Mikroplastika - neželjeni dodatak prehrani: godišn

poruka: 16
|
čitano: 5.408
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Mikroplastika - neželjeni dodatak prehrani: godišn".
5 godina

Na žalost gosp. doktor moram Vas ispraviti jedno francusko istraživanje pokazala da najviše mikroplastike popijemo iz staklenih boca (barem u Francuskoj) za većinu pića (vino bilo jedino sa najmanje ).
Mogući razlog koji su otkrili su boje na čepovima (mehaničko struganje ili što kod otvaranja i zatvaranja natrpalo mikroplastike sa čepova daleko više nego kod same PET ambalaže).
Vinske boce imaju uglavnom plutene čepovo (mislim da je u Francuskoj grijeh staviti neku drugu vrstu čepa) i eto skoro da nema mikroplastike (ali je bilo mikroplastike i u tim bocama).
Nisu našli ni jednu staklenu bocu (punjenu bilo čime) da nije imala mikroplastike.

Izgleda da se tog sranja nemoguće riješiti što god radili.

Sretna Nova Godina

7 1 hvala 0
5 godina
Re: Mikroplastika - neželjeni dodatak prehrani: go
Da, stvar u tom istraživanju su bili plastični čepovi ili čepovi premazani zaštitnim polimernim premazima. Mada ti čepovi imaju puno manji potencijal onečišćenja okoliša nego što ima cijela plastična boca.
7 godina

Meni je korištenje flaširane vode uvijek djelovalo kao preseravanje, a pogotovo zadnjih godina kad se svatko ko "drži do sebe" ne odvaja od bočice vode (ko beba od dudice) i svakih 5 sekundi lizne par kapi. Ali u nekim zemljama je voda iz pipe stvarno odurna, na primjer u Italiji gdje se trenutno nalazim. Ne vjerujem da je opasna za zdravlje, ali joj je okus svarno fuj. Ako hoće spašavat planet, zašto u takvim zemljama ne naprave pošten vodoopskrbni sistem? Možda jer eko-aktivisti i sami sisaju plastične boce dok se bore protiv kravljih prdaca i zalažu za prava mačaka na abortus.

7 2 hvala 0
14 godina
Space Cadet kaže...

Meni je korištenje flaširane vode uvijek djelovalo kao preseravanje, a pogotovo zadnjih godina kad se svatko ko "drži do sebe" ne odvaja od bočice vode (ko beba od dudice) i svakih 5 sekundi lizne par kapi. Ali u nekim zemljama je voda iz pipe stvarno odurna, na primjer u Italiji gdje se trenutno nalazim. Ne vjerujem da je opasna za zdravlje, ali joj je okus svarno fuj. Ako hoće spašavat planet, zašto u takvim zemljama ne naprave pošten vodoopskrbni sistem? Možda jer eko-aktivisti i sami sisaju plastične boce dok se bore protiv kravljih prdaca i zalažu za prava mačaka na abortus.

Grok:

Na vlasti u Italiji je trenutno (krajem prosinca 2025.) desno-konzervativna vlada na čelu s premijerkom Giorgiom Meloni.

Ona je na funkciji predsjednice vlade (Premijerke Italije) od 22. listopada 2022. godine i prva je žena u povijesti Italije koja obnaša tu dužnost. Njezina stranka Fratelli d’Italia (Braća Italije) vodi koaliciju s još dvije desne stranke: Lega (Matteo Salvini) i Forza Italia (nakon smrti Silvija Berluskonija predvodi je Antonio Tajani).

Vlada je relativno stabilna i Meloni je već prešla 3 godine na vlasti, što je za talijanske prilike prilično dugo razdoblje.

Najvažnije osobe u vrhu vlasti (stanje prosinac 2025.):

• Predsjednica vladeGiorgia Meloni (Fratelli d’Italia)
  • Predsjednik Republike (šef države) →Sergio Mattarella
  • Ključni zamjenici premijerke/ministri: Matteo Salvini (Lega) i Antonio Tajani (Forza Italia)

Sve u svemu – desnica je i dalje čvrsto na vlasti u Italiji.

Poruka je uređivana zadnji put sri 31.12.2025 11:41 (ante_etna).
7 godina
ante_etna kaže...
Sve u svemu – desnica je i dalje čvrsto na vlasti u Italiji.

Znam. A gdje nije? Nisam mislio na vlade nego na eko-aktiviste (koje sam spomenuo u slijedećoj rečenici), influencere, youtubere, life-coach-eve, i slične mlatitelje prazne slame. Trebao sam se jasnije izraziti: zašto se ne bore za izgradnju poštenog vodoopskrbnog sistema.

14 godina
Space Cadet kaže...
ante_etna kaže...
Sve u svemu – desnica je i dalje čvrsto na vlasti u Italiji.Znam. A gdje nije? Nisam mislio na vlade nego na eko-aktiviste (koje sam spomenuo u slijedećoj rečenici), influencere, youtubere, life-coach-eve, i slične mlatitelje prazne slame. Trebao sam se jasnije izraziti: .

Znam. A gdje nije? Nisam mislio na vlade nego na eko-aktiviste (koje sam spomenuo u slijedećoj rečenici), influencere, youtubere, life-coach-eve, i slične mlatitelje prazne slame. Trebao sam se jasnije izraziti: zašto se ne bore za izgradnju poštenog vodoopskrbnog sistema.

Influenceri služe za klikove i zabavu, a vlade drže proračun, upravljaju novcem i donose zakone i kaznene odredbe. Ako vlast nije briga kakva voda curi iz cijevi ili im to nije prioritet i ne žele za to odvajati proračunske novce, a ovi koji ih biraju se slažu s tim stavom i ne vide tu neki problem onda mlatitelji slame definitivno neće promijeniti kvalitetu vode.

9 godina

Simple. 

Dignimo cijenu svega 50%, predjimo na staklenu ambalazu, drvene potplate na cipelama ili klompe, uvedimo maglev ceste i vlakove i prestanimo s trovanjem mozga strahovima i panikama od plastike, mikroplastike, markoplastike, nano plastike, slamke, mreze, Putin, Trump, Komunisti, Fasisti, Klerofasisti, imperijalisti itd. 

Ili prihvatimo par cinjenica i zacepimo sirenu jer:

- plastika kao materijal nema alternativu, ni cijenom ni performansama
- ostatak svijeta boli Miki za te price oko plastike i zagadjenja. Iskoristavaju sto god mogu da snize input i nizim inputom/cijenom proizvoda nam opce s majkom, sestrom i rodbinom. Sami na policama biramo jeftiniji proizvod, i stimuliramo takav princip rada, same sebe ubijamo jer imamo skuplji proizvod a financiramo upravo ono protiv cega's borimo cepovima na bocama za vodu, diesel euro 59 normam motora koji ispustaju samo Chanel 5 i Evian vodu (a onda ispadne da Mercedes sve laze i da je potplatio komisiju i "strucljake" koji su dali papir)

Mogao bih dati jos nekih sitnica, ali iskreno, mirisi mi sarma odozdo iz kuhinje, znaci da je vrijeme za obilazak terena i kusanje mikroplastike jer volem kad' je malo kiselija, a greske oko sarme ne toleriram :)

4 0 hvala 1
14 godina
I nije svaka plastika ista, čak niti ona koju se označava kao pogodnu za skladištenje hrane.

A to u tim svim tim katastrofičnim istraživanjima vrli nam istraživači i analitičari mudro prešućuju.
“But in the end it's only a passing thing, this shadow; even darkness must pass.”
Moj PC  
1 0 hvala 1
5 godina
Pa da. Jednostavno je ili ćemo novac ili zdravlje.
Da, za neke stvari plastika je super. Ali ne treba je baš u sve gurati.
18 godina
moderator
Space Cadet kaže...

Probleme s nekvalitetnom vodom imaju mnoge države gdje se turistima unaprijed kaže da ne piju vodu iz slavine i koriste isključivo "flaširanu".

I nije to mali ni jednostavan problem, pogotovo ne u siromašnim i mnogoljudnim državama.

Ne znam koliko je uopće našim ljudima poznato da se i mi nalazimo pred velikim izazovima, da u budućnosti ne bismo u urbanim sredinama imali problema s vodom.

Tako je za Grad Zagreb najveći projekt s kojim se bavi - dovođenje u red vodovoda (koji se raspada od starosti i nedovoljnog održavanja) i proširenje sustava za pročišćavanje. Grad Zagreb je 2024. skupo platio da bi preuzeo koncesiju (od Pripuzove firme i njemačkog partnera) od privatnika koji su je zakupile na početku Bandićevog mandata - sve s ciljem da bi dobili EU sufinanciranje (preduvjet je da infrastruktura bude u javnom vlasništvu).

I sad zamisli kakve sve probleme imaju siromašnije države i regije, kada i Zagreb zaostaje u rješavanju tog problema.

Kraći video o zagrebačkom gradskom projektu:

I nešto duža priča o istoj temi:

...
7 mjeseci

BPA ja napokon zabranjen

30tih se skužilo da je problem

90tih se počelo intenzivno raditi na rješenju.

od ove godine na snazi su zakoni  u EU o potpunoj zabrani BPA u svakoj plastici namjenjenoj za prehramebene proizvode.

Plastične čestice se bez puno problema filtriraju sa reverznom osmozom

Za čestice manje od 5nm može ih se "spaliti u vodi"  - SCWO Super Critical water oxidation.

Čepove ne odvajamo i težimo da komadi plastike ostanu povezani i kompaktni zbog ostalog živog svijeta koji ih često brka za hranu, pa napune želudce sa tim šarenim komadićima i  nije dobro.

Zašto je plastika problem, samo je jedan točan odgovor, zato jer su korisnici neodgovorni.

Žele jeftino, kada dobe jeftino teško im je plastičnu ambalažu/proizvod pravilno odložiti/razdvojiti, a ne odbaciti nekontrolirano u prirodu.

Shvatilo se da se ljudi ponašaju manje više isto kao i majmuni i ostali živi svijet. Kupe šareni proizvod,  ambalažu/proizvod nakon nekog vremena samo bace, kao majmun koru od banane.

Koru od banane priroda zna obraditi, plastiku ne zna. Čak štoviše, negdje se plastika kuturno skuplja, onda "poduzetnici" obećaju brda i doline i samo je istovare u nekoj "zemlji u razvoju". I nikome ništa. Svi šute i dalje kupuju jer problem nije na njihovom pragu.

Mnoge plastike su vrlo vrijedan izvor energije koji se moze jako učinkovito i vrlo čisto iskoristiti kao gorivo za termo elektrane ili toplane PE (HD i LD), PP, PS. Od njih često imate flaše, pjenaste ambalaže, čaše i sl.  Ne sve plastike nazalost, PVC iako gori, gori jako prljavo, kao i ABS, Nylon ili PTFE (teflon) najdugovječniji semerinzi medju ostalim.

Na konzumenta, shvatilo se, ne možemo utjecati. Teško je majmuna preodgojiti da manje konzumira za više para, pa se onda dovijamo rješenjima kojima bi majmun manje štete radio. Jedno od tih je i taj omražen čep koji mora čvrsto ostati na boci. Kada se odbaci boca, ona je relativno velika i manje zanimljiva prirodnom svijetu, a i lakse ju je naći onim naprednijim ljudskim jedinkama koje razumiju da plastici nije mjesto u prirodnom okolišu.

Plastika je klasičan primjer odličnog proizvoda u krivim rukama. Ono kad detetu daš nož pa se čudiš što si je prste razrezal. :(.

Pozdrav svima. 

6 0 hvala 1
12 godina
Space Cadet kaže...

...zašto se ne bore za izgradnju poštenog vodoopskrbnog sistema.

stvar nije tako jednostavna, i politika i aktivizam se na koncu svode na isplativost

ako se uhvatiš nečega što nije isplativo ili gubiš izbore ili gubiš podršku koja ti omogućava financiranje udruge

pri tome treba hladne glave i sa svim faktorima razmisliti što ti se isplati

vodovod je, kao i svi infrastrukturni projekti, iznimno skup, spor i naporan za građane - te se stalno kopa, te preusmjeravanje prometa, te kad će više ta voda... a dobrom dijelu glasača voda neće stići niti za dva mandata, a kamo li u narednom

i onda imaš situaciju kad to konačno i proradi, niti se išta vidi jer je sve ispod zemlje, a bogme niti se ne osjeća nakon mjesec dana jer na dobro se lako naviknut, pa sav taj trud i lova kod građava vrlo brzo ne predstavlja značajan faktor kod glasanja - dakle korist je minimalna

i još nešto, kad su ljudi kao kod nas naviknuti na pitku vodu iz pipe, oduzmi im to i odjednom pitanje vodovoda postae krucijalno

kod onih koji nemaju pojma koji je značaj pitke vode iz vodovoda, svi drugi problemi u životu su važniji od piutke vode

dakle, kako god okreneš, pitanje pitke vode u zemljama koje je nemaju desetljećima ili je nikad nisu imlai, jest pitanje na koje se ne isplati nikom odgovarat upuštanjem u vrlo skupe, zahtjevne i dugotrajne projekte - praktično u štogod drugo ulože te pare isplati im se višestruko više, bilo u broju glasova, bilo u broju financijskih potpora koje ostvare kao udruga civilnog društva

ofkors da bi dugoročno to bilo iznad dnevnopolitičkih interesa, ali jbga., to jednostavno nije nikom u interesu jer drugi interesi su isplativiji i lakši za odradit

16 godina
My2Cents kaže...

Plastika je klasičan primjer odličnog proizvoda u krivim rukama. Ono kad detetu daš nož pa se čudiš što si je prste razrezal. :(.

Pozdrav svima. 

I onda djetetu ne das noz. 

17 godina
A što ako popijemo više od pet boca?
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.1.2026 20:13 (Gajotres).

1 0 hvala 0
16 godina

Da li je netko probao vodu iz uređaja za reverznu osmozu? Npr. Philips ima stolne uređaje...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 mjeseci
Evo poslovne prilike za velike igrače, pakovanje vode u limenke uz dobru eko reklamu i još veću cijenu.

Koliko nas deru to nije normalno! A za usporedbu koliko je isplativo (kao i što cijenjeni autor piše) reći ću gore na Olimpu (Akropoli) koja je muzej na otvorenom , a ljeti prži nemilo a satima se šetaš i jedini izvor vode su aparati sa vodom. Približavam se ljeta Zeusova 2022. nakon Krista aparatu s knedlom u grlu , nakon što sam taksi platio 100 eura od luke za turu po gradu, stoga očekujtem cijenu kao suvo zlato za kap vode, znoj me obljeva zato što moram kupiti najmanje pet bočica , kad ono 50 faking centi. Suza mi niz obraz kliznula te preko resice iznad usne završi u ustima kad sam shvatio kakav smo narod. Kod naših Hrvata cigana bi bili oderani - brat , bratu najmanje 2 eura za pola litre.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice