SpaceX predstavio detalje razvoja i napretka Stars

poruka: 27
|
čitano: 6.046
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "SpaceX predstavio detalje razvoja i napretka Stars".
12 mjeseci

Nije im palo na pamet, a što ako se Starship na površini Mjeseca okrene, jednostavno padne na bok, kako će se vratit u uspravni položaj 😂 

Pa te letjelice, landeri, bi trebali imati neki zdepasti oblik (čak možda i okruglasti oblik), baš zbog takvih problema na samoj površini Mjeseca. 

Sjetite se kako je Snoopy lander, iz Apolo misija izgledao, sa tim širokim nogarima -kad jednom sleti, nema micanja.

Uski trup pretpostavljam ipak da nije dobar za ovakve svrhe. Možda bi specijalno za tu namjenu, trebalo ugraditi neke podizače, u Starship

..ili nešto što bi se raširilo kao kostur- ram, na koji bi onda ta raketa bila oslonjena..ovo što se sad dolje vide nogice to je sht. 😂

..nogari trebaju ići iz višeg polozaja- nema veze što nije lijepo..i naravno da ga NASA koči, ak si on to baš tak zamišlja..

Poruka je uređivana zadnji put pet 31.10.2025 16:02 (Popsci).

1 0 hvala 0
9 godina
Re: SpaceX predstavio detalje razvoja i napretka S

Sinko, starship se u komadu vraća na Zemlju, po dizajnu, također jednog dana i na Mars sa svojom 1% atmosferom. Nema tu apolo nogica i odbacivanja 95% rakete za povratak na Zemlju.

A ako ne vjeruješ da SpaceX radi on point, pogledaj dosadašnje uspjehe, koje nijedna privatna kompanija nije ostvarila. Boeing se vrtio u orbiti, a job im je bio samo putničku kapsulu složit. Ovi složili kapsulu, prvi stupanj koji se još vraća u komadu na Zemlju, i onda ta kapsula morala spašavati astronute zbog Boeinga (ogromne aero kompanije).

12 mjeseci

A nisi možda pomislio da bi Starship bio mozda dobar za svemirsko putovanje u otvorenom svemiru (iako čak ni ti možda ne bi bio najbolji za npr Mars, gdje se traže alternativniji načini pogona, npr nuklearni da se skrati putovanje, npr na 2mj,) -a da bi lander trebao malo drugačije izgledati.

Znaš, blabla priče o spacex je za priče u kafiću, a kad su u pitanju dublje misije, spacex nema ni jednu.

Bilo bi ti bolje kao da razmišljaš o njima kao nekoj vrsti auto prevozniku (i to ekonomičnim- sinko), ali to je to za sad.

I najbolje da Boeing ne trpas tu, jer im u zadnje vrijeme između ostalog i otpadaju vrata na avionima.

Nego NASA ti sad, ako ne znaš, više djeluje kao samo kao koordinator-manager, koji dodjeljuje pojedine poslove najboljim tvrtkama u pojedinim područjima, a spacex to možda i nije baš za landing?

Svemirski transport je jedno, pravilno slijetanje -drugo. Najviše misija na mjesec je loše završio zbog lošeg slijetanja, - prouči malo, imaš puno toga na internetu.

Btw, si opće pročitao kaj sam napisao u prvom postu, poboljsanja starshipa specijalno za Mjesec ?

Poruka je uređivana zadnji put pet 31.10.2025 18:02 (Popsci).
9 godina

To su bile 1960.-te godine. I samo uspješno slijetanje ljudi na Mjesec je bilo omogućeno brutalnom lovom koju su upumpali u NASA-u, koja je btw tada imala njemačke WW2 V2 inžinjere i mlade znanstvenike, dok ih je sada više starih. Ulupali su 3% godišnjeg BDP-a u istraživanje Svemira.

Za putovanje na nuklearni pogon, tadašnji Dedalus ak se sjećam, se slažem s tobom, bilo bi efikasnije, ali je otkantano zbog sigurnosti, ako ti želiš da ti pored kuće (100-200km) rokaju precizno usmjerene nuklearke u nizu, slobodno im javi.

SpaceX je startao prije 15-tak godina, a NASA krajem WW2. O čemu mi tu pričamo?

I sam sam bio skeptik prema svima njima, Boeing, SpaceX, Virgin, čitajući članke o Svemiru tada, no SpaceX se dokazao kao, hoćeš nećeš, efikasan konverter kapitala u realna postignuća.

To što do sada nisu išli u duboki Svemir je zato što rade "think big start small". Nisu j...na NASA koja je za svoj duboko-svemirski SLS spiskala masu para, pa im je raketa još uvijek neupotrebljiva a k tome i jednokratna sa starim modificiranim motorima (iz Space Shuttlea).

I iz jednostavnog razloga što ni Falcon ni Falcon Heavy (3xFalcon), nisu mogli u duboki Svemir ponijeti ni blizu toliko kisika, vode, hrane, ljudi, da ikamo odu i da se mogu vratiti.

Ako želiš dalje pričati o konceptu Starshipa i što evolucionarno/revolucionarno donosi na stol, pitaj.

9 godina
Popsci kaže...

Btw, si opće pročitao kaj sam napisao u prvom postu, poboljsanja starshipa specijalno za Mjesec ?

A vidio sam, dobro nije ti bzvz ideja, ali ipak : 

12 mjeseci

Opet ti isto. Gdje ti živiš, nije Dedalus, pa to je još metuzalem projekt 😂 

Baš me briga kaj si ti bio skeptik, sorry ne djeluješ mi znanstveno, ili barem moderno -znanstveno..

9 godina

Aha misliš ono novo di nuklearni reaktor generira struju i ispucava ione, il kaj? Fakat pitam.

2 mjeseca

Kao što je netko rekao na forumu; 

- Potrošiti više od 20 godina i 100 milijardi dolara na izgradnju rakete koja jedva može doći do Mjeseca

- Stalno mijenjati planove o tome što se programom treba postići

Odabrati lander u posljednjem mogućem trenu s nerealnim vremenskim okvirom i ~3% proračuna

- Biti iznenađen ako lander kasni

btw.  središte mase starshipa  

Nakon ponovnog punjenja u LEO, lunarni modul HLS Starship ima 1300 tona methaloxa u glavnim spremnicima. Suha masa je 78 tona. Nosivost je 20 tona. Lunarni modul mora napraviti pet paljenja motora:

LEO do NRHO: 810 tona.

Ubacivanje NHRO: 67 tona.

NRHO na površinu Mjeseca: 255 tona.

Od površine Mjeseca do NRHO: 130 t.

Od ulaska u NRHO: 16 t.

Preostalo gorivo: 22 t.

Sigurnosna margina goriva: 22/1300=0,017 (1,7%).

NASA će vjerojatno htjeti veću sigurnosnu marginu preostalog goriva. Možda 0,05 x 1300 = 65 t (5%)

Poruka je uređivana zadnji put sub 1.11.2025 5:12 (mh82).

2 0 hvala 3
12 mjeseci

Dobro je, vidim da spacex radi na tome, da su napravili posebnu verziju Starship-a, i mislim dobro je da ih NASA plaši konkurencijom:

https://arstechnica.com/space/2025/10/as-pressure-mounts-spacex-insists-starship-is-fastest-path-to-moon-landing/

..jedino velim, njihov Starship -hls mi izgleda nestabilno, jer ako se to čudo kojim slučajem prevrne na površini - oni možda računaju, obzirom na količinu goriva koja im preostaje za slijetanje, da će dovoljno ravno tko naći, ali ipak, mislim za te nogice glupe,  to bi trebalo produljiti.

Btw, bemti to je zapravo bačva goriva ,lol

Hvala na info!

Kaj, oni si to tak zamišljaju? 😂 (slika1)

Pitao sam i Gemini, kaj misli o tome (slika2 -vidim da razmišljaju o tome, sad mogu mirno spavati, lol)

Bbtw, još jedna stvar u vezi toga mi  pada na pamet.

Ako je sudeći po prvoj slici, možda je zamišljeno da bi Starship -kapsule, i nakon što jednom slete, možda povremeno, prema potrebi, mogle mijenjati poziciju na samoj površini Mjeseca.

.. zgodno, ako je moguće.. 

Poruka je uređivana zadnji put sub 1.11.2025 8:18 (Popsci).
9 godina

Pa nije baš Starship samo bačva goriva, dizajniran je koliko se sjećam da ponese i 50 ili 100 ljudi. Uz tu bačvu koja mu treba za slijetanje, polijetanje.

Al na Mjesecu nema magnetskog polja, morat će graditi podzemne nastambe. Nije za dugi boravak, kao ni Mars. Radijacija Sunčevog vjetra pobije sve.

13 mjeseci
Meni zaista idu na živce ti kratki rokovi (knap), tako se puno stvari isfušari. Ali još gore je kad se ima vremena pa laganini se približi rok pa onda opet stres, žurba i kvaliteta "drži vodu dok majstori odu".

Isto sam se stoput pitao dali će pronaći tako veliku ravnu površinu gdje će raketu uspješno spustiti a da ne završi nageta. Također ako bude manji nagib sav teret ide na jednu nogicu, koliko će ona propasti u regolit, koliko raketa smije biti ukoso?
Ili planiraju prije neku platformu ošalovati i izbetonirati 😅 Jesu li pokušali praviti beton u mješalici bez gravitacije ili će na mjesečevoj gravitaciji?

Želim im uspjeh, kao i suparnicima ali faktora za nas pesimiste je previše .
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
3 0 hvala 0
12 mjeseci

Evo još o temi:

https://phys.org/news/2025-11-nasa-pressure-spacex-speedier-timeline.html 

"The next steps look to hit milestones in 2026 that will open up the eventual Starship launch to the moon. That includes a ship-to-ship propellant transfer demonstration, because the moon lander will need to refuel several times using depots parked in the more than 220,000 miles of cislunar space between Earth and the moon."

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.11.2025 20:30 (Popsci).

1 0 hvala 2
9 godina

Tx i fora je da čitaš članke o svemirskim programima.

Pročitah ovo, to je ok štivo no više mi se čini ciljano za budget ownere - porezne obeznike. Piše da SpaceX financira Starship sa 90% troškova. Vjv od Starlink profita.

Ono što tu nisu naveli (ponovili) je da Starship iz valjanih razloga ne ide u razvoju onoliko brzo koliko bi ambiciozni Musk očekivao, neki od njih su:

• Potpuno novi koncept pogonskog goriva, nije H2 i O2, nego metan i O2. Puno bolja efikasnost, ali i puno više problema u razvoju.
  • Ogromna raketa, nezz napamet koliko, 20 ili 30 motora mora raditi simultano da bude uspješna, Falcon sa njih 9 je prema tome mačji kašalj.
  • Soft landing oba stupnja, radi veličine morali su smisliti drukčiji koncept i za SuperHeavy booster i za Starship.
  • Čelična oplata, radi cijene prema Falconu koji je karbonski. Im također stvara probleme.

Da ne idem dalje, to je raketa veličine 120m, oko 3 nebodera, koja mora i poletit i sletiti.

Ono što u članku pišu o utrci s Kinom, mislim da ih tu Ameri deru još uvijek, ali ne zahvaljujući NASA-i, nego upravo SpaceX-u i ludom Musku koji je to započeo i goni ih.

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.11.2025 13:12 (EricCartman).
12 mjeseci

Pratim pomalo te teme,.. ali štosno je da sam prije nego je poletjelo ono muskovo čudo od rakete sa velikim brojem motora, stalno razmišljao - što npr ako nekoliko njih ne proradi, ili prestane raditi -sto će se dogoditi. Mislio sam da bi sve zajedno moglo eksplodirati - iz razloga jer sam koncept tih Raptor- motora, je da se gorivo maksimalno (dvostruko) iskorištava, ..ja nekako razmišljam o tom konceptu, da je zapravo "na granici eksplozije", odn više nego kod prijašnjih raketnih motora,.. a još ako k tome u velikoj skupini motora jedan prestane raditi... No sad je očigledno taj dio brige riješen 😂 

Da, ovo za pogonsko gorivo znam, to je isto jedan od razloga ekonomske isplativosti cijelog sustava, zbog metana.

Gle, prednost pred Kinom i drugima, je definitivno, da mogu izbaciti svemirskih tereta jako puno, jer  im je ekonomski isplativo -znaci nosivost u svemir i frekvencija lansiranja je velika - čak tolika da postaje štetno za atmosferu..

..sjetio sam se još nečeg.

Čitao negdje , da je Elon popalio ruski koncept motora (raketa je bila N1, sa 30+8+4 motora, a kojom su rusi namjeravali pobjediti odn sustići, amere u utrci za Mjesec, krajem 1960-ih), ..koristili su novi koncept raketnog motora nk-15 i sl, u kojem se djelomično vraćaju izlazni plinovi (mlaz) , natrag u komoru za izgaranje - sa ciljem da se što bolje iskoristi gorivo.

Koliko vidim to danas  zovu pre -burner faza, odn postoje dvije komore, da bi se gorivo čim više iskoristilo.

(Gemini mi daje rezolutno niječne rezultate , ljuti se da ga uopće smijem pitati, jeli Elon nesto popalio 😂) 

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.11.2025 22:36 (Popsci).
9 godina

Da da, takozvana "Nova" raketa ili tak nekak, ruski koncept za utrku na Mjesec, 3x probali 3x roknula. Ameri su, zahvaljujući Von Braunu, tu bili pametniji, oni su napravili modularne rakete, te je Lunar orbiter ostao kružiti oko Mjeseca a Lunar lander sletio i poletio, te se u Mjesečevoj orbiti spojio sa Lunar orbiterom, i nazaj. Zato jedan astronaut od posade od 3 nije sletio na Mjesec.

Rusi su imali zdravoseljački koncept, ajmo cijelu raketu na Mjesec, pa cijelu nazad, naravno bez prvog stupnja, i tu ih je pojelo.

A imali su rusi i svoj automatizirani Space Shuttle, poletio sletio sve 5, ali raspad CCCP-a je sve zasrao, i danas imamo ono što imamo od Rusije.

12 mjeseci

Hajde da vidimo i to - znači paralelno ide i Artemis, a za samo spuštanje na Mjesec, ako sam dobro shvatio, u ovom momentu još nije odlučeno tko će obaviti.

Vežite pojaseve:

https://www.nasa.gov/news-release/nasa-invites-media-to-attend-crewed-artemis-ii-moon-mission-launch/

Evo nađoh i ovo, iz kraja listopada 2025:

https://x.com/SecDuffyNASA/status/1980243865400701369?s=20

Btw, mislim da sam skužio razmišljanje NASA -e.

Bitnije je prije Kineza doći na Mjesec, a ne da li to (barem ne odmah na početku) napraviti na najekonomičniji način.

Eto, takvu je naredbu NASA vjerojatno dobila. Povijest se ponavlja , valjda heh.

Evo još jednog pogleda:

https://www.linkedin.com/posts/nukribasharuli_nasa-breaks-spacexs-monopoly-on-the-moon-activity-7387563547091689473-ertu?utm_source=share&utm_medium=member_desktop&rcm=ACoAABRjp4YBxfGs4A6IfGb6hWIa_UotGiplRhQ

Zaključno,  Mr. President hoće prije isteka kraja mandata Amerikance na Mjesecu, valjda za reći 

nešto u stilu: ​"We are making tremendous progress. Numbers like nobody has ever seen before."

😆

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.11.2025 18:56 (Popsci).

1 0 hvala 1
9 godina

Ja glasujem za SpaceX prije NASA-e. Ako zbog ničeg drugoga, onda zbog reusable raketa koje su daleko jeftinije.

12 mjeseci

Bok, baš sam naišao na članak, pa sam se sjetio da si pitao za to.

Dva koncepta za nuklearni deep- space pogon, su u pitanju: Nuclear Thermal, i Nuclear Electric,

..ako se ne varam momentalno je ovaj nuk- termički tip pogona u modi, kao kandidat za misije na Mars:

https://www.wionews.com/photos/what-if-rockets-used-nuclear-propulsion-how-fast-could-we-reach-mars-1764839225207/1764839225208

9 godina

Txtx, za ovaj nuklearno termalni pogon nisam čuo. Samo ovo nukearno električni (ionski) ionski pogon se već koristi na solare ako se ne varam, ali nije baš brz za prijevoz ljudi.

Tehnologije budućnosti, pod budućnosti mislim na narednih 50 godina. Sviđa mi se taj napredak.

Ali svejedno mislim da nam treba još veći pomak u znanosti, jer da dođemo do prve zvijezde, Proxima Centauri, te postanemo interstelarna civilizacija, čak i sa nuklearnim pogonom trebao bi nam oko jedan životni vijek. I to bi naravno bila samo robotska sonda.

7 godina

"As of October 13, 2025, Starship has launched 11 times, with 6 successful flights and 5 failures."

Mda, ti vizionari daleke budućnosti rođeni u Diznilendu baš znaju što rade.
Već je svako uspješno lansiranje lokalna ekološka katastrofa, kamoli...
Ali hajdemo do kraja zasrati ovaj planet u ime retardirane ideje neke hipotetične kolonizacije drugoga na kojem se samo može umrijeti.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
Poruka je uređivana zadnji put čet 4.12.2025 12:52 (Al Crane).

0 0 hvala 1
7 godina
Popsci kaže...

Hajde da vidimo i to - znači paralelno ide i Artemis, a za samo spuštanje na Mjesec, ako sam dobro shvatio, u ovom momentu još nije odlučeno tko će obaviti.

Vežite pojaseve:

https://www.nasa.gov/news-release/nasa-invites-media-to-attend-crewed-artemis-ii-moon-mission-launch/

Evo nađoh i ovo, iz kraja listopada 2025:

https://x.com/SecDuffyNASA/status/1980243865400701369?s=20

Btw, mislim da sam skužio razmišljanje NASA -e.

Bitnije je prije Kineza doći na Mjesec, a ne da li to (barem ne odmah na početku) napraviti na najekonomičniji način.

Eto, takvu je naredbu NASA vjerojatno dobila. Povijest se ponavlja , valjda heh.

Evo još jednog pogleda:

https://www.linkedin.com/posts/nukribasharuli_nasa-breaks-spacexs-monopoly-on-the-moon-activity-7387563547091689473-ertu?utm_source=share&utm_medium=member_desktop&rcm=ACoAABRjp4YBxfGs4A6IfGb6hWIa_UotGiplRhQ

Zaključno,  Mr. President hoće prije isteka kraja mandata Amerikance na Mjesecu, valjda za reći 

nešto u stilu: ​"We are making tremendous progress. Numbers like nobody has ever seen before."

😆

Ne ponavlja se, jer su NASA-ini Naci stručnjaci odavno pokrepali od starosti (na žalost), a američki fašizam ih nemre zamijeniti tek entuzijazmom.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
7 godina
Popsci kaže...

Bok, baš sam naišao na članak, pa sam se sjetio da si pitao za to.

Dva koncepta za nuklearni deep- space pogon, su u pitanju: Nuclear Thermal, i Nuclear Electric,

..ako se ne varam momentalno je ovaj nuk- termički tip pogona u modi, kao kandidat za misije na Mars:

https://www.wionews.com/photos/what-if-rockets-used-nuclear-propulsion-how-fast-could-we-reach-mars-1764839225207/1764839225208

Inače, nuklearni reaktori + nuklearno gorivo + masivni štitovi ne spadaju baš među perolake objekte, pa je tako odnos masa vs potisak još uvijek debelo na strani kemijskih raketa, što čitavu ideju čini jednako bliskom stvarnosti kao WARP ili anihilacijski pogon ili teleportacija.
Ili avion na nuklearni pogon  (da, Sovjeti su čak i letjeli njime, malo, a posade bi posthumno bile proglašene herojima Sovjetskog Saveza samo da čitav projekt nije bio supertajan i završio debaklom) (Ameri su uspjeli samo podići nuklearni reaktor kroz nekih 60tak letnih sati, ako se dobro sjećam).

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.12.2025 14:20 (Al Crane).
12 mjeseci

evo još materijala, - sve na jednom mjestu, .. uživajte..

https://www.linkedin.com/pulse/advanced-propulsion-literature-paul-titze-9a57c/

0 0 hvala 0
12 mjeseci

Al Crane...

"Inače, nuklearni reaktori + nuklearno gorivo + masivni štitovi ne spadaju baš među perolake objekte, pa je tako odnos masa vs potisak još uvijek debelo na strani kemijskih raketa, što čitavu ideju čini jednako bliskom stvarnosti kao WARP ili anihilacijski pogon ili teleportacija.
Ili avion na nuklearni pogon  (da, Sovjeti su čak i letjeli njime, malo, a posade bi posthumno bile proglašene herojima Sovjetskog Saveza samo da čitav projekt nije bio supertajan i završio debaklom) (Ameri su uspjeli samo podići nuklearni reaktor kroz nekih 60tak letnih sati, ako se dobro sjećam)."

evo odgovora, bar što se tiče Gemini -a:

https://gemini.google.com/share/27a5a4e8f8b0

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.12.2025 15:41 (Popsci).
8 godina

Podupirem bilo kakvi znanstveni razvoj ali bacanje para na spuštanje na mjesec i pravljenje ikakvih baza tamo nema apsolutni nikakavog ne znanstvenog a pogotovo ne financijskog smisla. Ovo je sada isljučivo samo utrka Amerikanaca i Kineza  u tome tko ima večeg bez obzira koliko će se para bacit!

A da ne govorimo o nepotrebnom slanju ljudi na Mars koje će ako se ikad i dogodi biti karta u jednom smjeru. 

Moj PC  
1 0 hvala 0
9 godina

Heh, pa prvi astronauti se u vodu bacaju.

Nego, let na Mjesec ima smisla, bez njega nema Marsa, ima smisla i Starship, brutalno će pojeftinit cijenu lansiranja u Svemir po 1kg.

Ako ni zbog čega drugoga (minerala, toZla), onda barem da gore hitimo jedan 50 metarski svemirski teleskop, i konačno sneak-peek-amo male zelene tamo negdje daleko. 

7 godina
Popsci kaže...

Al Crane...

evo odgovora, bar što se tiče Gemini -a:

https://gemini.google.com/share/27a5a4e8f8b0

Ne mogu otvoriti. Ma ne sumnjam da o tome ima na gomile znanstvenih publikacija kao i o ekologiji Pandore ili Arakisa, ili o radu fuzijskih elektrana , ali fizička realnost je neumoljiva. I za nuklearne avione sve je na papiru izgledalo obećavajuće - pa ispao ćorak. A Zemljina orbita je ipak malo dalje, o Marsu da i ne pričamo 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice