/30min. Sto se tice Bajsa u Zagrebu, pretplata je iskljucivo ako zelis da imas prvih 30min besplatno po voznji, inace plati i vozi. Nakon sto napravis aplikaciju za zavrsiti registraciju je potrebno napraviti uplatu od 10€ pa ne vjerujem da su ljudi samo tako se registrirali bezveze, ali treba vidjeti sto su tocno brojali.
Sto se tice ovih statistika gdje ima ili nema biciklova ne govori bas nista, naravno da ce oni reci brojke koje njima odgovaraju, ko sto si ti nasao s druge strane "postaju" iz druge krajnosti gdje se bicikli ne voze. 
Takodjer, ovo za prihode, nemam tu informaciju, ali trebalo bi vidjeti cijele ugovore da bi se moglo komentirati. Ako ide 70% bruto prihoda i onda se to koristi u odrzavanje i slicno, ta brojka moze biti fer, ako firmi idu iskljucivo prihodi, a odrzavanje i uslugu onda jos ekstra placa Zagreb onda je vjerojatno dosta shady.

U svakom slucaju, nisam siguran cime si tocno ovdje frustriran. Smatras li da su ti bicikli promasaj? Ili si uvjeren da je ovo iskljucivo pljacka? Kao i kolege gore, mogu primjetiti puno ljudi po Zagrebu kako ih voze, a ja sam i sam rentao i planiram u buducnosti. Bicikli su solidne kvalitete i okej se voze. Puno bolje iskustvo nego sto sam imao u Valenciji, no to je i ocekivano jer su svi ovi jos novi. Vidjeti cemo kako ce biti za dvije, tri, cetiri godine i koliko ce biti odrzavani.
U svakom slucaju, podupirem inicijativu. Mene vise frustriraju ljudi koji apsolutno svuda idu autom i onda im je problem promet u Zagrebu. Da, vec sam komentirao da smatram treba poboljsati javni prijevoz jer je vjerojatno jedan od losijih u glavnim gradovima Europe, ali korak prema boljemu sto smatram da su i ovi bicikli ne treba kritizirati samo zato sto nisu odmah svi problemi odjednom rijeseni.

10 godina

Kod nas uvijek ima ljudi koji ce srat po svemu. 

Alternativi nacini prijevoza na balkanu su klasicna meta. 

Slabo idem u ZG, al djeluje mi super. Svoj bicikl prakticki nemaš gdje ostavit dok obavljaš nešto dok za ovog znaš da nitko nece ukrast i možeš ga ostavit i prebacit se na bus ili tramvaj kad god želiš 

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
Moj PC  
12 0 hvala 1
18 godina

Kod mene u Austriji postoji leasing za bicikle i svaka ozbiljna firma placa radnicima 30% cijene bicikla. Mozete za 40 € mjesecno dobiti elektricni bic koji kosta 3k+. Nakon cetiri godine je restwert = otkupnina 160 €!

Bicikl je zakon i da ne radim u 3pm vozil bi se s bicom na posel uvijek i stalno.

Ne znam kak je u Zg stanje sa biciklistickim stazama? Nekad davno sam radil u Zg i ne sjecam se da je bilo nesto previse puteva za bicikle i da se mislilo na bicikliste.

Pozdravljam svaku inicijativu prelaska na bicikle, pa makar sa javnim biciklima. Kaj je najbolje nemas straha od krade i nemas brigu oko bicikla jer su bicikli postali bezobrazno skupi a kradu se vise nego cokoladice u ducanu.

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.4.2026 8:26 (NEW_MAN).
15 godina

Živim na 6 minuta pješke od posla. Auto imam i parkiran je u dvorištu, znači ne smeta i ne zauzima mjesto na ulici.

Auto koristim u krajnjoj nuždi, kad idem van grada ili moram pokupiti nešto što ne mogu prevesti na biciklu.

Od prvog mjeseca korištenja imam godišnju pretplatu. I žena i ja i koristimo ga nekoliko puta tjedno.

Bajs je dobar između ostaloga za dvije velike, a bitne stvari o kojima se možda ne priča, a nisu možda toliko razumljive na prvu.

- što više ljudi koristi bajs, to više razvijaju kulturu bicikliranja i primjećuju probleme koji im prije nisu bili uočljivi. Jer možda nikad nisu prije vozili bicikl po gradu.

Tako kad idući put sjednu u auto, i vide možda bicikl na zebri neće proletjet kao budale ili će imati razumijevanja u uskim i teško prhodnim ulicama.

Na taj se način, upravo korištenjem podiže svijest i osjećaj za to prijevozno sredstvo. A pogotovo kad vide koliko je efikasno.

- uvođenje gradske usluge najma bicikla kao možda preliminarnog koraka unapređenja infrastrukture je najbolja odluka koju je grad mogao napraviti.

Dobar dio bajsova ima GPS i može točno pokazati i pratiti putanju vožnje. Na taj način u gradu mogu planirati i mijenjati infrastrukturu tamo gdje treba.

Mogli su na slijepo napraviti biciklističku (dajem samo primjer) po Radničkoj, a zapravo prava potreba je po Većeslava Holjevca (nemojte uopće komentirati ovo jer su tamo samo primjeri).

Ovako je kristalno jasno i dostupno koji su hotspotovi, gdje se ljudi zapravo kreću, gdje je prava potreba itd.

Vjerujem da je manji problem srediti i asfaltirati dio staze od zapravo skupljanja podataka gdje se bicikl zapravo vozi.

Primjerice, kanal koji pratim i koji snima manje više sve velike projekte

pokazuje upravo kako je brzo i jednostavno napravljena i proširena biciklistička u ovom dijelu Novog Zagreba.

A ovo da nekima smeta ili nalaze negativne stvari - ljudi će uvijek prigovarati. Neki razumljivo jer im neka stvar smeta, pa od mora dobrih stvari prevladava samo negativno.
Ali veći su problem oni koji moraju prigovarati jer naravno, i ovakve promjene politiziraju. To je drugi par rukava koji je jednostavno trul i ne vrijedi trošiti vrijeme i živce na rasprave s takvima.

You know what that is? SIMPLY LOVELY!! Ill tell you that - Max Verstappen, BrazilGP 2024
Moj PC  
13 0 hvala 1
15 godina
NEW_MAN kaže...

Kod mene u Austriji postoji leasing za bicikle i svaka ozbiljna firma placa radnicima 30% cijene bicikla. Mozete za 40 € mjesecno dobiti elektricni bic koji kosta 3k+. Nakon cetiri godine je restwert = otkupnina 160 €!

Bicikl je zakon i da ne radim u 3pm vozil bi se s bicom na posel uvijek i stalno.

Ne znam kak je u Zg stanje sa biciklistickim stazama? Nekad davno sam radil u Zg i ne sjecam se da je bilo nesto previse puteva za bicikle i da se mislilo na bicikliste.

Pozdravljam svaku inicijativu prelaska na bicikle, pa makar sa javnim biciklima. Kaj je najbolje nemas straha od krade i nemas brigu oko bicikla jer su bicikli postali bezobrazno skupi a kradu se vise nego cokoladice u ducanu.

Super je Zagreb za bicikl. Ok nije to razina Kopenhagena ili Amsterdama što se infrastrukture tiče, ali popravlja se situacija. Velika prednost je što je grad ravan, idem biciklom svaki dan na posao, imam 5km do posla, i brzine ne mijenjam nikad, samo laganini pedaliranje, bez stresa, bez razmišljanja di ću parkirat, i znam točno kad krenem, kad ću stić.

18 godina

Apsolutno odlična stvar, trebalo je tako nešto puno prije uvesti pa bi i razvoj odmakao puno dalje s više opcija, stanica i bicikala. Dosta jeftina usluga, kako za grad tako i za korisnike, a rasterećuje prometnu infrastrukturu, jer za svakog biciklista je potencijalno jedan auto manje, a sigurno je jedan fizički aktivni čovjek što je dugoročno bolje i za okoliš i za zdravlje pojedinca. 

Koristim svako malo uslugu i mogu reći da je odlična kao i da vidim još mjesta za napredak, od više stanica, bicikala prilagođenih višima (sa svojih 190cm su mi ovi granično preniski), do uvođenja električnih bicikala i ostalih novina. Naravno, ono što je aktualna vlast najavljivala i gdje sam dosta više očekivao je sređivanje prometne infrastrukture za bicikliste, više staza, bolja integracija u promet s autima, ali svakako je ovo korak u ispravnom smjeru.

5 0 hvala 0
17 godina
ShadoW kaže...

..

Kako se ti nadas da ce pravda naci Rimca, tako se ja nadam da je trenutni gradonacelnih ne korumpiran. Cinjenica je da je to tesko biti u takvome okruzenju gdje ako nisi jedan od njih, onda si protiv i neprijatelj. Ako ti vec ne mogu naci nesto, onda ce ti vjerojatno namjestiti. 

No, sto se tice biciklova. Koji tocno problem vidis s tim biciklima. Nemam nikakve informacije o vlasnickoj firmi (i ne planiram trenutno ni raditi istrazivanje), ..

- slažem se.

- problemi, pitanja, nejasnoće.. čisto informativno ili koji smisao foruma je ako ne da pišemo-raspravljamo? .. nešto loše? npr klasična politička podjela mi-oni, ili si za ili protiv? kao i to da nekome dajemo bjanko mjenicu mada 'svi kradu i korupcija je po svuda'.. ? evo nekoliko dana, svaki dan nova vijest.. sportski savezi, pošta, lutrija.. došao zakon-pitanja-porvjere novca.. možda će svi biti nevini, možda poneki krivi.. vidjet ćemo, no to je ono što je dobro u sustavu ako želimo pravno uređenu državu gdje ne vladaju kumovi-oligarsi-carevi.. nego zakon. ok?

-jel tomašević nevin? hoće li mu nešto smjestiti.. naravno, npr hipodrom je već pod tepihom.. no ako je nevin, znači li to da će uvjek biti nevin, bezgriješan? čak kad nije sudionik, može biti odgovoran.. ok?

-za rimca, čisto usporedba, indikator.. od prezentacije prije dvije godine, bili prisutni svi, mediji, plenky-tomek.. nakon tog nitko.. intuicija-logika? nešto ti ta tišina ''govori''?

-bic-biz u zg.. pa gle, privatni biz-firma, koja naplaćuje gradu i to iznos koji je u rangu iznosa linije zeta ... ne bicikla nego busa.

-počevši od samog naziva firme, koji sugerira neku javnu-državnu-gradsku instituciju, no to je privatna firma.. i osnovana upravo za ovaj posao, na (javnom?) natječaju dobiven posao-ugovor.. uz pitanje modela, koji je bolji-isplativiji ili kad zarađuje grad, biz, građani.. tko iz tog treba imati koristi.. svi, jedna strana, .. odnosno, ako je sve u tome 'čisto', opet treba provjeriti, ne biti naivan, ako ništa drugo zbog 'pravila igre' jer je to javni novac, javni natječaj, grad, ne privatna prčija .. no biz se tako radi, tko je vlasnik čega, kako tko dobije posao-ugovor.. i iznosi.. jel za to ili za sve kriv tomašević? ne može biti kriv za sve, ni alcapone nije kriv za sva ubojstva.. no neka je počinio, dok po fotelji gradonačelnik ima odgovornost, dvije pravno spojene-slične stvari, kriv je možda, odgovoran svakako... ok?

-zašto smo željeli tomeka, vs bandića? .. ili svjež primjer mađarske, orban-mađar.. želimo li da tomek radi isto što i prethodni, korupcija, biz-ugovori.. 'transprarentnost'? .. ili želimo nešto drugo?

-ako želimo nešto drugo, pravdu-zakon, uređeno društvo neovisno grad-država ili pseća kućica ili kontinent.. tad neovisno vjerujemo li nekome, moramo imati sustav, provjeru-potvrdu.. ne slijepu vijeru ili navijanje mi-oni, jer tad se vrtimo u krug.. pri čemu nema jamstva da i najbolja osoba kad dođe u fotelju ako je do tad bila 'dobra' postane 'loša'.. pa čak i da se namjesti igra.. no moramo to provjeravati, biti skeptični, ne naivni.. ok? ili je to loš stav-kriterij?

.. pa tad, imamo par mogućih scenarija za recimo ovaj zg-bic primjer.

-sve je čisto, super, idelano. .. izabran najbolji model, skepticizam se pokaže neopravdan.. svi su sretni, cvijeće i jednorozi po parkićima uz nasmješena lica.. čisto statističke šanse manje od jackpota :)

-nije sve čisto, korupcija-interesi, privat biz-džep se puni.. moguće? ..

-kombinacija između, npr netko nekom namješta-sapuna, moguće.. ili nije 'on' nego netko treći, oni 'oko njega'.. sindrom zaštite velikog vođe koji je u narativu ideal poštenja-uzor-svetac.. stvar sekte-vjerništva ili naivnosti, češće čak hinjena naivnost iz oportunističke prakse, ..

-griješim? pogrešni kriteriji? argumenti? ... nešto o čemu 'ne smijemo raspravljati? .. čemu služi forum-tema?

-bit ću sretan ako griješim.. vjeruješ? bit ću sretan ako i sutra nova vijest kaže da je iduća organizacija nekog naziva iz državnih ili eu fondova završila na remetincu, jer to tad indicira da sustav-pravo rade svoj posao, ne da ne rade.. upravo suprotno od npr orbana ili bandića.. grad-država-društvo, nisu njihov privatni biz, .. ili se varam? u zabludi? moguće, no ipak se nadam.. :)

4 godine

Jako su dobra i praktična stvar, podržavam ovakve inicijative i projekte iako nisam iz Zg.

Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
ihush kaže...
ShadoW kaže...

..

No, sto se tice biciklova. Koji tocno problem vidis s tim biciklima. Nemam nikakve informacije o vlasnickoj firmi (i ne planiram trenutno ni raditi istrazivanje), ..

- slažem se.

- problemi, pitanja, nejasnoće.. čisto informativno ili koji smisao foruma je ako ne da pišemo-raspravljamo? .. nešto loše? npr klasična politička podjela mi-oni, ili si za ili protiv? kao i to da nekome dajemo bjanko mjenicu mada 'svi kradu i korupcija je po svuda'.. ? evo nekoliko dana, svaki dan nova vijest.. sportski savezi, pošta, lutrija.. došao zakon-pitanja-porvjere novca.. možda će svi biti nevini, možda poneki krivi.. vidjet ćemo, no to je ono što je dobro u sustavu ako želimo pravno uređenu državu gdje ne vladaju kumovi-oligarsi-carevi.. nego zakon. ok?

-jel tomašević nevin? hoće li mu nešto smjestiti.. naravno, npr hipodrom je već pod tepihom.. no ako je nevin, znači li to da će uvjek biti nevin, bezgriješan? čak kad nije sudionik, može biti odgovoran.. ok?

-za rimca, čisto usporedba, indikator.. od prezentacije prije dvije godine, bili prisutni svi, mediji, plenky-tomek.. nakon tog nitko.. intuicija-logika? nešto ti ta tišina ''govori''?

-bic-biz u zg.. pa gle, privatni biz-firma, koja naplaćuje gradu i to iznos koji je u rangu iznosa linije zeta ... ne bicikla nego busa.

-počevši od samog naziva firme, koji sugerira neku javnu-državnu-gradsku instituciju, no to je privatna firma.. i osnovana upravo za ovaj posao, na (javnom?) natječaju dobiven posao-ugovor.. uz pitanje modela, koji je bolji-isplativiji ili kad zarađuje grad, biz, građani.. tko iz tog treba imati koristi.. svi, jedna strana, .. odnosno, ako je sve u tome 'čisto', opet treba provjeriti, ne biti naivan, ako ništa drugo zbog 'pravila igre' jer je to javni novac, javni natječaj, grad, ne privatna prčija .. no biz se tako radi, tko je vlasnik čega, kako tko dobije posao-ugovor.. i iznosi.. jel za to ili za sve kriv tomašević? ne može biti kriv za sve, ni alcapone nije kriv za sva ubojstva.. no neka je počinio, dok po fotelji gradonačelnik ima odgovornost, dvije pravno spojene-slične stvari, kriv je možda, odgovoran svakako... ok?

-zašto smo željeli tomeka, vs bandića? .. ili svjež primjer mađarske, orban-mađar.. želimo li da tomek radi isto što i prethodni, korupcija, biz-ugovori.. 'transprarentnost'? .. ili želimo nešto drugo?

-ako želimo nešto drugo, pravdu-zakon, uređeno društvo neovisno grad-država ili pseća kućica ili kontinent.. tad neovisno vjerujemo li nekome, moramo imati sustav, provjeru-potvrdu.. ne slijepu vijeru ili navijanje mi-oni, jer tad se vrtimo u krug.. pri čemu nema jamstva da i najbolja osoba kad dođe u fotelju ako je do tad bila 'dobra' postane 'loša'.. pa čak i da se namjesti igra.. no moramo to provjeravati, biti skeptični, ne naivni.. ok? ili je to loš stav-kriterij?

-sve je čisto, super, idelano. .. izabran najbolji model, skepticizam se pokaže neopravdan.. svi su sretni, cvijeće i jednorozi po parkićima uz nasmješena lica.. čisto statističke šanse manje od jackpota :)

-kombinacija između, npr netko nekom namješta-sapuna, moguće.. ili nije 'on' nego netko treći, oni 'oko njega'.. sindrom zaštite velikog vođe koji je u narativu ideal poštenja-uzor-svetac.. stvar sekte-vjerništva ili naivnosti, češće čak hinjena naivnost iz oportunističke prakse, ..

-griješim? pogrešni kriteriji? argumenti? ... nešto o čemu 'ne smijemo raspravljati? .. čemu služi forum-tema?

-bit ću sretan ako griješim.. vjeruješ? bit ću sretan ako i sutra nova vijest kaže da je iduća organizacija nekog naziva iz državnih ili eu fondova završila na remetincu, jer to tad indicira da sustav-pravo rade svoj posao, ne da ne rade.. upravo suprotno od npr orbana ili bandića.. grad-država-društvo, nisu njihov privatni biz, .. ili se varam? u zabludi? moguće, no ipak se nadam.. :)

Samo zato jer očajno pišeš postove ti lupim downvote. I da ti teorija pije vodu nikako te ne mogu ozbiljno shvatit s ovakvim baljezganjem i gramatikom na razini osnovne škole.

Što se tiče Bajsa - fantastično iskustvo! Preporuka svima da isprobaju. 

15 godina
gamersject.com seVE! kaže...
ihush kaže...
ShadoW kaže...

..

- slažem se.

Samo zato jer očajno pišeš postove ti lupim downvote. I da ti teorija pije vodu nikako te ne mogu ozbiljno shvatit s ovakvim baljezganjem i gramatikom na razini osnovne škole.

Što se tiče Bajsa - fantastično iskustvo! Preporuka svima da isprobaju. 

Doslovno to..

Unrelated, al najbolji opis ihushovih postova je "trla baba lan, da joj prođe dan".

You know what that is? SIMPLY LOVELY!! Ill tell you that - Max Verstappen, BrazilGP 2024
7 mjeseci

Sjednem dosta često, vidio sam neke promjene glede vremenskog korištenja za 50 centi. Sve super, al mogli su se iskreno isprsit na barem sat vremena, al ajde mic po mic. Ovo za cargo je fakat neloše nekome tko mora nešto prenjeti, a nema auto ili ne želi prljati auto.

Moj PC  
3 0 hvala 0
18 godina

Super tema za otkriti dugme "ignoriraj autora", thx!

0 0 hvala 0
15 godina
ihush kaže...
ShadoW kaže...

..

- slažem se.

-kužim što želiš reći i u principu se slažem s dijelom oko skepsa i kontrole.. to nije loše nego nužno, pogotovo kad je javni novac u pitanju.. bez toga lako završimo ili u “vjeruj vođi” ili “svi su isti”, a oboje je loš scenarij.. ok?

-ali imam dojam da miješaš razine.. jedno je opća priča korupcija-sustav-politika, a drugo konkretan primjer bicikala.. jer ako sve gledaš kroz prizmu “možda je namješteno”, onda realno nikad ništa ne može biti ok.. uvijek postoji neki mogući scenarij iza.. ali to nije isto što i stvarno stanje.. ok?

-za ovaj zg-bic konkretno.. koje su točno brojke i modeli? jer spominješ da je iznos u rangu bus linije.. to zvuči dosta ozbiljno, ali bez konteksta (koliko vožnji, koliko korisnika, trošak održavanja, infrastruktura, IT sustav itd.) teško je procijeniti jel to skupo ili ne.. 70k korisnika i pola milje vožnji u 6 mjeseci nije baš zanemarivo..

-privatna firma? da, ali to je standard u hrpi gradova.. pitanje nije “privatno vs javno” nego kakav je ugovor.. jel grad dobiva dobru uslugu za cijenu, jel natječaj bio ok, jel ima konkurencije.. ako tu nešto ne štima, onda imaš problem.. ako štima, onda je to samo model poslovanja.. ok?

-što se tiče “naziv firme sugerira javno”– to može biti loš PR ili namjerno mutno, ali opet, to se lako provjeri kroz vlasništvo i ugovor.. nije nešto što mora ostati na dojmu ili intuiciji..

-za tomaševića.. slažem se da nitko nije bezgrešan i da odgovornost postoji čak i kad nisi direktno kriv.. ali opet, razlika između odgovoran i kriv nije mala stvar.. ako idemo po “možda mu nešto namjeste / možda nešto skriva”, to možeš reći za bilo koga u bilo kojem trenutku.. i onda smo opet na razini pretpostavki, ne činjenica..

-rimac usporedba.. iskreno, “tišina” može značiti svašta.. od toga da projekt ide sporije, do toga da nema novosti vrijednih medija.. intuicija je ok kao signal, ali nije dokaz.. inače bi mogli svakoga osuditi ili osloboditi po dojmu.. a to baš i nije pravna država koju spominješ.. ok?

-slažem se s tobom u glavnom: treba provjeravati, propitivati, ne biti naivan.. ali isto tako treba paziti da ne odemo u drugu krajnost gdje je sve potencijalna urota dok se ne dokaže savršeno čisto.. jer realno, takav standard ne prolazi ništa, nikad..

-za ovaj konkretan slučaj bi možda bilo korisnije:

izvući brojke (trošak, prihod, subvencija)
vidjeti ugovor i uvjete natječaja
usporediti s drugim gradovima
pa tek onda zaključivati jel dobro ili loše

-jer ovako rasprava lako ode u opće “sve je moguće”, a to na kraju ne pomaže ni kritici ni obrani.. samo vrtimo iste scenarije..

-griješim? moguće.. ali mislim da bez konkretnih podataka više nagađamo nego raspravljamo.. a to je šteta jer tema (bicikli, javni prijevoz, gradski novac) je zapravo skroz legitimna za ozbiljnu raspravu.. :)

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. Steve Jobs: 1955 - 2011 David Bowie 1947-2016
7 mjeseci

Najbolje u cijeloj priči je koliko ljude muče bicikli i cifra, ali stotine milijuna eura koji su nestali iz naših tvornica, firmi, sportskih saveza, državnih blagajni. Jebeš to, Bajs je problem.
Kakav narod majke ti.

Moj PC  
10 0 hvala 1
15 godina
Hrža kaže...

Najbolje u cijeloj priči je koliko ljude muče bicikli i cifra, ali stotine milijuna eura koji su nestali iz naših tvornica, firmi, sportskih saveza, državnih blagajni. Jebeš to, Bajs je problem.
Kakav narod majke ti.

Doslovno to, odlična primjedba, a uvijek je bilo "tko o čemu, kurva o poštenju".

Bajs, čepovi, smeće i plave vrećice, možemo u nedogled, al' ono bitno, e ma nema veze to. To tako valjda treba biti.

7 mjeseci
sudy_freak kaže...
Hrža kaže...

Kakav narod majke ti.

Doslovno to, odlična primjedba, a uvijek je bilo "tko o čemu, kurva o poštenju".

Bajs, čepovi, smeće i plave vrećice, možemo u nedogled, al' ono bitno, e ma nema veze to. To tako valjda treba biti.

Ma užas, pored svog silnog kriminala, korupcije i pokradenih stotina i stotina milijuna jebenih eura, pokradenog svega živoga, ja već godinu dana čitam, slušam i gledam plakanje i kritiku oko jebenih bicikala. Pa da je barem to jedan jedini problem u državi koji imamo bili bi presretni. Kradeze niže aferu, za aferom, milijunske afere, a ekipu već godinu dana jebu jebeni bicikli, jer eto netko danas ne može shvatiti da pošten bicikl nije jeftin.

17 mjeseci
"Unrelated, al najbolji opis ihushovih postova je "trla baba lan, da joj prođe dan"".

Ne , najbolji opis Ajhašovih epskih komentara je opisao doktor Berecki - "Lorem ipsum" 🤣🤣🤣

Ali da obranim kolegu ihusha zna jako puno stvari i mnogima je pomogao svojim komentarima i odlično objasnio, čak i neke stvari o društvu i politici isto odlično piše tako da svaka mu ćas ali ponekad ga nadrnda po svojoj ThinkPad tipkovnici tvrdoglavo baš lorem ipsum 😅
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
17 godina
ihush kaže...

- slažem se.

Nije stvar postavljanja pitanja i toga da si sumnjicav, stvar je toga sto bez "osnovane sumnje" postavljas tezu da je netko "kriv", tj. bez da si i sam provjerio i istrazio informacije koje si stavio. 
Za pocetak, pretplata nije jedini nacin na koji mozes rentati taj bicikl (mozes i pay as you go sa tih 50centi/30min) sto samo po sebi nije toliko bitno, ali kada stavis u komentar nepotpune informacije stvara krivu sliku

Usporedivati Bandica i Tomasevica sa Orbanom i Magyarom je dosta glupo, za pocetak Tomasevic niti nije pobjedio na izborima protiv Bandica sto znaci da sami gradani se nisu odlucili za tu promjenu.

Sto se tice mojih osobnih stavova, u moru korumpiranih a cesto i nesposobnih, Tomasevic mi djeluje kao sposoban (ne, ne govorim najbolji ikad za posao gradonacelnika, govorim da je sposoban obavljati taj posao nesavrseno, a niti bi ga itko obavljao savrseno) obavljati posao gradonacelnika i za sada mi se cini kao da nije korumpiran, pogotovo ne u mjeri ljudi koji prevladavaju na vlasti.
S obzirom da je osoba, kao i svi mi, ne smatram da su mu sve odluke ispravne niti da je nevin i Bogom dan, ali smatram da nazalost i razine pokvarenosti postoje. 
Naprimjer, za projekt bicikli nije isto:
- napraviti javni natjecaj, odabrati najbolju firmu za posao i ponuditi uslugu
- napraviti "javni" natjecaj, odabrati "svoju" (ili po nekoj osobnoj preferenci) firmu koja ce napraviti uslugu razumno i kvalitetno za dobrobit gradana

- napraviti javni natjecaj i odabrati "random" firmu koja ce nuditi uslugu kakve god kvalitete (pises si bodove kao gradonacelnik, ali te nije briga za dobrobit gradana a mozes i svaliti krivnju na tu firmu po potrebi)
- napraviti "javni" natjecaj i odabrati "svoju" firmu kako bi uzeo pare, usluga ce biti lose kvalitete, ali tu ces isto maksimizirati profit jer te nije briga za gradane i javno dobro

Da, da je svijet idealan znamo kako bi bilo, svi bi htjeli javno dobro i natjecaji bi bili fer itd.

A s druge strane postoje i ovakvi slucajevi (ako im je vjerovati)

"Iz Grada Zagreba priopćili su da su tijekom 2025. i 2026. pokušali provesti javnu nabavu za dodatnu uslugu ljetovanja za tu skupinu, ali da se na natječaje nije javio nijedan ponuditelj." (izvor)

Tak da, da treba sumnjati, ali treba biti i realan i pitati se dal lajes bezveze na svakog prolaznika samo zato sto si opasan pas, ili i postoji neka sumnja.

tldr; nadam se da Tomasevic nije samo jedan od ljudi na vlasti i da svoj posao radi i raditi ce savjesno za dobrobit Grada Zagreba, ako se pokaze da je samo jos jedan u nizu nemam nista protiv da ga se proziva... Ali treba prvo i istraziti kako spada prije nego sto se javno kritizira i imati utemeljene argumente

10 godina
ShadoW kaže...

tldr; nadam se da Tomasevic nije samo jedan od ljudi na vlasti i da svoj posao radi i raditi ce savjesno za dobrobit Grada Zagreba, ako se pokaze da je samo jos jedan u nizu nemam nista protiv da ga se proziva... Ali treba prvo i istraziti kako spada prije nego sto se javno kritizira i imati utemeljene argumente

Apsolutno se slažem sa argumentiranom raspravom.

I prilično sam bliskog stava o Tomaševiću kao i kolega. Nije najbolji, nadam se da nije korumpiran, ali podržavam mnoge njegove projekte, npr u izradi biciklističku stazu Dugo Selo - Samobor.

I malo humora :

https://www.instagram.com/reel/DVgfTxujGqR/

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.4.2026 10:12 (EricCartman).
7 godina

Kad već pričamo o gradskoj upravi općenito...
Ležao sam jedno vrijeme u bolnici krevet do dugogodišnjeg Bandićevog suradnika, tj. višeg funkcionara u gradskoj upravi (i dalje je tamo uz Tomaševića). Čovjek (moj bivši cimer) je ekstremno pošten, ne pitajte kako znam, neću da ga eventualno diskreditiram (ako poštenje može biti diskreditirajuće ). I tako smo se u beskrajnim satima dokolice pričajući o svem i svačemu dotakli i njegovog posla, tj. poznavanja nekih od glavnih aktera iz gradske uprave, Tomaševića, Bandića, familije Pripuz itd... uglavnom, upravljanje jednim gradom (kamoli državom) je golem i superzahtjevan posao, i još kad oko tebe na sve strane kruže morski psi spremni da te rastrgaju i pojedu, ne možeš uvijek biti Tarzan jedino u gaćama i s golim nožem u zubima, nego trebaš po malo biti i mafijaš pa odigrati igru toliko dobro da preživiš, tj. obaviš posao a da te ne razapnu, prožderu ili svrgnu, jer danas je nažalost takvo vrijeme, tj. klima u društvu općenito... a Banderas je po malo bio i Robin Hood, i učinio je podosta dobrog i za napaćeni narod ovog grada, priznavali to svi ili ne. I Tomašević je dobronamjeran, ali traljav, nema dobre odnose s mafijom (bar ne onom starog kova iz Bandićevog vremena) i ne pliva baš najbolje među morskim psima, koliko sam ja od mog cimera mogao ubrati. Pitanje je može li i on potrajati koliko i Bandić. Jer Eliot Ness na žalost nije.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
Poruka je uređivana zadnji put čet 23.4.2026 11:01 (Al Crane).

2 0 hvala 1
18 godina
Al Crane kaže...

Kad već pričamo o gradskoj upravi općenito...
Ležao sam jedno vrijeme u bolnici krevet do dugogodišnjeg Bandićevog suradnika, tj. višeg funkcionara u gradskoj upravi (i dalje je tamo uz Tomaševića). Čovjek (moj bivši cimer) je ekstremno pošten, ne pitajte kako znam, neću da ga eventualno diskreditiram (ako poštenje može biti diskreditirajuće ). I tako smo se u beskrajnim satima dokolice pričajući o svem i svačemu dotakli i njegovog posla, tj. poznavanja nekih od glavnih aktera iz gradske uprave, Tomaševića, Bandića, familije Pripuz itd... uglavnom, upravljanje jednim gradom (kamoli državom) je golem i superzahtjevan posao, i još kad oko tebe na sve strane kruže morski psi spremni da te rastrgaju i pojedu, ne možeš uvijek biti Tarzan jedino u gaćama i s golim nožem u zubima, nego trebaš po malo biti i mafijaš pa odigrati igru toliko dobro da preživiš, tj. obaviš posao a da te ne razapnu, prožderu ili svrgnu, jer danas je nažalost takvo vrijeme, tj. klima u društvu općenito... a Banderas je po malo bio i Robin Hood, i učinio je podosta dobrog i za napaćeni narod ovog grada, priznavali to svi ili ne. I Tomašević je dobronamjeran, ali traljav, nema dobre odnose s mafijom (bar ne onom starog kova iz Bandićevog vremena) i ne pliva baš najbolje među morskim psima, koliko sam ja od mog cimera mogao ubrati. Pitanje je može li i on potrajati koliko i Bandić.

Ne trkeljaj za Bandića, kakav Robin Hood, bio je kokošar i sitni kriminalac koji je 20 godina kočio razvoj glavnog grada s ogromnim proračunom. Dopustio je da se grad sroza na razinu provincije i razj*bao gradske institucije nepotizmom i uhljebljivanjem, a sve zbog sitnih interesa i održavanja na vlasti. Da je imalo poštenja u Hrvata već 20 godina bi gulio krumpire u zatvoru, naravno zajedno s cijelom HDZ/SDP svitom koja mu je omogućavala preživljvanje na istoj poziciji. Jedino što mu se mora priznati vrhunski manjak obraza i mogućnost dugogodišnjeg plivanja među morskim psima gov*ima. 

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice