Kako banke u praksi provode Vladin paket besplatni

poruka: 89
|
čitano: 22.250
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kako banke u praksi provode Vladin paket besplatni".
13 godina
Re: Kako banke u praksi provode Vladin paket bespl
digitall kaže...

tržište će se samo regulirati.

Dobra. Putem AI pretpostavljam. Tak ja ostavim zmazane tanjure na stolu i prek noći se sami pospreme u perilicu, ujutro dolazim na čisto, nebreš vjerovat.

Veliki Brat kaže...

A najbolje je to što (barem banke) uopće niti nisu na otvorenom tržištu, dakle doslovno dekretom moraš imati račun u banci.

Ne samo da moraš imati račun u banki nego neke firme određuju u kojoj banki moraš imati račun. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.1.2026 14:03 (steelman).
11 godina
steelman kaže...
digitall kaže...

tržište će se samo regulirati.

Dobra. Putem AI pretpostavljam. Tak ja ostavim zmazane tanjure na stolu i prek noći se sami pospreme u perilicu, ujutro dolazim na čisto, nebreš vjerovat.

ajd da prevedem, da tele2 u jednom trenutku nije uveo flat za 150kn/mj tcom bi ti i danas naplaćivao 41 lipu svaku sms poruku, i svaki mb posebno, flat ne bi kod njih postojao, ili bi koštao 500kn.

13 godina
digitall kaže...

ajd da prevedem, da tele2 u jednom trenutku nije uveo flat za 150kn/mj tcom bi ti i danas naplaćivao 41 lipu svaku sms poruku, i svaki mb posebno, flat ne bi kod njih postojao, ili bi koštao 500kn.

Ajd da ja tebi prevedem, da gradonačelnik čehok u varaždinu nije sklopio ugovor s magicem, ja nebi imao optiku internet za 22e bez ugovora nego bi davao tcomu pitaj boga kolko za bakar i to uz ugovor na 24mj.

15 godina
digitall kaže...
Veliki Brat kaže...
digitall kaže...

ako smo već u kapitalizmu onda nema smisla da banka / servis / telekom ili bilo koja firma na svijetu plaća milijune za struju, servere, infrastrukturu, licence, firewalle, backupe, najskuplje security stručnjake i sustave, tiskanje kartica, prilagođavanje svim mogućim i nemogućim zakonima, security izazovima, operativnim sustavima, itd itd - ZA ĐŽABE

to jednostavno ne može postojati. kad tad će se raspasti jer je neodrživo. čista logika.

ne branim generalno pohlepne banke, telekome i ostale, nego osvještavam pojedince koji misle da to radi sve samo od sebe, a ako država želi nešto postići da pomogne ljudima onda nek lijepo oni plate taj trošak.

LOL, koji urnebes! Znači točno po podacima vidiš da to što pišeš nije istina. Inflacija svima jede zaradu, firme na otvorenom tržištu krpaju kraj s krajem, a bankari i telekomi si isplaćuju rekordne bonuse (i dižu cijene pod izgovorom inflacije, iako osnovnoškolska matematika pokazuje da bi bonusa bilo i bez toga).

Niti banke niti telekomi već odavno nisu samo tvrtke na otvorenom tržištu, dapače. I jedni i drugi imaju OOOOGROMNU društvenu odgovornost koju jednostavno ne prihvaćaju i kad im onda ovakav izdajica iz redova malog ćovijeka drži štangu dođe mi da se zbljujem.

A najbolje je to što (barem banke) uopće niti nisu na otvorenom tržištu, dakle doslovno dekretom moraš imati račun u banci. Pa ako već moram imati taj račun, onda da, očekujem da je besplatan. Ili ako račun nije besplatan, onda neka ne naplaćuju pojedine transakcije. Ali ne, oni bi naplatili i "vođenje" računa (o kakvom vođenju uopće pričamo, tko to točno i kako vodi?) i transakcije. Pa transakcije i jesu vođenje računa. Ne možeš provesti transakciju bez da ju provodiš kroz moj račun, tako da je to dupla naplata usluge. I umjesto da braniš banke u tome trebao bi tražiti obeštećenje za to što ti već godinama uzimaju dvaput naknadu za jednu uslugu.

potpuno si promašio sve što sam napisao.

probaj ponovo.

btw znači telekomi i banke nisu na otvorenom tržištu? ne možeš otvoriti novu firmu koja se time bavi? ne može neka iz druge države otvoriti podružnicu ovdje? preuzeti neku postojeću i sl?

lol

po tebi znači ovi koji postoje su propisani od strane države i cijene reguliraja država? lol

ajd probaj uključiti logiku, ideš otvorit svoju firmu, uložiš milijune i imaš cijenu / prihode, dođe država i kaže ti e sad previše zaraduješ i sad ti ja određujem da moraš nešto dati besplatno iako ti i dalje imaš trošak po tom pitanju. socijalizam/ komunizam ili kapitalizam?

Banke ne gube na gratis računima jer "vrte" tvoj novac. Pojednostavljeno, dobit banaka je zarada od posuđivanja i usluga minus isplaćene kamate na štednju (ne ulazim sada u ostale troškove/prihode).  Ako imaš kontinuirano na računu cca 1.000 eur , a banka taj novac posuđuje drugom korisniku (npr nenamjenski kredit) ona zaradi cca 65 eur/god. Istovremeno ti isplati kamate na štednju po viđenju 2eur/god, dakle ima zarade cca 4 do 5eur/mjesečno što je dovoljno za održavanje računa.

Pa dobiti od usluga se u HR mjeri u stotinama milijuna eura/god po banci (top 3 banke), a to sigurno nisu skupli od troška održavanja tekućeg računa. 

Štednja im nije bitna (kamata na štednju je među najmanjima u Europi - 0,02% do 1%/god) jer novac očigledno mogu nabaviti jeftinije ili ga imaju dovoljno, a cijene usluga su već podigli prošle godine na račun budućeg troška besplatnih računa ove godine.

Država je prelaskom na EUR oslobodila bankama zamrznuti novac obaveznih deviznih pričuva, osigurala jeftino zaduživanje (preko ECB) + kreditni rejting A- i vrhunsku dobit pa očekujem ozbiljniju reakciju HNB-a zbog ovakvog pristupa (minimum online/telefonski prebacivanje status računa, mobilni pristup svima  i sl.)

Ovo sa pojašnjenjem zašto gratis internet, a ne mobilno bankrstvo je budalaština teža, jer u svakom slučaju moraš instalirati aplikaciju na mobitel radi tokena, samo je po računu blokiran rad s ostatkom aplikacije. Sama aplikacija je ulaz u sustav koji je neovisan o platformi. Trošak održavanja aplikacije (ne sustava) je isti i za 10.000 korisnika i za 200.000 korisnika.

11 godina

aha sad bi i mobilno bankarstvo već, pa malo online plaćanja uz potvrdu tokenom, pa još i malo podjele na rate i sl. i htio sa da budeš siguran da ti to susjed neće hakirati... 

i ja bi svašta besplatno, i investicijske fondove i netflix, šta ih briga koliko ima korisnika, neće ni osjetit još mene... yea right

btw znam kako banke funkcioniraju i da vrte tvoj novac, samo što nažalost nije tako bajno da svi imaju neku lovu na računu koja je njima korisna. većina ima mizeriju ili minus 

11 godina
steelman kaže...
digitall kaže...

Ajd da ja tebi prevedem, da gradonačelnik čehok u varaždinu nije sklopio ugovor s magicem, ja nebi imao optiku internet za 22e bez ugovora nego bi davao tcomu pitaj boga kolko za bakar i to uz ugovor na 24mj.

ne znam za te vaše političke gluposti, znam da je meni cijena pala onda kad je došla konkurencija

13 godina
digitall kaže...

aha sad bi i mobilno bankarstvo već, pa malo online plaćanja uz potvrdu tokenom, pa još i malo podjele na rate i sl. i htio sa da budeš siguran da ti to susjed neće hakirati... 

i ja bi svašta besplatno, i investicijske fondove i netflix, šta ih briga koliko ima korisnika, neće ni osjetit još mene... yea right

btw znam kako banke funkcioniraju i da vrte tvoj novac, samo što nažalost nije tako bajno da svi imaju neku lovu na računu koja je njima korisna. većina ima mizeriju ili minus 

Ajde sad da vidimo otvoreno tržiste. Koja banka bude više toga ponudila u besplatnom paketu usluga.

mr.potter kaže...

Ovo sa pojašnjenjem zašto gratis internet, a ne mobilno bankrstvo je budalaština teža, jer u svakom slučaju moraš instalirati aplikaciju na mobitel radi tokena, samo je po računu blokiran rad s ostatkom aplikacije. Sama aplikacija je ulaz u sustav koji je neovisan o platformi. Trošak održavanja aplikacije (ne sustava) je isti i za 10.000 korisnika i za 200.000 korisnika.

Pa nema smisla nikakvoga. Ja sad više nemam mzabu i ne mogu mijenjati limite i gamad mi neće prek telefona promijenit limit i moram direkt u banku. Znači oni sami sebi i meni kompliciraju samo da me natjeraju da uzmem opet paket a biti rade sami sebi štetu, najrađe bi sad zatvorio račun i uzeo u drugoj banci ili prešao na revolut.

17 godina
Ne kradu te banksteri, jer rade prema zakonu. Tako da sve što vam se ne sviđa, obratite se govnima u saboru, a ne za to kriviti bankare.
Bankari rade za svoj džep, kao i svatko drugi. Pitaj se zašto im je dopušteno imati manevre, te zašto ako se vidi da je zakon loš, zašto se ne popravi u kratkom roku? Tko je odgovoran za loše napisan zakon?
17 godina
Steelman, tko god prisiljava radnika da prima novce u određenoj banci, radi protuzakonito. Prijavi ga anonimno
15 godina
Memphis kaže...
marxone kaže...
Memphis kaže...

prelazim na besplatni al plaćam mobilno bankarstvo 1.60€

Koja banka, znaci pod online ne spada mobilno bankarstvo?

Kod PBZa je naznaceno da je besplatno online bankarstvo, jel tko provjeravao odnosi li se i za mobilno ?

Ja sam u PBZ. Ne.

Besplatno ti je samo interent bankarstvo a ako hoćeš mobilno moraš platit 1,59€ mjesečno. Ja sad plaćam 1.61€ vođenje + 1.59€ digitalno bankarstvo (internet+mobilno)

Jesi isao onda u banku promijeniti paket? Standardni je 0eura vođenje, a digitalno je povećano na oko 1.9 eura. 

17 godina
Političke gluposti? Pa ti si taj koji spominje kapitalizam. Kao da kapitalizmu ne trebaju zakoni...
Gledam te!
11 godina
steelman kaže...
digitall kaže...

Ajde sad da vidimo otvoreno tržiste. Koja banka bude više toga ponudila u besplatnom paketu usluga.

upravo to, ako neka banka zeli privuci klijente nek ponudi free paket koji ima nesto vise od ostalih i to je to. otvoreno trziste.

tko zeli ustediti npr. 1 euro mjesecno ce prijeci radi tog i to je to, ako mu odgovaraju druge stvari, kreditni uvjeti, prodajna mjesta koja podrzavaju kupnju na rate, kreditnu karticu itd.

tko voli nek izvoli.

znam da mi je kolega presao u neku banku za koju sam prvi put cuo da postoji (necu sad reklamirat) jer je tamo jedino mogao dobit kredit, u svim drugim bankama su ga otpilili jer ima lose poslovanje, a ovi su mu dali sve sto je htio samo da prijede jer su imali politiku privuci sto vise klijenata.. jedino sto mi sad kuka da gotovo nigdje ne moze kupovati na rate, nema bankomata, mobilna app katastrofa, kreditna u banani...

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.1.2026 22:16 (digitall).
16 mjeseci
dd.inc:
"(Ne kradu te banksteri, jer rade prema zakonu. Tako da sve što vam se ne sviđa, obratite se govnima u saboru, a ne za to kriviti bankare.
Bankari rade za svoj džep, kao i svatko drugi. Pitaj se zašto im je dopušteno imati manevre, te zašto ako se vidi da je zakon loš, zašto se ne popravi u kratkom roku? Tko je odgovoran za loše napisan zakon)"?

Dorbo upravu si, tehnički nije no ipak je to krađa ali po zakonu.

Možeš ti mijenjati zakone svaki dan no oni će pronaći načina za naplatiti sirotinji svoje usluge i "usluge". I naravno žalosno da se zakoni što se tiče velikih donose u suradnji s velikima, ipak ne lobiraju bezveze, to su veliki iznosi.

Evo kako bi ti da oni donesu zakon da prisile recimo Reifeissen banku da ne naplati minus na računu od 2,5 eura ako čovjek nije u minusu na tom računu? Za koji klinac uopće naplaćuju uslugu minusa ako nisam u minusu.
To je govnarsko poslovanje i to se može zvati krađa zato što se zarađuje u mutnom. No sigurno negdje piše malim slovima gdje su se ogradili.
A ako nećeš da imaš dozvoljen minus na računu moraš kod bankara osobno zatražiti, moraš ugovoriti termin , tko radi u smjenama to je tek gnjavaža zato što bankar isto ima svoje smjene i ta procedura obrade traje tako da moraš odvojiti dobar dio dana.
Ali zato za kredit dva klika putem m-banking i riješeno.

Slažem se i da vlast ne valja ali mišljenja sam da su manevri da se nešto popraviti na bolje vrlo mali pa bio tu na vlasti i Gandhi. Trebao bi uložiti jako puno truda i borbe protiv velikih riba i 7 mandata da sredi stanje.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
16 godina
marxone kaže...
Memphis kaže...
marxone kaže...
Memphis kaže...

Kod PBZa je naznaceno da je besplatno online bankarstvo, jel tko provjeravao odnosi li se i za mobilno ?

Ja sam u PBZ. Ne.

Besplatno ti je samo interent bankarstvo a ako hoćeš mobilno moraš platit 1,59€ mjesečno. Ja sad plaćam 1.61€ vođenje + 1.59€ digitalno bankarstvo (internet+mobilno)

Jesi isao onda u banku promijeniti paket? Standardni je 0eura vođenje, a digitalno je povećano na oko 1.9 eura. 

Nisam još jer je bila gužva. Ma da? U mamicu im ...

edit; nije prema cijeniku je naknada i dalje 1.59€ i potvrdili mi ovi kaj su bili prije mene ... ići ću ja sutra pa javim. Možda si mislio na Standarni paket koji je 1,99€ a on uključuje mobilno bankarstvo. Al to nije ovaj đabalesko ...

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.1.2026 23:34 (Memphis).
14 godina
Mislim da nisi u pravu po pitanju Raiffeisen banke. Oni ne naplate vođenje računa ako si koristio minus taj mjesec, već naplate samo kamatu od tog minusa, dok ostale banke naplaćuju i kamate i vođenje računa. Tako da bih rekao da su zapravo jedini fer po tom pitanju. Jedino ako je ovih 2.5 eura nešto drugo u pitanju.
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.1.2026 1:13 (THomson).
15 godina
Memphis kaže...
marxone kaže...
Memphis kaže...
marxone kaže...
Memphis kaže...

Ja sam u PBZ. Ne.

edit; nije prema cijeniku je naknada i dalje 1.59€ i potvrdili mi ovi kaj su bili prije mene ... ići ću ja sutra pa javim. Možda si mislio na Standarni paket koji je 1,99€ a on uključuje mobilno bankarstvo. Al to nije ovaj đabalesko ...

Tako je, otvorila je taj standardni paket, rekla je da ako hocu mobilno da to nije pod besplatno da se to plaća. 

5 mjeseci

Baš sam bacio oko kod sebe u HPB. Iskreno nisam se bavio time koliko plaćam usluge. Ali recimo vidim da mi naplaćuju uslugu za internet bankarstvo, to recimo nisam tražio, jer sam jedan od onih 90% koji uz tekući koriste mbanking, pa tu sad čak i nije do tih 1,33€ već do toga gdje me se kao klijenta nije poslušalo, od kad su došle mobilne app nisam koristio internet bankarstvo. Pa me zapravo zanima pojašnjenje i čak me i ne muči tih 5-7€ mjesečno al iz principa ću otići aktivirati besplatni tekući, čisto da vidim koliko će me koštati mobilna app po novom.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
HPB besplatni račun (ima neko ime, kog briga) ti ima neke fiksno određene stvari, dakle nema izmjena, doplata i sl.
Uključeno je samo mobilno bankarstvo, ne i internet bankarstvo. Ne možeš imati minus niti možeš nekoga opunomoćiti. Ne kužim kako ovo zadnje mogu zakonski provoditi ali mi trenutno ne treba pa me nije briga.
Neke su transakcije besplatne, većina ih je 30 centi.
Gledam te!
5 mjeseci

Nemam kredit, niti minus pa mi to nije niti bitno... Ali bankama ne želim plaćati niti mizeriju onoga što koristim ( tekući, mbanking ), još manje onoga što ne koristim.

16 mjeseci
Hrža kaže...

Nemam kredit, niti minus pa mi to nije niti bitno... Ali bankama ne želim plaćati niti mizeriju onoga što koristim ( tekući, mbanking ), još manje onoga što ne koristim.

Nitko ne želi plaćati.

18 godina
Ja imam HPB već x godina besplatni račun u kombinaciji sa revoutom i funkcionira besprijekorno. Ni lipe nisam platio hpbu u tih x godina. Mobilna aplikacija im je isto sve bolja i bolja.
Uglavnom, supruga prima naknadu na račun u zabi i njij je tlaka sad to sve mijenjati pa je veselo dočekala da ga nekidan prebaci u besplatni jer ima račun tamo oduvijek ali joj naplaćuju jer prima plaću i tu naknadu za dijete.. Dakle, ima smisla. Isto ima revolut na koji prebaci novce i plaća sve što treba. Radim dosta sa bankama, ne bih komentirao managment....
2 mjeseca
tdlc kaže...

Ljudi, koristite aircash za plaćanje režija (još dok produžuju promociju bez naknade), revolut (besplatni instant sepa transferi) i keks pay (bez naknade za plaćanje komunalija) da izbjegnete većinu naknada koje naplaćuju naše lihvarske banke

Promociju bez naknade produžuju od kada i postoje, vjerojatno bi izgubili korisnike da uvedu neku naknadu

16 godina
marxone kaže...
Memphis kaže...
marxone kaže...
Memphis kaže...
marxone kaže...
Memphis kaže...

Ja sam u PBZ. Ne.

Tako je, otvorila je taj standardni paket, rekla je da ako hocu mobilno da to nije pod besplatno da se to plaća. 

Bio sam danas u banci, uzeo račun za 0€ i 1,59€ mobilo bankarstvo

17 godina

Ajd da ja ko tele upadnem.

Ovo mobilno vs internet bankarstvo. Ok, kuzim razliku. Moje pitanje: da li se moze na komp instalirat neki "android emulator" ili tak neki cirkus i onda koristiti "mobilno bankarstvo" na racunalu?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
smajlee kaže...

Ajd da ja ko tele upadnem.

Ovo mobilno vs internet bankarstvo. Ok, kuzim razliku. Moje pitanje: da li se moze na komp instalirat neki "android emulator" ili tak neki cirkus i onda koristiti "mobilno bankarstvo" na racunalu?

Moj feeling je da to ne bi radilo iz raznih security razloga isto kao što većina bankarskih aplikacija nemože funkcionirati na rootanim mobitelima. Jedini način za bit siguran je testirati i vidjeti.

Stoja
15 godina
Memphis kaže...
marxone kaže...
Memphis kaže...
marxone kaže...
Memphis kaže...
marxone kaže...
Memphis kaže...

Ja sam u PBZ. Ne.

Nije ti nudila pakete, vec ponudila tu opciju? Kako se zove taj zahtjev sta si podnio, sta ti pise na papiru koji su ti dali?

Meni je rekla da imaju samo te pakete u opciji gdje ispada da je to mobilno bankarstvo 1.99, al to je taj standardni paket.

16 godina
marxone kaže...
Memphis kaže...
marxone kaže...
Memphis kaže...
marxone kaže...
Memphis kaže...
marxone kaže...
Memphis kaže...

Ja sam u PBZ. Ne.

Nije ti nudila pakete, vec ponudila tu opciju? Kako se zove taj zahtjev sta si podnio, sta ti pise na papiru koji su ti dali?

Meni je rekla da imaju samo te pakete u opciji gdje ispada da je to mobilno bankarstvo 1.99, al to je taj standardni paket.

Ne, ja sam joj rekao da sam došao otvorit besplatni račun. Ona mi je odmah rekla da u to ne ulazi mobilno bankarstvo, ja sam pitao da jel mogu to onda uzet dodatno i rekla je da može i to je to. Potpisao papire, bio gotov za 3 minute.

Zove se "zahtjev za korištenjem paketa besplatnih usluga koji je vezan za račun za plaćanje za reedovita primanja". I dodatno potpišeš zahtjev za pristup mobilnoj apliakciji uslugew online banakarstva. Metnul sam sliku dole

15 godina
Memphis kaže...
marxone kaže...
Memphis kaže...
marxone kaže...
Memphis kaže...
marxone kaže...
Memphis kaže...
marxone kaže...
Memphis kaže...

Ja sam u PBZ. Ne.

Ne, ja sam joj rekao da sam došao otvorit besplatni račun. Ona mi je odmah rekla da u to ne ulazi mobilno bankarstvo, ja sam pitao da jel mogu to onda uzet dodatno i rekla je da može i to je to. Potpisao papire, bio gotov za 3 minute.

Zove se "zahtjev za korištenjem paketa besplatnih usluga koji je vezan za račun za plaćanje za reedovita primanja". I dodatno potpišeš zahtjev za pristup mobilnoj apliakciji uslugew online banakarstva. Metnul sam sliku dole

Hvala ti na info. bitno da ona to"ne zna" u banci.

Znači nema razlike nikakve koliko vidim, ljudima naplaćuju nekakve pakete iz neznanja ili namjerno.  

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.1.2026 20:41 (marxone).
16 godina

Da, sve ti ostaje isto samo plaćaš mobilno bankarstvo ako ga koristiš jer to ne ulazi u besplatni račun.

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice