Bravo 

Microsoft zakrpao dugogodišnji bug u Windowsima, s
- poruka: 42
- |
- čitano: 8.244
- |
- moderatori:
vincimus
Trebalo im je 10 godina!?!?!?
Nije kritičan problem, ali uvijek me jako nervirao - gasim računalo na kraju radnog dana, predvečer ili žureći se na put pa odaberem opciju za ažuriranje i gašenje.
I onda kad se vratim sljedeći dan ili kad izvadim (vruće) računalo iz ruksaka ili nakon više dana provedenih na putu, pronađem računalo upaljeno!
Ako ništa drugo, loše je zbog nepotrebne potrošnje struje.
Uvijek sam se pitao je li to nešto specifično za moje računalo - zaboravljajući da mi se to događa na svim računalima!
Bitno je da su u međuvremenu 5-6 puta promijenili izgled izbornika Start, raspored opcija po postavkama, boje ikona i ne znam čega, no ovo nije bilo važno iako je vjerojatno trebalo 5 čd-a da se analizira i riješi!
Trebalo im je 10 godina!?!?!?
Nije kritičan problem, ali uvijek me jako nervirao - gasim računalo na kraju radnog dana, predvečer ili žureći se na put pa odaberem opciju za ažuriranje i gašenje.
I onda kad se vratim sljedeći dan ili kad izvadim (vruće) računalo iz ruksaka ili nakon više dana provedenih na putu, pronađem računalo upaljeno!
Ako ništa drugo, loše je zbog nepotrebne potrošnje struje.
Uvijek sam se pitao je li to nešto specifično za moje računalo - zaboravljajući da mi se to događa na svim računalima!
Bitno je da su u međuvremenu 5-6 puta promijenili izgled izbornika Start, raspored opcija po postavkama, boje ikona i ne znam čega, no ovo nije bilo važno iako je vjerojatno trebalo 5 čd-a da se analizira i riješi!
Čovjek bi pomislio da je riječ o skupini volontera koji su tek naučili programirati pa odlučili napraviti OS, a ne o korporaciji s 228k zaposlenih. Srećom Windowsi su mi sekundarni OS koji povremeno bootam.
Lijepi Linux. Za rad potrebna struja (opacionalno)
U međuvremenu se saznalo i da Windowsi 11 ne "zatvaraju" Task Manager kad klikneš na iksić, odnosno ako više puta otvaraš i zatvaraš Task Manager, imat ćeš aktivnih više instanci Task Managera!
No, osobno se više ne uzrujavam zbog takvih stvari, s obzirom da sam prije dva tjedna prešao na Fedoru 43 KDE. Sad sam indiferentan na takve vijesti, jer me se ne tiču.
I pitam se - zašto to trpite? How much does it take?
U međuvremenu se saznalo i da Windowsi 11 ne "zatvaraju" Task Manager kad klikneš na iksić, odnosno ako više puta otvaraš i zatvaraš Task Manager, imat ćeš aktivnih više instanci Task Managera!
No, osobno se više ne uzrujavam zbog takvih stvari, s obzirom da sam prije dva tjedna prešao na Fedoru 43 KDE. Sad sam indiferentan na takve vijesti, jer me se ne tiču.
Trpim jer moram.
U firmi su Windowsi i M365 standard. Mogu se ja igrati Linuxom, ali za posao moram koristiti ovo.
Zapravo imam Ubuntu u VirtualBoxu i radi OK, ali mi to ne pomaže za stvari koje moram raditi na radnom mjestu.
A ovo što radi Microsoft zadnjih godina je stvarno ispod svake kritike. Toliko brljavljenja.
Trpim jer moram.
U firmi su Windowsi i M365 standard. Mogu se ja igrati Linuxom, ali za posao moram koristiti ovo.
Zapravo imam Ubuntu u VirtualBoxu i radi OK, ali mi to ne pomaže za stvari koje moram raditi na radnom mjestu.
A ovo što radi Microsoft zadnjih godina je stvarno ispod svake kritike. Toliko brljavljenja.
Ako na radnom mjestu koristiš Windowse to je drugo, ne bi se trebalo mješati radno i osobno računalo. Zbog više razloga od sigurnosti pa nadalje.
Nitko ne mora trpiti windowse. Biti će toga sve više, kad poćnu kodirati zakrpe pomoću, AI Vibe metode , onda su svi naj..
.. ali, to nije bug. (klasična rečenica u nastavku, to je fičer! .. ovaj put ne kao vic, nego ipak činjenica, kao što se može primjetiti nije da firma s tisućama zaposlenih i os koji se vrti na milijunima računala desetljeće ne zna za bug.. opet, odgovor nije bug, nego namjerno.. tj ''priznaju da je bug'' jer tad nema pravnih posljedica namjere.. znali su, to je i želja-cilj, kao i defaultne postavke koje od tad nude sleep i sl na pritisak powerbuttona umjesto logično do tad shutdowna.. jer je od tad želja, ideja, da su računala nonstop online-dostupna, usputno da u noćnim satima obave ažuriranja i sl.).
-par sitnica koje su meni barem u mojoj verziji priče-mašte djelomično riješenje... podesiti vrijeme ažuriranja, ne izvan radnog nego baš suprotno, stavljam 11-12h i da što prije obavi + obavijest o potrebnom restartu.. time ništa bitnog ne mijenjam, osim vremena-kad.. kad se problem dogodi ako će se dogoditi.. i tad se problem dogodi taj dan, ne ujutro idućeg dana s problemom kojeg treba riješiti ... restart u radnom vremenu uopće nije problem kao gubitak radnog vremena, minuta.. a važno je što tad djelatnik ako problem postoji to vidi i javi i tad se riješava ne čekanjem idućeg jutra kao i problem količine-mase koje je tad istovremeno problem.
-kaže baksa, zadovoljan fedora-kde (=nobaru distra + par dodataka za potrebe takvih juzera kao steam-osb-resolve-video..)... no neće biti zadovoljan kad vidi da isti hw ne radi ono što radi na win-mac, jer nvidia ima svoje vlasničke-legitimne interese kao cuda-kontrola.. i da tad dio fičera koji ostalim juzerima nisu važni ne radi.. dok na win-mac rade, odnosno win jer mac više nije isti hw..
-situacija loših opcija izbora.. tj naviknuti se i biti rezistentan na ms gluposti (opet, nije ni glupost-slučajnost nije ni bug.. namjera) ili vlasničke interese biza i ograničenja linuxa iz tog razloga i dovoljno da nema kodek da je neupotrebljiv za 'ozbiljan' rad neovisno što je os odličan ili što blackmagic radi .. tj riješenje nije popraviti politiku ms-a, uvjeriti ih da ne rade 'gluposti' ili slovanja kao startmenijem, no radit će i dalje jer ih moje mišljenje ne zanima kao ni juzersko.. i tad, prilagoditi se, .. inteligencija je upravo to, ne pištati protiv vjetra što i čoban iskustveno zna.. :)
-linux? odličan, no recimo osakaćen vlasničkim-kontrolnim (legitimnim) interesima.. koji se neće nikad promjeniti jer su prevažni za čitav audiovizualni (na koji je povijesno dodan i soft) biz temeljen na copyrightu.. temelj, vlasništvo, zarada od poreza drugog naziva.. sveti gral it biza.. lin s tim nema ništa kao os pa ni mogućnost riješenja, osim da se nativno sve promjeni na nove open-free-foss standarde, kodeke, vlasništva.. i da logo-naziv dosadašnjih vlasnika izgubi snagu, sony, apple, adobe, ms, philips.. vlasnici svega, način kako se naplaćuje nad-porez nad-državnih kompanija globalno. problem nije os, nego vlasništvo-temelj-novac pa tako dok se to ne promjeni ni odgovor ne može biti u linuxu.. pogrešno drvo :) ..
Trpim jer moram.
Ako na radnom mjestu koristiš Windowse to je drugo, ne bi se trebalo mješati radno i osobno računalo. Zbog više razloga od sigurnosti pa nadalje.
Nitko ne mora trpiti windowse. Biti će toga sve više, kad poćnu kodirati zakrpe pomoću, AI Vibe metode , onda su svi naj..
Pa već koriste AI vibe kodiranje, dao bih se kladiti.
Evo nekidan onaj cirkus s AWS-om. Naletio sam na članak u kojemu neki glavešina AWS-a kaže da im više od 70% koda gura AI.
Naj*basmo i ja i ti i svi mi skupa samnom.
-kaže baksa, zadovoljan fedora-kde (=nobaru distra + par dodataka za potrebe takvih juzera kao steam-osb-resolve-video..)... no neće biti zadovoljan kad vidi da isti hw ne radi ono što radi na win-mac, jer nvidia ima svoje vlasničke-legitimne interese kao cuda-kontrola.. i da tad dio fičera koji ostalim juzerima nisu važni ne radi.. dok na win-mac rade, odnosno win jer mac više nije isti hw..
Blender mi radi osjetno bolje, glađe, ugodnije, nego pod Windowsima! Darktable isto! A i DaVinci Resolve studio mi se čini malo življim (iako malo više bugova nego pod Windowsima, te ne podržava AAC). VS Code se također čini življim. Gimp također. Python također. Rad s Dolphinom mi je bolji nego s Explorerom. OBS malo kilavi (Wayland ga muči), mada ga koristim vrlo rijetko, Google Chrome ne koristi GPU za dekodiranje videa s YouTubea, ili ga ne koristi ispravno, no, srećom, Firefox koristi pa sad YouTube gledam u Firefoxu.
Tako da, što se tiče moje specifične situacije, čak i ako ignoriramo Microsoftovo oduzimanje privatnosti i kontrole nad vlastitim računalom, i problematične updateove, meni je rad pod Fedorom generalno brži i ugodniji nego pod Windowsima! Tako da ne mora biti da će si čovjek s prelaskom na Linux nužno otežati rad. Može se dogoditi upravo suprotno! Plus svi ostali benefiti.
Na kraju krajeva, ako Microsoft nastavi dalje s istim pristupom korisnicima, ljudi će prije ili poslije jednostavno morati pobjeći s Windowsa, a kako će rasti postotak korisnika Linuxa, tako će Linux biti sve bolji i imati sve bolju podršku za hardver. Zamisli sad situaciju kad Linux dosegne neku kritičnu masu, a proizvođači specifičnih uređaja ili komponenti nemaju drivere za Linux - dio korisnika će jednostvno prestati kupovati njihove proizvode! Tako da, ili će se prilagoditi novonastaloj situaciji i početi podržavati Linux, ili će propasti. Rekao bih da je budućnost u Linuxu, samo se treba stvoriti kritična masa. Trebamo se strpiti još godinu dana, kad Microsoft odluči ubiti Windowse 10 za stvarno! To će biti najbolja stvar koja se dogodila Linuxu!
Apsolutna podrška Linuxu, još ne mogu na njemu runnati samo Cubase jer driveri za zvučnu karticu postoje za Winse i MacOS ne i za Linux, aaaaaaaaaaali jednoga dana će se i to možda promijeniti... kako kaže mBaksa...
Primjećujem sve više Linux developera i testera u korporacijama, a bome i privatno. Prije 7-8 godina je bilo tech-leadova koji su željeli imati Linux, ali nisu moglli, a sada i obična, tehnički manje potkorvana raja ga ima i službeno je podržan, Ubuntu LTS.
Epor si muove. (ide to
)
Apsolutna podrška Linuxu, još ne mogu na njemu runnati samo Cubase jer driveri za zvučnu karticu postoje za Winse i MacOS ne i za Linux, aaaaaaaaaaali jednoga dana će se i to možda promijeniti... kako kaže mBaksa...
Ja sam bio zabrinut zbog USB miksete (koja mi je u osnovi i zvučna kartica), Yamaha AG03MK2. Naime, pod Windowsima, ako nisam instalirao driver (ne sjećam se više koji - je li u pitanju bio Yamahin driver za miksetu, ili Steinbergov ASIO adriver, svako malo zvuk se počne periodički gadno distorzirati (dolazi do nekakve desinkronizacije računala/Windowsa i miksete). Kad sam je prvi put probao, mislio sam da je defektna i da ću je morati vratiti, no, eto, počela je raditi kako treba nakon instalacije drivera.
Pod Linuxom radi bez greške bez ikakve instalacije drivera! Jedino tu sad dolazimo do problema softvera. Ta mikseta ima jedan audiokanal koji ima DSP (kompresor, EQ i reverb) - upravo zbog toga sam nju odabrao. Ti efekti podešavaju se softverski - pomoću Yamahinog programa AG Controller, koji postoji za Windowse i Mac, ali ne i za Linux! I evo sad baš ta situacija o kojoj sam pričao - da sad kupujem novu miksetu, definitivno ne bih odabrao ovu baš zato jer nema softver za Linux.
Dobro, realno situacija nije baš taaaaako problematična. Imam Windowse u virtualki ako mi zatrebaju pa, ako bih si htio podesiti DSP efekte, mogao bih to napraviti u virtualki (VMware omogućava da željene uređaje "predaš" virtualiziranom OS-u). Ali ipak... Kako će rasti broj korisnika Linuxa, tako će proizvođači uređaja početi raditi softver za Linux.
Primjećujem sve više Linux developera i testera u korporacijama, a bome i privatno. Prije 7-8 godina je bilo tech-leadova koji su željeli imati Linux, ali nisu moglli, a sada i obična, tehnički manje potkorvana raja ga ima i službeno je podržan, Ubuntu LTS.
Za sve to možemo zahvaliti Microsoftu! Jer tjera ljude s Windowsa. Onda ljudi probaju Linux i jedan dio ih ostane na Linuxu. Recimo meni je kap koja je prelila čašu bila nemogućnost instalacije Windowsa bez prijavljivanja na online račun. Za vrijeme Windowsa 10 nisam osjećao potrebu za istraživanje alternativa. A sad ne da osjećam potrebu, nego smatram da je ostajanje na Windowsima 11 loše, štetno. Nažalost, neki su prisiljeni ostati na njima, ali s vremenom bit će sve manje takvih.
EDIT: BTW na onoj drugoj temi smo raspravljali o Resolveu. Ne znam jesi li prešao na Linux, odnosno počeo koristiti Resolve na Linuxu... Uglavnom, koliko sam shvatio, Resolve sam po sebi nema podršku za H.264 i H.265 kodeke - tu podršku mu, pretpostavljam, daju driveri za grafičku karticu koja podržava GPU kodiranje, i to, čini se, samo u Studio verziji. Drugim riječima, besplatna verzija Resolvea je gotovo beskorisna pod Linuxom - trebao bi sve prekodiravati u nešto - ni ne znam u što. Znači, ako čovjek ne misli kupiti Resolve Studio, pod Linuxom je praktički osuđen na nešto drugo, tipa KDEnlive.
A i s Resolve Studio osuđen je na rekodiranje audio komponente videozapisa, ako je audio kodiran AAC-om. Ispada da to i nije neki osobiti problem, jer je rekodiranje zvuka dosta brzo (napraviš si skriptice za to, tj. veliš ChatGPT-u nek ti ih napravi
), a i kamere i fotići koji snimaju video u pravilu snimaju PCM, a ne AAC, tako da kod snimki s kamera i fotića rekodiranje zvuka nije potrebno. Sad kad renderiram, renderiram u MP4 s H.265 i FLAC-om, a ako netko ne može čitati FLAC unutar MP4 datoteke, i za to imam skripticu za rekodiranje.
EDIT: BTW na onoj drugoj temi smo raspravljali o Resolveu. Ne znam jesi li prešao na Linux, odnosno počeo koristiti Resolve na Linuxu... Uglavnom, koliko sam shvatio, Resolve sam po sebi nema podršku za H.264 i H.265 kodeke - tu podršku mu, pretpostavljam, daju driveri za grafičku karticu koja podržava GPU kodiranje, i to, čini se, samo u Studio verziji. Drugim riječima, besplatna verzija Resolvea je gotovo beskorisna pod Linuxom - trebao bi sve prekodiravati u nešto - ni ne znam u što. Znači, ako čovjek ne misli kupiti Resolve Studio, pod Linuxom je praktički osuđen na nešto drugo, tipa KDEnlive.
A i s Resolve Studio osuđen je na rekodiranje audio komponente videozapisa, ako je audio kodiran AAC-om. Ispada da to i nije neki osobiti problem, jer je rekodiranje zvuka dosta brzo (napraviš si skriptice za to, tj. veliš ChatGPT-u nek ti ih napravi
), a i kamere i fotići koji snimaju video u pravilu snimaju PCM, a ne AAC, tako da kod snimki s kamera i fotića rekodiranje zvuka nije potrebno. Sad kad renderiram, renderiram u MP4 s H.265 i FLAC-om, a ako netko ne može čitati FLAC unutar MP4 datoteke, i za to imam skripticu za rekodiranje.
-uopće nije stvar u osu, ni blackmagicu, ni driverima.. stvar je u vlasništvu 'osnovnih'-temeljnih dijelova.. kodeci, copyright-vlasništvo, ms-adobe-apple-sony-philips--- i licence, bez kojih je lin za one koji moraju imati licencu, beskoristan.. mada sve radi, ne u formatu vlasničkog standarda-kodek..
Zapravo, da, jesam. Kupio sam baš radi toga Studio verziju. Napravio sam u njemu na Manjaru ovaj video:
. I kasnije još jedan, pa onda odustao od daljnjih jer:- Rušio mi se na svaku kompliciraniju stvar, jedno barem 20-30 puta dok sam ga radio.
- Da bih ga uspio eksportati, morao sam ga podijeliti na tri 1-minutna dijela pa ih kasnije spojiti FFMPEG-om (ChatGPT tx)
- AAC mi je tu bio relativno bezbolan, jer sam jedan jedini sound track prekodirao pa ajd. Da mi je trebao zvuk iz svih video clipova, ranio bih se, ili kreirao skriptu.
- Malo je tu kriv moj trenutni laptop - tj 16GB RAM-a od kojih max od 2GB dijeli iGPU Vega. Stavljao sam mu i swap file i svašta, ali nula bodova.
- Nisam mogao nikakve boje prilagoditi, niti efekte stavljati, na kraju sam ga zbrzao jer je samo jedan subtitle pred krajem skurio Davincija i komp maksimalno.
Ugl otkrio sam da nije Kdenlive open source video editor kojeg sam prije probao na Linuxu kriv što se ruši, rušio se i sam Davinci, malo manje ali jednako nepredvidivo...
Zato planiram kupiti baja laptop sa barem 64GB RAM-a. No nije mi fora kako jedan Macbook Air sa 16GB dijeljene CPU+GPU memorije žvače 4k videe s lakoćom ko Chuck Norris pčele, Linux krepava, a Windowse nisam probao osim na kompu sa Geforceicom, a ona razvaljuje bez greške.
-uopće nije stvar u osu, ni blackmagicu, ni driverima.. stvar je u vlasništvu 'osnovnih'-temeljnih dijelova.. kodeci, copyright-vlasništvo, ms-adobe-apple-sony-philips--- i licence, bez kojih je lin za one koji moraju imati licencu, beskoristan.. mada sve radi, ne u formatu vlasničkog standarda-kodek..
"A pisao sam ja kartelu,
da mi daju bar parcelu."
Često pingam Blackmagic da pojačaju podršku Davincija za Linux.
Svaki put pri instalaciji, a nekad i na njihovim forumima.
Ja sam ok sa Studio verzijom i plaćanjem iste da se može imati kodeke H.264 i H.265, ali dajte brate zaokružite onda tu priču sa AAC kodekom.
Koliko vidim kroz protekle 2 godine, ide i tu voda na mlin pomalo - Linuxu.
Ja sam ok sa Studio verzijom i plaćanjem iste da se može imati kodeke H.264 i H.265, ali dajte brate zaokružite onda tu priču sa AAC kodekom.
Koliko vidim kroz protekle 2 godine, ide i tu voda na mlin pomalo - Linuxu.
-ide.. ko u vicu gašenja požara (žličicom za čaj..).. kap po kap.. do kritične mase dinamičnije je gledati sedimentaciju stijena..
-ne može BM ništa, tj oni rade što mogu, ostalo ovisi o vlasnicima-sustavu-copyrightu.. a to se neće promijeniti dok šesta flota osigurava.. kapitalizam.
-možemo čak dati priznanje, pohvalnicu BMu.. već su napravili više od svih ostalih u tom smjeru.. no realno ni njima linux nije primarni cilj.. sve dok mac-win postoje i rade ... tj jel važnije imati davinci neovisno o platformi ili da lin support bolje riješi npr audio, a to ne može lin, odnosno previše ostalih stvari u priči od vlasništva nadalje pa do filozofije rada kao za drugi-suprotni no u gpu dijelu isti dio spektra juzera tj gejmere i antičit-tpm.. pri čemu pod lin to nije baš nešto što će ubrzo zaživjeti zbog samog načina i filozofije rada osa, centralizacija-kontrola i pristup treće apps nekoj memoriji.. ono legalan virus-backdoor.. tj treća apps koja bi upadala u kontrolu rada četvrte.. a sve zbog interesa biza i neke kontrole-pristupa kojeg opet kao interes gura biz u vezi raznih cloud-online usluga.. npr prvo logično mi na pamet pada npr netflix.. umjesto do sad lošeg riješenja po ip adresi (godišnji kad juzer ima pravo unutar mjesec dama promjene ip adrese u odnosu na kućnu.. za sadržaj koji uredno plaća.. i dio priče o digitalnoj jednakosti eu građana koja je blokirana i do daljnjeg ostaje sve po starom.. jer je taj lobi prevelik-prejak za promjene pa čak i problem prijedloga novog riješenja npr umjesto ip adrese jer su to legitimni zahtijevi komercijale..).
-linux, kao univerzalni elexir? liječi sve, čireve, briše masne fleke s hlača, radi neovisno o vlasničkim licencama.. previše tražimo, jer je to samo os, dio-mrvica kolača... ne ovisi o linuxu, ne ovisi o bm-u.. pa neće ni biti riješenje nego nešto drugo, drugi model, za sad i u dogledno vrijeme nema, po starom..
Tehnički gledano, Resolve bi mogao podržavati GStreamerove kodeke (bar dekodere). Mislim, ista stvar ti je i u Windowsima - besplatna verzija Resolvea ne dolazi s dekoderima za H.264/H.265, no ni ne mora, jer dekoderi za to dolaze s Windowsima (ono prije se H.265 morao doinstalirati iz Storea, ako se ne varam), koje onda Resolve koristi.
- Rušio mi se na svaku kompliciraniju stvar, jedno barem 20-30 puta dok sam ga radio.
- Da bih ga uspio eksportati, morao sam ga podijeliti na tri 1-minutna dijela pa ih kasnije spojiti FFMPEG-om (ChatGPT tx)
- AAC mi je tu bio relativno bezbolan, jer sam jedan jedini sound track prekodirao pa ajd. Da mi je trebao zvuk iz svih video clipova, ranio bih se, ili kreirao skriptu.
- Malo je tu kriv moj trenutni laptop - tj 16GB RAM-a od kojih max od 2GB dijeli iGPU Vega. Stavljao sam mu i swap file i svašta, ali nula bodova.
- Nisam mogao nikakve boje prilagoditi, niti efekte stavljati, na kraju sam ga zbrzao jer je samo jedan subtitle pred krajem skurio Davincija i komp maksimalno.
Apsolutno neadekvatan komp za takve stvari. To ti je možda moglo proći kod FullHD videa, ali kod 4K... I još jedna stvar - prema Resolveovom dokumentu o podršci za kodeke (PDF) GPU kodiranje i dekodiranje moguće je samo na Nvidijinim GPU-ovima! Znači, sve to ti je išlo softverski. Dakle, ništa čudno što ti se sve to "lomilo", još pogotovo s tako malo RAM-a, i još pogotovo što nemaš ni dedicirani VRAM.
Zato planiram kupiti baja laptop sa barem 64GB RAM-a. No nije mi fora kako jedan Macbook Air sa 16GB dijeljene CPU+GPU memorije žvače 4k videe s lakoćom ko Chuck Norris pčele, Linux krepava, a Windowse nisam probao osim na kompu sa Geforceicom, a ona razvaljuje bez greške.
Appleov M1 i noviji imaju integrirane jake video dekodere i enkodere, slično kao noviji Intelov QuickSync. No ništa od toga, nažalost, zasad ne radi pod Linuxom u Resolveu (čak ni QuickSync, zbog čega ću naredni BFS lako moguće montirati pod Windowsima, jer bih pod Linuxom morao koristiti proxyje za snimke sa svog fotića zbog 10-bitnog 4:2:2 videa, kojeg Nvidijina RTX 4--- serija ne podržava, ali vidjet ćemo).
Mora li biti Cubase ?
Studio One Pro 7 radi bez beda na Linux verzijama.
Tehnički gledano, Resolve bi mogao podržavati GStreamerove kodeke (bar dekodere). Mislim, ista stvar ti je i u Windowsima - besplatna verzija Resolvea ne dolazi s dekoderima za H.264/H.265, no ni ne mora, jer dekoderi za to dolaze s Windowsima (ono prije se H.265 morao doinstalirati iz Storea, ako se ne varam), koje onda Resolve koristi.
..
-nije stvar u težini-lakoći instaliranja nečeg za kranjeg-kućnog-osobnog korisnika.. nego licenca i pravo za biz (što je osnova audiovizualnog biza osim za vlastite potrebe...) i linux ili blackmagic s tim nemaju ništa.. vlasnici odlučuju, pa pod win-mac imaš licencu, pod lin nemaš.. i tad ne možeš raditi (legalno-profi-komercijala..) sitnice koje običan juzer ne primjeti, npr politika canonicala za ubuntu da ne isporučuje ništa što nije njegovo, npr ms-fontove ili dirvere, što sam korisnik lako doda, a na čemu je npr mint dobio popularnost u odnosu na ubuntu.. tj tko god pomisli da bi mogao biti neka komercijala ne smije distribuirati ništa tuđe jer tad kad zaradiš dollar eto vlasnika s presudom i uzme.. to je copyright. .. ne tehnički nego pravni problem komercijale i free.
-na to dodati razliku nemogućnosti korištenja dijela fičera nvenca jer nvidia legitimno drži svoje za sebe.. i za razliku od čisto hw biza guraju se u servise-usluge kao za gaming dok se gpu korisit za superračunala-ai.. ostatak hw industrije nema takav interes pa ne bi ni radili 'problem' (možda).. tj u mrežnom-serverskom radu linux može, ima sve potrebno.. dok u nazovimo multimedijalnom, audio-vizualnom ima problem licenci kodeka-kompresora-vlasništva koji se koriste u materijalu.. da mrežni ip-paket ima takvu licencu, ne bi bio ni mrežni dio free... tj sadržaj kao film-glazba-slika.. je ono što se time koristi a to je sve, distribucija i komercijala.. nema ništa bez konkretne dozvole-ugovora-licence, nemaš=pirat dok moguću zaradu vlasnik utuži i dobije a sama audiovizualna industrija film-glazba neće sama sebi rezati-rušiti temelj, copyriht-zakon jer ga jednako koristi pa ne bi bio zgodno ili logično da ga krše pri tome..
-zato bm neće ništa prljavog, ne da ne može ili da ne znaju.. ne smiju i neće, dok bi vlasnik svakako primjetio i tužio.. tj nije to nešto što može biti prikriveno .. ni blizu ovog teme-fičera kao 'bug' kojeg hrpa inženjera i milijuni korisnika nisu primjetili desetljeće.. ili nisu znali ispraviti ga? onak.. znali su, jer su tako napravili, ne slučajno.. no nema pravnih posljedica ili tko bi bio tužitelj i za što.. itd.
(preskočiti..)
-distribucija kreiranih materijala.. ne samo soft, npr visual studio i runtime-edit kontrole-objekti-dllovi.. jedna vezrija je za deva, druga za distribuciju-korisnike i licenca dozvoljava kreiran soft distribuciju ms potrebnih komponenti.. pošto si među ostalim i programer znaš dio-kontekst.. ili rezultat projekta studija koji kreira install-setup set disketa-medija što već.. setup.exe.. koji će instalirati sve potrebno i dllove ako ih već sustav nema.. za to je potrebna licenca koju ms daje, tj dozvola za distribuciju tih dijelova vlasništva i zato to smiješ ako si licenciran korisnik.. ako nisi, tad ne smiješ.. tad je to neovlaštena distribucija mada bi laik pomislio da je on vlasnik softa kojeg je napravio.. da, ali ne i dllova-kodeka-ostalih dijelova koje nije on napravio nego ms.. i to je taj važan dio, ono čime se kontrolira biz.. ms to ima, linux nema.. bm nema dok ima apple-adobe-sony.. itd.
-drugi banalniji primjer, možeš sad s ms stranice, bilo tko.. legalno-legitimno downloadati win-iso-install ... no ne smijem ja downloadati i dati tebi, tj to je tad neovlaštena distribucija zaštićenog materijala.. a to je za biz važno, tj to je svrha biza, distribuirati svoj proizvod i zaraditi, ne da tužbom ode zarada i ostanu troškovi + kazna..
-apple i intel, kao vlasnici-kreatori npr firewire-thunderbolta.. i dok mac ima naziv thunderbolt, logo, zaštitu.. pod iso-oznakom je ista stvar free.. tj može to biti usb.4.0-c.. no važan je i naziv kao i logotip na uređaju jer po tome korisnici znaju što je što, a bez dozvole-licence ne smiješ koristiti.. običan kabel i utičnica-oznaka.. to je biz i pravni problem zaštite.
-želiš li thunderbolt, moraš dobiti licencu i zadovoljiti certifikaciju, dok za usb samo zadovoljiti uvjete standarda..
-prevedeno:
🛡️ Zaštita imena i logotipa
Thunderbolt naziv i logo su zaštićeni brendovi. Proizvođači koji žele staviti Thunderbolt logo na uređaj ili kabel moraju dobiti licencu i proći certifikaciju.
USB-IF (organizacija koja stoji iza USB standarda) također ima pravila o označavanju, ali su manje restriktivna.
- uz napomenu da riječ dobiti (licencu) nije dovoljno precizna, platiti, ugovoriti.. ne dobiti kao dar :) ..
- i da, thunder je zatvoren (mada sad već otvoren ili tumačenje..) dok je usb otvoren standard, ono kad ekipa brije na otvorenost softa ili usporedba s opendoc formatima office dokumenta ms-open.. itd.
- -jedan od izuzetaka je ms-fat32, vlasnički format, no uz ms-obećanje, free.. i zato se koristi kao univerzalni boot-install medij za sve platforme, odnosno zato je i uzet kao standard uz ograničenja kako bi imao kompatibilnost npr do 32gb kapaciteta pa ako formatiraš izvan standarda veći medij neće biti bootabilan itd.. tad svi imaju dozvolu-licencu koristiti ga, navesti, otisnuti logo-naziv, koristiti ms brand-vlasništvo uz podrazumijevanu dozvolu vlasnika.. kao da sad na tv-dnevniku vlasnik auta kaže javno da mi ga daje-posuđuje, da ga mogu voziti i da ako me policija zaustavi to nije krađa.. tad bi to bio karikiran pravni pandan takvog ms-free prava korištenja za koje zna svaka osoba-policajac u it branši koja to mora znati .. juzeri ne znaju, ne zanima ih itd..
-koliko je juzeru nevažno piše li na usb-portu usb+logo? onak, može juzer i bez tog.. no roba to mora imati, tj ako netko pita što je to, ta rupa... što je to? što će netko reći? to je rupa? da je grlo žarulje, mora biti navedeno koje.. E-27.. tad je to roba za tržište, bez tog je nešto ne zna se što ili za što.. neka žarulja nije roba, .. mada nam je svejedno ako odgovara i radi.. no nije kad je to trgovina-distribucija, kad na deklaraciji robe mora biti navedeno kao i teretni list šlepera ili je šverc itd.. što bi bio monitor ili tv bez oznake dimenzije u inčima? .. bio bi i dalje isti uređaj, fizički nema promjene-razlike.. no deklaracija robe, upute.. sve to traži i taj podatak, pa tad mora biti naveden, jel 24 ili 27 inča i kad inspektor dođe prebrojavati u skladištu stanje nije isto ako ih nabroji sukladno stanju na kasi-papirima .. tj zato sve i postoji, kao što postoje serijski brojevi novčanica, automobila, mobitela.. da se može pratiti, promet-količine i porezi a tad roba mora imati sve te potrbene za tržište oznake, bez tog je ista roba ali ne za tržište, kao npr varaždinski kupus ili kranjska-pršut.. deklaracija na robi vs fejk, što je med, što je šećerni pripravak, što je bilo koja roba-atest-deklaracija.. na čarapama i čačkalicama kao primjer nevažnih sitnica no u bizu-trgovini-prozvodnji su obvezni-temelj.. dok za osobnu uptrebu ne mora imati baš nikakve veze-razlike.. i tad naziv-oznaka thunder dođe na laptopu više klase koji cijenom trpi i tu licencu, dok je na nižoj klasi-cijeni onemogućen.. mada je računalo tehnički isto.. nema logo, nema spec, nema fičer.. mada je tu, dio čipa samo onemogućen..
-ovaj dio služi samo tome da donekle opiše stanje biznisa-softa, onog što osevi, proizvođači raznih dijelova ili softa mogu a što ne mogu, što nije njihovo nego nečije-tuđe.. a što je temelj biza pa nije nešto što se preskače, dok kućni juzer ništa o tome ne mora znati dok ne postane profi-komercijala.. ne da nešto tehnički može raditi, nego da pravno smije raditi.. itd.
Reset Windowsa nije isto što i restart Windowsa.
Da se Windowsi nakon updejta resetiraju, to bi bio, blago rečeno, vrlo ozbiljan bug.
Stoga bih zamolio autora ovog članka da korigira pojmove.
-nije stvar u težini-lakoći instaliranja nečeg za kranjeg-kućnog-osobnog korisnika.. nego licenca i pravo za biz (što je osnova audiovizualnog biza osim za vlastite potrebe...) i linux ili blackmagic s tim nemaju ništa.. vlasnici odlučuju, pa pod win-mac imaš licencu, pod lin nemaš.. i tad ne možeš raditi (legalno-profi-komercijala..) sitnice koje običan juzer ne primjeti, npr politika canonicala za ubuntu da ne isporučuje ništa što nije njegovo, npr ms-fontove ili dirvere, što sam korisnik lako doda, a na čemu je npr mint dobio popularnost u odnosu na ubuntu.. tj tko god pomisli da bi mogao biti neka komercijala ne smije distribuirati ništa tuđe jer tad kad zaradiš dollar eto vlasnika s presudom i uzme.. to je copyright. .. ne tehnički nego pravni problem komercijale i free.
Mnogi koriste Windowse na radnom mjestu, ali to nije pitanje ovdje.
Pitanje je znači; ako imaš osobno računalo, kućno računalo , koji operacijski sustav si stavio na njega i zašto?
Nitko te ne pita što koristiš na poslu, faksu, školi, u autu ... itd.
Trpeo ih i sam tolike godine, promenio pre neki dan, i već postao pingvin-snob!
Što se mene tiče, lagano dolaze do granica, ima sigurno desetak godina da nisam ozbiljnije razmišljao o prelasku na Linux. Neki naredni vikend, kad zapravo budem slobodan, i nakon onog vikenda kad sredim mamin računar i neke druge stvari, mogao bih za početak da napravim neki dual boot i da se "igram" s tim.
Trpimo sve dok igre rade bolje na windowsima a na žalost neke uopće ne rade na linuksu. Ako kupiš gaming PC onda koristiš OS koji je bolji za ze potrebe
Apsolutno neadekvatan komp za takve stvari. To ti je možda moglo proći kod FullHD videa, ali kod 4K... I još jedna stvar - prema Resolveovom dokumentu o podršci za kodeke (PDF) GPU kodiranje i dekodiranje moguće je samo na Nvidijinim GPU-ovima! Znači, sve to ti je išlo softverski. Dakle, ništa čudno što ti se sve to "lomilo", još pogotovo s tako malo RAM-a, i još pogotovo što nemaš ni dedicirani VRAM.
Appleov M1 i noviji imaju integrirane jake video dekodere i enkodere, slično kao noviji Intelov QuickSync. No ništa od toga, nažalost, zasad ne radi pod Linuxom u Resolveu (čak ni QuickSync, zbog čega ću naredni BFS lako moguće montirati pod Windowsima, jer bih pod Linuxom morao koristiti proxyje za snimke sa svog fotića zbog 10-bitnog 4:2:2 videa, kojeg Nvidijina RTX 4--- serija ne podržava, ali vidjet ćemo).
Jel ti meni želiš time natuknuti da uz Panther Lake, ipak gađam i Geforecicu kakva god da bila? 
Pitam to jer mi je Davinci jako bitan.
-ni tebe nitko ništa ne pita.. pa što? :) .. tj 'pogrešna interpretacija'.. tj nije važno što koristiš za osobne potrebe kao kućni, no u bizu-komercijali, kad radiš glazbu-film, audiovizualne sadržaje.. tad je važno, nevažno jel radiš u firmi, doma ili s grenlanda-online.. važna je licenca-legalnost. jer si tad dio distribucijskog lanca koji to mora zadovoljiti, ne biti pirat, npr ne možeš na hakintošu.. pravno, ne možeš ako si instalirao ms-font i koristiš ga bez win-licence, .. jer si tad pravno = pirat.. nije pirat samo onaj koji dila cd-je na jakuševcu..
-kao kućni, za sebe.. možeš, nitko te ništa ne pita, ne traži.. skini win-iso-instaliraj.. dozvoljeno. .. komercijalno, u zamp bizu-lancu, moraš imati valjanu licencu za sve što koristiš, os-apps-font.. ili si pirat.
-u čemu je razlika? sadržaj ili konuzmacija, radiš li za sebe, bez distribucije, kao i npr glazba za osobne potrebe, što piše na rubu cd-a, ili javno-distribucija, za sebe možeš.. distribucija-javno ne. .. ok?
-mbaksa radi video za bug-tv.. ne za sebe osobno, odnosno može raditi i za sebe osobno, ne za javno izvođenje, kao obiteljski foto-video album.. u jednom slučaju mora imati licencu u drugom ga nitko ne pita.. itd.
Sve super dok se nekome tko ima ugašen screensaver ne dogodi ovaj slučaj, a ima OLED od nekoliko tisuća eura i ostane mu upaljena login slika danima.
-ni tebe nitko ništa ne pita.. pa što? :) .. tj 'pogrešna interpretacija'.. tj nije važno što koristiš za osobne potrebe kao kućni, no u bizu-komercijali, kad radiš glazbu-film, audiovizualne sadržaje.. tad je važno, nevažno jel radiš u firmi, doma ili s grenlanda-online.. važna je licenca-legalnost. jer si tad dio distribucijskog lanca koji to mora zadovoljiti, ne biti pirat, npr ne možeš na hakintošu.. pravno, ne možeš ako si instalirao ms-font i koristiš ga bez win-licence, .. jer si tad pravno = pirat.. nije pirat samo onaj koji dila cd-je na jakuševcu..
-kao kućni, za sebe.. možeš, nitko te ništa ne pita, ne traži.. skini win-iso-instaliraj.. dozvoljeno. .. komercijalno, u zamp bizu-lancu, moraš imati valjanu licencu za sve što koristiš, os-apps-font.. ili si pirat.
-u čemu je razlika? sadržaj ili konuzmacija, radiš li za sebe, bez distribucije, kao i npr glazba za osobne potrebe, što piše na rubu cd-a, ili javno-distribucija, za sebe možeš.. distribucija-javno ne. .. ok?
-mbaksa radi video za bug-tv.. ne za sebe osobno, odnosno može raditi i za sebe osobno, ne za javno izvođenje, kao obiteljski foto-video album.. u jednom slučaju mora imati licencu u drugom ga nitko ne pita.. itd.
Kako nije važno? Važnije je valjda što koristiš osobno nego što koristiš na poslu.
Znam i ja čovjeka zbog posla mora koristit linux.

Ako namjeravaš biti na Linuxu, ne da ti to želim natuknuti, nego jednostavno moraš kupiti GeForceicu ako želiš da ti dekodiranje videa ne visi na CPU-u! Znači, biraj - ili Linux+RTX (idealno bi bilo 16 GB VRAM-a pa si miran) ili Windows. U suprotnom si nepotrebno kompliciraš život i otežavaš rad.
Barem su stvari zasad takve. Kad će Blackmagic uvesti podršku za QuickSync ili AMD-ov media engine - ne znam, nisam nigdje naišao na informaciju da rade na tome. Nadam se da će riješiti i to te da će omogućiti korištenje GStreamerovog API-ja - to bi onda Linux učinilo posve ravnopravnom platformom za Resolve.
Trpeo ih i sam tolike godine, promenio pre neki dan, i već postao pingvin-snob!
Što se mene tiče, lagano dolaze do granica, ima sigurno desetak godina da nisam ozbiljnije razmišljao o prelasku na Linux. Neki naredni vikend, kad zapravo budem slobodan, i nakon onog vikenda kad sredim mamin računar i neke druge stvari, mogao bih za početak da napravim neki dual boot i da se "igram" s tim.
Čovjek postane Linuxaš praktički preko noći.
Osobno, za to mogu zahvaliti isključivo Microsoftu - nije da me Linux toliko privukao da bih mijenjao platfomu, nego me Microsoft toliko odbio od Windowsa.

Pišem poruku za porukom zato da dobiješ obavijest (a nitko nije htio ništa napisati u međuvremenu pa da ne bude poruka za porukom
)... Uglavnom, posve sam smetnuo s uma da se moje negativno iskustvo s 10-bitnim 4:2:2 videom s novog fotića, čije je dekodiranje visilo na procesoru, odnosi na moj stari kompjuter. Znači, kad sam montirao ovogodišnji BFS, imao sam novu grafičku karticu u starom kompu, ali još nisam prešao na novi komp. A procesor u starom kompu se teško nosio s dekodiranjem 10-bitnog H.264 4:2:2 videa pa sam koristio proxyje. Nisu danas ni proxyji bauk u Resolveu - sve je prošlo bez problema, jedino što je trebalo nekih dva sata da mi se od svih videa s novog fotića naprave proxyji (a zapravo ni nisam morao čekati da se taj procesor odradi, jer se to odvijalo u pozadini). Stari komp ima procesor Intel Core i7-4960X, koji za današnje pojmove nije baš najjači, pogotovo za stvari kao što je rad s videom (em nije baš moćan kao procesor, em nema video enkodere i dekodere, odnosno ne podržava QuickSync).
No, sad sam probao Resolve Studio na Linuxu, te iste videe, s procesorom Core Ultra 7 265K.
8-bitni video: 2% CPU (Resolve) - 6% CPU (sve) - 24% GPU
10-bitni video: 8% CPU (Resolve) - 11% CPU (sve) - 14% GPU
Znači, softversko dekodiranje videa diglo je opterećenje procesora za oko 6% na mom računalu. Tako da, eto, BFS 2026 ću bez problema moći montirati pod Linuxom, unatoč tome što će dekodiranje videa s mog fotića visiti na procesoru! Vjerojatno bi to bilo moguće i bez RTX-ice. No, eto, ne znam kakav je odnos snaga tog procesora koji ti je zapeo za oko i kakav video namjeravaš montirati. Ako je u pitanju H.264 video, onda će ti to vjerojatno proći i bez RTX-ice. Ako je u pitanju H.265/HEVC - onda bi to išlo teže, ali moguće da ni s tim ne bi imao problema. AV1 je zahtjevniji.
Txtxtx na infoima!! Častim te pivom ak se sretnemo
.
Radi dosta jačeg GPU-a, novog procesa pod Intelovom kapom 18A i nekih AI sitnica, gađam nadolazeći Panther Lake. No i tu ima jedan "caveat". Radi velike propusnosti, iGPU sa SO-DIMM RAM-om će biti samo do 4 CU, dok će najjači iGPU sa 12 CU morati imati zalemljenu memoriju.
Zasada si radim videe sa H.264, te za youtube 4K a za Instagram FullHD. Nemam još opremu koja snima i enkodira u H.265 pa za time nemam potrebe. Pogotovo zato što videe uploadam pa me boli briga u kojem su codecu, dapače Whatsapp nije podržavao H.265 kad sam zadnji puta bio probao.
Jednu stvar te nisam shvatio u mjerenju, jesi li tu radio render ili si puštao video s timelinea? Postoji razlika, render u načelu ako mi se ne ruši, mogu pustiti da vrti do mile volje, ali za play dok radimo editing, nije baš lijepo da nam trza.