Head-up display: Spas za vozače ili samo skupi dod

poruka: 24
|
čitano: 5.845
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Head-up display: Spas za vozače ili samo skupi dod".
18 godina

HUD je nakon pojasa za vezanje jedan od boljih izuma ever! Cak mi je i prosli sluzbeni auto imal HUD (uz nadoplatu) te se nadam da budu radi Kineza svi uveli HUD kao osnovni dio paketa opreme.

Imamo auto iz 2016. koji ima HUD, a drugi auto star niti godinu dana bez HUDa te je to zadnji put da sam uzel auto bez HUDa. 

7 1 hvala 0
14 godina

Odličan dodatak vozilu sve dok ne stavite polarizirane naočale na glavu pa shvatite da je vidljivost HUD-a pala jedno 70% (pričam iz osobnog iskustva). Osim toga, sa aspekta sigurnosti, jedan od boljih dodataka. Bolje gledati u šajbu nego u infotainment.

6 0 hvala 0
15 godina

Nemam iskustva sa tehnologijom, ali zvuči mi korisno. Ali mi i ova nečitljivost sa sunčanim naočalama zvuči ko popriličan deal breaker.

Željko Vela: Phillip Lahm jedini ima dres s dugim rukavima ---- Srećko Bogdan: Zima mu je, jer je mali
Moj PC  
1 0 hvala 0
10 godina

Prije kupnje proslog auta mislio sam da je to samo gimmick.

Nakon sto sam probao, vise nikad ne bi uzeo auto bez HUD-a.
Doslovno najbolji izum uz automatski mjenjac

7 0 hvala 0
6 mjeseci
Re: Head-up display: Spas za vozače ili samo skupi
greysaint0 kaže...

Odličan dodatak vozilu sve dok ne stavite polarizirane naočale na glavu pa shvatite da je vidljivost HUD-a pala jedno 70% (pričam iz osobnog iskustva). Osim toga, sa aspekta sigurnosti, jedan od boljih dodataka. Bolje gledati u šajbu nego u infotainment.

Da budem iskren nisam primjetio neki značajni pad vidljivosti.

18 godina
Također, "Još jedan praktični problem je nevidljivost projekcije prilikom nošenja polariziranih sunčanih naočala" - vjerojatno ovisi od modela, ali ova tvrdnja nije generalno točna. Imam na staklu i nikad problema. A HUD je sam po sebi preporod. Ne znam kad sam zadnje skretao pogled na tablu. Suptilno, čitko, čak i navigacija prikazuje na kojoj si ulici i za koliko metara gdje skrenuti.
The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel.
Moj PC  
2 0 hvala 0
6 mjeseci
Lovac kaže...
Također, "Još jedan praktični problem je nevidljivost projekcije prilikom nošenja polariziranih sunčanih naočala" - vjerojatno ovisi od modela, ali ova tvrdnja nije generalno točna. Imam na staklu i nikad problema. A HUD je sam po sebi preporod. Ne znam kad sam zadnje skretao pogled na tablu. Suptilno, čitko, čak i navigacija prikazuje na kojoj si ulici i za koliko metara gdje skrenuti.

Meni je vidljivost stvarno odlična, sa time da mi je sama svjetlina heads up-a na nekih 50-60%. Teško je to sad procijeniti kroz ove dvije slike, kod druge je zapravo zanimljivost da se dostavljač išao spajati na autocestu kod jankomira. 😅
 Možda je kako kažeš i do naočala, ali nisam primjetio neki problem sa svojim polariziranim naočalama.

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.2.2026 10:59 (Hrža).
2 godine

Imam to i jako je korisno! Korisnim samo prikaz brzine i, kad ju uključim, navigacije. Ostalo sam isključio jer samo smeta. 

Mučko Đubre
Moj PC  
3 0 hvala 0
8 godina

Nisam ga jos imao u autu ali nisam niti cuo od onih koji ga imaju da ga kritiziraju tako da veselim se da cu ga nekada imati jer ocito je dobra stvar :)

1 0 hvala 0
18 godina
Mazda?
Ja na 3 isto tak savršeno s time da imam Oakley koje su baš ono, recimo na mobu se ekran ružno vidi, ali hud ko i bez njih. Ko što kažeš, svjetlina na pola i nikad problema.
6 mjeseci
Lovac kaže...
Mazda?
Ja na 3 isto tak savršeno s time da imam Oakley koje su baš ono, recimo na mobu se ekran ružno vidi, ali hud ko i bez njih. Ko što kažeš, svjetlina na pola i nikad problema.

da, mazdica. Ja imam ray banke sa polariziranim tamnim lećama i evo stvarno ne mogu reći da imam problema sa vidljivošću, danas ću se i prisjetiti nisam nosio sunčane od ljeta. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.2.2026 14:16 (Hrža).
17 godina

Vidio kod frenda, odlična stvar.

Samo obavezno uzeti osiguranje šajbi jer je cijena puno veća prilikom zamjene stakla od običnih šajbi bez head-upa radi tog nekog premaza da bi se slika mogla prikazati. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
greysaint0 kaže...

To se meni dogodilo prije dvije godine kada sam prvi puta kupio kvalitetne polarizirane naočale, na prvu sam mislio da je krepao  HUD i popizdio. Onda skinem naočale i skužim da je zbog njih. To je bilo baš jako sunce pa sam onda morao podići svijetlinu sa 40% na 100% pa sam mogao vidjeti.

sporttest kaže...

Prije kupnje proslog auta mislio sam da je to samo gimmick.

Nakon sto sam probao, vise nikad ne bi uzeo auto bez HUD-a.
Doslovno najbolji izum uz automatski mjenjac

Doslovno moje razmišljanje. Prvi AT slučajno 2018 i od onda samo AT, tako i HUD slučajno prvi puta 2022 auto imao što sam kupio i od onda samo HUD. Odlična stvar

6 mjeseci
Crljo kaže...

Vidio kod frenda, odlična stvar.

Samo obavezno uzeti osiguranje šajbi jer je cijena puno veća prilikom zamjene stakla od običnih šajbi bez head-upa radi tog nekog premaza da bi se slika mogla prikazati. 

Uzeo full kasko jer nov auto, pa 2-3 god uzimam full. Za dalje ćemo vidjeti. Nadam se da mi nikada neće trebati.

15 godina

Ovisi i kako je polarizator okrenut. Naginji glavu lijevo/desno pa će se i prikaz mijenjati. Nisam vidio još polarizaciju koja je po svim kutevima jednaka. 

Imao sam više polariziranih naočala i svake su malo drugačije okrenute, jednako kao i polarizatori na zaslonima. Moraju se baš pogoditi da tebi štima kad ravno držiš glavurdu

Moj PC  
2 0 hvala 1
7 godina

Dobro izvedeni HUD je fakat odlična stvar i pridonosi sigurnosti u vožnji. Vozim s naočalama za daljinu i nije mi odgovarao HUD na recimo starijim autima kod kojih se diže onaj plastični ekrančić, ne projicira na staklo. Na novim autima koje sam vozio s HUD-om gdje se podaci projiciraju na samu šajbu nemam tih problema.

1 0 hvala 0
18 godina
dax-lax kaže...

Ovisi i kako je polarizator okrenut. Naginji glavu lijevo/desno pa će se i prikaz mijenjati. Nisam vidio još polarizaciju koja je po svim kutevima jednaka. 

Imao sam više polariziranih naočala i svake su malo drugačije okrenute, jednako kao i polarizatori na zaslonima. Moraju se baš pogoditi da tebi štima kad ravno držiš glavurdu

Istina, evo danas je sunčano, baš ću rotirati, čisto me zanima gdje će se sheb :D Ako ne javim ništa, glava otpala.

EDIT: Vidi se normalno i jasno iz svih poza, dok lijevo izvrnem malo promijeni boju, al to je to.

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.2.2026 19:00 (Lovac).
7 godina

Treba netko i izmislit Wall hack, tako da imaš pregled ceste i iza zavoja.

2 0 hvala 0
15 godina
gpd kaže...

Treba netko i izmislit Wall hack, tako da imaš pregled ceste i iza zavoja.

Biti će i to ali nećemo tada ti i ja biti za volanom.

15 godina

Imao ga na seriji 5 i sad nažalost na X5 ga nemam. Dobro da se nisam rasplakao zbog toga koliko mi je bila dobra stvar! 

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Ako imaš viška para, javi se driver's wish za retrofit. Naravno nije jeftino s obzirom da treba tabla mjenjati koja ima izlaz za HUD, sami HUD također. Više koštaju ruke nego dijelovi kod tog posla

15 godina

Mislio sam i ja da je to dobra stvar. Ali nakon dva tjedna sam isključio. Sad mi ništa ne ometa pogled na cestu.

1 0 hvala 0
13 godina

Meni vidljivost ne da padne za 70%, nego za 98+%, moram micat glavu uokolo da bi ista uocio. Maui Jim polarizirane naocale. Tako da vecinu ljeta po danu vozim kao da HUD-a nema, rekao bih 60-70% ukupne voznje mi je HUD nevidljiv.
Korisno je donekle kad je navigacija ukjucena, ne samo mapa, vec aktivno navodjenje, a sto ja ne koristim u 99% voznje. Inace samo pise brzina, nije da bas ne mogu bez toga, iako je fora efekat da brojka "lebdi par metara ispred auta".
Doslo mi u paketu, sumnjam da bi platio to dodatno obzirom na ogranicenje s polarizanim naocalama.

6 mjeseci
Lovac kaže...
dax-lax kaže...

Istina, evo danas je sunčano, baš ću rotirati, čisto me zanima gdje će se sheb :D Ako ne javim ništa, glava otpala.

EDIT: Vidi se normalno i jasno iz svih poza, dok lijevo izvrnem malo promijeni boju, al to je to.

I ja jučer, sve uredno vidim.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice