Kako će za hrvatske IT-jevce izgledati 2026. godin

poruka: 13
|
čitano: 5.870
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kako će za hrvatske IT-jevce izgledati 2026. godin".
5 tjedana
Vau!
Odlična emisija i gosti.
Da sumiram:
1. Stanje u Hrvtaskom IT je solidno - 6 i 7 ocjena;
2. fax u Hrvatskoj nije dovoljan za posao inžinjera, pa čak ni jedan FER;
3. Potrebna je suradnja jakih firmi sa Sveučilištima, po uzoru na zapad;
4. Top 3 kategorije u IT: cybersecurity, data i infrastruktura;
5. Agentic AI je top tema u svijetu, poslije eksplozije GenerativeAI i LLM;
6. Outsourcing i dalje prevladava u HR, i moramo se ugledati na zemlje poput Estonije što se tiče razvijanja tvrki sa produktom;
7. Veliki Plus: Priča se o otvaranju datacentra u Hrvatskoj po uzoru na major provajdere u svijetu.

Ipak prevladava mišljenje da je stanje optimistično u Hrvatskoj što se tiče budućnosti IT-ja...
typing... scrolling...
Moj PC  
2 0 hvala 1
4 mjeseca

Moj savjet IT-jevcima u RH, dodjite u Irsku :D to bi Vam bila najbolja odluka u 2026. meni je takva bila 2017. godine a i dan danas zalim sto nije bila odluka ranije!

One Man Games

3 1 hvala 3
16 godina
Re: Kako će za hrvatske IT-jevce izgledati 2026. g
IT u hrvatskoj je vrh, šefovi su predobri, firme su jebene, svi smo jedna velika obitelj. Obiteljski su se šefovi dogovorili da svi radimo za 2k eura tak da nema svađe, svugdje je isto i lijepo... Rijetko kad se desi da nešto ne štima, ali onda dođe Petric i linkedin postom svima objasni kakve firme i kakvi šefovi moraju biti i nakon toga je sve opet bolje.
Moj PC  
9 0 hvala 3
7 godina
OMG_Studio kaže...

Moj savjet IT-jevcima u RH, dodjite u Irsku :D to bi Vam bila najbolja odluka u 2026. meni je takva bila 2017. godine a i dan danas zalim sto nije bila odluka ranije!

Dolazak u Irsku prije 10ak godina i dolazak u Irsku danas, nebo i zemlja. Samo za primjer, vrijednost nekretnina se duplirala od te 2017te, rezije eksplodirale, kao i cijene u trgovinama. Smjestaj misaona imenica. 

Sto ne znaci da ne treba doci i pokusati. Netko ce uspjeti, netko nece, ali puno lakse je bilo tada doci i zapoceti novi zivot u Irskoj nego sto je to danas. Stovise, sto se vise prolongira dolazak sve ce biti manje "isplativo". Znam dosta ljudi koji rade na liniji Irska - SAD. Vec sutra bi presli preko bare, ali... Zato vecina Iraca pali dolje za Australiju. A i ta Australija za Irce u odnosu na Irsku je ona : nije sija, nego je vrat. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.12.2025 19:02 (SamoPitam3).
17 godina
SamoPitam3 kaže...
OMG_Studio kaže...

Dolazak u Irsku prije 10ak godina i dolazak u Irsku danas, nebo i zemlja. Samo za primjer, vrijednost nekretnina se duplirala od te 2017te, rezije eksplodirale, kao i cijene u trgovinama. Smjestaj misaona imenica. 

Sto ne znaci da ne treba doci i pokusati. Netko ce uspjeti, netko nece, ali puno lakse je bilo tada doci i zapoceti novi zivot u Irskoj nego sto je to danas. Stovise, sto se vise prolongira dolazak sve ce biti manje "isplativo". Znam dosta ljudi koji rade na liniji Irska - SAD. Vec sutra bi presli preko bare, ali... Zato vecina Iraca pali dolje za Australiju. A i ta Australija za Irce u odnosu na Irsku je ona : nije sija, nego je vrat. 

Pa ovo ti vrijedi i za Hrvatsku.

"vrijednost nekretnina se duplirala od te 2017te, rezije eksplodirale, kao i cijene u trgovinama"

10 godina
JackIsBack kaže...

Pa ovo ti vrijedi i za Hrvatsku.

"vrijednost nekretnina se duplirala od te 2017te, rezije eksplodirale, kao i cijene u trgovinama"

Al ovdje možeš živjeti sa starcima 

17 godina

Tko hoce IT i pare neka ide u Ameriku... ili Dubai.

A onima sto im je zivot i obiteljske vrijednosti na prvom mjestu, pravac Beograd.

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.12.2025 12:04 (SupremeCommander).
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 mjeseca
SamoPitam3 kaže...
OMG_Studio kaže...

Jeste nekretnine su skupe ali ljudi moraju shvatiti Dublin NIJE Irska kao sto ni Zagreb nije Hrvatska. IT place u Irskoj su jedne od najboljih i najvecih i vrlo lako se moze prisutiti kuca u selu izvan Dublina, te tamo kad kupis nekretninu odmah drugi dan kad uselis njena cijena je skocila za 20% znaci zaradio si dok kod nas je suprotno. Cijene u trgovinama su jeftinije nego u RH, primjera radi ja trajno mlijeko Dukat, Poli salamu, sir placam jeftinije uvozno tamo nego sto vi ovdje u RH.

One Man Games
4 mjeseca
SupremeCommander kaže...

Tko hoce IT i pare neka ide u Ameriku... ili Dubai.

A onima sto im je zivot i obiteljske vrijednosti na prvom mjestu, pravac Beograd.

Amerika nikako ne, ne preporucam nikome. Kod mene u firmi vratilo se 10ak ljudi koji su zivjeli 20ak godina u Americi, i kad cujete uzase kakve radnici tamo prozivljavaju odustanete odmah. u Dubaii sam radio 7 mjeseci, super sve, ali nekretninu NIKAD neces kupiti, i izlazak iz kuce od 8 do 18h nije preporucljiv :S

One Man Games
16 godina

OK, zašto nije preporučljivo izlaziti po danu ? Sunce prži?

pa imaju klimatizirane busne čekaonice na cestama, ak si bogec boz auta...

Ju je je? Je ju je!
13 godina
Blade18 kaže...
IT u hrvatskoj je vrh, šefovi su predobri, firme su jebene, svi smo jedna velika obitelj. Obiteljski su se šefovi dogovorili da svi radimo za 2k eura tak da nema svađe, svugdje je isto i lijepo... Rijetko kad se desi da nešto ne štima, ali onda dođe Petric i linkedin postom svima objasni kakve firme i kakvi šefovi moraju biti i nakon toga je sve opet bolje.

U nasem poduzecu ce ti junior imati 1600e a neki senior 2400e.... mid je taman oko 2000e... 

usporedimo li to sa prosjecnom placom radnika u DMu od 1950e...

u isto vrijeme nas u poduzecu strane HR babetine zovu skupom radnom snagom i kod svakog razgovora o povisicama, prica se o jeftinijim radnicima iz drugih EU drzava... ne cudi me sto je u 2 godine produktivnost opala za najmanje 70%... najmanje :)

17 godina
Ako su prezivjeli 20 godina u americi onda i nije tako lose. A za to vrijeme zaradis para za tri zivota. Dok ces se u hrvatskoj ubijat od posla 20–30 godina samo da bi si priustio nekakvu prosjecnu nekretninu, u ovim drugim zemljama sve te elementarne potrebe rijesis kroz 2-3 godine a nakon toga kurve, droga i RnR.
16 godina
LudaRajcica kaže...

U nasem poduzecu ce ti junior imati 1600e a neki senior 2400e.... mid je taman oko 2000e... 

usporedimo li to sa prosjecnom placom radnika u DMu od 1950e...

u isto vrijeme nas u poduzecu strane HR babetine zovu skupom radnom snagom i kod svakog razgovora o povisicama, prica se o jeftinijim radnicima iz drugih EU drzava... ne cudi me sto je u 2 godine produktivnost opala za najmanje 70%... najmanje :)

O da, dobro mi je poznata prica... U nasem poduzecu ista stvar, Hrvati su odjednom preskupi, a zanimljivo da povisica nije bilo u zadnje dvije godine :) 

tužna je činjenica da nikad nećemo imati normalne europske plaće, stranci su nas došli iskoristiti kad smo im bili jeftini, fala bogu pa su našli jeftinije... a domaći, ne treba o njima puno, dovoljno je spustiti se u garaže na Radničkoj ili sličnim lokacijama da se vidi kam lova ide... 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice