"....kamo će se ljudska posada uputiti nakon više od pola desetljeća."
poprilično sam siguran da ljudska posada tamo nije bila prije 6-7-8 godina.
pa čak ni prije 50 godina
"....kamo će se ljudska posada uputiti nakon više od pola desetljeća."
poprilično sam siguran da ljudska posada tamo nije bila prije 6-7-8 godina.
pa čak ni prije 50 godina
Držim fige da sve prođe ok i jedva čekam sljedeću misiju i slijetanje.
Kada pogledamo koliko su napredovale kamere od 1969. god. prizor sa Mjeseca bi trebao biti nevjerojatan.
Prije 60 godina s tadašnjom tehnologijom su sletjeli na mjesec. U 21. stoljeću su išli u orbitu oko mjeseca bez ljudi (Artemis1), sad će isto to s ljudskom posadom (Artemis2), a za koju godinu će sletjeti na mjesec s ljudima (Artemis3). Nije mi jasno zašto toliko pripreme za slijetanje?
... zašto toliko pripreme za slijetanje?
Rade sve od nule kao i onda u Apollo programu. I onda su (više puta) prvo napravili đir oko mjeseca, godinama poslije tek sletjeli.
Kao kad staru COBOL aplikaciju napišeš ponovno u javi. Sve moraš ispočetka testirati.
Striček Joža Traži Dame!😈
Pola desetljeća je 5 godina.
Čitaš kao što autor članka piše - brzo i nepažljivo.
Gledam te!
Ujko ja ne znam koju ti bitku vodis i skim se svadas, al ja u niti jednom slovu nisam spominjao a kamoli insinuirao da do slijetanja na mjesec nije doslo.
ti si se logirao i odlucio posvadati sa nekim, medutim zajebao si se u razumijevanju napisanog
Ako sam ja i čitao nepažljivo, to tebe ne amnestira! 
Da, sada vidim zašto bi to mogao pomisliti, iako ja to uopće nisam tako shvatio. Piše "ne prije 50" i to je istina: prošlo je više od 50 godina.
A sad je li on na to mislio, nemam pojma.
No bit (sporttestovog) posta je pola desetljeća, što stoji i sada je korigirano u članku.
Gledam te!
Di i dalje tupis po svome, ne austronauti nisu bili na mjesecu prije 50godina, nego prije 54godine.
bit je bila brzopletost autora koji je napisao pola desetljeca, kao sto je i tvoja brzopletost u razumijevanju i svadljivosti.
poprilicno sam siguran da puno vise od tebe znam o misijama na mjesec i opcenito o svemirskom programu nase, ne trebas mi objasnjavati nista, pogotovo ne jesu li ljudi bili na mjesecu ili ne
Ako sam ja i čitao nepažljivo, to tebe ne amnestira! 
Da, sada vidim zašto bi to mogao pomisliti, iako ja to uopće nisam tako shvatio. Piše "ne prije 50" i to je istina: prošlo je više od 50 godina.
A sad je li on na to mislio, nemam pojma.
No bit (sporttestovog) posta je pola desetljeća, što stoji i sada je korigirano u članku.
Upravo to, osobe koje citaju sa razumijevanjem shvate odmah.
al on i dalje tupi po svom, cak i nakon sta mu se objasni. Jos uz to odmah i lijepi etikete "teoreticar zavjere" i ostale gluposti.
al dobro ovo je acc star 13dana, ocito je i prije dobio ban zbog svoje svadljivosti i ponasanja
al dobro ovo je acc star 13dana, ocito je i prije dobio ban zbog svoje svadljivosti i ponasanja
-no to ga ne spriječava.. odnosno, ono što bi moderator trebao moderirati dok naravno ima svoju ekipu 'lajkera' i priča se besmisleno rasteže u spam ili pogrešan smjer, jer moderatori ne rade svoj posao + jer autori članka šlampasto griješe..
-čitati (pa i pisati) s razumijevanjem, postaje sve rijeđa pojava.
-besmislena svadljivost, napadi timova lajkera, novo-normalno, konstanta.. uzrok vidim u forumskom (ne)moderiranju, kao i (ne)kvaliteti pisanja članaka bez provjere barem površne... grijeh buga.
... zašto toliko pripreme za slijetanje?
Rade sve od nule kao i onda u Apollo programu. I onda su (više puta) prvo napravili đir oko mjeseca, godinama poslije tek sletjeli.
Apollo 8, prvi đir s ljudskom posadom je bio u prosincu 1968, desetka isto s ljudima gdje su se u lunarnom modulu približili površini u svibnju 1969 i konačno slijetanje i prvi korak Apollo 11 srpanj 1969. Malo više od pola godine je prošlo od prvog đira s ljudima do slijetanja.
Ja bi rekao da je tada bio prestiž i slava bitnije nego ista drugo te bilo kakav rizik se jednostavno ignorirao.
Danas je pak naglasak na sigurnost, i ako postoji sumnja od 1% sve se odgada. Cak i astronauti sami vise nisu toliko ludi da prihvate.
Naravno sve nosi rizik, al samo tada je to bilo manje bitno.
Razumijem sve to, ali eto svejedno mi je fascinantno da je to bilo krajem 60ih. Koliko je tehnologija od tad napredovala. Zapravo se čudim tome što su sve tad uspjeli. Očekivao bih da će danas redovno ići na mjesec. Nije kritika prema današnjim programima već divljenje Apollu.
Ja bi rekao da je tada bio prestiž i slava bitnije nego ista drugo te bilo kakav rizik se jednostavno ignorirao.
Danas je pak naglasak na sigurnost, i ako postoji sumnja od 1% sve se odgada. Cak i astronauti sami vise nisu toliko ludi da prihvate.
Naravno sve nosi rizik, al samo tada je to bilo manje bitno.
Ne bih rekao da se rizik ignorirao, i Apollo se bezbroj puta odgađao upravo zbog sumnjivih sitnica, a incidenti koji su se događali su bili pod okolnostima kojih nije bilo na bezbrojnim testiranjima i koje jednostavno nitko nije predvidio. Prije bih rekao da je kesa bila puno otvorenija i plaćalo se bez puno pitanja sve što je smatralo potrebnim.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Sviđa mi se što se u ovoj misiji vodilo računa o političkoj korektnosti pa tako osim bijelaca imamo i afroamerikanca te ženu, a ne bi bilo loše da su uspjeli ubaciti i nekog transgendera (možda i jesu?).
Tako da nominacija za oskara neće izostati.
Kubrik kad je snimao apollo 11 je bio malo zadrt pa nije vodio računa o tim stvarima, a i to su bila neka druga vremena...
Sviđa mi se što se u ovoj misiji vodilo računa o političkoj korektnosti pa tako osim bijelaca imamo i afroamerikanca te ženu, a ne bi bilo loše da su uspjeli ubaciti i nekog transgendera (možda i jesu?).
Tako da nominacija za oskara neće izostati.
Kubrik kad je snimao apollo 11 je bio malo zadrt pa nije vodio računa o tim stvarima, a i to su bila neka druga vremena...
Ima preko 60 godina kako je Valentina Terješkova bila u svemiru. Prije su slali pse i majmune, mi do danas nismo ni mrava što ne znači da nemamo pravo kukati i prigovarati drugima kakvu bi oni posadu trebali sastavljati od svojih državljana. Vidjela žaba da potkivaju konja pa prigovara.
Dobro, to je turistički komercijalni let od 10 minuta u gornje slojeve atmosfere, ovu ekipu je Bezos na trošak kuće malo provozao. Prije njih su bili penzioneri i jutjuberi. Možemo crowdfoundati jednu rundu pa pokazati što je prava posada, npr. Bulj, Penava, Bozanić, Božinović i Njonjo. Promotivni video napravi Rimac.
Ma samo se trebamo vraitti 1961 i Gagarina. Tada je to bila bitka tko će prvo Rusi ili Ameri poslat čovjeka u Svemir. Rusi su imali prednost koja se pomalo topila i da nije bilo administativnih kočenja, nekih i totalno glupih, Ameri bi imali prvog u svemiru 10-tak dana prije Rusa. Kod Rusa isto kao i danas kod Kineza kod kojih neme traženja "dlake u jajetu" i gubljenja vremena, postoji daleko veči rizik neuspjeha, što opet to ne mora ništa značit, osim dobijanja na vremenu. Što se tiče prvog boravka ljudi na Mjesecu, posve je točno da su Rusi tada imali u orbiti oko Mjeseca nekoliko sondi, a Luna 15 je bila ta koja je potvrdila spuštanje Lunarnog modula na Mjesec.
Neki pitaju čemu ponavljat i gubit vrijeme za pripreme ponovnog spuštanja, pogotovo sa današnjom tehnologijim. Tada je to bila bitka tko će prvi, tu se radilo i o Kenedyjevom obećanju prije 1970 god. Rusi izgubili, a danas su Kinezi ti koji prijete i brzo smanjuju tu neku prednost koju Ameri imaju najviše zahvaljujući prikupljanjem bitnih informacija u zadnjih 60-tak god. što se tiče svih svemirskih programa. Eto Voyager 1 i 2 još rade, a lansirene prije 50 tak god.
A ustvari sve je to priprema tko će prvi na Mars i da su imalo pametni zajedno bi radili na tome. Moje je mišljenje da će Kinezi krenut ranije, jer su daleko više spremniji riskirat 2-3 osobe nego Ameri, a tko će se prvi spustit živ na Mars, a pogotovo vratit se na Zemlju to ćemo pričekat još baram 15 god.
Ma samo se trebamo vraitti 1961 i Gagarina. Tada je to bila bitka tko će prvo Rusi ili Ameri poslat čovjeka u Svemir. Rusi su imali prednost koja se pomalo topila i da nije bilo administativnih kočenja, nekih i totalno glupih, Ameri bi imali prvog u svemiru 10-tak dana prije Rusa. Kod Rusa isto kao i danas kod Kineza kod kojih neme traženja "dlake u jajetu" i gubljenja vremena, postoji daleko veči rizik neuspjeha, što opet to ne mora ništa značit, osim dobijanja na vremenu. Što se tiče prvog boravka ljudi na Mjesecu, posve je točno da su Rusi tada imali u orbiti oko Mjeseca nekoliko sondi, a Luna 15 je bila ta koja je potvrdila spuštanje Lunarnog modula na Mjesec.
Neki pitaju čemu ponavljat i gubit vrijeme za pripreme ponovnog spuštanja, pogotovo sa današnjom tehnologijim. Tada je to bila bitka tko će prvi, tu se radilo i o Kenedyjevom obećanju prije 1970 god. Rusi izgubili, a danas su Kinezi ti koji prijete i brzo smanjuju tu neku prednost koju Ameri imaju najviše zahvaljujući prikupljanjem bitnih informacija u zadnjih 60-tak god. što se tiče svih svemirskih programa. Eto Voyager 1 i 2 još rade, a lansirene prije 50 tak god.
A ustvari sve je to priprema tko će prvi na Mars i da su imalo pametni zajedno bi radili na tome. Moje je mišljenje da će Kinezi krenut ranije, jer su daleko više spremniji riskirat 2-3 osobe nego Ameri, a tko će se prvi spustit živ na Mars, a pogotovo vratit se na Zemlju to ćemo pričekat još baram 15 god.
Nekada davno sam i ja bio tako optimistican. Onda sam naucio da sam samo bio neinformiran... 
Razumijem sve to, ali eto svejedno mi je fascinantno da je to bilo krajem 60ih. Koliko je tehnologija od tad napredovala. Zapravo se čudim tome što su sve tad uspjeli. Očekivao bih da će danas redovno ići na mjesec. Nije kritika prema današnjim programima već divljenje Apollu.
Nije u tolikoj mjeri stvar tehnologije, koliko je bilo pitanje troška.
NASA je 1960-tih cuclala 3% američkog prilično zdravog proračuna.
Ove godine će to biti 0.36%.
A cijena Saturn rakete koja je letjela do Mjeseca je bila jednostavno neodrživa na dugi rok.
Iskreno čudim se da i danas idu sa Artemisom, a ne čekaju SpaceX-ove reusable rakete.
Nije u tolikoj mjeri stvar tehnologije, koliko je bilo pitanje troška.
NASA je 1960-tih cuclala 3% američkog prilično zdravog proračuna.
Ove godine će to biti 0.36%.
A cijena Saturn rakete koja je letjela do Mjeseca je bila jednostavno neodrživa na dugi rok.
Iskreno čudim se da i danas idu sa Artemisom, a ne čekaju SpaceX-ove reusable rakete.
Mozda jer su shvatili da ih nece jos dugo docekati?
Ili mozda zato sto nemaju astronaute samoubojice?