Microsoft osnovao tim za umjetnu "humanističku sup

poruka: 3
|
čitano: 2.005
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Microsoft osnovao tim za umjetnu "humanističku sup".
4 mjeseca
Microsoft osnovao tim za umjetnu "humanističku sup

Ne kužim što govore? Tekst mi izgleda kao marketinški pamflet koji ima za cilj smiriti one koji se boje sudnjeg dana kao u serijalu Terminator.

LLMovi koje danas nemušto nazivaju Ai su jako okrenuti čovjeku, toliko da  količina polađivanja i podilaženja korisniku jer lagano gadljiva., ne sumnjam da će i ono što dolazi činiti doslovno isto.

Trebaš se dobro pomučiti skrojiti prompt da ti odgovor ne oboji pažnjom prema tvojim emocijama, da slučajno ne pomisliš da si glup i prestaneš tipkati u LLM prompt.

Ono što me posebno uzrujalo jest "smanjiti kognitivno opterećenje". Čini se da nismo dovoljno glupi, treba nas još malo ispolirati.

Kognitivno opterećenje ljudi smanjuju tako da podjele zadatke sa drugim ljudima, sve me strah pomisliti što će biti kada to prestanemo radit, kada ne bude više potrebe za socijalnim vještinama da bi se zadatci uspješno isplanirali, pogurali, napravili , proveli, što bumo onda postali, nekakav core driver za glupog AIja?

2 0 hvala 0
3 godine
Re: Microsoft osnovao tim za umjetnu "humanističku

Malo cu mozda otici na siroko, ali sva ta AI fama, koliko god je realno prisutna i nece otici, jer realno to je "novi digtron". Naravno, sa reperkusijama koje tek trebamo vidjeti.

Isto tako stoji cinjenica oko zaglupljivanja nas kao mase. Ali to zaglupljivanje je prisutno oduvijek, jer smo podlozni tome. Uvijek su se smisljali nacini da se masa kontrolira.

Ono o cemu se ne pise jeste to da ljudi (bar dio njih) isto tako s vremenom dolaze do zasicenja i pocinju iskazivati otpor repetitivnom, ucmalom sadrzaju. Zato sto je to ljudska priroda. Ostaje samo filozofsko pitanje koliko cemo biti sposobni nadici te nove izazove. Zombiji ili ne.

Ono sto po meni AI nikada nece imati je ljudska ingenioznost, kreativnost i druge  takve "duhovne" karakteristike. Najveci dio toga sto su ljudi stvorili je proizaslo iz naseg doticaja s okolinom: fizickog, osjetilnog, duhovnog, i kakvog vec ne. Jer odatle su dosle sve inspiracije koje su gurale matematiku, fiziku i sva druga polja.

AI ce imat  svo znanje svijeta, algortime, moc predvidjanja, statistiku, ali ovaj dio sumnjam. Na koji nacin bi ga mogao dobiti? Banalizirano, obicni digitron je u tome vec 100g jaci od ljudi.

Imat ce ljudsku okrutnost, jer ona se jednostavno matematicki svlada, zero sum game.

Ali u konacnici, ako zaglupimo mi...zar nece i AI?

Kroz povijest smo uvijek imali tamna razdoblja, ali isto tako i pokusaje da se postigne nesto bolje. Da nije tako vec bismo se i prije samounistili.

Eto malo mozda naivne pozitive u svom tom novokomponovanom distopijskom crnilu...

4 mjeseca
Re: Microsoft osnovao tim za umjetnu "humanističku
SmikPo kaže...

Ali u konacnici, ako zaglupimo mi...zar nece i AI?

Kroz povijest smo uvijek imali tamna razdoblja, ali isto tako i pokusaje da se postigne nesto bolje. Da nije tako vec bismo se i prije samounistili.

Ako bude zaista AI, ne vjerujem da bi mogao zaglupiti sa nama. Biti će u najbolju ruku kao kada stariji iskusniji i pametniji razgovaraju sa dječicom ili malo retardiranima.

Ako ne bude AI i ostane na razini današnjih LLMova, da, biti će na našu sliku i priliku.

Nisam siguran da li se zaista možemo samouništiti, nismo dovoljno centralizirani, nemamo tehnologiju kojom bi mogli poremetiti cijeli planet trenutno u trenutku ludosti, a dovoljno smo raštrkani. Primjera vrhunaravne ludosti kroz povijest ima puno, ludi jesmo, no ne i dovoljno sposobni za ultimativno samouništenje.

Čak i da krene nuklearni rat nakon prvih par detonacija udari bi naglo stali.

Bacali smo već prilično prljave bombe pa ljudi danas tam fino žive, a nije bilo jako davno. 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice