Po mnogočemu rekordna misija Artemis II bit će lan

poruka: 28
|
čitano: 5.779
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Po mnogočemu rekordna misija Artemis II bit će lan".
10 godina

"....kamo će se ljudska posada uputiti nakon više od pola desetljeća."

poprilično sam siguran da ljudska posada tamo nije bila prije 6-7-8 godina.
pa čak ni prije 50 godina 

4 3 hvala 0
20 mjeseci

Držim fige da sve prođe ok i jedva čekam sljedeću misiju i slijetanje.

Kada pogledamo koliko su napredovale kamere od 1969. god. prizor sa Mjeseca bi trebao biti nevjerojatan. 

SubMarine

5 1 hvala 0
15 godina

Prije 60 godina s tadašnjom tehnologijom su sletjeli na mjesec. U 21. stoljeću su išli u orbitu oko mjeseca bez ljudi (Artemis1), sad će isto to s ljudskom posadom (Artemis2), a za koju godinu će sletjeti na mjesec s ljudima (Artemis3). Nije mi jasno zašto toliko pripreme za slijetanje?

1 3 hvala 0
18 godina
Re: Po mnogočemu rekordna misija Artemis II bit će
Keops kaže...

... zašto toliko pripreme za slijetanje?

Rade sve od nule kao i onda u Apollo programu. I onda su (više puta) prvo napravili đir oko mjeseca, godinama poslije tek sletjeli.

Kao kad staru COBOL aplikaciju napišeš ponovno u javi. Sve moraš ispočetka testirati.

3 mjeseca
neaktivan
@sporttest

Da je slijetanje Apollo astronauta bila laž, to bi Rusi i Kinezi prvi razotkrili, jer kao prvo mrze Ameriku, a kao drugo - imaju vlastite sonde kojima su slikali lokacije slijetanja i tragove stopala astronauta koji se i danas vide - na taj način su jednom zauvijek potvrdili da su astronauti hodali i skakali po mjesecu. Da je sve to laž, Rusi bi Amere tako žestoko raskrinkali i javno osramotili i ponizili - tako da nema greške: "astronauti Apollo su ipak bili na Mjesecu"

Ali kome ja ovo pričam, teoretičaru zavjera? Ne vrijedi takvima išta govoriti jer samo sebe čuju i sve što kaže službena znanost pa i medicina, njima je laž. Uzaludan trošak energije i vremena. Tako je to.
Striček Joža Traži Dame!😈
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.4.2026 18:48 (Ujko Joža Voli Dame).
18 godina
Ujko Joža Voli Dame kaže...
Ali kome ja ovo pričam, teoretičaru zavjera? Ne vrijedi takvima išta govoriti jer samo sebe čuju i sve što kaže službena znanost pa i medicina, njima je laž. Uzaludan trošak energije i vremena. Tako je to.

Pola desetljeća je 5 godina.

Čitaš kao što autor članka piše - brzo i nepažljivo.

Gledam te!
10 godina
@sporttest

Da je slijetanje Apollo astronauta bila laž, to bi Rusi i Kinezi prvi razotkrili, jer kao prvo mrze Ameriku, a kao drugo - imaju vlastite sonde kojima su slikali lokacije slijetanja i tragove stopala astronauta koji se i danas vide - na taj način su jednom zauvijek potvrdili da su astronauti hodali i skakali po mjesecu. Da je sve to laž, Rusi bi Amere tako žestoko raskrinkali i javno osramotili i ponizili - tako da nema greške: "astronauti Apollo su ipak bili na Mjesecu"

Ujko ja ne znam koju ti bitku vodis i skim se svadas, al ja u niti jednom slovu nisam spominjao a kamoli insinuirao da do slijetanja na mjesec nije doslo.

ti si se logirao i odlucio posvadati sa nekim, medutim zajebao si se u razumijevanju napisanog

3 mjeseca
neaktivan
@Veliki Brat

Pa i ti nisi baš pažljivo čitao njegovu poruku - na dnu je napisao da čak i prije 50 godina nisu ljudi išli do mjeseca. Toliko o mojoj "nepažljivosti i brzom čitanju" 😉
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.4.2026 20:07 (Ujko Joža Voli Dame).
3 mjeseca
neaktivan
@sporttest

Ne svađam se s tobom druškane, samo demantiram tvoju pogrešnu izjavu da astronauti nisu išli do mjeseca prije 50 godina. Možeš provjeriti ruske i kineske dokumentarce ako mi ne vjeruješ na riječ🤷
18 godina

Ako sam ja i čitao nepažljivo, to tebe ne amnestira! 

Da, sada vidim zašto bi to mogao pomisliti, iako ja to uopće nisam tako shvatio. Piše "ne prije 50" i to je istina: prošlo je više od 50 godina.

A sad je li on na to mislio, nemam pojma.

No bit (sporttestovog) posta je pola desetljeća, što stoji i sada je korigirano u članku.

Gledam te!
10 godina
@sporttest

Ne svađam se s tobom druškane, samo demantiram tvoju pogrešnu izjavu da astronauti nisu išli do mjeseca prije 50 godina. Možeš provjeriti ruske i kineske dokumentarce ako mi ne vjeruješ na riječ🤷

Di i dalje tupis po svome, ne austronauti nisu bili na mjesecu prije 50godina, nego prije 54godine.

bit je bila brzopletost autora koji je napisao pola desetljeca, kao sto je i tvoja brzopletost u razumijevanju i svadljivosti.

poprilicno sam siguran da puno vise od tebe znam o misijama na mjesec i opcenito o svemirskom programu nase, ne trebas mi objasnjavati nista, pogotovo ne jesu li ljudi bili na mjesecu ili ne

Veliki Brat kaže...

Ako sam ja i čitao nepažljivo, to tebe ne amnestira! 

Da, sada vidim zašto bi to mogao pomisliti, iako ja to uopće nisam tako shvatio. Piše "ne prije 50" i to je istina: prošlo je više od 50 godina.

A sad je li on na to mislio, nemam pojma.

No bit (sporttestovog) posta je pola desetljeća, što stoji i sada je korigirano u članku.

Upravo to, osobe koje citaju sa razumijevanjem shvate odmah.

al on i dalje tupi po svom, cak i nakon sta mu se objasni. Jos uz to odmah i lijepi etikete "teoreticar zavjere" i ostale gluposti.

al dobro ovo je acc star 13dana, ocito je i prije dobio ban zbog svoje svadljivosti i ponasanja

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.4.2026 22:29 (sporttest).
14 godina
Novi planovi su da Artemida 3 bude u LEO, operacije sa HLSom (cak oba), slicno kao Apoljon 9. A onda 4ka da bude slijetanje. Bit ce i slijetanje bez posade, al to nece imati oznaku Artemis jer se ne radi o NASA raketi ni vozilu. Oni zapravo kupuju 'uslugu' slijetanja na Mjesec.

0 1 hvala 1
17 godina
sporttest kaže...
..

al dobro ovo je acc star 13dana, ocito je i prije dobio ban zbog svoje svadljivosti i ponasanja

-no to ga ne spriječava.. odnosno, ono što bi moderator trebao moderirati dok naravno ima svoju ekipu 'lajkera' i priča se besmisleno rasteže u spam ili pogrešan smjer, jer moderatori ne rade svoj posao + jer autori članka šlampasto griješe..

-čitati (pa i pisati) s razumijevanjem, postaje sve rijeđa pojava.

-besmislena svadljivost, napadi timova lajkera, novo-normalno, konstanta.. uzrok vidim u forumskom (ne)moderiranju, kao i (ne)kvaliteti pisanja članaka bez provjere barem površne... grijeh buga.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
Ovo je kraj kaže...
Keops kaže...

... zašto toliko pripreme za slijetanje?

Rade sve od nule kao i onda u Apollo programu. I onda su (više puta) prvo napravili đir oko mjeseca, godinama poslije tek sletjeli.

Apollo 8, prvi đir s ljudskom posadom je bio u prosincu 1968, desetka isto s ljudima gdje su se u lunarnom modulu približili površini u svibnju 1969 i konačno slijetanje i prvi korak Apollo 11 srpanj 1969. Malo više od pola godine je prošlo od prvog đira s ljudima do slijetanja. 

6 godina

Ja bi rekao da je tada bio prestiž i slava bitnije nego ista drugo te bilo kakav rizik se jednostavno ignorirao. 

Danas je pak naglasak na sigurnost, i ako postoji sumnja od 1% sve se odgada. Cak i astronauti sami vise nisu toliko ludi da prihvate. 

Naravno sve nosi rizik, al samo tada je to bilo manje bitno.

Moj PC  
3 0 hvala 0
15 godina

Razumijem sve to, ali eto svejedno mi je fascinantno da je to bilo krajem 60ih. Koliko je tehnologija od tad napredovala. Zapravo se čudim tome što su sve tad uspjeli. Očekivao bih da će danas redovno ići na mjesec. Nije kritika prema današnjim programima već divljenje Apollu.

8 0 hvala 0
15 godina
slitinabakra kaže...

Ja bi rekao da je tada bio prestiž i slava bitnije nego ista drugo te bilo kakav rizik se jednostavno ignorirao. 

Danas je pak naglasak na sigurnost, i ako postoji sumnja od 1% sve se odgada. Cak i astronauti sami vise nisu toliko ludi da prihvate. 

Naravno sve nosi rizik, al samo tada je to bilo manje bitno.

Ne bih rekao da se rizik ignorirao, i Apollo se bezbroj puta odgađao upravo zbog sumnjivih sitnica, a incidenti koji su se događali su bili pod okolnostima kojih nije bilo na bezbrojnim testiranjima i koje jednostavno nitko nije predvidio. Prije bih rekao da je kesa bila puno otvorenija i plaćalo se bez puno pitanja sve što je smatralo potrebnim.

20 mjeseci
https://m.imdb.com/title/tt0097372/?ref_=nv_sr_srsg_3_tt_8_nm_0_in_0_q_for%20all%20mankind

Preporuka , lijepo složen doku svih misija Apolo od 8 do 17. Tu se vidi koliko je to nevjerojatno ogromna misija.

No sve je to Amerčka propaganda , jasno čim je nominiran za Oskara. Zapravo nismo sletili a dokaz je zastava koja se vijori na mjesecu...
Pametnom dosta!

Također film https://m.imdb.com/title/tt4846340/?ref_=m_nmfmd_act_6
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
3 0 hvala 0
2 godine

Sviđa mi se što se u ovoj misiji vodilo računa o političkoj korektnosti pa tako osim bijelaca imamo i afroamerikanca te ženu, a ne bi bilo loše da su uspjeli ubaciti i nekog transgendera (možda i jesu?).

Tako da nominacija za oskara neće izostati.

Kubrik kad je snimao apollo 11 je bio malo zadrt pa nije vodio računa o tim stvarima, a i to su bila neka druga vremena...

2 1 hvala 0
15 godina
SharkZ kaže...

Sviđa mi se što se u ovoj misiji vodilo računa o političkoj korektnosti pa tako osim bijelaca imamo i afroamerikanca te ženu, a ne bi bilo loše da su uspjeli ubaciti i nekog transgendera (možda i jesu?).

Tako da nominacija za oskara neće izostati.

Kubrik kad je snimao apollo 11 je bio malo zadrt pa nije vodio računa o tim stvarima, a i to su bila neka druga vremena...

Ima preko 60 godina kako je Valentina Terješkova bila u svemiru. Prije su slali pse i majmune, mi do danas nismo ni mrava što ne znači da nemamo pravo kukati i prigovarati drugima kakvu bi oni posadu trebali sastavljati od svojih državljana. Vidjela žaba da potkivaju konja pa prigovara.

2 godine

Ma najbolje sastavljena posada je Blue Origin sa Katy Perry i ostalim nalakiranim kokoškama:

Pa ko ovo puši braćo moja mila... 

3 0 hvala 0
15 godina

Dobro, to je turistički komercijalni let od 10 minuta u gornje slojeve atmosfere, ovu ekipu je Bezos na trošak kuće malo provozao. Prije njih su bili penzioneri i jutjuberi. Možemo crowdfoundati jednu rundu pa pokazati što je prava posada, npr. Bulj, Penava, Bozanić, Božinović i Njonjo. Promotivni video napravi Rimac.

2 0 hvala 0
14 godina
Doslovce jos isticu da je to first woman i first person of color koji ce ic do mjeseca. Tak da ono, razlog da nije transic je samo sto je sad Drumpf na vlasti. Ovi dvoje su ko Token u Southparku.

I odlicno su ih skinuli

1 2 hvala 0
17 godina
SharkZ kaže...

Ma najbolje sastavljena posada je Blue Origin sa Katy Perry i ostalim nalakiranim kokoškama:

Pa ko ovo puši braćo moja mila... 

Svi mi bezosu... 

14 godina

Ma samo se trebamo vraitti 1961 i Gagarina. Tada je to bila bitka tko će prvo Rusi ili Ameri poslat čovjeka u Svemir. Rusi su imali prednost koja se pomalo topila i da nije bilo administativnih kočenja, nekih i totalno glupih, Ameri bi imali prvog u svemiru 10-tak dana prije Rusa. Kod Rusa isto kao i danas kod Kineza kod kojih neme traženja "dlake u jajetu" i gubljenja vremena, postoji daleko veči rizik neuspjeha, što opet to ne mora ništa značit, osim dobijanja na vremenu. Što se tiče prvog boravka ljudi na Mjesecu, posve je točno da su Rusi tada imali u orbiti oko Mjeseca nekoliko sondi, a Luna 15 je bila ta koja je potvrdila spuštanje Lunarnog modula na Mjesec.

Neki pitaju čemu ponavljat i gubit vrijeme za pripreme ponovnog spuštanja, pogotovo sa današnjom tehnologijim. Tada je to bila bitka tko će prvi, tu se radilo i o Kenedyjevom obećanju prije 1970 god. Rusi izgubili, a danas su Kinezi ti koji prijete i brzo smanjuju tu neku prednost koju Ameri imaju najviše zahvaljujući prikupljanjem bitnih informacija u zadnjih 60-tak god. što se tiče svih svemirskih programa. Eto Voyager 1 i 2 još rade, a lansirene prije 50 tak god.

A ustvari sve je to priprema tko će prvi na Mars i da su imalo pametni zajedno bi radili na tome. Moje je mišljenje da će Kinezi krenut ranije, jer su daleko više spremniji riskirat 2-3 osobe nego Ameri, a tko će se prvi spustit živ na Mars, a pogotovo vratit se na Zemlju to ćemo pričekat još baram 15 god.

0 0 hvala 0
17 godina
Cobra33 kaže...

Ma samo se trebamo vraitti 1961 i Gagarina. Tada je to bila bitka tko će prvo Rusi ili Ameri poslat čovjeka u Svemir. Rusi su imali prednost koja se pomalo topila i da nije bilo administativnih kočenja, nekih i totalno glupih, Ameri bi imali prvog u svemiru 10-tak dana prije Rusa. Kod Rusa isto kao i danas kod Kineza kod kojih neme traženja "dlake u jajetu" i gubljenja vremena, postoji daleko veči rizik neuspjeha, što opet to ne mora ništa značit, osim dobijanja na vremenu. Što se tiče prvog boravka ljudi na Mjesecu, posve je točno da su Rusi tada imali u orbiti oko Mjeseca nekoliko sondi, a Luna 15 je bila ta koja je potvrdila spuštanje Lunarnog modula na Mjesec.

Neki pitaju čemu ponavljat i gubit vrijeme za pripreme ponovnog spuštanja, pogotovo sa današnjom tehnologijim. Tada je to bila bitka tko će prvi, tu se radilo i o Kenedyjevom obećanju prije 1970 god. Rusi izgubili, a danas su Kinezi ti koji prijete i brzo smanjuju tu neku prednost koju Ameri imaju najviše zahvaljujući prikupljanjem bitnih informacija u zadnjih 60-tak god. što se tiče svih svemirskih programa. Eto Voyager 1 i 2 još rade, a lansirene prije 50 tak god.

A ustvari sve je to priprema tko će prvi na Mars i da su imalo pametni zajedno bi radili na tome. Moje je mišljenje da će Kinezi krenut ranije, jer su daleko više spremniji riskirat 2-3 osobe nego Ameri, a tko će se prvi spustit živ na Mars, a pogotovo vratit se na Zemlju to ćemo pričekat još baram 15 god.

Nekada davno sam i ja bio tako optimistican. Onda sam naucio da sam samo bio neinformiran... 

10 godina
Keops kaže...

Razumijem sve to, ali eto svejedno mi je fascinantno da je to bilo krajem 60ih. Koliko je tehnologija od tad napredovala. Zapravo se čudim tome što su sve tad uspjeli. Očekivao bih da će danas redovno ići na mjesec. Nije kritika prema današnjim programima već divljenje Apollu.

Nije u tolikoj mjeri stvar tehnologije, koliko je bilo pitanje troška.

NASA je 1960-tih cuclala 3% američkog prilično zdravog proračuna.

Ove godine će to biti 0.36%.

A cijena Saturn rakete koja je letjela do Mjeseca je bila jednostavno neodrživa na dugi rok.

Iskreno čudim se da i danas idu sa Artemisom, a ne čekaju SpaceX-ove reusable rakete.

17 godina
EricCartman kaže...
Keops kaže...

Nije u tolikoj mjeri stvar tehnologije, koliko je bilo pitanje troška.

NASA je 1960-tih cuclala 3% američkog prilično zdravog proračuna.

Ove godine će to biti 0.36%.

A cijena Saturn rakete koja je letjela do Mjeseca je bila jednostavno neodrživa na dugi rok.

Iskreno čudim se da i danas idu sa Artemisom, a ne čekaju SpaceX-ove reusable rakete.

Mozda jer su shvatili da ih nece jos dugo docekati?

Ili mozda zato sto nemaju astronaute samoubojice?

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice