Microsoft zakrpao dugogodišnji bug u Windowsima, s

poruka: 42
|
čitano: 10.314
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Microsoft zakrpao dugogodišnji bug u Windowsima, s".
17 godina
moderator
Re: Microsoft zakrpao dugogodišnji bug u Windowsim
EricCartman kaže...

Jednu stvar te nisam shvatio u mjerenju, jesi li tu radio render ili si puštao video s timelinea? Postoji razlika, render u načelu ako mi se ne ruši, mogu pustiti da vrti do mile volje, ali za play dok radimo editing, nije baš lijepo da nam trza.

Podaci koje sam dao odnose se na playback u timelineu. Znači, kad sam stisnuo razmaknicu i krenula reprodukcija videa u Resolve Studiju razvučenom na dva ekrana. Playback je tu bio u 25 sličica u sekundi.

9 godina

Pa to i nije tak veliko opterećenje koliko bi bilo mi opterećenje na novčanik da si priuštim Thinkpada sa Nvidijom.

Quicksync nije podržan na Linuxu, samo CUDA jeste prema dokumentaciji, ali koliko vidim s vremenom Resolve povećava podršku za Linux.

A ionako tu pričamo o Studio verziji, na free verziji GPU akceleracija ili ne postoji ili je limitirana.

17 godina
moderator
EricCartman kaže...

Pa to i nije tak veliko opterećenje koliko bi bilo mi opterećenje na novčanik da si priuštim Thinkpada sa Nvidijom.

Da, s 10-bitnim 4:2:2 H.264 kodekom nije veliko opterećenje. Drugi, zahtjevniji kodeci bi potencijalno mogli biti problematični. Ako ti treba samo H.264 i ako procesor na kojeg ciljaš nije puno ili išta slabiji od mojeg, onda ne bi trebao imati problema.

EricCartman kaže...

Quicksync nije podržan na Linuxu, samo CUDA jeste prema dokumentaciji, ali koliko vidim s vremenom Resolve povećava podršku za Linux.

Ne možemo računati na to da bi Resolve ozbiljnije počeo ulagati u Linux u dogledno vrijeme. Možda hoće, ali mislim da im to zasad nije prioritet. Vidiš recimo kolko muke ima kad Resolve pokušaš instalirati na Fedoru - treba pokrenuti installer s isključenom provjerom za dependencyje, onda treba obrisati specifične .so biblioteke koje dolaze s Resolveom (pa da se koriste sistemske), onda treba instalirati neku crypto biblioteku i Python 3.11 te preko environment varijabli reći Resolveu neka koristi taj Python 3.11. Strašno! 

EricCartman kaže...

A ionako tu pričamo o Studio verziji, na free verziji GPU akceleracija ili ne postoji ili je limitirana.

Temeljni problem besplatne verzije ni nije nemogućnost GPU akceleracije, nego potpuno nepodržavanje H.264/H.265 kodeka, što je čini praktički neupotrebljivom za prosječnog korisnika.

Ako nećeš kupiti RTX-icu, performanse će ti biti kao da imaš besplatnu verziju Resolvea za Linux, kad bi ona podržavala H.264/H.265 kodeke.

Zaboravio sam spomenuti još jednu stvar - VST-ovi! Postoji vrlo malo relevantnih VST audio efekata za Linux. To je stvar koja će mi dosta nedostajati, jer sam obožavao koristiti TDR Kotelnikov (mastering kompresor). Postoje neki načini korištenja VST-ova za Windowse pod Linuxom, ali mislim da ne rade u Resolveu.

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.11.2025 13:15 (mbaksa).
9 godina

Base Thinkpad sa RTX-om je preko 2k Eura, Thinkpad sa Arrow Lakeom U7-255H base model je 1100 Eura.

Za tu duplu razliku s ciljanjem Linuxa, radije si kupim iGPU Intel Thinkapa, te još zamijenim staru kantu za novu sa RTX-icom.

Ja sam Davincija upogonio na Manjaru, upogonjavao sam ga godinu dana, zahvaljujući neiskustvu, te AMD Mesa driverima na Linuxu.

Kad sam skužio neke stvari, te iskoristio pomoć srdačne i stručne Manjaro zajednice na forumu, upalilo je dosta brzo, i bez toliko zafrkancije, sad po novom treba skinuti instalaciju ručno, te prilagoditi malo AUR skriptu za tu instalaciju.

Na kraju čak nisam ni skužio da već radi, jer sam bio smetnuo s uma da Free Resolve verzija nema podršku za H.264 i H.265, doslovno je šljakao, ali ga je trebalo platiti da radi i sa njima.

9 godina

A da, mislim da ove .so neke jesam brisao u pokušaju da proradi i AAC audio, ali nije. I kripo lib instalirao, ali to je one time job, jednom odradiš i miran si za buduće verzije. Sa Pythonom nisam imao problema, Manjaro je rolling release i imao ga je up-to-date. Sa ubuntuom i Pythonom sam imao gorih problema jer Ubuntu ima fiksnu Python verziju i ona se ne smije pregaziti jer dosta Ubuntu skripti ovisi o tom Pythonu, al to mi je trebalo za posao, ne za video edit.

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.11.2025 13:32 (EricCartman).
17 godina
moderator
EricCartman kaže...

A da, mislim da ove .so neke jesam brisao u pokušaju da proradi i AAC audio, ali nije. I kripo lib instalirao, ali to je one time job, jednom odradiš i miran si za buduće verzije.

Instaliranje dodatnih biblioteka je one-time job (ali ne znaš nužno u tom trenutku što sve moraš instalirati i kako da dođeš do toga), ali brisanje "viška" moraš obavljati nakon svake nadogradnje ili reinstalacije Resolvea, jer ih instalacija Resolvea prilikom svake instalacije ponovno iskopira u svoju mapu.

EricCartman kaže...

Sa Pythonom nisam imao problema, Manjaro je rolling release i imao ga je up-to-date. Sa ubuntuom i Pythonom sam imao gorih problema jer Ubuntu ima fiksnu Python verziju i ona se ne smije pregaziti jer dosta Ubuntu skripti ovisi o tom Pythonu, al to mi je trebalo za posao, ne za video edit.

Problem je što Resovle traži upravo Python 3.11 i ni jedan drugi. Fedora sama po sebi dođe s 3.14. A čak da i ne dođe, nema razloga da Resolve zapovijeda koji Python da bude instaliran u OS-u. Ali dobro, to se isto jednom riješi i onda samo moraš pokretati Resolve kroz skriptu koja "preusmjeri" putanje za Python za Resolve, umjesto direktno. Nije strašna stvar. Samo što je sve to trebalo biti dokumentirano, a zapravo su mogli i pripremiti .sh skriptu koja bi na Fedori i eventualno drugim OS-ovima odradila sve potrebno.

9 godina

Da, na Manjaru postoji AUR, Arch User Repository, to je doslovno skripta koja odradi taj posao.

Meni jeste bio one time job, na Manjaru je pri instalacijama novih verzija bilo samo potrebno poštelati path downloadanog instalacijskog zipa u toj skripti.

Ali ti si napredniji korisnik, tebi su u igri i neki plugini koliko vidim.

17 godina
moderator
EricCartman kaže...

Ali ti si napredniji korisnik, tebi su u igri i neki plugini koliko vidim.

Ne koristim ništa ekstra. Koristio sam VST efekte pod Windowsima, a to sad pada u vodu. I koristim titlove i videotranzicije od MrAlexTecha, a to treba samo jednom iskopirati u odgovarajuće mape.

OK, znači ti na Majnaru imaš pripremljenu skriptu. To je super. Mi na Fedori nemamo. Nemamo Resolve u repozitoriju, nego ručno moramo skinuti zip fajl, unutar kojeg se nalazi .run fajl (koji je nekakva arhiva s mogućnošću instalacije), kojeg treba pokrenuti. Ona iskopira fajlove u /opt/resolve, doda aplikacije u shell i to je to. Ako radi, super, Ako ne radi, dalje ide - snađi se sine.

Ima inače i neki DaVinci Helper na Githubu mislim, koji ti pomaže instalirati dependencyje i popraviti stvari, no meni ni to nije radilo! 

9 godina

Ima i neki checkresolve koji provjeri sve dependencije i (u teoriji) pomogne runnati Davincija....

Ali kažem, community u Manjaru je brutalno dobar, isti dan se javi 2-3 ljudi sa relevantnim znanjem ili istim iskustvom, i daju upute. U usporedbi sa Bug Linux forumom, to nije nimalo mjerljivo.

Prije je ta AUR skripta i skidala Resolve https://aur.archlinux.org/packages/davinci-resolve-studio, ali je Blackmagic nešto promijenio, automatizirano se više ne može downloadat installer, pa se to mora ručno odraditi.

17 godina
mbaksa kaže...

Problem je što Resovle traži upravo Python 3.11 i ni jedan drugi. Fedora sama po sebi dođe s 3.14. A čak da i ne dođe, nema razloga da Resolve zapovijeda koji Python da bude instaliran u OS-u. ...

PTSD na poslednji pokušaj da koristim Linux na ličnom računaru. Mislim da je Adrian Black pomenuo da je nedavno prešao na Linux i, kao posledica, na kraju napustio Resolve. Ako nešto treba priznati MS-u, barem su rešili DLL Hell, i to još pre 20 i kusur godina.

Uzgred, nešto nakon što sam tada odustao od eksperimenta sam pričao sa iskusnijim kolegom Linuxašom, rekao mi je da nisam izabrao baš najsrećniju distribuciju za početnika. Isto je bila Fedora.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
16 godina
Microsoft zakrpao dugogodišnji bug u Windowsima, s

..  a da nisam već 'sto puta' ponovio, s razlogom.. distra nobara, naravno, fedora+kde, dolazi s dependensijima, radi.. davinci.

Please note that DaVinci Resolve will NOT work if you do not use Nobara's DaVinci Resolve Wizard.
Nobara provides a runtime package that is preloaded with Resolve in order for it to work properly.
Nobara additional modifies the Resolve shortcuts in order to preload the runtime.

.. H264/H265/ProRes/(and AV1 if GPU hardware supports it):

-zatim.. 

Resolve does NOT support AAC Audio. It is recommended that you either record using PCM audio (FFMpeg PCM in OBS-Studio).

-i opet, nobara dolazi s OBSom, pa sve radi outoffbox, samo slijediti upute, klik-next.. 

-za cubase-vst-nuendo.. i sl. probleme, odavno ih ne srećem, ne riješavam probleme pa možda i to radi tj to je bilo previše ovisno pod win osom +licence, ostalo što je prosječan glazbenik-studio trebao da bi prije desetljeća riješavao pod lin, ali gledajući davinci postoji šansa da je i to danas slično, klik-next.. ali su vjerojatno problem licence, sve je za win-mac, daw-yamaha.. hobisti-kućni nisu važni a oni koji od tog žive ovise o licenci i smisao pišanja protiv vjetra u pravnom dijelu biza.. nevažan os-platforma pri čemu je mac praktički identičan prosječnoj distri.. a još postoji pokoji atariST.. :)

-u toj branši (klasični tvrdokorni juzeri, npr winxp-seven...) je primarni problem bio navika-želja ostati na starom osu dok sve ostalo evoluira a računalo bez odgovarajućih driverea ne radi.. uz cpu-ram-gpu preko ssd-nvme hw razlike i nepostojanja drivera za mrtve winver-oseve pa im je tranzicija na npr win10 ko čupanje zuba.. :) audio juzeri su posebni soj, video je u tome bolji, čisto grafički-sličicama ih mami-privuče na novo :)) .. onako kao usputna primjedba težine tranzicije po struci-branši i navikama-željama..

- drugi link, ista stvar.. git-lin-davinci..

edit2: .. ah, evolucija (i samo mjena stalna jest..) .. od ver20.2 davinci podržava-licenca prores.. do te ver. nije bilo licence, nisam siguran uključuje li to i free verziju ili samo plaćenu (jer tako to radi apple).

.. odnosno ona bitna razlika između kućnih-hobista, neovisnih o ostatku svemira i pravnim-licencama.. i onih koji su u bizu-branši gdje je to važno, produkcija-distribucija.. kao jedan od razloga zašto do sad linux nije imao šanse.. samo desetak godina i eto ga :) ..

++ disklejmer.. za sve starije postove u kojima govorim o licencama-linuxu, kao prores i zašto (do sad) linux nije moguć.. pa tko naiđe na stariji post, datum-razlika je odgovor :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 6.11.2025 11:36 (ihush).

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Ivan(4) kaže...
mbaksa kaže...

Problem je što Resovle traži upravo Python 3.11 i ni jedan drugi. Fedora sama po sebi dođe s 3.14. A čak da i ne dođe, nema razloga da Resolve zapovijeda koji Python da bude instaliran u OS-u. ...

PTSD na poslednji pokušaj da koristim Linux na ličnom računaru. Mislim da je Adrian Black pomenuo da je nedavno prešao na Linux i, kao posledica, na kraju napustio Resolve. Ako nešto treba priznati MS-u, barem su rešili DLL Hell, i to još pre 20 i kusur godina.

Ključna razlika između Linuxa i Windowsa je što su Windowsi samo nadogradnje jednog operacijskog sustava, a Linux nije operacijski sustav, nego grupa operacijskih sustava okupljenih oko zajedničkog kernela (jezgre). Čak nije nužno ni potputno zajednički, jer svaka distribucija može isporučivati modificirani kernel, znači malo različit kernel. To onda za posljedicu može imati da se isti softver treba prilagođavati i kompajlirati za različite distribucije ili skupine distribucija Linuxa, kao da se radi o različitim OS-evima!

Ha čuj, ako, ili kad se značajno poveća broj korisnika, za očekivati je da će se i više developera baviti softverom za Linux i samim Linuxom i da će iznaći rješenja za taj problem.

Jasno mi je inače ako si dobio PTSD zbog pokušaja prelaska na Linux! Meni je prelazak drastično olakšao ChatGPT, jer je spasio traženja rješenja problema po Internetu, ispitivanja po forumima... A nemam koga išta za pitati, jer ne poznam nikog tko je na Linuxu.

Ivan(4) kaže...
Uzgred, nešto nakon što sam tada odustao od eksperimenta sam pričao sa iskusnijim kolegom Linuxašom, rekao mi je da nisam izabrao baš najsrećniju distribuciju za početnika. Isto je bila Fedora.

To da Fedora nije bila najsretniji odabir za početnika iskusio sam i sam, odnosno i sam sam došao do tog zaključka nakon nekoliko dana pokušaja početka korištenja na računalu! Bolje bi bilo da sam odabrao nešto temeljeno na Ubuntu, ili možda Nobara, no kod mene je bio problem s podrškom za mrežnu karticu, koje nije bilo u starijim kernelima, a standardni Ubuntu dolazi s prestarim kernelom za moju mrežu karticu. Prvo sam instalirao Zorin OS, koji je baziran na Ubuntu. Fedoru sam nakon toga instalirao zato jer je bila jedna od nekoliko distribucija koje sam probao u VirtualBoxu i imao sam na USB sticku. Nisam je namjeravao instalirati i koristiti, no kad mi je već bila pri ruci kad Zorin OS nije imao driver za mrežnu, tako sam završio na njoj.

No, eto, ako čovjek zapne, svašta se može svladati. Jedino je pitanje ima li čovjek dovoljno vremena, volje, strpljenja za to. Ja sam se na Fedori nakon dva i pol tjedna toliko udomaćio, da prema svemu sudeći ostajem na njoj (i gotovo sigurno se ne vraćam na Windowse).

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice