Astronauti prvi put nakon više od 50 godina napust

poruka: 14
|
čitano: 3.180
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Astronauti prvi put nakon više od 50 godina napust".
8 godina

Ja još uvik ne kontam koja je dodana vrijednost potrošit oko 90 milijiardi dolara na let oko mjeseca i nazad? Koju korist ima amerika ili bilo tko u znanstvenoj zajednici od toga? Šta god je bilo za testirat u svemiru je napravljeno več davnih dana na ISS-u koji ionako ide uskoro u penziju jer su troškovi toliki a koristi skoro više nikakve, o mjesecu znamo više manje skoro sve što se ima znat. Plus to da mi kur...a nije jasno zašto nisu uzeli Muskovu raketu za petinu cijene nego bacaju pare na ovu?

Čini mi se da je ovo više utrka sa Kinezima, kao što je i prvi let na mjesec bio u biti utrka sa Rusima a ne zbog znanosti... ALi kako vidim niti Artemis 3 ne ide na mjesec, tek 4ka se spušta navodno 2028.

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.4.2026 21:20 (nikonja).
Moj PC  
0 4 hvala 0
17 godina
Re: Astronauti prvi put nakon više od 50 godina na

A šta se po tebi trebalo desiti?

Da kažu idemo na Mjesec, naprave raketu, lansiraju i slete.

Pa ne ide to baš tako, valjda treba prvo napraviti neke korake, testiranja, da se vidi da li sve funkcioniše kako treba.

Koliko je bilo testova prije prvog slijetanja na Mjesec?

Falcon 9 i Falcon Heavy rakete nisu dizajnirane da nose astronaute ne put do mjeseca, to će tek Starship moći ako bude uspješan.

14 godina
nikonja kaže...

Ja još uvik ne kontam koja je dodana vrijednost potrošit oko 90 milijiardi dolara na let oko mjeseca i nazad? Koju korist ima amerika ili bilo tko u znanstvenoj zajednici od toga? Šta god je bilo za testirat u svemiru je napravljeno več davnih dana na ISS-u koji ionako ide uskoro u penziju jer su troškovi toliki a koristi skoro više nikakve, o mjesecu znamo više manje skoro sve što se ima znat. 

Trump traži 200 milijardi za rakete koje bi dobacile samo do Teherana što je puno bliže od Mjeseca, i to takav tip raketa nakon čijeg leta je RUD i ekplozija obavezna, a ako nema žrtava znači da je misija bila teški fail i sramota. Nuspojava je vrtnja cifri na benzinskim pumpama kao na slot mašini. Pa kad već prže milijarde, bolje da šalju rakete bilo kuda, čim dalje odavde u 3pm nego da nam tu padaju po glavi bilo u obliku gelera bilo u obliku nove inflacije.

14 godina

Očekivao sam malo moderniji interijer letjelice, čak je stari Apollo modul izgledao svemirskije sa svim onim šalterima i lampicama. Ovo izgledao kao kod mene doma u boravku. Ili spavaćoj...a i kotlić mi šteka, error 1201.

2 0 hvala 0
3 mjeseca

R.H.C.P :

"Space may be the final frontier
But it´s made in a Hollywood basement
Cobain can you hear the spheres
Singing songs off station to station
And Alderon´s not far away
It´s Californication"

typing... scrolling...
Moj PC  
3 0 hvala 1
17 mjeseci
Nikonja jeste preskupo no problem je s tim Mega generacijskim projektima što se brzo izgubi "know how", jednostavno problem je ako staneš na duži period vremena izgubi se to znanje i iskustvo. Sad u teoriji to imaju u knjigama ali izraditi tako kompleksni projekt, vodstvo, sastavljanje i izrada komponenti i X detalja nemoguće bez uigrane prakse.

Iz istog razloga se ne raspuštaju oružane snage kad rat završi, za jednu generaciju ljudi možeš izgubiti "umijeće" ratovanja.
Recimo američka letačka eskadrila blue angels je osnovana nakon drugog svjetskog rata (WW2) iz tog razloga , da ono znanje što su stekli u WW2 ne izgube i da ostanu na vrhu.

I sigurno nije tako skupo kad se razvija u kontinuitetu, sa uhodanom ekipom nego kad nešto ukineš pa kad kreneš iz početka.

No ako Orangutan koji je najavljivao smanjenje vanjskog duga SAD-a kao i vojnog proračuna može dignuti vojni proračun za 200 milijardi dolara (25-30%) , te će s time kao ibs carinskim glupostima povećati i vanjski dug , onda može i za ovakav cilj odvojiti od poreznih obveznika.

I već godinama postoji bojazan od strane znanstvenika i stručnjaka da ćemo izgubiti "know how" svega što se tiče svemira. Zato što misije se smanjuju, proračuni se smanjuju, javnost ne zanima svemir te prigovaraju za nepotrebne troškove.
Ali osjeća se i vidi stagnacija da ideje za misije svemira ponestaju, baš kako si napisao da smo dosta toga otkrili , a svaka dalja istraživanja su sve lucidnija , iziskuju veće resurse i proračune. Eno zadnje što je nasa odustala od misije da odu po uzorke na Mars , zato što je suludo skupo... možda da prepuste Kinezima da odu po njih 😅 , no možda samo čekaju opet konkurenciju da ih pogura.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Poruka je uređivana zadnji put sub 4.4.2026 0:28 (Sirotanovic).
18 godina
nikonja kaže...

Ja još uvik ne kontam koja je dodana vrijednost potrošit oko 90 milijiardi dolara na let oko mjeseca i nazad? Koju korist ima amerika ili bilo tko u znanstvenoj zajednici od toga? 

Pretpostavljam da je konačni cilj rudarenje po svemiru (asteroidi prije svega), za što trenutni know-how nije dovoljan.

Gledam te!
5 godina

Zar nikome ne smeta naslov?

Nisu napustili Zemljinu orbitu i Mjesec je u Zemljinoj orbiti.

3 0 hvala 0
8 godina
Veliki Brat kaže...
nikonja kaže...

Ja još uvik ne kontam koja je dodana vrijednost potrošit oko 90 milijiardi dolara na let oko mjeseca i nazad? Koju korist ima amerika ili bilo tko u znanstvenoj zajednici od toga? 

Pretpostavljam da je konačni cilj rudarenje po svemiru (asteroidi prije svega), za što trenutni know-how nije dovoljan.

Ovo je prvi razlog koji još ima smisla, ali svejedno mi nije jasno čemu bacanje para na ove skupe nove, a u biti stare rakete, kad postoje bolja i puno jeftinija riješenja kod strike Elona - koji mi osobno ide na onu stvar, ali je njegova firma svejedno napravila punooooo isplativiji način lansiranja raketa.

18 godina

Nažalost, fokus se sve više prebacuje sa znanstvenog istraživanja na komercijalu. Slanje ljudske posade na Mars (ili oblake Venere) bi po meni bio logičan idući korak, ali budžeti za surovu znanost se režu i NASA se pretvara u agenciju koja da bi opstala mora prioritizirati istraživanje s potencijalom komercijalizacije a misije pretvarati u reality show. I opet sve to u žurbi zbog hladnog rata i straha od širenja Kineske dominacije. Cilj čitavog projekta, iako se možda prodaje drugačije, jest rezervirati najbolja mjesta na Mjesecu prije nego to naprave Kinezi a potom istražiti uvjete za etabliranje nekakve buduće industrije. Yawn.

Amenoum

3 0 hvala 0
16 godina
sit4all kaže...

a na Noćniku HTVa su ponosno izjavili, na liniji Nj. Krlj, Visočanstva d'OrangUtana (sve što se događa za njegova predsjednikovanja je naravski, njegova zasluga), da će misija prvi put u povijesti obletjeti tamnom stranom Mjeseca !?!

Ju je je? Je ju je!
17 godina
sit4all kaže...

Pa tehnički jesu jer da bi bio u Zemljinoj orbiti nije bitna udaljenost nego trajektorija.

Samim tim što će obići oko Mjeseca znači da neće biti u Zemljinoj orbiti.

Valjda 

18 godina
sit4all kaže...

Misli se na napuštanje orbite oko Zemlje. Nakon lansiranja Artemis II je kratko orbitirao oko Zemlje prije nego se zaputio prema Mjesecu po hiperboličkoj balističkoj putanji - relativno prema Zemlji (što znači da se oslobodio Zemljine gravitacije i putanja se više ne može nazivati orbitom). Kad dođe do Mjeseca bit će uhvaćen Mjesečevom gravitacijom i orbitirat će neko vrijeme oko Mjeseca, a pošto Mjesec orbitira oko Zemlje, može se reći i da će tada opet orbitirati i oko Zemlje. Dakle, putanja od Zemlje do Mjeseca nije orbita - barem ne relativno na Zemlju. No ako je brzina manja od brzine bijega od Sunčeve gravitacije može se reći da je taj put dio orbitalne putanje oko Sunca (da nema Mjeseca, Artemis II bi završio u orbiti oko Sunca).

Amenoum
Poruka je uređivana zadnji put ned 5.4.2026 13:42 (PaleRider).
16 godina
nikonja kaže...
Veliki Brat kaže...
nikonja kaže...

Ovo je prvi razlog koji još ima smisla, ali svejedno mi nije jasno čemu bacanje para na ove skupe nove, a u biti stare rakete, kad postoje bolja i puno jeftinija riješenja kod strike Elona - koji mi osobno ide na onu stvar, ali je njegova firma svejedno napravila punooooo isplativiji način lansiranja raketa.

Nije isto lansirati u svemir nesto sto ne bira i astronaute koji vjerojatno nisu samoubojice. 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice