Plastična masa koja sama sebe razgrađuje – zahvalj

poruka: 4
|
čitano: 2.820
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Plastična masa koja sama sebe razgrađuje – zahvalj".
17 mjeseci

Jako dobra vijest!

No zbunjujuće je što o plastici čitamo o nekom organskom BSA kad postoji "plastika" slična naziva BPA 🤔

https://www.britannica.com/science/bisphenol-A

Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Poruka je uređivana zadnji put pon 26.1.2026 6:38 (Sirotanovic).
Moj PC  
1 0 hvala 0
7 godina

Mislim da za modernu znanost nije nikakav problem stvoriti ekološki i komercijalno masovno prihvatljivi surogat plastike (eto, dugo prije plastike služila nam je staklena ambalaža, a industrijska konoplja, morske alge i slični biološki materijali i danas izgledaju obećavajući) - problem je otresti se parazitskog utjecaja industrije fosilnih goriva, što je već u sferi politike.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky

1 0 hvala 0
8 godina
Re: Plastična masa koja sama sebe razgrađuje – zah
Al Crane kaže...

Mislim da za modernu znanost nije nikakav problem stvoriti ekološki i komercijalno masovno prihvatljivi surogat plastike (eto, dugo prije plastike služila nam je staklena ambalaža, a industrijska konoplja, morske alge i slični biološki materijali i danas izgledaju obećavajući) - problem je otresti se parazitskog utjecaja industrije fosilnih goriva, što je već u sferi politike.

Stvar je  praktičnosti i cijene, jer plastika je već tu i jeftina je za pop... dok sve "ekološkije" zamjene su drastično skuplje a mi konačni kupci ne želimo pokupit to dizanje cijene zbog ekologije, i zato imaš izraze pacijenata o "zelenoj agendi". Činjenica je da se plastike treba riješit ali dok god ljudi ne shvate to i počnu zahtjevat riješenja neće se ništa dogodit. A kad na sve to dodaš naftne lobije kako si sam rekao, dobiješ ova trenutna polu riješenja koja imamo sada gdje plastične vrečice zamjenjujemo sa razgradivim već 10 godina i plastične slamke sa paprinatima, a 99% ambalaže u trgovini još uvijek od plastike!

7 godina
Re: Plastična masa koja sama sebe razgrađuje – zah
nikonja kaže...
Al Crane kaže...

Stvar je  praktičnosti i cijene, jer plastika je već tu i jeftina je za pop... dok sve "ekološkije" zamjene su drastično skuplje a mi konačni kupci ne želimo pokupit to dizanje cijene zbog ekologije, i zato imaš izraze pacijenata o "zelenoj agendi". Činjenica je da se plastike treba riješit ali dok god ljudi ne shvate to i počnu zahtjevat riješenja neće se ništa dogodit. A kad na sve to dodaš naftne lobije kako si sam rekao, dobiješ ova trenutna polu riješenja koja imamo sada gdje plastične vrečice zamjenjujemo sa razgradivim već 10 godina i plastične slamke sa paprinatima, a 99% ambalaže u trgovini još uvijek od plastike!

Cijena je imaginarna kategorija, pogotovo kad je petrodolar u igri. Iliti ako nećeš prodavat&kupovat naftu u USS$$, dogodit će ti se sloboda i demokracija. Ne može me nitko uvjeriti da jedan energent kojeg prvo treba pronaći, pa isisati ispod smrznutog dna dalekog oceana, pa skladištiti, pa transportirati, pa na sto kompliciranih i energetski zahtjevnih procesa obraditi, pa opet transportirati, pa skladištiti (i za to sve izgraditi masivnu industrijsku infrastrukturiu i angažirati more radne snage) - da može biti konkurentan drugom energentu koji doslovno pada s neba. Nema to veze s tržištem, ekonomijom i blabla, nešto je očito trulo u civilizacijskim postavkama.
Jasno mi je da je plastika samo manja stavka u čitavom procesu prerade nafte, ali i ona je masivno subvencionirana kao dio energenta zvanog nafta.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice